Mikrodalga fırınlar yiyeceği nasıl pişirir?
Diyelim ki, düzgüsel bir fırında bir keki pişiriyorsunuz. Kekler düzgüsel olarak 170-180 derecede pişirilirler. Fakat siz fırını yanlışlıkla 250 dereceye ayarlarsanız, olacak olan, kekin daha içi ısınmamışken, dışının yanmasıdır. Düzgüsel bir fırında, ısı ilkin yemeğin piştiği kap sonrasında da yemeğin dışı ile temas eder ve oradan içine doğru yayılır. Fırının içinde ısınan kuru hava da, kekin içi hala nemli iken dışını kurutur ve kahverengi bir kabuğun oluşmasına neden olur.
Bir mikrodalga fırında kullanılan, doğrusu yiyeceğin üstüne gönderilen mikrodalgalar 2.500 megahertz frekansındaki radyo dalgaları boyutunda olup, frekansları FM radyo bandı frekansının ortalama 20 mislidir.
Bu frekanstaki radyo dalgalarının garip bir özelliği vardır. Su, yağ ve şeker tarafınca oldukca rahat emilmelerine karşın plastik, cam, seramik benzer biçimde malzemeler, nitrojen ve oksijen benzer biçimde gazlarca emilmezler ve yeniden gerisin geriye yansıtılırlar.
Sık sık mikrodalga fırınların, yiyeceği içinden dışına doğru ısıttığını duyarsınız. Bu doğru değildir. Dalgalar direkt yiyeceğin yağ ve su moleküllerini etkilerler. Doğrusu yiyeceğin dışından başlayıp içine doğru ilerleyen yada tam tersi yönde bir ısınma söz mevzusu değildin Su ve yağ molekülleri yiyeceğin her tarafına dağılmış olmaları sebebi ile, ısınma da bununla beraber her yerde olur.
Doğal ki bazı sınırlamalar da vardır. Radyo dalgaları yiyeceğin daha kalınca ve yoğun kısımlarından değişik şekilde direnç görerek geçtiklerinden, yiyecekte değişik sıcaklıkta noktalar oluşabilir.
Radyo frekansındaki bu mikrodalgalar, oksijen ve nitrojen tarafınca emilmedikleri için, mikrodalga fırında bulunan ve çoğunlukla bu gazları içeren hava da, öteki fırınlardaki benzer biçimde sıcak olmayıp, oda sıcaklığındadır. Bu da ısınan hava tesiri ile yiyecekte, kızarmış bir kabuk oluşmasına engel olur.
Bir mikrodalga fırınına, giysilerinizden birini koyarsanız, kumaş ansızın ısınır ve içerdeki havayı da ısıtır. Kumaş yanmasa da düzgüsel bir fırında olacağı benzer biçimde kumaşın yüzeyinde kırışık bir kabuk oluşur.
Daha ilginci, bir mikrodalga fırının içine bir kahve fincanı içinde su koyarsanız, fincanın içindeki suyun ısısı, suyun kaynama noktasını geçmiş olduğu halde, suyun kaynamadığını, hava kabarcıklarının çıkmadığını görürsünüz. Bu suyu fırından alır, içine bir kahve kaşığı sokar yada onu içinde kahve bulunan bir kaba dökerseniz, ansızın kabarcıklarla kaynayacak ve hatta taşacaktır.