Aşılanmayan ya da tamamlanmamış aşılanan grupta salgının yeni belirtilerinin saptandığını özetleyen Prof. Dr. Alper Şener, şunları kaydetti:

“Salgının başlangıcında, Kovid-19 görülen kişilerin gözlerinde klinik olarak kızarıklık ve sulanma vardı. Hemen sonra bunların artık gözde hasar bırakacak şekilde görme sinirini etkilediğini gördük. Hastamız tek doz aşı olmuş. Tek gözünde yüzde 50 görme azalması var. Bu görme yetisinde oluşan azalmanın geri dönerek dönmeyeceğini bilmiyoruz. Yorum yapmak için erken. Tedavi süreci devam ediyor. Bu vakada da aşının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Kovid-19 aşıları kişileri bir tek virüsten değil, hastalık sonrası oluşabilecek semptomlardan da koruyor.”

Koronavirüs hastalarına görme kaybı uyarısı

Şener, Kovid-19 teşhisi konulduktan sonrasında görme yetisinde mesele yaşayan hasta sayısının hızla arttığını, bu mevzuda bir bilimsel emek harcama yürüttüklerini belirterek, şöyleki konuştu:

“Kovid-19 PCR testi negatifleşmiş, yalıtım süresi bitmiş hasta grubunda görme ile ilgili bir sıkıntısı olmayan kişilerde görme siniri iletim hızına baktık. Bunların yüzde 30 azalmış bulunduğunu gördük. Klinik olarak baktığımızda hastalar, Kovid-19 olmadan önceki kadar keskin görmediklerini söylemiş oldu. Bu görme kaybı, ya göz sinirini besleyen damarlarda pıhtı oluşmasından ya da virüsün tek başına göz sinirini tutmasından kaynaklanıyor. Probleminin virüsün göz sinirlerini tutmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Hastalarımız erken dönemde bu sıhhat sorununu fark etmiyor.”