Bursa Tecim ve Endüstri Odasından meydana getirilen açıklamaya bakılırsa, BTSO’nun  Gökmen Projesi kapsamında Endüstri ve Teknoloji Bakanlığının destekleri, Bursa  Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle hayata geçen GUHEM, tüm küresel  uzay aktörlerinin bir araya gelmiş olduğu dünyanın prestijli internasyonal uzay  etkinliklerinden Internasyonal Uzay Bilimleri Kongresi’ne katılacak.

Her yıl 6 binden fazla katılımcıya ev sahipliği meydana getiren Internasyonal  Uzay Bilimleri Kongresi, bu yıl 25-29 Ekim’de Dubai’de 72’nci kez düzenlenecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GUHEM Genel Müdürü Halit  Mirahmetoğlu, böylesine büyük ve prestijli bir organizasyonda yer alacaklarından  dolayı oldukça heyecanlı bulunduğunu ve GUHEM’i internasyonal camiada en iyi şekilde  anlatacaklarını aktardı.

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, yurt dışına açılıyor

Internasyonal Uzay Bilimleri Kongresi’nin dünyanın en büyük uzay  kongresi bulunduğunu ifade eden Mirahmetoğlu, şunları kaydetti:

“Her yıl değişik bir ülkede ve değişik bir temayla her insanın uzay  alanında daha çok data sahibi olmasını amaçlayan bu organizasyon 6 binden  fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu organizasyon, Internasyonal Astronotik Federasyonu  (IAF) tarafınca organize ediliyor ve bu kapsamda teknik komitelerle pek oldukça  bilimsel toplantı altında etkinlik gerçekleştiriliyor. Internasyonal Astronotik  Federasyonu 1950’lerde kurulmuş olan bir federasyon ve şu anda 71 ülkeden 407  üyesi var. Bunların içinde uzay ajansları, dünyanın ileri gelen uzay şirketleri  ve çeşitli üniversiteler var. Son zamanlarda uzayla ilgili bilim cemiyet  emekleri meydana getiren müzeleri de üyeliğe kabul etmeye başladılar. Ikimiz de bu kapsamda  üyelik başvurumuzu yaptık ve üye olarak aldıkları 6 uzay müzesinden biri haline  geldik. Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk eğitim merkezi olan GUHEM,  böylece dünyanın ileri gelen ve tanınmış olan uzay müzeleri içinde da yerini  almış oldu.”

Mirahmetoğlu, Internasyonal Uzay Bilimleri Kongresi’nin uzay camiasını  bir araya getirmiş olduğu bilgisini de vererek, Türkiye’nin bu organizasyonda temsil  edilmesinin oldukça mühim bulunduğunu altını çizdi.

Bu seneki kongreye Türk Uzay Ajansı şemsiyesi altında sergi alanına  katıldıklarına değinen Mirahmetoğlu, “GUHEM yeni bir yapı. Bizim kongredeki  hedefimiz bu yapıyı internasyonal camiaya en doğru şekilde anlatmak ve bu alanda  bilim cemiyet emekleri yapmak isteyen tüm şirketleri, uzay ajanslarını  Türkiye ve Bursa’ya çağrı etmek. Uzay endüstri ve GUHEM içinde organik bir bağ  var. Kongrede bu bağları daha çok canlandırmak için ilişkilerimizi  kuvvetlendirmeye çalışacağız.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.