Anne adaylarını hamileliğin başında en çok zorlayan etkenlerin başında mide bulantıları gelir. Her gebe kadında görülmese de yaklaşık yarı yarıya oranda mide bulantısı yaşanmaktadır.

Her kadının bünyesi hamileliği farklı yaşar. Bazı kadınlar hiç mide bulantısı, kusma hissetmezken bazıları gebeliğin başından itibaren şiddetli bulantı ile karşı karşıya kalabilir. Bulantılar ne zaman sona erecek? Neden bulantı yaşanır? Bulantılarla başetmek için neler yapabilirsiniz? İşte sorularınızın yanıtı aşağıdaki gibi:

Mide bulantıları hamileliğe bağlı olarak genelde gebeliğin 6. haftası civarında başlar ve 14-16. haftalar arasında şiddeti giderek hafifler ve kaybolur. Bazı kadınlarda ise belirtiler 4. haftada başlayıp tüm hamilelik boyunca da devam edebilir.

Bazı gebe kadınlarda mide bulantısı sadece sabah saatlerinde görülürken bazılarında öğle, akşam ya da tüm gün devam edebilir.

Hatta bir kadının iki gebeliği arasında bile fark görülebilir, ilk çocuğunda hiç midesi bulanmayan birinin ikinci çocuğunda bulantı ve kusması olabilir. Bunun tam tersi de söz konusu olabilir.

Sabah bulantılarına neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte bazı varsayımlarda bulunulmaktadır. Genel kanı ise mide bulantılarının, gebelik hormonu olan hCG’nin yüksek düzeyde olması, östrojen hormonlarının artışı ve bu hormonların beyindeki bulantı merkezini uyarması sonucu oluştuğudur.

Mide bulantıları ve kusmalar genellikle ilk gebeliğini yaşayan kadınlarda daha sık ve şiddetli bir şekilde görülür.

Gebelikte ağır taşıma konusunda zaman zaman aile büyükleri ve babalar aşırı titiz davranabilmektedir. Bununla birlikte gerçekleştirilen araştırmalar ve bu konudaki uzman görüşleri, ağırlık taşımanın sadece ilk trimester döneminde ve ancak ölçülü olduğu müddetçe yapılmasını tavsiye ediyor.

Kitaplarda belirtilen ya da doktorlar tarafından söylenen kesin bir bilgi olmamakla beraber, ne kadar ağırlığı kaldırmanın gebelik için güvenli olduğuna dair kesin bir tarif yoktur.

İlk hamileliğini yaşayan bir kadın hormonların ve gebelik sürecinin meydana getirdiği değişikliklere karşı ikinci hamileliğini yaşayan bir kadına nazaran daha duyarlı olacaktır

Psikolojik olarak ise ilk gebeliğini yaşayan kadınların geleceğe dönük sıkıntı ve endişeleri fazla olduğundan bunun midelerine yansıması doğaldır.

Başka bir çocuğu daha olan hamile bir kadın ise mide bulantısı ile uğraşamayacak kadar meşgul ve yorgun olacaklarından ilk hamileliğini yaşayanlar kadar hissetmeye vakit bulamayacaklardır.

Genel olarak bulantılar hormonların görevlerini yaptığının bir göstergesi olarak alınır ve hamilelikte her şeyin yolunda gittiğine işaret ettiği düşünülür.

Diğer taraftan bulantısı olmayan bir anne adayı için bu durum bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi sayılamaz. Mide bulantıları ve kusmaların şiddetini hafifletmek için önerilen bazı yollar ise şunlardır:

Aç kalmamaya dikkat edin. Öğün sayısını altıya çıkartın, az ama sık sık yiyin. Midenizin bulanmaya başlamasından önce yemek yemeye çalışın, bu bir miktar da olsa bulantının şiddetini azaltabilir. Bulantı hissedildiği anda beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi besin madderi yiyebilirsiniz.

Kokuya karşı hassasiyetiniz varsa rahatsız eden kokulardan uzak durun. Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmanız gerekir.

Bulantıya bağlı olarak kusuyorsanız sık sık sıvı almalısınız. Midenizin kötü olduğu zamanlarda katı yiyeceklerden çok sıvı yiyecekleri daha çok yiyebiliyorsanız beslenmenizi sıvı yiyecekler üzerinden yapmanızı öneririz. Meyve ve sebze suyu içebilir, çorbalar, ayran gibi sağlıklı öğünlerle beslenebilirsiniz.

Sabah bulantıları yaşıyorsanız uyandıktan sonra hemen yataktan kalkmayın, önce kraker gibi kuru bir şeyler yiyip bir süre yatakta dinlendikten sonra kalkmanızda fayda var. Hızlı hareket etmek de bulantıya yol açabilir.

Gün içinde zaman zaman mola vererek dinlenin, geceleri daha fazla yatıp dinlenmeye zaman ayırın, hem bedensel hem duygusal yorgunluk da bulantıya neden olabilmektedir.