[ad_1]

Onur Binay/milliyet.com.tr

Samsung Galaxy A9  dört arka kameraya sahip. Evet, doğru duydunuz dört. Dünyada bir ilk ve aşırı gibi görünse de Samsung ilave donanımın daha iyi fotoğraflar çekeceğine inanıyor.

Hatta Samsung, Galaxy A9’un “Instagram için optimize edilmiş” olduğunu söylüyor. Bu da A9 ile kimlerin hedeflendiğini net bir şekilde gösteriyor. 

Samsung’un orta sınıf A serisi, amiral gemisi olan S hattının hemen altında yer alıyor. Bazı üst düzey özellikleri daha cazip fiyata sunuyor

Galaxy A9, metal çerçeve, ön ve arka camları ile birinci sınıf bir tasarıma sahip. Elde cidden güzel duruyor.

Göz alıcı renk seçeneklerine sahip. Üç renk seçeneğiniz mevcut ki bunlar Huawei P20 Pro ve Mate 20 Pro andırıyor. Hepsi ikili tonlara sahip. Sade ve şıklık arayanlar için siyah renk de sunuluyor.

A9, Note 9’dan biraz daha uzun ve geniş bir telefon. Ancak 183g ağırlığıyla oldukça da hafif. Evet büyük bir telefon ama cebinize fazladan ağırlık eklemiyor.

Cam sırt çok fazla kavrama sağlamıyor, bu nedenle tek elle kullanım biraz güvensiz hissettirebilir. Artı tam bir parmak izi mıknatısı. Bu yüzden telefonu arka arkaya defalarca silmek zorunda kalabilirsiniz. Bunlara gelemem diyorsanız kendinize sağlam bir kılıf almanız da fayda var. 

Arkaya monte edilmiş parmak izi tarayıcısı, işaret parmağı denk gelirken, sağdaki güç / kilitleme ve ses seviyesi tuşlarına nispeten kolayca basılabiliyor. Büyük ellere sahipseniz hepsine kolayca yetişebilirsiniz.  A9’un sol kenarında başka bir fiziksel düğme daha var. Bu Samsung’un Bixby düğmesi. 

Bu anahtar, firmanın akıllı ses yardımcısını başlatıyor ve herkesin zevkine uygun olmasa da, amiral gemisi olmayan bir cihaza dahil olması, Samsung’un üst düzey teknolojisini diğer telefonlarına da getireceğinin işareti.

Alt kenarda ise kulaklık jakı, USB-C portu ve hoparlör yer alıyor.

Ekran

Galaxy A9, parlak, net ve renkli 6.3 inç Süper AMOLED Full HD+ ekrana sahip. Parlak güneş ışığı altında dahi rahatça kullanılabiliyor.

Çözünürlük, Galaxy S9, S9 Plus ve Note 9’daki QHD paneller kadar etkileyici olmasa da, fiyatına göre etkileyici.

Samsung, sonsuz ekran tasarım dilini A9’a da aktarmaya çalışmış. Ancak burada biraz daha kalın çerçeveler var uçtan uca ekran değil.

A9’un fiyatı göz önüne alındığında bu beklenen bir durum. Tadını çıkarmak için hala çok fazla ekran var. Bazı kullanıcıları memnun edecek bir başka özellik de çentik yok!

Kamera

Kameradan daha önce kısaca bahsetmişti. Şimdi biraz detaya inelim. 24MP birincil kamera, otomatik modda varsayılan seçenek olan ve size en iyi düşük ışık performansını sağlayacak.

Daha sonra, 120 derece geniş açıyla her çekimde daha fazlasını elde etmenizi sağlayan 8MP; ardından arka planı bulanıklaştırmanızı sağlayan derinlik algılamalı 5MP kamera; son olarak da birincil kamera üzerinde nesnelere daha yakın olmanız için 2x optik zoom sağlayan 10MP telefoto lens var.

Şimdiye kadar bu özelliklerden bazıları yazılım tarafından sağlandı, ancak Samsung donanıma geçişin daha iyi sonuçlar alacağını iddia ediyor. Bu arada, ön tarafta da 24MP selfie kamerası bulunuyor. Muhteşem değil ama selfie’leriniz için son derece yeterli. Full HD videolar iyi görünüyor ama odaklanmada bazen sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Bununla birlikte, birincil, zoom ve geniş açılı kameralar arasında otomatik moddayken kolayca geçiş yapabilirsiniz. Vizör alanında ufak bir ekran var, buradaki üç seçenekten birine dokunmanız yeterli.  Pratikte, tam olarak aynı noktada dururken çektiğiniz fotoğrafların kalitesinde büyük bir fark var göreceksiniz.

A9’un ana kamerasıyla çekilen kareler genel olarak iyi görünüyor. Ancak kareler üzerinde yakınlaştırma yaparsanız, bazı ayrıntıların kaybolduğunu göreceksiniz.  Özellikle de geniş açıyı kullanarak yaptığınız çekimlerde bu fark ediliyor.
Makro çekimler, Mate 20 Pro kadar olmasa da iyi görünüyor. Bazı çekimlerde keskinliği görebilirsiniz.

Gece, geniş açı veya zum kameralarından pek faydalanmadım. Her birinin kullanışlı olabileceği zamanlar var ama gece bunlardan biri değil.  Çünkü epey grenli kareler yakalanıyor. 

Kamera uygulamasında Derinlik, Güzelleştirme ve AR Emoji çıkartmaları gibi birçok seçenek var ama muhtemelen en çok Otomatik modu kullanacaksınız.

Video konusunda ağır, süper ağır, hızlı çekim seçenekleriniz var. Optik görüntü sabitleyici burada yok. Ancak 4K, geniş HD (2224×1080) veya 1: 1 (1440×1440) çözünürlükteki çekimler dışında elektronik dengeleme var. Teorik olarak keskin görünmesi gereken 4K videolardaki detaylar oldukça yumuşak. Note 9’daki kaliteyi burada göremedim.

Bixby Vision yer işaretlerini, yiyecekleri, şarap şişesi etiketlerini ve metni tanımlamanıza olanak sağlıyor. Bu sayede hemen Web araması yapabilir veya fotoğrafını çektiğiniz bir şey için alışveriş yapmayı deneyebilirsiniz.

Videodaki kameralar arasında geçiş yapmak için kullanılan mekanizma ise kafa karıştırıcı. İlk olarak, ana kamerayla kayda başladığınızda, ultra geniş kameraya geçmek kesinlikle mümkün değil. Ultra geniş kamerayla video çekmenin tek yolu fotoğraf moduna geçmek. Daha sonra, ultra geniş kamerayla kayda başladığınızda, diğer iki kameraya geçemezsiniz. Ahh!

Pil ve performans

Galaxy A9, Snapdragon 660 işlemci, 6GB RAM ve Android 8.0 Oreo ile geliyor.

Samsung, Android 9 pie güncellemesini A9 için Nisan ayında yayınlayacak.  Telefonda birçoğu Google’ın uygulamalarını kopyalayan veya değiştiren bir sürü Samsung uygulaması var. Her zamanki gibi Microsoft Office uygulamaları ve bazı üçüncü taraf uygulamaları da bulacaksınız.

Depolama açısından iyi haberler var, Samsung Galaxy A9’un 128GB büyüklüğünde dahili depolama alanı var. Bu size yeterli gelmediyse 512GB boyutunda kartları destekleyen microSD kart yuvası da var.

A9, Snapdragon 845 veya eşdeğer amiral gemisi sınıf işlemciler kullanan pek çok telefon ile rekabet edecek düzeyde performans sergiliyor. Günlük performans kusursuz, uygulamalar hızlı bir şekilde yükleniyor ve çoklu görevleri kolayca yerine getiriyor. PUBG, Fortnite veya Asphalt 9 gibi oyunları kasma olmadan oynayabilirsiniz.Yine de, bazı oyunlar ve uygulamalarda düşük performansı fark edeceksiniz.

Dahili hoparlörden gelen ses de oldukça yüksek ve net. Stereo olmasa da sunulan ses yine de yeterli. 

Galaxy A9 ayrıca Galaxy S9 ve S9 Plus’tan daha büyük olan 3.800mAh bataryayla geliyor. Sabah 9’da full şarjla evden çıkıp gece yarısına kadar full tempoda A9’u kullanmam rağmen eve geldiğimde şarjım bitmemişti. Yüzde 10’luk bir kısım kalmıştı.
Kablosuz şarj burada yok ama hızlı şarjı destekliyor. Böylece pilinizi kısa sürede doldurabilirsiniz.

Sonuca bağlıyorum

Samsung Galaxy A9 göze çarpan kamera özellikleri ve şık görünümüyle dolu bir akıllı telefon. Oldukça canlı ve her türlü ışık altında iyi görünen bir ekranı da var.

Teknik donanım günlük kullanımda gecikmeler yaşatmıyor ve uygulamaları sorunsuz çalıştırıyor.

Dört kamera cidden gerekli mi derseniz bence pek değil. Bununla birazcık çok yönlülük elde ediyorsunuz ki bazen kullanışlı olabilir. Fotoğrafçılar için farklı lensler mutlak bir zorunluluk ama genel kullanıcı için bu lensler pek gerekli değil.
Kameralar bir yana, güçlü performans sunan ve bunu yaparken de iyi görünen bir telefon.  Çok yönlü bir telefon tercih edenler Samsung Galaxy A9’a göz atabilir.

Samsung Galaxy A9’u piyasada 3200 TL’ye kadar bulabilirsiniz.

ARTILARI

  • Ortalamanın üstünde pil ömrü
  • Dörtlü kamera kurulumu
  • Geniş, parlak, renkli ekran
  • Bol miktarda depolama alanı

EKSİLERİ

  • Kamera kalitesi şok edecek kadar iyi değil 
  • Kablosuz şarj yok
  • Android Oreo ile çalışıyor

 



[ad_2]