Akıllı telefonunuzun parmağınıza ne yaptığını bilmek mühim.

Teknoloji tutkunları ve akıllı telefon kullanıcıları, cihazlarını kullandıkları sırada minik parmaklarından aleti tutmak için destek alırken, parmaklarında belirgin bir oyuk bulunduğunu fark edip korku duyuyor. Zira bu oyuktan öteki parmaklarında bulunmadığını söylüyorlar.

Bu iddia, The TJ Show adlı online programda tartışıldı. Sunucular, telefonlarını tutmak için kullandıkları parmaklarında, öteki ellerindeki aynı parmakta olmayan bir oyuk olduğu mevzusunda düşünce birliğine vardı.

@radiotj Do you have iPhone finger? #appleiphone #smartphones #doomscrolling #phoneaddiction ♬ original sound – The TJ Show

Sadece, uzmanlar bu “akıllı telefon serçe parmağı” adlı oyuğun kaynağına dair iddiaları ciddiye almıyor. Başka bir deyişle, bunun insanları yine kapaklı telefon günlerine geri götürmesini beklemeyin.

“Serçe parmağın anatomisi böyledir”

Cleveland Clinic’de ortopedi cerrahı olan Dr. Peter Evans şu şekilde diyor: “Oyuk ya da boşlukları gösteren bu fotoğrafların bir çok bir probleme işaret etmiyor. Tipik serçe parmak anatomisi böyledir ve kişiden kişiye değişebilir.”

Meslek hastalıkları uzmanı April Hibbeler ve Ortho Carolina’dan el cerrahı Dr. Michael Geary de bu görüşe katılıyor.

Bu “iddia edilen” kas ve iskelet sistemi fenomeni “iPhone parmağı” ile ilgili resmi bir teşhis bulunmadığını da sözlerine ekliyorlar.

Evans, “ek olarak akıllı telefon serçe parmağı rahatsızlığına haiz bulunduğunu düşünenlerin başka bir problemi olabilir” diyor ve ekliyor: “Devamlı akıllı telefon kullanımı bir ekip eklem problemlerine sebep olabilir. Kimilerinin hastalık, sakatlanma iddiaları gerçek olmasas da, kimileri için bu gerçek olabilir ve uzun soluklu ciddi bir hasar söz mevzusu olabilir.”

“Sebebi başka rahatsızlıklar olabilir”

Dr. Evans, bu fenomene haiz bulunduğunu düşünenlerin kimilerinde de klinodaktil adlı genetik bir parmak bozukluğu bulunabileceğini söylüyor. Söz mevzusu genetik rahatsızlıkta serçe parmağın ucu, yüzük parmağına doğru bükülüyor.
Dupuytren kontraktürü de seneler geçtikçe derinin altında oluşan kalınca kordonların, parmakları avuca doğru çekmiş olduğu bir hastalık.

Evans, bu son rahatsızlıkla akıllı telefon kullanımının bir bağları olmadığının altını çiziyor. Sadece telefonla ilgili ortaya çıkabilecek kimi tıbbi sorunları da belirtiyor.
Akıllı telefon serçe parmağı diye bir hastalık olmasa da, Dr. Geary, “akıllı telefon dirseği” ya da bilimsel adı ile kübital tünel sendromu adlı rahatsızlığın son aşama gerçek ve ciddi bulunduğunu belirtiyor.

Bu hastalık, insanoğlu dirseklerini uzun süre 90 dereceden fazla bükülü tuttuğunda ortaya çıkıyor; akıllı telefonda ileti yazmak kolumuzu bu pozisyona zorluyor.
Böylesi bir rahatsızlıkta, serçe parmağında karıncalanma ve uyuşma meydana geliyor ve sinirlere zarar verebiliyor.

Başparmağınıza acıyın!

Evans da “ileti başparmağı” ve “ileti boynu” problemlerine dikkat çekiyor:
“Başparmak eklemleriniz gün boyu kısa ileti yazmak ya da ekranı kaydırmak için yapılmadı. Aşırıya kaçmak, kireçlenme şeklinde sorunları ateşleyebilir ya da başparmak tendonlarında yeni sorunlara yol açabilir.”

Başınız öne eğilmesin

Mevzu boynumuza ulaşınca de, Evans kafalarımızın ortalama 5 kilogram ağırlığında bulunduğunu hatırlatıyor. Bu da akıllı telefona bakmak için başımızı öne eğdiğimizde, söz mevzusu ağırlığın “katlanarak” artması demek.
Evans şu şekilde diyor: “Başınızı eğerek bakmış olduğunuzda, boyun kaslarınıza binen yükü artırırsınız. Bu artan tazyik da kas ağrısı ve spazm olarak size geri döner.”
Akıllı telefonunuzu hâlen elinizden bırakmadıysanız, son noktayı da Hibbeler ve Geary koyuyor: “Aşırı akıllı telefon kullanımı, parmağın bükülürken acımasına neden olan tetik parmağı rahatsızlığını ve karpal tünel sendromunu artırabilir.”


New York Post haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi