İnternet, informasyon ve eğlence dünyasının kapılarını aralayan sonsuz bir kaynak. Sadece bu özgür dünyada, güvenliğimizi tehdit eden ve istenmeyen içeriklere haiz sitelerle karşılaşmak da mümkün. Çocuklarımızı zararı olan içeriklerden korumak, kişisel verilerimizi güvende tutmak yada bir tek rahatsız edici reklamlardan kaçınmak için bazı web sitelerini engellemek gerekebilir.

Peki, bu iyi mi yapılır? İşte, değişik cihazlar ve işletim sistemleri için uygulanabilecek site engelleme şekilleri.

Windows üstünden site engelleme

Windows işletim sistemine haiz bir bilgisayarda site engellemek için yönetici haklarına haiz olmanız gerekmektedir. İlk adım olarak, C:WindowsSystem32driversetc klasörüne gidin ve burada bulunan hosts dosyasını Not Defteri ile açın. Sayfanın en altına 127.0.0.1 www.siteadi.com şeklinde engellemek istediğiniz siteleri ilave edin. Her site için ayrı bir satır kullanın ve değişimleri kaydedin. Bilgisayarı tekrardan başlattığınızda, eklediğiniz siteler engellenmiş olacak.

Android üstünden site engelleme

Android cihazlarda site engelleme işlemi için ES File Explorer şeklinde bir dosya yöneticisi uygulaması kullanabilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonrasında Local > Device > system > etc klasörüne gidin ve hosts dosyasını açın. Buraya da Windows’taki şeklinde 127.0.0.1 www.siteadi.com formatında siteleri ilave edin. Değişimleri kaydedip aleti tekrardan başlatın. Eğer cihazınız rootlu ise, herhangi bir uygulama indirmeden direkt hosts dosyasına erişebilirsiniz.

Mac üstünden site engelleme

Mac kullanıcıları için site engelleme işlemi, Terminal uygulaması üstünden yapılır. Terminal’i açın ve sudo nano /etc/hosts komutunu girin. Oluşturulan editörde, gene 127.0.0.1 www.siteadi.com formatında siteleri ilave edin. Değişimleri kaydedip, sudo dscacheutil -flushcache komutu ile DNS önbelleğini paklayın. Bilgisayarı tekrardan başlatarak işlemi tamamlayın.

Bireysel ya da kurumsal kullanıcılar kişisel cihazlarında, gereksinimlerine gore bazı websitelerine erişimi engellemek isteyebilirler. Bunun değişik platformlarda birbirine benzeyen değişik şekilleri bulunuyor. Fotoğraf: Getty

iOS üstünden site engelleme

iPhone ve iPad şeklinde iOS cihazlarda site engelleme işlemi için herhangi bir uygulama indirmenize gerek yok. Ayarlar menüsünden Ekran Süresi’ne gidin ve İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları’nı açın. Web İçeriği seçeneğinden istediğiniz siteleri engelleyebilir yada izin verebilirsiniz.

Wi-Fi ağı üstünden site engelleme

Wi-Fi ağınız üstünden site engellemek için web tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak yönlendirici ayarlarına erişin. Kullanıcı adı ve gizyazı ile giriş yaptıktan sonrasında, Erişim Yönetimi > Filtre bölümünden URL Filtre seçeneğini kullanarak istediğiniz siteleri engelleyebilirsiniz.

İnternet tarayıcısı üstünden site engelleme

Eğer çoğu zaman aynı tarayıcıyı kullanıyorsanız, BlockSite şeklinde bir eklenti ile siteleri engelleyebilirsiniz. Eklentiyi tarayıcınıza ilave ettikten sonra, istediğiniz siteleri listeye ilave ederek engelleyebilirsiniz.

Site engelleme niçin yapılır?

İnternet sitelerini engelleme, çeşitli nedenlerle yapılabilir. Fena amaçlı yazılımlardan korunma, kimlik hırsızlığı riskini azaltma, rahatsız etme içerikli reklam ve pop-up’lardan kaçınma yada evlatları negatif içeriklerden koruma şeklinde nedenler bu işlemin başlıca sebeplerindendir. Hangi yöntemi tercih ederseniz edin, engellediğiniz web sitesinin tekrar açılmayacağından güvenli olabilirsiniz.

Bu rehber, web sitesi engelleme işleminin iyi mi yapıldığını ve uygulanabilecek en rahat şekilleri anlatmaktadır. Kullandığınız cihazın türüne ve işletim sistemine gore en uygun yöntemi seçebilirsiniz. Hem de, Wi-Fi ağı ve web tarayıcıları üstünden de site engelleme şekilleri başarı göstermiş sonuçlar verecektir.