Azerbaycan’ın başkenti Bakü, 50 senenin arkasından Internasyonal Uzay Kongresi’ne tekrardan ev sahipliği yapıyor. Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın da katılmış olduğu kongrenin genel kurulunda Internasyonal Uzay Kongresi’ni 2026’da Türkiye’nin Antalya kentinde yapılması için TUA tarafınca sunum yapılmış oldu.

“ÜMİDİMİZ ANTALYA’NIN BU YARIŞI KAZANMASI”

Genel Kurulun arkasından açıklamada bulunan Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünyanın en büyük uzay etkinliği 74. Internasyonal Uzay Kongresi’nin Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenleniyor olması hakkında, “Ikimiz de can Azerbaycan’da olmaktan, bu etkinliğe burada katılıyor olmaktan büyük bir sevinç duyuyoruz. Internasyonal Uzay Kongresi, dünyanın pek fazlaca ülkesinden uzay profesyonellerini, bilim insanlarını, araştırmacıları ve gençleri bir araya getiren bir etkinlik. Siz de ifade ettiniz, 2026 da gerçekleşecek olan Internasyonal Uzay Kongresi için ikimiz de Antalya olarak adayız. Bugün burada genel kurulda sunumunuzu da gerçekleştirdik. Bu hafta içinde netice belli olacak. Polonya’nın bir şehriyle yarışıyoruz. Fakat ümidimiz Antalya’nın bu yarışı kazanması” dedi.

“TÜRKİYE MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ YOLCULUĞUNDA BÜYÜK BİR HIZLA İLERLİYOR”

Türkiye’nin ve Antalya’nın geçmişte fazlaca büyük internasyonal etkinliklere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kacır, “Fakat arzu ederiz ki ülkemizin uzay alanında büyük bir yükselişte olduğu, pek fazlaca uzay programını, projesini hayata geçirmekte olduğumuz ilk Türk vatandaşını Internasyonal Uzay İstasyonu’na göndermiş olacağımız ve bununla beraber Ay misyonunu gerçekleştirmiş olacağımız bu zamanda, böylesine bir büyük etkinliğe Türkiye olarak Antalya’da ev sahipliği yapalım. Doğal Türkiye ulusal teknoloji hamlesi yolculuğunda büyük bir hızla aşama kaydediyor. Bu yolculukta müdafa sanayii lokomotif oldu” ifadelerini kullandı.
“Uzay bizim için mühim hedeflerden biri”

Şimdi hedeflerinin müdafa sanayinde gerçekleşen başarıyı öteki alanlarda da hızla yaygınlaştırmak bulunduğunu vurgulayan Kacır, “Uzayda bizim için mühim hedeflerden biri. Uzay alanında fazlaca tecrübeli bir ülkeyiz. Hali hazırda görüntüleme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve kullanabilen bir ülkeyiz. Biliyorsunuz ki Nisan ayında İMECE’yi, metre altı çözünürlüğünde olan görüntüleme uydumuzu uzaya yolladık. Gelecek yıl Türksat 6A ilk ulusal komünikasyon uydumuz olarak uzaya gönderilmiş olacak ve böylece Türkiye uzayda komünikasyon uydularını kendi imkanlarıyla geliştirdiği komünikasyon uydularını kullanabilen 10 ülkeden biri olacak.

İnşallah önümüzdeki dönemde Internasyonal Uzay İstasyonu’na göndereceğimiz ilk Türk vatandaşımız ve sonrasında gerçekleştireceğimiz Ay programımız ve öteki uzay teknolojileri projeleriyle Türkiye’mizin bu yolculuğu büyük bir hızla devam edecek” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI UZAY KONGRESİ ADAYLIĞI 6 EKİM’DE NETLEŞECEK

Internasyonal Uzay Kongresi’ni 2026’da kendi devletlerinde yapmak suretiyle Türkiye ve Polonya’nın adaylığı Bakü’de meydana gelen kongrede ele alınacak. Türkiye ve Polonya’nın adaylığını sunmuş olduğu Internasyonal Uzay Kongresi’nin 2026’da hangi ülkeden yapılacağı ise 6 Ekim’de netleşecek.