Gökyüzü neden mavidir

Bu işin daha garip bir yanı var. Güneşin ışığı ne renktir, asla düşündünüz mü? Çoğunuzun sarı diyeceğine inanırım. Güneş ışığı beyazdır, kısaca bir renk değildir, tüm renklerin karışımıdır.
Bunun ispatı ise oldukca kolaydır. Eğer evinizde kristal bir avize var ise, bir parçasını annenize belli etmeden alın ve güneşe doğru tutun. Kristalin ışığı kırarak aynı gökkuşağının renkleri benzer biçimde ayrıştırdığını görmüş olacaksınız.
Bilinmiş olduğu benzer biçimde, güneşin beyaz ışığı aslına bakarsak mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renklerin karışımıdır. Güneşten çıkarak atmosferimize kadar yol alan güneş ışınlarının çoğunluğu teğet geçerken, bir kısmı atmosferimiz tarafınca emilir.

Bu ışık atmosferden geçerken mor tarafındaki ışıklar, kırmızı tarafındakine gore daha çok dağılırlar ve atmosferde çoğunlukla mavi renk kırılarak yeryüzüne yansıtılır. Bu durumda biz gökyüzünü mavi renkte görürken, güneşi de beyaz-sarı karışımı bir renkte görürüz.

Atmosferimiz olmasaydı, güneşi gene parlak bembeyaz renkte görecek sadece tüm sema geceleri olduğu benzer biçimde karanlık olacak, güneşle birlikte öteki yıldızlar da görünüyor olacaktı.

Peki aslına bakarsak beyaz renk olan güneş ışınları yukarıda bahsedilenler sebebiyle sarı renk görülüyor da, güneş ufka yaklaşıp batarken iyi mi turuncu, hatta kıpkırmızı bir renk alabiliyor?

Güneş ufukta alçaldığı vakit, açısı sebebi ile gözümüze ulaşmış olduğu mesafe de uzadığından, ışınları ona bakanlara daha oldukca yol kat ederek ulaşır. Bu, ışınların havada daha oldukca molekül ve parçacık arasından geçmesi, onlar tarafınca daha oldukca yansıtılması ve dağıtılması anlama gelir.

Böylece güneş ufukta alçalmaya, batma noktasına doğru gelmeye başlayınca, o anda tepesinde bulunmuş olduğu yerlerde kırmızı dışındaki renkler atmosfer tarafınca emildiği için sema mavi, güneş sarı renkte görüldüğü halde, güneşi ufukta görenlere kırmızı ve birazcık da turuncu renkler ulaşır.