Bakliyatlar sofralarda sıkça yer edinen gıdaların başlangıcında gelmektedir. Gıda kıymeti yüksek olan bu gıdaların sağlığa olan yararları da çok çok fazla olmaktadır.

Bakliyat Nedir, Yararları Nedir?

Mercimek, fasulye, nohut ve daha başka pek fazlaca sebzenin yaş hallerinin kurutulması ile hazırlanan gıdalara bakliyat adı verilmektedir. Bu gıdalar kurutulmuş tohumların yiyecek halletmeye hazır hale gelmesi ile üretilen yiyecekler olarak ifade edilmektedir. Günün tüm öğünlerinde tüketilmesi mümkün olan bu gıdalarda fazla oranda protein bulunmaktadır.

Bakliyatlar sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa iyi gelmektedir. Kilo vermeyi hızlandıran bakliyatların kalp sağlığı üstünde de pozitif tesirleri bulunmaktadır. Haiz olduğu vitamin ve mineraller yardımıyla bakliyatlar hücre dostu olmaktadır. Kolesterolü düşürerek insülün direnci ile savaşmaktadır. Diyabet hastaları için de tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar içinde yer almıştır.

Bakliyat Çeşitleri Nedir?

Bakliyatlar ekonomik, ulaşılabilir ve gıda kıymeti fazla olan gıdalar olmaktadır. Bakliyat çeşitlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce, yer fıstığı, pirinç, yulaf, bulgur, irmik ve mısır.