PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Aralık ayının bitmesiyle beraber finansal raporlar hazırlanmaya başlamış olacak. Bu kapsamda konsolide olmayan şirketlerin 1 Mart, konsolide finansalların ise son olarak 13 Mart tarihinde bilançolarını açıklaması umut ediliyor. Şirket bilançolarının senelik olarak bundan önceki yıl ile karşılaştırılmasına, teknik çözümleme yapılmasına olanak verdiği ve ilk yarı bilançolarında olduğu benzer biçimde bağımsız denetimden geçtiğinden analistler için yılsonu bilançoları hususi bir öneme haiz. Borsa uzmanları bu sayede şirketlerin yılı hangi nedenlerle iyi mi kapattığının analizinin de yapılmasının mümkün bulunduğunu hatırlatıyor.

Analistler yılsonu bilançoları ile bilhassa besin perakende, bankacılık, ulaştırma ve enerji sektörü hisselerinin ön plana çıkmasını bekliyor. Hisse seçiminde rasyolarında mühim bir kriter bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, yılsonu bilançosu ile ön plana çıkacak ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilecek 15 hisseye dikkat çekiyor.

“DÜZELTME HAREKETLERİ SAĞLIKLI”

Borsa İstanbul’da orta vadede yukarı yönlü trendin devam etmesini bekleyen İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros; kısa vadeli olarak kar realizasyonlarının gelebileceğini düşünmesine karşın, endeksin daha sağlam yukarı yönlü gidişatı için gelen düzeltme hareketlerinin sıhhatli bulunduğunu söylüyor.

Her devrin ayrı bir hikayesi olduğuna dikkat çekerek “Bilhassa bu yıl jeopolitik gerginlikler neticesinde fazlasıyla enflasyonu konuştuk. Fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını pozitif etkileyebileceği algısı daha önceki yıllarda endekste fiyatlanmıştı. Benzer fiyatlamaları bu yıl da gördük. Sadece yurtiçi tarafı yurtdışı taraftan ayrıştıran en mühim unsur, alternatif getiri arayışı oldu.

Risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması sebebiyle borsaya olan ilgi arttı. Tasarrufların azalması sonrasında, alternatif getiri arayışı içinde Borsa İstanbul ön plana çıktı. Burada da yerli yatırımcı ilgisinin artarak devam etmesi (yatırımcı sayısı 3 milyonu geçti), öteki taraftan 2022 yılı finansallarının kuvvetli gelmesi, belli başlı katalizörler olarak BİST endeksindeki yukarı yönlü hareketi destekledi” diyor.

Geçen yıllarda yurtdışında noel rallilerine de tanık olduğumuzun altını çizen Toros; bu durumun da yansımalarını endeks üstünde hissedebileceğimizi hatırlatıyor.

Rakamsal olarak endeks için bir öngörüde bulunmanın şu an için zor bulunduğunu da ifade ederek; aksi negatif haber akışları olmadığı sürece yukarı yönlü gidişatın devam etmesini bekliyor.

“SENE SONU BİLANÇOLARI ÖNEMLİ”

Toros, Aralık ayının bitmesiyle beraber finansal raporların hazırlanmaya başlanacağını da kaydederek şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yılsonu bilançoları ile şirketlerin senelik olarak karşılaştırması yapıldığı için temel çözümleme açısından yıl sonu bilançoları önemlidir. Ek olarak bazı firmalar, bu zamanda 2023 yılına ilişkin beklentilerini de açıklayacak ve 2022 ile karşılaştırma yapılabilecek. Şirketlerin yılı hangi nedenlerle iyi mi kapattığının ön görülmesi açısından yılsonu finansalları, her dönem olduğu benzer biçimde bu zamanda ehemmiyet teşkil ediyor.

Öte taraftan yıl sonu bilançolarında; yüksek besin enflasyonu sebebi ile besin perakende, fonlama maliyetlerindeki azalış, TÜFE’ye endeksli borçlanma araçları gelirleri ve BDDK verilerinin iyiye işaret etmesi ile bankacılık, gezim sezonunun 2019 yılına yaklaşması, yolcu trafik sayılarındaki iyileşme ve gezim gelir beklentilerinin yükseltilmesi ile ulaştırma, jeopolitik gerginliklere bağlı yükselen enerji fiyatlarını satışlarına yansıtabilen ve PTF fiyatlarındaki yukarı yönlü seyirden pozitif etkilenen enerji sektörü hisselerinin ön plana çıkmasını bekliyoruz.”

Hisse seçiminde rasyolarında mühim bir kriter bulunduğunu hatırlatan Toros, “Rasyolar firmadan firmaya değişiyor. Sadece ilk bakışta F/K, PD/DD, FD/FAVÖK, FD/satışlar benzer biçimde rasyolar ön plana çıkıyor” diyor.

Toros, yıl sonu bilançosu ile Aksa Enerji, Alarko Tüm ortaklık, BİM, Çemtaş, Doğan Tüm ortaklık, Ford Otomotiv, Gen İlaç, Gübre Fabrikaları, Mavi Giyim, THY, TAV Havalimanları, Tüpraş, Koç Tüm ortaklık, Sabancı Tüm ortaklık ve Yapı Kredi hisselerinin ön plana çıkacağını ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

“SABANCI HOLDİNG VE ENERJİSA’YI EKLEDİK”

Yatırım Finansman Araştırma Müdürlüğü, Akbank yerine Sabancı Tüm ortaklık’i model portföyüne eklediğini deklare etti. Enerji faaliyetlerinde kazanç profilinin mühim seviyede iyileşmesi, bankacılık operasyonlarının dirençli performans sağlaması ve varlık satışlarının tüm ortaklık seviyesindeki nakit pozisyonunu artırmasına destek olması sebebiyle Sabancı Tüm ortaklık hisselerinin daha yüksek değerlemeyi hak ettiğine inandıklarını belirten Yatırım Finansman Araştırma Müdürlüğü, “Sabancı’nın NAD hedefini iştirak değerlememize bakılırsa 188 milyar TL olarak hesaplıyoruz (piyasa tarafınca yeterince takdir edilmeyen Enerjisa üretim dahil), bu durum hedef NAD’ye bakılırsa yüzde 55 iskontoya karşılık geliyor. Değerlememizde tüm ortaklık iskontosunun yüzde 25’e ineceğini varsayıyoruz (İki senelik averaj yüzde 41’e karşı). Yüzde 69’luk yükseliş potansiyeli sunan hissede 70,0 TL hedef fiyata ulaşıyoruz ” diyor.

Enerjisa’nın toplam elektrik dağıtımındaki yüzde 23’lük hacmi ile Türkiye’nin önder elektrik dağıtım ve perakende şirketi bulunduğunu da hatırlatan Yatırım Finansman Araştırma Müdürlüğü şirket hisselerini beğenme gerekçelerini; enflasyon tekrardan değerlemesinden sonrasında artan düzenlenmiş varlık tabanından daha yüksek yatırım getirisi, elektrik fiyatlarındaki artış yardımıyla nominal olarak daha yüksek perakende satış marjları, yatırım harcamalarından daha süratli artış gösteren yatırım harcamaları geri ödemeleri ile kaldıraçta potansiyel iyileşme olarak sıralıyor.

Buna rağmen Özak GYO’yu model portföyünden çıkaran Yatırım Finansman Araştırma Müdürlüğü; yüzde 51’lik kuvvetli relatif performans arkasından Özak GYO’dan kar aldığını deklare etti. İstanbul’daki yeni konut projeleri ve gezim yatırımlarının Özak GYO’nun NAD büyümesini daha da artıracağını, sadece NAD iskontosunun tahminlerine bakılırsa keskin bir halde daraldığını belirtti. Bundan dolayı de hisseyi model portföylerinden çıkarma sonucu aldıklarını söylemiş oldu.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürlüğü, model portföyünün yılbaşından bu yana yüzde 280 yükselirken, aynı dönemde BIST-100 Endeksi’nin yüzde 192 artış kaydettiğine de dikkat çekti.

“ANADOLU HAYAT’TA KÂR TAHMİNLERİNİ ARTTIRDIK”

İş Yatırım, uzun vadeli yatırım tercihleri içinde Anadolu Yaşam’ın bulunduğunu deklare etti. Anadolu Yaşam için önümüzdeki üç yıl net kar tahminlerini ortalama yüzde 30 seviyesinde artıran İş Yatırım araştırma departmanı; şirket için 2022 net kar tahminini 1.1 milyar TL seviyesinde, 2023 net kar öngörüsünü de 1.6 milyar TL olarak revize ettiğini bildirdi. Anadolu Yaşam’ın faaliyette olduğu sektörlerin ana para ihtiyacının oldukca olmaması ve yüksek karlılığı sebebiyle iyi bir temettü dağıtan şirket konumunda bulunduğunu da kaydederek; bunun devam etmesini ve orta vadede firmanın elde etmiş olduğu karın averaj yüzde 60’ını temettü olarak dağıtmasını bekliyor.

Anadolu Yaşam sektördeki gelişme dinamiklerinden faydalanabilecek ve konumlanması ile bu büyümeyi rakiplere bakılırsa daha erken ve büyük ölçekte yakalayabilecek bir şirket olması sebebiyle uzun vadeli yatırım tercihleri içinde bulunmaya devam ettiğini kaydeden İş Yatırım araştırma departmanı, hisse ile ilgili “Bireysel emeklilik sektörü devlet emeklilik sistemlerinin yetersizliği, iyi bir tutum alternatifi oluşturması ve devletin makro ekonomideki bir dengeleyici olarak sektörü uzun vadeli destekleme planlarının bulunması sebepleriyle mühim bir gelişme potansiyeline haiz. Bundan dolayı sektöre yönelik düzenlemeler, finans sektörünün genelinin aksine son aşama destekleyici bir zemin oluşturuyor. Sistemin 18 yaş altına açılması ve katkı miktarlarına devlet katkısının yüzde 20’den yüzde 30 seviyesine yükseltilmesi, söz mevzusu desteklerin somut örneklerini teşkil ediyor” diyor.

Sektör olarak ufak olmasına karşın yaşam segmentinin karlılığın mühim bir kısmını oluşturduğuna da dikkat çeken araştırma departmanı, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Anadolu Yaşam, bu sektördeki üç ana branşın ikisinde açık ara piyasa lideri olmayı sürdürüyor. Krediye bağlı yaşam poliçeleri sektörün en mühim kısmını oluştururken tutum amaçlı yaşam poliçeleri ve annüite ürünleri süratli gelişimine devam ediyor. Üretilen primlerin kara dönüşme oranının averaj yüzde 15 olduğu sektörde kredi büyümesi, aslen prim üretiminin ana kaynağını teşkil etmekte. Bilhassa tüketici kredilerine bağlı yaşam poliçeleri üretimin büyük bölümünü oluştururken son dönemlerde KOBİ ve ticari kredilere bağlı yaşam poliçe üretimi de hızlanmış durumda.

Anadolu Yaşam’ın yaşam branşından elde etmiş olduğu primler, dokuz ay sonu itibarıyla 2.1 milyar TL’ye ulaşırken yıl sonunda bu miktarın 3.1 milyar TL olmasını öngörüyoruz. Bu sayı senelik olarak sektöre paralel yüzde 65 düzeyinde bir prim artışına karşılık geliyor. Gene 2022’nin ilk dokuz ayında 319 milyon TL düzeyinde bulunan yaşam branşı net teknik gelir kaleminin yıl sonunda 480 milyon TL olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıl ise yaşam branşı net teknik gelir kaleminin yüzde 90 artışla 915 milyon TL düzeyine yükseleceğini düşünüyoruz. Bu sayı 2023 senesinde yakalanmasını beklediğimiz yüzde 51’lik prim üretimi ve maliyet giderlerinin daha düşük seyriyle gerçekleşecek. Bu da bu segmentin averaj net kar marjını yüzde 15 seviyesinden yüzde 20 seviyesine taşıyacak.

Emeklilik teknik gelir tarafı yüksek gelişme sebebiyle 2022 senesinde baskı altında kaldı. 2022’nin bütününe bakacak olursak emeklilik teknik geliri yeni iştirakçilerin desteğiyle oluşan kuvvetli gelişme ve bunun getirmiş olduğu önden yüklemeli maliyetler sebebiyle düşük bir seyir gösterdi. Firmanın bilhassa 18 yaş altı sisteme giren yeni katılımcılardaki pazar payının yüzde 30 benzer biçimde yüksek bir seviyede bulunması bu maliyet giderlerini daha da iyi açıklıyor. Bunun yanında emeklilik tarafının ortak maliyetlerin de büyük bir kısmını yüklenmesi yüksek enflasyon ve zayıf TL ortamında teknik giderin baskılanmasını daha da belirgin hale getirdi. Maliyet baskısının önümüzdeki yıldan başlayarak azalmasını ve emeklilik teknik gelirinin 2023 senesinde 2022 seviyesinin iki katı civarı bir büyümeye haiz olacağını tahmin ediyoruz.”

“YATIRIM PORTFÖYÜ BÜYÜYOR”

Anadolu Yaşam’ın kendi namına yönettiği yatırım portföyünün büyümeye devam ettiğini de belirten İş Yatırım araştırma departmanı, “Yaşam segmentinden gelen tertipli prim akışı, yüksek karlılık ve son dönemde satılan gayrimenkul portföyü ki 283 milyon TL’lik bir gelir elde edildi, yatırım portföyünün büyümesine katkıda bulunmaya devam etti” diyor. Firmanın kendi adına yönettiği portföy büyüklüğü 3.4 milyar TL seviyesine ulaşarak karlılığın mühim bir unsurunu oluşturduğuna da dikkat çekerek yönetilen fonlarda, yatırım fonlarının ve hisse senetlerinin payının artması, kısa vadeli para piyasası ve eurobond yatırımları, toplam getiri oranının bilhassa 2022’nin ikinci yarısından itibaren yükselttiğini söylüyor. Araştırma departmanı, firmanın yönettiği fonlardan gayrimenkul satış gelirleri dahil 900 milyon TL seviyesinde getiri sağlayacağını tahmin ediyor.

GESAN KÜRESELDE ÇITAYI YÜKSELTİYOR!..

Öte taraftan Girişim Elektrik Endüstri Taahhüt ve Tecim A.Ş. (GESAN), Avrupa’daki enerji ihtiyacının yüksekliği ve bu alana yönelik gerçekleştirilecek yatırımları değerlendirerek, “Europower World” iştiraki olarak Almanya merkezli bir şirket kurma sonucu aldı.

Girişim Elektrik ve Europower Yönetim Kurulu Başkanı M. Behiç Harmanlı, 2023 yılı içinde Almanya’nın başkenti Berlin’de kurulması planlanan firmanın endüstri faaliyetlerini yürüteceği, güneş paneli üretimi yapacağı ve Batı Avrupa’da bayilik faaliyetlerini artıracağı bilgisini paylaştı.

Firmanın, Girişim Elektrik’in bağlı ortaklığı Europower Enerji A.Ş. altında kurulacağını söyleyen Harmanlı, şu detayları verdi:

“Girişim Elektrik, kurulacak şirketle beraber Türkiye’deki açık oturum fabrikası yatırımlarına ek olarak Peak PV Solar markası altında Almanya’da 1.000 MWp üretim kapasiteli, tam otomatik, yeni trend hücre teknolojisine uygun güneş paneli fabrikası kurulumunu ve bu yatırım için Avrupa kaynaklı finansman ve teşvik sağlanmasını hedefliyor.”

Firmanın, Girişim grubunca üretimi meydana getirilen Sun Junior markalı çözümlerinin Almanya başta olmak suretiyle Batı Avrupa’daki bayilik network’unu oluşturması öngörülüyor.

Ek olarak Girişim Elektrik’in halihazırdaki üretim gamı ve müteahhitlik hizmetlerine ilişkin Almanya ve Avrupa’daki faaliyetlerinin sürdürülmesi mevzusuna yoğunlaşan firmanın gündeminde, yeni girişimle beraber devlet alım garantili işlerde Almanya’da güneş santralleri kurulması, ESCO projeleri geliştirilmesi ve enerji depolama çözümlerine entegrasyonunun yapılması benzer biçimde mevzular yer ediniyor.

“BİLGİNİN ÖNEMİ ARTTI”

Aracı kurumların yatırım danışmanlarından ya da araştırma birimlerinden informasyon almanın öneminin oldukca daha çok ön plana çıktığını da vurgulayan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, hisse seçiminde bilhassa dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan başlıkları da şöyleki sıralıyor;

*Satışları dövize endeksli,

*Kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen,

*İhracatı yüksek,

*Kuvvetli yönetimi olan,

*İş modeli, maliyet yapısı, meydana getirilen fiyat artışlarının maliyetlerle karşılaştırmasını yapmış olup bu durumu lehine çevirebilen,

*Düşük borçlu/borçsuz şirketlerin takip edilmesini makul buluyoruz.

“Aksigorta hisseleri tavsiyeler listemizde bulunuyor”

Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti

AKSİGORTA: Sigortacılık sektöründe 2023 senesinde enflasyondaki geri çekilmeye paralel olarak maliyetlerde azalma, bilhassa motor branşı kar marjlarında iyileşme ve sıhhat tarafındaki yeni öykü beklentimiz, şirket hisselerini ön plana çıkarıyor. Yurtdışında artan faiz oranları ile beraber borçlanma maliyetleri yukarı taşınmış ve mevcut politikaların sürdürülebilme ihtimali olasılığı azalmış gözüküyor. Bu çerçevede küresel piyasalarla olan ana para akışkanlığının yeniden sağlanması adına 2023 yılı içinde yeni bir öykü oluşabileceğini düşünüyoruz. 2023 senesinde Aksigorta’nın ve sigortacılık sektörünün tekrardan canlanmasını bekliyoruz.

Dezenflasyon sürecini, trafik sigortalarındaki tavan fiyat artışını, yabancı göçmen sayısının artması ve buna bağlı olarak devlet hastanelerindeki buluşma sürelerinin uzamasıyla hususi sıhhat sigortalarına artan talebi, ikiz açık ve artan finansman ihtiyacını, kasko payının gelir içinde artan payını ve fiyat-maliyet makasının daralacak olmasını, destekleyici faktörler olarak sıralayabiliriz. Bu minvalde şirket hisselerinde yüzde 40 yükselme potansiyeli ile 6,10 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Aksigorta hisseleri tavsiyeler listemizde bulunuyor.

DOĞANLAR MOBİLYA GRUBU: Demografik ve toplumsal faktörler Türkiye’de mobilya talebini destekliyor. Bu kapsamda görece yüksek nüfus artışı ve yeni hane halkı oluşum hızını, averaj hane halkı büyüklüğünde uzun dönemli düşme eğiliminin devam etmesini (tek kişilik hane halkı sayısının artması sonucu averaj hane halkı büyüklüğü 2015’de 3.4’ten 2021’de 3.2’ye gerilemiş), evlenme oranı durağan(durgun) kalırken, boşanma oranlarının son 20 yılda ikiye katlanmasını, yabancı göçmen sayısının artıp kentsel dönüşüm ile toplumsal konut yapımının devam etmesini sıralayabiliriz. TÜİK verilerine bakılırsa Türkiye’de evlenme sayısı (2001-2021) son 20 yılda senelik averaj 600 bin düzeyinde. Bununla birlikte boşanma oranı 2001’de yüzde 1.4’ten 2021 sonunda yüzde 2 düzeyine çıkarak ortalama 175 bine ulaşmış. Öteki bir deyişle göçmenler hariç bırakılırsa Türkiye’de senelik ortalama 600-700 bin yeni hane halkı oluşuyor. Yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizliklere rağmen iç pazarda mobilya talebi, yukarıda bahsettiğimiz dinamiklerin etkisiyle görece canlılığını koruyor. Kısa dönemde yeni açıklanan konut kredisi destek paketinin sektör satışlarına pozitif yansımasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra demografik ve toplumsal dinamiklerin orta ve uzun dönemde mobilya talebini desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda şirket hisselerinde yüzde 91.5 yükseliş potansiyeli ile 17,24 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Doğanlar Mobilya Grubu hisseleri tavsiyeler listemizde bulunuyor.

ÇEMTAŞ: Çemtaş, demir çelik sektörü içinde hurdaya dayalı elektrik ark ocaklı tesisler içinde en düşük kapasiteye haiz olmasına karşın, hem sıvı çelik üreten ve hem de başta otomotiv sanayileri ve makine imalatı için oldukca çeşitli ve nitelikli hadde ürünü elde eden nadir kuruluşlardan biri. Otomotiv, makina imalatı ve zirai alet sanayilerinin tüm gereksinimlerini hedef alan Çemtaş, 300’e yakın değişik çeşitte çelik üretiyor ve ortalama bin değişik ebatta şekillendirme yapabiliyor. Çemtaş, ark ocağı teknolojisi kullanarak hurda demiri eritip çeşitli metalurjik işlemlerden geçirdikten sonrasında yüksek nitelikli çelik ürünleri üretiyor.

2019/9 periyodu sonunda firmanın hadde ve kütük satış hacmi yüzde 13 büyüyerek 114 bin tona çıkmış. Averaj ürün satış fiyatlarında görülen dolar bazında yüzde 15 senelik artış ve denge çubuğu satış hacmindeki senelik yüzde 25’lik gelişme net satışların senelik TL bazında yüzde 150 artmasını elde etmiş. Tahminlerimize bakılırsa firmanın 2022T sonunda toplam ürün satış hacmi yüzde 5 düşüşle 147 bin ton düzeyinde olacak. Bu düşüşün ana sebebi 2021/Ç’de kaydedilen ve ihracattan meydana gelen yüksek satış hacminin baz tesiri oluşturması. 2022T sonunda averaj ürün satış fiyatının bundan önceki yıla bakılırsa yüzde 27 artarak 1,380 dolar/ton düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu kapsamda şirket hisselerinde yüzde 525 yükseliş potansiyeli ile 90,26 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Çemtaş hisseleri tavsiyeler listemizde bulunuyor.

HATEKS AVRUPA’DA E-TİCARET KANALIYLA BÜYÜYECEK

Hateks’in tüm zorluklara karşın 2022 yılını oldukca başarıya ulaşmış geçirdiğini söyleyen Hateks CEO’su Abud Abdo, “2023 için Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere’den şimdiden 6.5 milyon euroluk sipariş aldık. Avrupa’da da e-ticaret kanalıyla büyüyeceğiz” dedi.

Hateks’in bu yıl 2021’e bakılırsa cirosunu yüzde 80 artırdığını da belirten Abdo; 2022 senesinde enerji verimliliğini çoğaltmak, tutum sağlamak, karbon salınımını azaltmak, çevre dostu ve maliyet düşürücü yenilebilir enerji modellerine uygun modernizasyon yapmak amacıyla dokuma makinesi parkuru için 50 milyon TL bütçe ayırdıklarını söylemiş oldu. Bu kapsamda yatırımının yüzde 65’lik kısmının tamamladığını kalan 17.5 milyon TL’lik yatırımı ise 2023 yılı içinde yapmayı planladıklarını beyan etti.

Hateks’in Fransa’da kurulu yüzde 100 iştiraki olan Hatex Invest ve yüzde 90 iştiraki olan Cotonella Sarl isminde iki şirketinin de Avrupa’da gelişme atağına geçtiğini dile getiren Abdo, sözlerine şöyleki devam etti: “Hateks ürünlerini pazarlayan ve Hatay’daki tesisin üretim kapasitesinin yüzde 15’ini temsil eden iki şirket, 2022 yılı içinde satış ve ciroda yeni bir rekora imza attı. Öyleki ki pandemi sürecinde perakende sektörünün durağan bir seyir izlemesi sebebiyle yurtdışı iştirakleri Hatex Invest ve Cotonella Sarl, Fransa’da e-ticarete yöneldi. Bu başarıya ulaşmış girişimle, iki firmanın Fransa’da 2021 senesinde cirosunun yüzde 40’ı olan satış hacmi; 2022 senesinde yüzde 50 artış ile cirosunun yüzde 60’ına terfi etti.”

2022 yılı içinde oldukca ciddi bir global krizin yaşandığına dikkat çeken Abdo, “2022 içinde belirsizlikleri de barındıran bir yıldı. O nedenle ertelenen birçok sipariş oldu. Bizim 2023 yılı için beklentilerimiz daha pozitif. Bu yıl içinde ertelenen bir çok siparişimizin 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren daha yüksek ölçekle döneceğini öngörüyoruz” açıklamasını yapmış oldu.

Hatex Invest ve Cotonella Sarl olmak suretiyle Fransa’da bulunan iki iştirakin de oldukca başarıya ulaşmış bir ivme gösterdiğini aktaran Abdo, her iki firmanın de bilhassa e-ticaret kanalında satış hacmini artırdığını kaydetti. Abdo, “Her iki şirketimiz e-ticarette 2021 senesinde cirosunun yüzde 40’ı olan satış hacmini 2022 senesinde yüzde 50 artış ile cirosunun yüzde 60’ına yükseltti. 2023 senesinde bu oranları oldukca daha yukarı taşıyabilmek için tüm Avrupa’da e-ticaret hacmimizi genişletmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Yurtiçi ve yurtdışında yeni pazarlarla beraber mevcud alan kişi memnuniyetini daha yukarı çıkarmayı hedeflediklerini özetleyen Abdo, şöyleki devam etti: “2023 yılı ilk çeyreğinde sevkiyatını yapmak suretiyle Almanya’nın ev tekstili sektöründe öncü firmalarından almış olduğumuz 3.5 milyon euro’luk bir siparişimiz var. Ek olarak Fransa, İngiltere ve İtalya’nın önde gelen ev tekstili firmalarından da 3 milyon euro’luk sipariş aldık. Bunların tüm üretim ve sevkiyat planlamalarını tamamladık.”

ORGE ENERJİ GELİRLERİNİN YÜZDE 50’SİNİ GES’LERDEN ELDE ETMEYİ HEDEFLİYOR

Tüm dünyada yarını daha sürdürülebilir kılmak hedefiyle küresel ısınmanın bir numaralı sebebi karbondioksit gazının salınımını sıfırlamak için emekler yapıldığını belirten ORGE Enerji Elektrik Taahhüt Anonim Şirketi CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevhan Gündüz, şirket bünyesinde Yenilenebilir Enerji Kısmı’nü kurduklarını söylemiş oldu.

Faaliyetlerinin şu an için Güneş Enerjisi Santrallerinin anahtar teslimi kurulumu çerçevesinde sürdüğünü sadece benzer alanlara yönelik çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Gündüz, “25 senelik elektrik taahhüt alanındaki tecrübemizi bu alanda değerlendirmek istiyoruz. 600 kişilik yetişmiş kadrolarımızla herkesten daha hazırız. Yatırımcılar karşılarında bizim benzer biçimde güvenilir ve işin garantisini de verebilecek kuvvetli ve ustalaşmış firmalar görmek istiyorlar. Bugüne dek 6 milyon metrekare kapalı alan tamamlamış bir şirket olarak, bu yeni alanda her yıl birkaç kat büyüyeceğimize inanıyoruz” dedi.

Şu anda yapınak, depo benzer biçimde geniş alanlı çatılara kurulan GES (güneş enerji sistemlerinde) yatırımın geri dönüş süresinin iki yıla kadar gerilediğini de ifade ederek “Yatırımcılar, çatılarına GES kurarak amorti süresi olan iki yıl sonrasında hem kendi elektrik santrallerine haiz olacak hem elektrik bedeli ödemedikleri için müthiş bir rekabet pozitif yanları sağlayacaklar. Ek olarak karbon salınımını da azaltarak global dünyaya mal satabilmenin gerekliliğini yerine getirecekler” şeklinde konuştu.

Bu alanda İstanbul, Ordu, Giresun, Muğla, Samsun, Sinop, Eskişehir, Zonguldak, Bitlis illerinde bulunan ve sayıları 19’u gören Vasıta Muayene İstasyonlarına Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumuna yönelik TÜVTÜRK ile ilk projeleri olma özelliği taşıyan sözleşme imzaladıklarını da hatırlatan Gündüz, “Takiben İstanbul Silivri’de inşa edilecek Göncay Plastik Çatı Güneş Enerji Santrali Projesi’nin anahtar teslim kurulum işlerine yönelik ihaleyi de kazandık. Bu işlerin toplam büyüklüğü, ortalama 3,5 milyon dolar seviyesinde. Şimdilik çalışmalarımızın merkezine solar sistemleri ve bu alandaki en yeni teknolojileri koyduk. Sürekli suretle elektrik-enerji-yenilenebilir enerji teknolojileri alt sektör çeşitlendirilmesine yönelik uygulamaları takip ediyor, iş birliği arayışlarında bulunuyoruz. Önümüzdeki üç-dört yıl içinde, gelirlerimizin hatırı sayılır bölümünü, kim bilir yüzde 50’sini gerek yurtiçi gerek yurtdışı yenilenebilir enerji projelerinden elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.

EKSUN GIDA HALKA ARZ İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Türkiye’nin 500 Büyük Endüstri Kuruluşu (İSO 500) sıralamasında üretimden satışlara bakılırsa 324. sırada yer edinen ve bünyesinde Sinangil markalı unları da barındıran Eksun Besin Ziraat Endüstri ve Tecim A.Ş, Borsa İstanbul’da halka arza hazırlanıyor. Sermayesinin tamamı Eksim Yatırım Tüm ortaklık A.Ş’ye ilişik olan Eksun Besin, paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için Ana para Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. SPK’nın onayına sunulan izahname, aracı kurum olarak yetkilendirilen Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş’nin ve Eksun Besin’nın web sitesinde gösterildi. Yapı Kredi Yatırım’ın liderliğinde yürütülen ve tamamı ana para artışı şeklinde gerçekleştirilecek halka arzda, şirket paylarının yüzde 23.14’ünün halka arz edilmesi planlanıyor.

1996 yılından beri sektördeki faaliyetlerini sürdürmekte olan şirket, Sinangil markasına haiz. Üretimini, ikisi Tekirdağ’da biri Konya’da olmak suretiyle üç ayrı fabrikada gerçekleştiren ve ortalama 96 bin metrekare açık ve kapalı alana haiz Eksun Besin, Nielsen Perakende Araştırma Raporu’na bakılırsa bu yıl Eylül ayı itibarıyla toplam perakende un pazarında yüzde 9.7 kazanç payına haiz. Eksun Besin, yılda 600 bin tonluk üretim kapasitesine haiz.

Eksun Besin Latin ABD, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak suretiyle 30’dan fazla ülkeye, değişik ürün kategorilerinde un ihracatı gerçekleştiriyor.

2022 yılının ilk dokuz ayında toplam cirosu geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 187 artışla 2,8 milyar TL’nin üstüne çıkan ve net karı 202 milyon TL’ye ulaşan Eksun Besin’nın 2021 yılının ilk dokuz ayında yüzde 12 olan FAVÖK marjı ise bu senenin aynı döneminde yüzde 15.5’e terfi etti.

YEO TEKNOLOJİ, ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ PAZARINDAN PAY ALMAYA HAZIRLANIYOR

YEO Teknoloji, enerji depolama çözümleri alanında yüzde 100 iştiraki olarak Reap Battery ile büyümeyi hedefliyor. İstanbul Tuzla’da yılda 5 GWh’lık enerji depolama sistemi üretecek tesisle beraber Reap Battery, Türkiye’yi enerji teknolojileri alanında üst lige taşımayı planlıyor.

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, temiz ve dijital enerji dönüşümünü desteklemek ve Net Sıfır İklim hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için çalıştıklarını söylemiş oldu. Türkiye’de temiz enerjiye yönelik projelere öncülük ettiklerini belirten Yıldız, “YEO’nun üç kıtada 30’un üstünde ülkedeki enerji üretimi, iletimi ve dağıtım tecrübesini batarya teknolojisinde de kullanacağız. Reap Battery, gelişmiş enerji depolama çözümleri ile elektrik şebekeleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümünü güvence altına alacak” dedi.

YEO Teknoloji olarak, Reap Battery’nin çözümlerini 18 yıldan uzun uygulama tecrübesiyle yurtdışına da taşımayı hedefledikleri vurgulayarak “Enerji depolama çözümleri Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’ya da ulaştırılacak. Üç kıtada 30’un üstünde ülkede gerçekleştirdiğimiz 225’ten fazla projeyle dünyanın her noktasına enerji ve endüstriyel çözümler ulaştırarak enerji depolama sistemlerinde de global bir marka olmayı planlıyoruz” açıklamasını yapmış oldu.

Reap Battery CEO’su Alper Baykut ise dünyada enerjinin depolanması ile ilgili talebin her geçen gün arttığını belirterek şöyleki konuştu: “2020 yılı sonunda 10GWh’e ulaşan enerji depolama sistemlerinin dünyadaki kurulu kapasitesinin 2030’da 194GWh’ye çıkması umut ediliyor. Her yıl yüzde 35 oranında büyümesi beklenen enerji depolama sistemi pazar büyüklüğünün 2030 senesinde ortalama 45 milyar dolara çıkması öngörülüyor. YEO olarak Reap Battery markasıyla ve üretim tesisiyle bu alandan hisse almayı hedefliyoruz. 2023 yılının ikinci yarısında Reap Battery olarak ilk ürünlerin üretilmesi ve sertifikasyon süreçlerinin başlatılmasını planlıyoruz.”

İstanbul, Tuzla’da inşa edilecek üretim üssünde, 2023 yılının sonunda ilk ürünlerin üretimine başlamayı hedeflediklerini de kaydeden Baykut, “Aşamalı olarak üç yıl içinde senelik 5GWh enerji depolama sistemi üretim kapasitesine ulaşılacak. 2026 senesinde enerji depolama sistemlerinde (ESS) kullanılması en uygun hücre tipine yönelik 5-10GWh kapasiteli pil hücresi üretimi tesisi de planlanıyor. Yatırımın son aşaması olarak 2028 senesinde lityum tekrardan kullanım ve geri dönüşüm tesisinin devreye alınması hedefleniyor” dedi.

Bilinmiş olduğu benzer biçimde modüler enerji depolama sistemleri elektrik şebekesinde frekansın düzenlenmesi, yükün dengelenmesi yada kaydırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye bağlantısının kolaylaştırılması, yedek enerji kapasitesi tutulması ve enerji ticareti yapmak için kullanılıyor.

Bilhassa yenilenebilir enerji santralleri, elektrik iletim ve dağıtım şirketleri, fabrikalar, telekom operatörleri ve veri merkezleri tarafınca da yoğun şekilde tercih ediliyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

BAREM AMBALAJ SANAYİ: Barem Ambalaj sermayesinin 52,5 milyon TL’den yüzde 400 oranında bedelsiz olarak 210 milyon TL artışla 262,5 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

BİRLİK MENSUCAT: Birlik Mensucat sermayesi, geçen hafta 22,3 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 22,3 milyon TL artışla 44,6 milyon TL’ye yükseltildi.

HİDROPAR HAREKET KONTROL TEKNOLOJİLERİ: Hidropar Hareket Denetim, Çin’de kurulacak bir tesis için 420 bin euro tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022/9A kazancının yüzde 4.4’üne karşılık geliyor.

TERA YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. payları, geçen hafta 10,00 TL fiyattan Ana Pazar’da işlem görmeye başladı.

AHLATÇI DOĞALGAZ DAĞITIM: Ahlatcı Naturel Gaz Dağıtım Enerji ve Yatırım A.Ş. payları, geçen hafta 66 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: TAV Havalimanları Tüm ortaklık, Ankara Esenboğa’nın ayrıcalık hakları için meydana getirilen ihalede 420 milyon euro + KDV ile en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanmıştır. Anlaşmanın bilgileri hemen hemen açıklanmamakla birlikte, ihale tutarı havalimanının en yüksek elde etmiş olduğu FAVÖK olan 2018 FAVÖK’ünün 13.5 katına karşılık geliyor.

TÜPRAŞ: Tüpraş’ın bağlı ortaklığı olan Entek Elektrik Üretimi A.Ş’nin Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, depolama tesisi oluşturmak taahhüdü ile 15 proje ile 1.004,5 MW ilave kapasite için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na ön lisans başvurusuna ek olarak, 40 MW GES ve 417 MW RES olmak suretiyle, toplamda yedi proje ile 457 MW ilave kapasite için daha ön lisans başvurusu yapıldığı bildirildi.

EURO YATIRIM HOLDİNG: Euro Yatırım Tüm ortaklık sermayesi, geçen hafta 60 milyon TL’den yüzde 150 oranında bedelli olarak 90 milyon TL artışla 150 milyon TL’ye yükseltildi.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, Ekim ayı sonunda açıklamış olduğu 25 milyon dolar tutarında sipariş için planlanan makine ve teçhizat alımlarının tamamlandığını bildirdi. Üretimin 2023 Nisan ayında başlaması umut ediliyor.

REYSAŞ LOJİSTİK: Reysaş Taşımacılık, sermayesinin 250 milyon TL’den yüzde 140 oranında bedelli olarak 350 milyon TL artışla 600 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

DOĞU ARAS ENERJİ YATIRIMLARI: Doğu Aras Enerji, sermayesinin 67 milyon TL’den yüzde 273 oranında bedelsiz olarak 183 milyon TL artışla 250 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvurdu.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek’in bağlı ortaklığı Coca-Cola Satış ve Dağıtım’a Rekabet Kurulu tarafınca 272 milyon TL yönetimsel para cezası verildi. Coca Cola İçecek, yüzde 25 erken ödeme indirimi kullanarak 204 milyon TL ödeyecek ve karara itiraz edecek. Şirket bu ceza için 2022 yılsonu mali tablolarında karşılık ayıracak. Bu miktar son 12 aylık net karın yüzde 5.2’sine karşılık ediyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik ile Çin’de etkinlik gösteren Bozhon Technology içinde stratejik iş birliği sözleşmesi imzalandı. Şirket bu kapsamda tüketici elektroniği ve lityum pil üretimine yönelik makina ekipmanları, ekip tezgahları, üretim hatları ve otomasyon sistemlerin Türkiye’de üretilmesi için ortak etkinlik göstermeyi ve Avrupa – ABD pazarına hizmet verilmesini planlıyor.

PANELSAN ÇATI CEPHE SİSTEMLERİ: Panelsan Çatı bir müşterisi ile 1,4 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Meblağ, firmanın 2022/9A kazancının ortalama yüzde 3.7’sine karşılık geliyor.

SASA POLYESTER: SASA Polyester, Hollanda’da etkinlik göstermek suretiyle 1 milyon euro sermayeli yüzde 100 bağlı ortaklık olacak şekilde Sasa Trading BV’nin kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

ŞİŞE CAM: Şişecam, daha ilkin 22 Temmuz’da duyurulan yatırımlarda kapasite artırımını deklare etti. Buna bakılırsa Şişecam, Mersin’deki buzlu cam fırını yatırım kapasitesini yılda 180 bin tondan 244 bin tona, enerji camı işleme hattının işleme kapasitesini ise 20 milyon metrekareden 26,6 milyon metrekareye çıkaracak.

SÖKTAŞ TEKSTİL: Söktaş Tekstil, Aydın’da yer edinen 19 bin 252 metrekare büyüklüğündeki arsanın 120 milyon TL bedelle Saldos Tecim’e devredileceğini bildirdi.

TUKAŞ: Tukaş Besin, Torbalı’da yer edinen yapınak yerleşkesine 3,9 MW güç üretecek GES yatırımı için yapmış olduğu teşvik başvurusunun onaylandığını ve 30 milyon TL tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini bildirdi.

VESTEL ELEKTRONİK & VESTEL BEYAZ EŞYA: Vestel Elektronik’in aktifinde yer edinen Manisa’daki 107 bin 148 metrekare yüzölçümlü arsanın 674 milyon TL karşılık üstünden Vestel Beyaz Eşya’ya satışına karar vermiş olduğu bildirildi.

EYG GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI: EYG Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları, geçen hafta 14,23 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

KARSAN: Karsan, Romanya-Bükreş Belediyesi’nin açmış olduğu 100 tane 12 metre elektrikli otobüs ve şarj ünitesi alımı, lüzumlu şarj altyapısının sağlanması, garaj yönetimi ve bakımı ihalesini kazandığını bildirdi. İhale bedeli 1,17 milyar TL ile 2022/9A kazancının yüzde 68’ine karşılık geliyor. Sözleşmenin imzalanması arkasından teslimatın 2023 yılı son çeyreğinde gerçekleşmesi umut ediliyor.

AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK: Agesa Yaşam ve Emeklilik’in Ocak-Kasım periyodu prim üretimi, geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 80 artışla 3,23 milyar TL’ye terfi etti.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, yurtiçinde yer edinen bir müşterisi ile 9,9 milyon dolar tutarında sipariş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022/9A kazancının ortalama yüzde 17’sine karşılık geliyor.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Yaşam Emeklilik’in Ocak-Kasım periyodu prim üretimi geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 75 artışla 3 milyar TL’ye terfi etti.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta’nın Ocak-Kasım periyodu prim üretimi geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 123 artışla 20,1 milyar TL’ye terfi etti.

BİRİKİM VARLIK YÖNETİM AŞ: Birikim Varlık Yönetimi, Denizbank tarafınca meydana getirilen tahsili gecikmiş alacak satılmasında 99,9 milyon TL tutarında bireysel portföy ihalesi aldığını bildirdi.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik 1,4 milyon dolar tutarında GES yatırımı gerçekleştirecek. 12 bin metrekare alanda çatı üstüne yapılacak GES2in 2040 kWp gücünde olması ve 2023 yılı ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi umut ediliyor.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, Denizbank tarafınca meydana getirilen tahsili gecikmiş alacak satılmasında 96,2 milyon TL tutarında perakende segmentinde portföy alımı yaptığını bildirdi.

İTTİFAK HOLDİNG: İttifak Tüm ortaklık, yüzde 100 bağlı ortaklığı olacak ve lisanssız elektrik üretimi çerçevesinde etkinlik gösterecek şekilde BIG Power Enerji ve elektrik üretim satış faaliyetlerinde bulunmak suretiyle BIG Power Elektrik Üretim’in kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji’nin 1,07 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi.