Geçtiğimiz yaz piyasaya çıkan Samsung Galaxy Watch 6, rakibin geride bırakıp onun tüm sunduklarını daha iyi bir halde kullanıcıya veren bir ürün. Çoğu zaman büyük teknoloji şirketleri, rakip ürünlerinde değişik yönleri ön plana çıkarıyorlar. Sadece mevzu Galaxy Watch 6 ve Google’ın Pixel Watch’u olduğunda işler değişiyor.

Büyük ve son aşama kullanışlı ekranı, dolu dolu fitness ve uyku takip edeni özellikleri ve kafi pil ömrüyle Samsung Galaxy Watch 6, eğer bir Android telefon sahibiyseniz, almanız ihtiyaç duyulan akıllı saat. Hatta bir Samsung telefon sahibiyseniz, akıllı saat tercihinizi bu yönde kullanmalısınız.

Bu ekran bomba benzer biçimde

Uygulama ekranına birçok ikon sığıyor.
Fotoğraf: Molly Flores/Mashable

Samsung, Galaxy Watch 6’nın dış görünüşüyle çok da fazla ezber bozmuyor. Bu akıllı saat, o şekilde bilimkurgu filmlerindeki garip görünümlü cihazlardan değil. Dairesel saat görünümü, sağ tarafta yer edinen ana ekran tuşu ve Samsung Cüzdan kısayol tuşuyla tamamlanıyor. Kalan her şeyi ise tamamen dokunmatik ekranla hallediyorsunuz. Ek olarak Galaxy Watch 6’nın üç değişik renkle geldiğini de söylemeden geçmeyelim: Grafit, altın ve gümüş.

Samsung saatin 40mm ve 44mm’lik iki boyutunu satışa sundu. Hangi boyutu alırsanız alın, ikisi de bundan önceki nesilden %20 kadar daha çok ekran alanı sunuyor. Ek olarak çerçevenin de %30 kadar inceltildiğini de belirtelim. Bu saatte döndürülebilen bir kadran bulunmuyor, onun için saatin Galaxy Watch 6 Classic isminde modelini satın almanız gerekiyor.

Tüm bu bahsettiklerimiz, Galaxy Watch 6’nın oldukça ilgi çekici ve daha da önemlisi fonksiyonel bir ekrana haiz olduğu anlamına geliyor. Bildirimler kısa mesafeden kolayca okunabiliyor. Hatta metin mesajlarına cevap verebilmeniz için tam boy bir klavye bile ekranda görüntülenebiliyor. Sadece bunu fazlaca zorda kalmadıkça yapmanızı önermiyorum. Koca parmaklarla “Merhaba” yazmak bile sorun yaratabilir.

Her ne kadar döndürülebilen bir çerçeveye haiz olmasa da, parmaklarınızı çerçevede oynatarak değişik ekranlara ulaşmanız mümkün. Bununla beraber ana ekran tuşu, Galaxy Watch 6’da gezinmeyi süratli ve sorunsuz hale getiriyor. Ekranın üst tarafınca aşağı parmağınızı kaydırarak, süratli menüye ulaşabiliyorsunuz. Aynısını ekranın altından yaptığınızda ise tüm yüklü uygulamaları gösteriyor.

Galaxy Watch 6, üstünde yerleşik bir 16GB’lık depolama alanıyla geliyor. Rakibi Pixel Watch’un 32GB depolama alanından açıkça minik, fakat bunun bir akıllı saat için çok da fazla büyük bir önemi yok. Birazdan bahsedeceğimiz benzer biçimde Galaxy Watch 6, birçok mevzuda Pixel Watch’tan fazlaca daha iyi.

İstediğiniz tüm uyku ve fitness takip edeni

Bu minik ekran, oldukça büyük işler başarıyor.
Fotoğraf: Molly Flores/Mashable

Galaxy Watch 6’da yer edinen bir çok fitness ve uyku takip edeni özelliği, geçtiğimiz seneki modelde yer alanların neredeyse aynısı. Sadece bu onların başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Aşağıda Galaxy Watch 6 ile yapabileceklerinizin kısa bir listesini paylaşıyoruz:

  • Kişiselleştirilmiş fitness hedefi takip edeni için vücut kompozisyonunuzu ayarlama
  • Uyku esnasında deri sıcaklığı takibiyle menstrüel döngü tahmini
  • Düzensiz kalp atışlarını tespit ederek kullanıcıyı uyarma
  • Gerilim ölçümü
  • EKG ölçümü
  • Uyku düzeni takip edeni

Burada gerilim ölçümü ve EKG özelliklerinin bir tek Samsung telefonlara hususi bulunduğunu belirtmemiz gerekiyor. Vücut kompozisyonu ve daha detaylı uyku takip edeni özellikleri benzer biçimde daha gelişmiş Galaxy Watch 6 özellikleri için bir Samsung Sıhhat hesabına ihtiyacınız var. Kullanışlı özelliklerin bir tek belli cihazlara hususi olması bunaltıcı bir durum.

Sadece saatin üstünden yapabildiğiniz şeylerin sayısı hakikaten oldukça çok. Mesela uyku alışkanlıklarınızla ilgili rahat detayları alabilir, gece boyu uyanmadan ne kadar süre uyuduğunuzu gösteren tutarlılık skorlarını görebilirsiniz. Şahsen geceleri saat 3 ile 5 içinde çoğu zaman uyanıyorum ve uyku tutarlılığı skorum bunu yansıtıyor.

Uyku takip edeni, uyku döngünüzdeki boşlukları saptamak ve toplamda kaç saat uyuduğunuzu ve uyanık kaldığınızı göstermekte başarı göstermiş. Sadece kestirdiğim anları tespit etmekte çok da fazla başarı göstermiş değil. Sadece gene de uyku takibinin bu kestirmeleri ölçme hedefinde bulunduğunu sanmıyorum.

Galaxy Watch 6’nın bu yüzeyi, derinizdeki değişimleri tespit etmiş olduğu alan.
Fotoğraf: Molly Flores/Mashable

Galaxy Watch 6, günlük yürüyüş alışkanlıklarınızı da başarı göstermiş bir halde ölçebiliyor. Hava uygun olduğunda her gün bir kere yürüyüşe çıkan biriyim. Herhangi bir akıllı saat benzer biçimde Galaxy Watch 6 da adımlarınızı, etken geçirdiğiniz dakikaları, yaktığınız kalorileri ölçüyor. Siz yürüdükçe, ekrandaki kalp ikonu da doluyor.

Açıkçası bu motivasyonu artıran bir durum. Bilhassa oyunları seven biriyseniz, her seferinde ekrandaki barı dolduruyor olmak sevindirici. Samsung’un bu “oyunlaştırılmış” ekranı, beni yeniden yeniden yürüyüşe çıkmaya teşvik etti diyebilirim.

Bunun tek bir fena yanı var. Galaxy Watch 6, siz ne süre ayağa kalkıp yürüseniz ve belli bir hedefe ulaşsanız (örnek olarak 10 dakikalık yürüyüş benzer biçimde), size bildirim gönderiyor. Bu özellik birazcık can bunaltıcı. Gündelik işler yaparken bile bu bildirimleri alıyor olmak açıkçası saçma gelmeye başlıyor.

Rakibinin ekmeğine el uzatıyor

Ortalama bir yıl ilkin satışa sunulan Google’ın Pixel Watch’unun en belirgin rakibi Galaxy Watch 6. Her iki ürün de Android odaklı akıllı saatler ve üst düzey özellikleriyle ön plana çıkıyor. Doğal Samsung’un saatinin diğerine gore daha ucuz bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Ayrıca vücut kompozisyonu, deri sıcaklığı, gerilim ve düzensiz kalp atışı kabiliyetleri demiştik ya… Pixel Watch bunların hiçbirini yapamıyor. Google’ın akıllı saati lansman zamanında birazcık rahat kaldı, fakat zaman içinde birazcık dolduruldu diyebiliriz. Kısa sürede bir Pixel Watch 2’nin çıkmasıyla aradaki bu farklar eşitlenebilir. Sadece şu anda Galaxy Watch 6 sahipleri, Pixel Watch sahiplerinden fazlaca daha çok şey yapabiliyor.

Mevzu “daha fazlası” demişken: Galaxy Watch 6, daima açık ekran özelliği aktifken 1,5 gün kadar pil ömrü sunuyor. Bu sıradışı olmasa da Pixel Watch’tan fazlaca daha iyi. Samsung ek olarak “daima açık ekran” hususi durumunu kapattığınızda bu sürenin 40 saate kadar çıktığını belirtiyor. Fakat gene de bu özelliğin açık olması, akıllı saat deneyiminizi üst düzeye çıkarıyor.

Öteki bir deyişle Galaxy Watch 6’nın pil ömrü, sabah hazırlanırken şarjda 20-30 dakikalığına tutmanız için oldukça kafi.

Yalnız Android telefon sahiplerine yönelik

Kazananımız şimdilik Galaxy Watch 6.
Fotoğraf: Molly Flores/Mashable

Şimdiye kadar anlatmak istediğimizi aktarabilmişizdir umarız: Android telefon sahipleri (bilhassa de Samsung sahibi olanlar), bir akıllı saat tercihi yapacaklarsa, bu seviyede bir ürün mevzu bahis olduğunda alabilecekleri daha iyi bir model yok.

Büyük ve kullanışlı ekranı, çeşitli sıhhat ve fitness özellikleri, kullanışlı pil ömrüyyle Samsung Galaxy Watch 6, bir nevi arkanızı kolluyor. Keşke bazı özellikleri bir tek Samsung telefon kullananlara hususi yapılmasaydı. Ek olarak bazı otomatik sıhhat ikazları da can bunaltıcı olabiliyor. Sadece genel olarak bakıldığında, bir Android telefon kullanıcısı olarak akıllı saat ihtiyacnız var ise, beklemenizin tek sebebi Google’ın çıkaracağı yeni bir model olabilir.

Yeni bir model çıksa bile Samsung’un halihazırda önde olan teknolojisi, tercihinizi kolaylaştıracak.


Alex Perry’nin incelemesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.