Hamile olduğunuzdan andan itibaren çevreden size türlü konularda uyarılar gelmeye başlar. En sık duyulan da “hamilesin, bir şeyler taşıma, ağır kaldırma!”

Gebelikte ağır taşıma konusunda zaman zaman aile büyükleri ve babalar aşırı titiz davranabilmektedir. Bununla birlikte gerçekleştirilen araştırmalar ve bu konudaki uzman görüşleri, ağırlık taşımanın sadece ilk trimester döneminde ve ancak ölçülü olduğu müddetçe yapılmasını tavsiye ediyor.

Kitaplarda belirtilen ya da doktorlar tarafından söylenen kesin bir bilgi olmamakla beraber, ne kadar ağırlığı kaldırmanın gebelik için güvenli olduğuna dair kesin bir tarif yoktur.

Ancak anne adayı, zaten taşıdığı fetus nedeniyle yeterince sırt ağrısına maruz kalmaktadır. Bunu daha da artıracak ve sırt bölgesine daha da fazla baskı yapacak yeni bir yükü üstlenmenin ne anneye ne de taşıdığı bebeğe yararı vardır.

Bununla birlikte, mutlaka ağırlık kaldırmak zorundaysanız dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır:

Herhangi bir ağırlık kaldırmak zorunda kaldığınızda, sırtınızı düz tuttuğunuzdan emin olun.

Ağırlık kaldıracağınız zaman sırtınıza mümkün olduğunca az baskı yaptığınızdan emin olun. Karnınızdaki bebek nedeniyle, vücudunuzun ağırlık ve çekim noktası zaten değişmiştir.

Ağır bir şeyi kaldırmak ya da yerdeki bir şeyi almak için yere eğilirken, mutlaka dizlerinizi kırarak ve çömelerek aşağı inin. Eğer sırt kaslarınız zayıf veya karnınız çok ileri çıkıksa zaman zaman sırt destekleyici korseler size yardımcı olabilecektir

Doğrudan bel bölgesinden ve bacaklarınızı kırmadan aşağı eğilmek hem sizi zorlayacak hem de değişen ağırlık merkeziniz nedeniyle baş dönmesine neden olacaktır. Unutmayın: Bunları yapmaya çalışmak yerine yardım istemek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından çok daha iyi bir tercih olacaktır.