Cumhurbaşkanlığı Müdafa Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, mevzu hakkında toplumsal medya hesabı üstünden yapmış olduğu paylaşımda, “Müdafa sanayiimiz bir başarıya daha imza attı!Ulusal hava müdafa roket sistemimiz HİSAR O+ envantere giriş öncesi son kabul atışında yüksek irtifadaki yüksek süratli hedefi imha etti. HİSAR O+ artık tüm unsurlarıyla tam kapasite görevinin başlangıcında. Şanlı ordumuza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

HİSAR O+ Hava Müdafa Roket Sistemi

Cumhurbaşkanlığı Müdafa Sanayii Başkanlığı Projesi olarak, Aselsan-Roketsan işbirliğinde yerli ve ulusal olarak geliştirildi. Harp başlığı ise TÜBİTAK SAGE tarafınca geliştirildi. 360 aşama etkinliğe haiz sistem, minimum 9 hedefe aynı anda angajman ve ateşleme yapabiliyor. HİSAR O+ sisteminin önleme menzili 25 kilometreyi buluyor. Her türlü hava koşulunda emek harcama kabiliyetine haiz HİSAR, cenk uçakları, helikopter, havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve silahlı/silahsız insansız hava araçlarına (İHA/SİHA) karşı etkili oluyor.

Stratejik ve tehlikeli sonuç tesislere haiz Türkiye’de mevcut gerekseme ve tehditlere uygun olarak tasarlanan HİSAR, ülke hava savunmasında ciddi bir güç çarpanı olacak. Yerli ve Ulusal imkânlarla geliştirilen HİSAR O+ sistemi dağıtık ve esnek mimari kabiliyetiyle nokta ve bölge hava müdafa görevleri icra edecek.

HİSAR O+ Sisteminin batarya ve tabur yapılarında teşkilatlanma alt yapısı bulunuyor. Sistem; Atış Denetim Merkezi, Roket Fırlatma Sistemi, Orta İrtifa Hava Müdafa Radarı, Elektro Optik Sistem ve Kızıl Ötesi Arayıcı Başlıklı Roket unsurlarından oluşuyor. HİSAR O+ Hava Müdafa Roket Sistemi, envantere giriş öncesi son kabul atışında yüksek irtifadaki yüksek süratli hedefi imha etmeyi başardı. HİSAR O+ böylece kabul faaliyetlerini tamamlamış ve tüm unsurlarıyla ve tam kapasite göreve hazır hale gelmiş oldu.

HİSAR hava müdafa roket sistemlerinde ilk olarak HİSAR A+ teslim edilmişti. Kontrol atışları devam eden uzun menzilli hava müdafa sistemi SİPER’in ise 2023’te kullanıma hazır hale gelmesi hedefleniyor.