Tim Cook‘a bakılırsa, uzamsal bilgisayar çağı nihayet başladı. Teknoloji devinin son ürünü olan Apple Vision Pro 2 Şubat’ta ABD’de satışa sunulacak. Planlanan çıkış zamanı gelmeden, Apple cihazın App Store’u için uygulama geliştireceklere bir kılavuz hazırladı. Bu rehber içinde de Apple Vision Pro’dan neler bekleyebileceğimize dair ipuçları içeriyor.

Yazım kılavuzu da hazır!

Doğru yazım şekli şeklinde bilgilerin de gösterildiği rehberde (“visionOS minik V ile adım atar, cümlenin ilk kelimesi olsa bile”), Apple Vision Pro’dan “headset” (kulaklık/başa takılan başlık) olarak bahsedilmemesi gerektiği şeklinde ikazlar da içeriyor. Tamamı da Apple’ın aleti pazarda iyi mi konumlamak istediğini gösteriyor.

Apple: Vision Pro uzamsal bilgisayarda yeni bir çağ açacak
Credit: Apple

AR, VR, XR, MR değil!

Ikazlar içinde “Uygulamanızdan bahsederken uzamsal bilgisayar uygulaması olarak bahsedin” cümlesi de içeriyor ve şöyleki devam ediyor: “Uygulama deneyiminizi artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), genişletilmiş gerçeklik (XR) ya da karma gerçeklik (MR) olarak tanımlamayın.”

Bu fark saçma olsa da, Apple’dan görmeye alıştığımız pazar hamlelerinden.

Uzamsal informasyon işlem / uzamsal bilgisayar terimi, arkadaşlarla yediğiniz akşam yemeğinde konuşulacak bir mevzu şeklinde durmuyor (metaverse kelimesinin aynı ortamda bırakacağı etkiye benzer bir tesir taşıyor) sadece Apple’ın rakipleri tarafınca kullanılan bir terim de değil. Meta ve ondan ilkin Oculus, ek olarak Sony, HTC ve öteki firmalar “sanal gerçeklik” terimini ürünlerinde bol miktarda kullanıyor. Ve bu konsepti ne kadar iyi tanıtmaya çalışsalar da, fena pazarlama, sınırı olan kullanım şekli ve kafaya takıldığında hastalık veren cihazlar şeklinde sebeplerle, cihazların kabul görmesi ve satışları oldukca yavaş aşama kaydediyor. Bilhassa Meta ve Mark Zuckerberg, sanal gerçekliğin güzel sözlerle verdiği esrarengiz vaatlerini fena bir şakaya dönüştürdü.

Apple Vision Pro’nun söz verdiği “yeni dönem” rakiplerinin bıraktığı fena lekeyi temizlemeyi içeriyor
Credit: Apple

Metaverse’te yaşanmış olan fena deneyimler, tüketicilere bu “düzmece gerçeklik” ürünlerinin herhangi bir türünü satmayı oldukca zor hâle getirdi, ister sanal, ister artırılmış, ister genişletilmiş olsun.

Apple, satabilmek için adını değişiklik yapmak zorunda

Sonuçta Apple, Vision Pro’yu satmak için tüketicileri bunun iPhone’ları şeklinde “olmazsa olmaz” bir aygıt olduğuna inandırmak zorunda. Şu demek oluyor ki Vision Pro, rakiplerinden değişik ve daha iyi bir ürün olarak algılanmalı.

Apple, sanal gerçekliğe kendi logosunu basmış olduğu sanal gerçeklik gözlüğünü “yeni bir çağ” olarak adlandırınca, bunu başarma yolunda ilk adımı atıyor. Google aramalarında “uzamsal bilgisayar” terimini tamamen kaplayan Apple, tüm projeye bir meşruiyet de kazandırmış oluyor.

Çoğunluk uzamsal bilgisayarın ne işe yaradığını bilmeyebilir, sadece sonuçta mühim olan onlara bu terimin mevzu dışına doğru itilen bir teknolojiyi tekrardan canlandıracak kadar karmaşık ve futuristik gelmesi!


Elizabeth De Luna’nın haberini Erinç Eröz yerelleştirdi