En popüler toplumsal medya platformlarından Instagram kullanıcı deneyimini geliştirmek açısından çeşitli adımlar ve denemeler halletmeye devam ediyor. Bu aşamada platformun atmaya hazırlandığı en yeni adım ise “takip sebebi.” Teknoloji alanında, bilhassa de söz mevzusu Instagram olduğunda flaş bilgiler veren ve olası yenilikleri hızlıca duyuran Alessandro Paluzzi’nin aktardığına nazaran kullanıcılar gönderdikleri takip isteklerine bir niçin ekleyebilecek.

Peki bu ne işe yarayacak? Aslına bakarsak gelecek olan özellik epey kullanışlı. Bu sayede kullanıcılar kilitli bir hesabı izlemek istediklerinde belirtecekleri bir nedenle (örn. “X etkinliğinde söyleşi etmiştik” ya da “2007’de aynı salsa kursuna gitmiştik” şeklinde…) hatıraları canlandırabilecek.

Bu özelliğe benzer bir özellik uzun bir süredir LinkedIn’de bulunmakta. Platformda kullanıcılar bağlantı isteği gönderdikleri profesyonellerle iyi mi bir tanışıklık içinde olduklarını hususi olarak belirtebiliyor. Söz mevzusu özelliğin Instagram’da devreye girmesiyle kullanıcılar bu yenilikten yararlanmak istediklerinde şu mesajla karşılaşacaklar:

Takip isteğinize bir niçin ilave edin. Bu, kişinin sizin kim olduğunuzu bilmesine destek sağlar.

Bununla beraber platform bu aralar, Hikayeler’de profil paylaşma hususi durumunu Android’de kontrol etmekte. Hem de uygulama, 13-18 yaş arası kullanıcılara geç saatlerde Reels ve DM sekmelerinde 10 dakikadan fazla süre geçirdiklerinde uygulamayı kapatmaları ve yatmaları yönünde bildirim gönderecek. Söz mevzusu yaş aralığındaki kullanıcılar bu bildirimi kapatamayacaklar. Instagram sonucu şu şekilde açıklıyor:

Gençlerin Instagram’dan geçirdikleri dönemin anlamlı bulunduğunu hissederek ayrılmalarını istiyoruz ve uykunun gençler için oldukça mühim bulunduğunu biliyoruz.

TikTok da benzer bir uygulamayı hayata geçirmiş durumda. Buna nazaran anne babalar isterlerse 18 yaş altı evlatlarının hesaplarını günlük 60 dakika kullanımla sınırlayabiliyor. Bu süre aşıldığında uygulama yalnızca belirlenen gizyazı girildiğinde kullanılabiliyor.


Kaynak: Alessandro Paluzzi, LOG, Forbes / Metin Aktaşoğlu tarafınca derlendi