Kuşlar nasıl konuşabiliyorlar?

Bir tek papağan ve muhabbet kuşları değil, üstünde uğraşıldığında kargalar, kuzgunlar, saksağanlar ve sığırcıklar da konuşabilirler. Hatta bir kaç kelime söyleyebilen serçe ve kanaryalar bile kayıtlara geçmiştir.

Aslına bakarsak bu, kuşların yaptıkları konuşma değil, sesleri ezberlemeleri ve yansılamak etmeleridir. Her insan ağzı ile konuşur fakat konuşabilmeyi elde eden aslolan organ beyindir. Beyinde oluşan düşünceler ondan sonra dilimize ve dudaklarımıza aktarılır. Hayvanlar bu yüzden konuşamaz. Papağan ve benzeri kuşların yaptıkları da konuşma değil, muhteşem bir ses tınısı ezberi ve tekrarıdır.

Kuşların ses organlarının memeli hayvanlardan oldukça değişik olarak gırtlakta değil de göğüs kafeslerinin dibinde, karın boşluğunun derinliklerinde yer alması kuşların bu ses yansılamak özelliklerini daha anlaşılmaz bir hale getirmektedir. Ses organlarının bu yeri dolayısıyla tavuk, ördek şeklinde bazı kuşgiller kafaları kesildikten sonrasında da ötmeye devam ederler.

Bu ses yansılamak kabiliyeti bazı kuşların doğasında vardır. Tabiatla içice yaşarken öteki kuşların seslerini yansılamak edebilmeleri yardımıyla onlarla daha iyi yazışma kurabilmişler ve çevreye daha iyi uyum sağlayabilmişlerdir.

Konuşma denilince ilk akla gelen kuş olan papağanlar Avrupa’ya ilk olarak Büyük İskender tarafınca Hindistan’dan getirilmişlerdir. Papağanlar içinde en iyi konuşan tür olan Afrika papağanlarının gelişi ise daha sonradır. Muhabbet kuşları 19. yüzyılın ortalarında Avustralya’dan Avrupa’ya getirilmişlerdir.

Papağanlar insan adları, slm, komut ve sual sözcüklerini öğrenmekten hoşlanırlar. Bir papağan 500-600 kelime öğrenebilir. Zaman içinde bazı kelimeleri unutur ve yerine yeni kelimeler öğrenir.

Papağanların insan seslerini ve hayvanların bağırışlarını son aşama benzeterek yansılamak etme ve parmaklarını kullanabilme kabiliyetlerine karşın oldukça gelişmiş bir tür oldukları söylenemez. Uzmanlara gore papağanlar, ruhsal bakımdan kargagillerden  daha azca gelişmişlerdir.

(Toplam: 5, Bugün: 1 )