Avrupa’nın en oldukça ziyaret edilen ikinci başkenti olan Londra’ya senenin her zamanı gitmek mümkündür fakat Ilıman Okyanus iklimi özellikleri gösteren kent genel anlamda kapalı ve yağmurlu bir havaya haizdir. Bu yüzden yazları gitmeniz daha güzel günler geçirmenize etken olacaktır. Havalimanlarının da bulunmuş olduğu kent merkezinin dışındaki alanlarda hava sıcaklığı kent merkezine kıyasla nispeten daha serin olmaktadır. Yazları ısı averajı şehirde 22 derecedir. Kışın ise 2 ve 5 aşama içinde olan sıcaklıklar bilhassa Noel zamanı meydana getirilen eğlencelerle iç ısıtıcıdır. Yılbaşı öncesi şehre gidip yeni yılınıza bu güzel başkentte girebilirsiniz. Sadece kış aylarında bazen kar yağabilmektedir ve bu durum uçuşların aksamasına niçin olabilir.

** Londra’ya yazın dahi gitseniz şehre giderken yanınıza bir hırka bir de şemsiye almayı dikkatsizlik etmeyin.

Londra gezilecek bölgeler bakımından oldukça varlıklı bir şehirdir. Fazlaca sayıda sanat galerisi ve müzeye ev sahipliği icra eden, naturel güzellikleri ve zamanı zenginliği ile göz kamaştıran, dünyaca meşhur meydanlara haiz bir şehirdir. Burada gezilecek o denli yer, yapılacak bir o denli oldukça aktivite vardır ki günlerinizi hatta ayınızı ayırsanız ve her gününüzü dolu dolu geçirseniz bile şehre doyamaz ve sıkılmazsınız. Şehirdeki en gözde gezinsel bölgeler ise Parlemento BinasıBig BenTower BridgeLondra KöprüsüLondon Eye ve Greenwich Gözlem Evi’dir.

Londra’da yiyecek yiyecek için birçok alternatifiniz bulunmaktadır. Londra, oldukça değişik mutfak kültürlerine ev sahipliği icra eden kozmopolit bir kent olsa da geleneksel İngiliz yiyecekleri yiyecek isterseniz birazcık zorlanabilirsiniz. Şehirde geleneksel mutfaktan uzaklaşma görülse de dünya mutfağı yelpazesi olarak devamlı bir genişleme görülmektedir. Londra’da oldukça karşınıza çıkacak dünya lezzetleri ise İtalyan, Çin, Amerikan, Meksika ve Hintmutfağına ilişik tatlar olacaktır. Gene şehirde Türk restoranları da vardır.

Geleneksel İngiliz yemeklerinin temeli ise patates, fırınlanmış et ve haşlanmış sebzedir. Gene balık yanında patates kızartmasını da göreceğiniz İngiliz mutfağı ürünü “Fish and Chips” menüsü şehirdeki derhal her restoranın menüsünde yer verilmiştir. Balık ve patetes ikilisinin yanına genel anlamda konulmuş olan bezelye ile tabak daha bir renklenmektedir. Tatlı olarak ise İngiliz kültüründe Yorkshire isminde bir puding vardır fakat İngilizler bunu tatlı olarak değil yemeğin bir parçası benzer biçimde tüketirler. Bar ve restoran menülerinin eğer olmazsa olmazları ise etli ve etsiz böreklerdir. Bu börekleri atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz benzer biçimde ana yiyecek olarak da tüketebilirsiniz.

İngiliz kahvaltısı ise genel anlamda koca bir tabakta bulunan çeşit çeşit yiyecekten oluşmatadır. Bu yiyecekler: yumurta, domuz eti, sosis, domates, fasulye, tost ve kimi zaman de mantar şeklinde sunuluyor, hatta geleneksel işletmelerin kahvaltı menüsünde füme ringa balığı ve lapa da bulunabilmektedir. Şehirde günün her saati kahvaltı menüsü sipariş edebiliyorsunuz.

7 £ civarında bir fiyatla sandviç ve yanında içecek, fish and chips benzer biçimde ürünler alabilirsiniz. 25£ ise güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz fakat eğer oldukça iyi bir restoranda yiyecek yiyecek istiyorsanız 50 £ benzer biçimde bir miktarı gözden çıkarmanız gerekmektedir. Popüler destinasyonların yakınında bulunan, bilhassa et restoranları, ödeyeceğiniz abartılı miktara karşılık o denli iyi yemekler sunamayabilir. O yüzden restoranları iyi seçmeniz gerekir. Chez Lindsay, Tom’s Kitchen, Mazi benzer biçimde pahalı pek oldukça restoran ve kafelerin haricinde Bi Bim Bap, Butifarra, Cafe TPT benzer biçimde daha uygun fiyatlı onlarca restoran ve kafe bulabilirsiniz.

** Ek olarak şehre gitmişken geleneksel bir 5 çayı içmeyi dikkatsizlik etmeyin. Sütlü çay içebileceğiniz benzer biçimde daha değişik çaylar da deneyebilirsiniz. Yanında da aperatif bir şeyler söyleyebilirsiniz doğal olarak eğer çayınızla beraber gelmemişse. Çayın yanında marmelat ya da İngiliz kurabiyeleri yenebilir. Kurabiye olarak en oldukça tercih edilenler çikolata kaplı olanlardır.

Londra’da gidebileceğiniz restoran önerileri:

  • Humble Grape
  • Restaurant Gordon RamsayBurada güzel bir akşam yemeği, leziz bir salata ve bilhassa iyi bir şarap içmeniz öneriliyor.
  • Fay’s Deli SE10: Leziz bir Cassoulet yiyecek isterseniz Londra’daki en doğru adres.
  • TortelliniCu: İsminden de anlaşılacağı suretiyle tortellini yiyecek için seçebileceğiniz bir Londra restoranı.

Bahşiş: Şehirde bahşiş bırakma bir anane halini almıştır fakat memnun kalmadığınız hizmet için bahşiş bırakmak zorunda değilsiniz. Şu demek oluyor ki bahşiş sizin kişisel tercihinize bağlıdır. Bahşiş için bırakacağınız meblağ ise gelen hesabın %10 ile %15’i oranında olabilir.

Kent Avrupa kentleri içinde alışveriş için en iyi yerlerden biridir. Aradığınız her markayı, her türlü ürünü Londra’daki dükkanlarda bulabilirsiniz. Londra’da West EndWestfield Stratford City benzer biçimde çeşitli avmleri, bir sürü market ve ufak ufak dükkânlar vardır kısaca buradan ne isterseniz alabilirsiniz. Şehrin en lüks mağazaları Harrdos AVM’de bulunurken açık alanda alışveriş yapmaktan hoşlananlar da Carnaby’yi, King’s Road’u, Oxford Street’ive Regent Street’i bulgu turuna çıkabilirler.

Ek olarak şehrin mühim çarşısı Leadenhall Market’ten de alışveriş yapabilirsiniz.Gene şehirde birçok açık pazar bulunmaktadır ve bunlardan salı ve pazar günü arasındaki zamanlarda açık olan Covent Garden hem taze sebze ve meyve alabileceğiniz bir yer hem de hediyelik eşya alabileceğiniz bir büyük çarşıdır. Bununla beraber da İngiliz sanat dünyasının ürünlerinin sergilendiği bir müze işlevi görür. Pazar günleri kurulan Greenwich Pazarı ise şehre özgü el işi ürünler, takı ve mücevherler, antika eşyalar, orijinal saatler ve hediyelikler alabileceğiniz bir yerdir. Hatta Londra’daki pazarlar içinde en önemlisidir diyebiliriz.

Ülkenize dönerken şehre ilişik yanınızda götürebileceğiniz şeyler ise; çikolata kaplı İngiliz bisküvileri, oldukça kaliteli şemsiyeler, çay setleri ve bilhassa  Borough Market’ten aldığınız geleneksel peynir ve marmelatlardır. Ek olarak Marks and Spencer ve Burberry’nin İngiliz markaları bulunduğunu hatırlatalım.

Dünyanın en popüler ve en kalabalık şehirlerinden önde gelen Londra’da oldukça hareketli ve renkli bir gece yaşamı vardır. Birden fazla kattan oluşan barlar ve gece kulüpleriyle meşhur olan şehirde akşamınızı geçirmek için o denli oldukça mekan vardır ki seçmekte zorlanabilirsiniz. Yalnız şehirde öteki her şey benzer biçimde içkiler de pahalıdır ve bir çok mekan için günler öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Şehirdeki gece yaşamı bilhassa Holborn-Clerkenwell, Soho, Mayfair, Bloomsbury, Camden bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Mayfair’de bulunan gece kulüpleri genel anlamda pahalı ve dünya yıldızlarının gittiği kulüplerdir. Vendome, China White, Whisky Mist, Mahiki benzer biçimde burada bulunan gece kulüpleri çoğu zaman davetli listesine nazaran satın alan kabul etmektedir. Londra’nın güneyinde bulunan Corsica Studios üniversiteli gençlerin tercih etmiş olduğu keyifli bir kulüptür. Camden’de bulunan KOKO, Clerkenwell’de bulunan Fabric, King’s Cross’da bulunan Egg ve Shoreditch’te bulunan XOYO şehrin en popüler gece kulüplerindendir. Greenwich’te bulunan Studio 338 ise Ibiza’daki gece kulüplerine benzer bir atmosfer sunmaktadır. Bu gece kulüpleri dünyaca meşhur pek oldukça şarkıcıyı ve DJ’i ağırlamıştır.

Londra’nın en meşhur özelliklerinden biri çeşitli konseptlerde meydana getirilen publarıdır. Şehirde bulunan bazı barlar Orta Çağ’dan kalma binalarda bulunmaktadır. Fleet Caddesi’nde bulunan Ye Olde Cheshire Cheese oldukça eski bir manastır binasını bara çevirmiştir. The Princess Louise, Cittie of Yorke ve the Jerusalem Tavern gene eski ve popüler barlardandır. Trafalgar Tavern, The Oyster Shed, The Mayflower benzer biçimde içkilerinizi yudumlayabileceğiniz bölgeler Thames Nehri kenarında bulunur ve hoş manzalar sunar. The Winemakers Club, Gordon’s Wine Bar, Vinoteca benzer biçimde şarap odaklı mekanlar da şarapseverler için idealdir. Bedford’da bulunan The Young’s ve South Bank’ta bulunan The Founder’s Arms Londra’nın en eski birahanelerindendir. Salt Whisky Bar and Dining ve Boisdale Canary Wharf’ta 200’den fazla çeşit viski bulabilirsiniz. Sadece bilhassa viski odaklı bu mekanlar oldukça pahalıdır. Londra’nın derhal her noktasında fakat bilhassa popüler yerlerde oldukça sayıda bar bulabilirsiniz. Eğer barlardaki fiyatlar pahalı gelirse bazı turistlerin yapmış olduğu benzer biçimde sırasıyla Leicester Meydanı ve Camden’de bulunan 1 Big Night Out ve Camden Pub Crawl’un düzenlemiş olduğu “crawl”lara katılabilirsiniz. Bu sayede değişik içkileri değişik mekanlarda birazcık indirimli fiyata içebilirsiniz.

Londra’da bununla beraber yıl süresince pek oldukça kabare, müzikal ve konser düzenlenmektedir. Proud Cabaret City ve Volupte Lounge’da kabarelerin tadını çıkarabilir; Savoy Theatre, Prince Edward Theatre, National Theatre benzer biçimde mekanların programlarını takip ederek keyifli bir müzikal yada tiyatro seyredebilirsiniz.

  • Ocak- Londra Sanat Fuarı
  • Şubat: Carling Cup Fina
  • Mart: St. Patrick’s Day & Festival
  • Mart – Nisan: The Boat Race
  • Nisan: The Virgin London Marathon
  • Haziran son hafta – Temmuz ilk hafta: Wimbledon Tenis Şampiyonası
  • Haziran-Temmuz: Londra Kent Festivali
  • Ağustos: Notting Hill Carnival / Pueblo Karnavalı / Strip Poker Dünya Şampiyonası
  • Eylül: The Mayor’s Thames Festival / Büyük Dere Yarışı / The Mayor’s Thames Festival
  • Ekim: BFI London Film Festivali / Lord Mayor’s Show
  • Aralık: Londra Geçiti
  • Ülke Telefon Kodu: +44 / Londra Telefon Kodu: 20
  • Acil Servis: 999 (Polis, telefon ve ambulans için tek numara)
  • Kozmopolitan Polis: 020 7230 1212
  • Londra Gezgin Bilgilendirme: 020 7971 0027
  • Siyah Taksi: 07779 336 612
  • Heathrow Havaalanı: 0844 355 1801

,

LONDRA BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: 43 BELGRAVE SQUARE LONDON SW1X 8PA UNITED KINGDOM
Telefon: (00 44) 20 73 93 02 02
Faks: (00 44) 20 73 93 00 66 – (00 44 )20 73 93 92 13
[email protected]
http://londra.be.mfa.gov.tr/

LONDRA BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: RUTLAND LODGE, RUTLAND GARDENS, KNGHTSBRIDGE,, LONDON SW7 1BW, UNITED KINGDOM
Telefon: 00 44 20 7591 69 00 Güvenlik birimi:00 44 20 7591 69 01 -02
Faks: 00 44 20 75 91 69 11
[email protected]
http://londra.bk.mfa.gov.tr/

Türkiye ile İngiltere içinde 2 saatlik fark olup Türkiye saati İngiltere saatine nazaran 2 saat ileridedir.

  • 01 Ocak – Yeni Yıl
  • 18 Nisan – İyi Cuma
  • 21 Nisan – Paskalya
  • 5 Mayıs – Banka Tatili
  • 25 Aralık – Noel
  • 26 Aralık – Boks Günü