PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Spor, bilhassa dünyanın en pahalı stadyumlarında insanları bir araya getiriyor! Bu son teknolojiye haiz mekanlar, Kaliforniya’daki SoFi’den Birleşik Krallık’taki Wembley Stadyum’una çağıl çağda şimdiye kadar inşa edilmiş en pahalı spor stadyumlarından bazıları… İnşaattı milyonlarca, hatta milyarlarca dolara mal olan bu stadyumların geniş oturma alanları, geniş otoparklar ve düzinelerce yürüyen merdiven şeklinde birçok özelliği var!

SoFi Stadyumu (5.50 milyar dolar):

SoFi Stadyumu Kaliforniya’da içeriyor. Los Angeles Rams ve Los Angeles Chargers’ın evi olarak geçiyor. Dünyanın en pahalı stadyumu olmasının yanı sıra, inşa edilen ilk kapalı-açık stadyumlardan biri. SoFi Stadyumu ek olarak bölgedeki eğlence, perakende, ticari ve rekreasyon alanlarına yönelik 298 dönümlük bir geliştirme alanının kalbinde içeriyor. Bir spor mekanı olmasının yanı sıra, konserler ve gösteriler de dahil olmak suretiyle eğlence etkinliklerine de sahne oluyor. 3,1 milyon metrekare alana yayılan bu devasa stadyumun inşası altı yıl ve minimum 5 milyar dolar aldı. Tasarımı, asimetrik, saydam çatısı ve açık konseptli stadyum kenarlarıyla tamamlanan Kaliforniya sahili süresince görülen “eğrileri” onurlandırıyor.

MetLife Stadyumu (2.03 milyar dolar):

New Jersey’in Doğu Rutherford bölgesinde bulunan MetLife Stadyumu, New York Jets ve New York Futbol Devlerine ev sahipliği yapıyor. MetLife Stadyumu 2010 senesinde açıldı ve o zamandan beri Super Bowl XLVIII ve WrestleMania 29 da dahil olmak suretiyle üç binden fazla etkinliğe ev sahipliği yapmış oldu. Stadyumun toplamda futbol ve futbol etkinlikleri için ortalama 82 bin 500 oturma kapasitesi var. Bu New Jersey stadyumunu ve 360 mimarın kabiliyetini inşa etmek, ortalama 1,6 milyar dolara mal oldu! Seneler geçtikçe stadyum, yüksek kârlılığı ve spor ve eğlence için birinci derslik mekan alanıyla tanındı. Çok büyük boyutuna karşın MetLife Stadyumu, sera gazı emisyonlarını azaltmak için Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin İklim Eylemi için Spor Çerçevesi ile iş birliği meydana getiren ilk NFL Stadyumu oldu.

Allegiant Stadyumu (1.90 milyar dolar):

Allgiant Stadyumu, gelecekteki NFL oyunları ve eğlence etkinlikleri için geniş bir mekana haiz olan Las Vegas Strip’in bitişiğinde içeriyor. Allegiant Stadyumu’nu inşa etmek için 105 bin metreküp betonun yanı sıra 28 bin ton yapısal çelik gerekliydi! 65 bin kişilik kapasiteye haiz ve tamamen kapalı (sadece ısı kontrollü) bir mekan. Saha etkinlik alanı, 75 bin metrekarelik video panolarıyla tamamlanan 95 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Stadyumda 2.3000’den fazla TV bulunması sebebiyle katılımcılar maçın yada etkinliğin bir saniyesini bile kaçırmıyor. Ek olarak Allegiant Stadyumu’na dağılmış 44 yürüyen merdiven bulunuyor.

*****

Yedi bin dolarlık patates kızartması

Bir patates kızartmasına en fazla ne kadar ödersiniz? Üstelik bir porsiyon da değil mevzu bahis olan yalnız bir tane patates kızartması… Latife değil ABD’de Mac Donald’s şubesinde yiyecek yiyen biri, patates kızartmasının Nike logosuna benzediğini fark ediyor. Ve fotoğrafını çekip ebay sitesinde satılığa çıkarıyor. Üstelik yedi bin dolar da fiyat biçiyor. Onlarca teklif alan patates kızartması, sonuçta 10 bin dolardan alıcı buluyor. Artık markanın kendisi mi aldı yoksa Nike meraklısı mı kim bilir. Fakat boşa harcayacak parası olan fazlaca fazla insan olduğu bir gerçek…

*****

600 milyon dolarlık tutum

Jeff Bezos’un kısa sürede Seattle’dan Miami’ye taşınması şimdiden meyvesini veriyor. Milyarder iş adamı, geçtiğimiz haftalarda 2 milyar dolar değerinde Amazon hissesi sattığında Florida’nın milyarder dostu vergi kanunu yardımıyla ortalama 140 milyon dolar vergi tasarrufu sağlamış oldu. Bu bağlamda, dünyanın en varlıklı adamlarından önde gelen Bezos’un geçen yıl Amazon’u kurduğu ve 30 senedir evi olan Washington eyaletinden taşınması {hiç de} sürpriz değil. Washington’un eyalet gelir vergisi olmasa da 2022’de eyalet, hisse senetleri ve tahviller de dahil olmak suretiyle 250 bin doların üstündeki bazı varlıkların satışına yüzde 7’lik bir ana para kazancı vergisi uyguladı. Florida’da eyalet gelir vergisi olmadığı şeklinde ana para kazançları da vergilendirilmiyor. Muhtemelen bu yılki tek satışı bu olmayacak, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na meydana getirilen başka bir başvuruya bakılırsa Bezos, 31 Ocak 2025’ten ilkin tahmini 8.5 milyar dolar tutarındaki toplam 50 milyon Amazon hissesini satmayı planlıyor. Her şey düşündüğü şeklinde giderse ve Amazon’un hisse senedi fiyatının aynı kalacağını varsayarsak, vergilerden ortalama 600 milyon dolar tutum edecek.

*****

Porsche’tan elektrikli tekne

Porsche ilk elektrikli teknesini de suya indirdi. Elbet Frauscher iş birliği ile. Porsche 850 Fantom Air, eşi benzeri olmayan yüksek performanslı lüks bir elektrikli tekne. Porche, elektrikli spor teknesini ilk kez halka tanıtarak kontrol sürüşlerine de olanak sağlamış oldu. Frauscher Genel Müdürü Stefan Frauscher, yapmış olduğu açıklamada “Fantom Air’in elektrikli versiyonu, azami hız, hızlanma ve kullanım şeklinde tüm sürüş özellikleri açısından içten yanmalı motora haiz versiyondan daha iyi ve hem de mahalli olarak emisyonsuz” dedi. Frauscher 1955’ten beri elektrikli tekneler üretiyor olsa da ortaklık, segmentin daha da ileriye taşınmasına destek olacak. Hem de firmanın kurucusunun torunu olan Stefan Frauscher şöyleki diyor: “Elektrikli tahriklerin sektörümüzde önemi giderek artıyor.” Porsche, gelecekteki karayolu araçlarının suda kullanımı için tasarlanan tahrik teknolojisini daha da uyarladığını söylüyor.

******

Bu tarz şeyleri biliyor muydunuz?

  • Müziğin tüm beyni çalıştıran aktivitelerden biri bulunduğunu…
  • Kalbin kanı üç metre yukarı pompalayamadığını…
  • Gök gürültüsünün 16 kilometreye kadar duyulabildiğini…