Gençlerin kariyer platformu Youthall, bu yıl 1-2 Şubat tarihlerinde düzenleyeceği Woman in Engineering Career Summit’te geleceğin hanım mühendislerini, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde vazife alan hanım mühendis yöneticilerle buluşturacak. Üniversitelerin mühendislik bölümlerinde eğitimine devam eden üniversite ve yüksek lisans öğrencileri ile yeni mezun adayların katılacağı zirvenin odak noktası “Mühendislikte Hanım Liderliği” olacak. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2023 verilerine gore, Türkiye’de hanım mühendis sayısının 163 bini aştığını kaydeden Youthall Kurucu Ortağı Elis Yılmaz Aykan, “Bu sayı 2017 senesinde 80 bin, 2018’de 90 bin seviyelerindeydi. Vatanımızda hanımefendilerin iş gücüne iştirakı oldukça düşük seviyede olmasına karşın, mühendislikte hanımefendilerin almış olduğu hisse artıyor. Zirvemiz vesilesiyle geleceğin hanım mühendislerine yeni ilhamlar yaratarak, bugünün hanım liderlerinin mühendislik alanına katkılarının genç kabiliyetlere aktarılmasına öncülük edeceğiz” dedi.

Türkiye’de hanımefendilerin iş gücüne katılımına yönelik meydana gelen çabalar giderek artıyor. Hanım mühendis sayısını çoğaltmak ve hanımefendilerin iş hayatında yönetici pozisyonunda yer almasına yönelik hayata geçirilen projeler de hanımefendileri mühendisliğe teşvik ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2023 verilerine gore, devletimizde 24 odaya bağlı olarak 677 bin 242 mühendis vazife alıyor. Bu rakamın 163 bin 29’unu ise kadın mühendisler oluşturuyor. Hanım mühendislerin 38 bin 12’si mimarlık, 19 bin 893’ü inşaat sektöründe hizmet veriyor. Vapur mühendisliği ise hanım mühendislerin minimum olduğu alan olarak kayıtlara geçiyor.

Gençlerin kariyer platformu Youthall, bu yıl QNB Finansbank ana sponsorluğunda 3.’sünü düzenleyeceği Woman in Engineering Career Summit ile hanımefendilerin mühendislik alanına olan katkılarını genç kabiliyetlere aktararak geleceğin hanım mühendislerine yeni esin kaynakları yaratmayı hedefliyor. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin hanım mühendis yöneticilerinin yer alacağı zirve, online olarak düzenlenecek. Üniversitelerin mühendislik bölümünde eğitimine devam eden öğrenciler, yeni mezunlar ve esin veren hanım yöneticiler ile bir arada olmak isteyen her insanın katılımına açık olan zirveye başvurular, 31 Ocak’a kadar Youthall’un web sitesinden yapılabilecek.

Genç mühendis adaylarına yeni bakış açıları kazandıracak

Parasız düzenlenen zirve ile geleceğin hanım mühendis adayları içinde kuvvetli bir ağ oluşturmayı ve onların kariyer yaşamına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Youthall Kurucu Ortağı Elis Yılmaz Aykan, hanım mühendislerin değişik bakış açıları ve kabiliyetleriyle mühendislik alanında çeşitlilik yarattığını söylemiş oldu. Aykan, zirvede Akçansa, Alarko Carrier, AstraZeneca, BSH, Coşkunöz Tüm ortaklık, Enerjisa, Enerjisa Üretim, Henkel, Mercedes Benz-Türk, İnci Tüm ortaklık, Otokar, Siemens, Şişecam ve Unilever şeklinde alanında öncü şirketlerden esin veren hanım mühendis yöneticilerinin Youthall’un çatısı altında genç mühendis adaylarına yeni bakış açıları kazandıracağını açıkladı.

“Yetenekli iş gücüne ulaşmak için hanım istihdamı mühim”

Türkiye nüfusunun yüzde 49’unu oluşturan hanımefendilerin iş yaşamında erkeklerden oldukca daha azca yer aldığını kaydeden Aykan, mevzuya ilişkin şu değerlendirmede bulunmuş oldu: “TÜİK’in İstatistiklerle Hanım 2022 Araştırması’na gore, 2021 senesinde adamların iş gücüne katılma oranı yüzde 70,3 iken, bu oran hanımlarda yüzde 32,8’de kaldı. Hanımefendilerin iş gücüne katılma oranı, eğitim seviyesine bağlı olarak artıyor. Okuryazar olmayan hanımefendilerin iş gücüne katılma oranı yüzde 12,8, lise altı eğitimli hanımefendilerin iş gücüne katılma oranı yüzde 25,3, lise mezunu hanımefendilerin iş gücüne katılma oranı yüzde 32,5, mesleki yada teknik lise mezunu hanımefendilerin iş gücüne katılma oranı yüzde 38,5 iken yükseköğretim mezunu hanımefendilerin iş gücüne katılma oranı ise yüzde 67,6’ya çıkıyor. Değişen yeni dünya düzeninde yetenekli insan kaynağına duyulan gereksinim, her geçen gün artıyor. Cinsiyet eşitsizliğinin iş gücüne etkisine dair ipuçları sunan bu veriler tersine çevrilebilir ve kurumsal şirketlerin katkılarıyla hanımefendilerin iş dünyasındaki temsilini güçlendirmek için teşvik edici olabilir. Yetenekli iş gücü ihtiyacını karşılamak için, hanımefendilerin iş hayatına katılımını ve her kademede temsilini güçlendirmenin anahtarı olan cinsiyet eşitliği mevzusunda şirketlere oldukca büyük vazife düşüyor. Bu mevzunun haricinde sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluğu odağımıza aldığımız Social Awareness Career Summit, teknolojide ve yazılım alanında gerçekleştirdiğimiz Tech Career Summit şeklinde etkinliklerimiz, değişik şirketlere dizayn ettiğimiz yetişim ve MT programları, sevilen markalardan sunduğumuz indirim kodları ve fırsatlar, kariyer tavsiyeleri ve çeşitli mevzularda oluşturduğumuz e-book’larımız ile genç hanımefendilerin yanında olmaya çaba ediyoruz.

Genç kabiliyetler ile öncü firmalar içinde köprü kuracak

Bu yıl QNB Finansbank ana sponsorluğunda 3.’sü düzenlenen Women in Engineering Career Summit’te gene “Mühendislikte Hanım Liderliği” mevzusuna odaklanacaklarının altını çizen Aykan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hanım mühendisler içinde kuvvetli bir bağ oluşturmak amacından yola çıkarak gerçekleştirdiğimiz ilk etkinliğimizde, sunduğumuz başarı hikayeleriyle geleceğin genç hanım mühendislerine yeni ilhamlar yaratmayı başardık. Bu yıl da önceki deneyimlerimizden elde ettiğimiz geri bildirimleri dikkate alarak, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin hanım mühendis liderlerinin katılımıyla genç kabiliyetlere esin vermeyi sürdüreceğiz. Şirketlerin mühendislik alanındaki emekleri, kurum kültürleri, iş ve yetişim imkanlarına kadar kapsamlı bilgilerinin genç kabiliyetlere ulaştırılmasında köprü görevi üstleneceğiz.”