Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) Cuma günü, koronavirüsün gezegeni kasıp kavurmaya başlamasının üstünden üç yıldan fazla bir süre geçtikten sonrasında, pandeminin artık bir acil durum olmadığını duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Cuma günü düzenlemiş olduğu basın toplantısında, “COVID-19’un küresel bir sıhhat acil durumu olarak sona ermesini büyük bir umutla duyuru ediyorum. Bu, COVID-19’un küresel bir sıhhat tehdidi olarak sona erdiği anlamına gelmiyor” dedi ve COVID-19’un tekrardan “dünyamızı tehlikeye atması” durumunda durumu tekrardan değerlendirmek için uzmanları tekrardan bir araya getirmekten çekinmeyeceğini de sözlerine ekledi. AP’ye nazaran, yayılmaya başladığından beri COVID-19 dünya genelinde minimum 7 milyon insanı öldürdü. Tedros, 20 milyon kadar kişinin hakkaten ölmüş olabileceğini belirtti. Tedros, “COVID dünyamızı ve bizi değiştirdi” dedi. Bazı ülkelerin “hazırlıksız” olacağı yönündeki endişesini dile getirirken, en oldukça ölümün yaşandığı ülkeler içinde ABD benzer biçimde en iyi hazırlıklı olduğu kabul edilen bölgeler vardı. Bunun yerine, AP’nin bildirdiğine nazaran, küresel toplam ölümlerin yalnızca ortalama %3’ü Afrika’da gerçekleşti.

DSÖ, diğerlerinin yanı sıra şu anda virüsün kaynağını belirlemeye çalışıyor. Ajans, 2021’de virüsün büyük olasılıkla hayvanlardan insanlara sıçradığı sonucuna varan bir rapor yayınladı ve bunun laboratuvar kaynaklı olduğu fikrinin “son aşama ihtimaller içinde olmadığını” söylemiş oldu. DSÖ tarafınca görevlendirilen bir açık oturum, Çin’i ve öteki ülkeleri virüsün yayılmasını daha süratli durdurmamakla eleştirdi. AP’nin bildirdiğine nazaran açık oturum, DSÖ’nün hem mali açıdan hem de öteki ülkeleri harekete geçirme kabiliyeti açısından sınırı olan bulunduğunu söylemiş oldu.