Temel Pişirme Kapları

TAVA

Saplı tencere de denilen bu geniş tavalar sık karıştırılıp tavanın içinde döndürülmesi gereken yiyecekler için kolaylık sağlar. Sadece iki tava alacaksanız birinin yapışmaz yüzeyli olmasına dikkat edin.

SOTE SAHANI

Sote sahanlarının yüksek ve açılı tutacakları, yiyeceğin karıştırılırken ya da ters yüz edilirken dışarı düşmesini engellemek için görece yüksek kenarları vardır. Yiyecekleri uzun süre buharda pişirebilmeniz için kapaklı satılırlar. Sote sahanları tam da bu yüzden ağır ısıda pişirme ya da çok miktarda sıvı içeren tarifler için gayet uygundur.

SOS TENCERESİ

Basit ve yuvarlak olan bu tencerelerin ya düz ya da hafif eğimli kenarları vardır. Sos tencereleri çabuk buharlaşma sağladığı için pişirilen yemeğin bir an önce suyunu çekmesini, sosların koyulaşmasını sağlar. Kenarları daha yüksek olanlar ise daha uzun süreli pişirimler için idealdir.

ÇORBA TENCERESİ

Malzemenin uzun ve yavaş pişirimi sırasında en az düzeyde buharlaşmayı sağlayan bu tencere dar ve yüksek bir yapıya sahiptir. Bu tencereler makarna, ıstakoz, koçanlı mısır haşlamak ya da sadece bol miktarda su kaynatmak için idealdir.

FIRINDA KIZARTMA IZGARASI

Kavurma tepsisinin içine yerleştirilebilen bu ızgaralar fırında kızaracak parçaların dipte biriken yağ ve salçayla temasını önleyip her taraflarının çevirmeye gerek kalmadan nar gibi kızarmasını sağlar.

Fırın Kapları ve Çeşitleri

MUFFIN KALIPLARI

Alüminyum, çelik veya yapışmaz yüzeyli olup her biri altı kaşık sulu hamur alabilecek 6 ile 12 çanağa sahiptir. Büyük ya da küçük çanaklı olanları ve teklileri de vardır.

SUFLE KABI

Derin, tırtıklı ve dik kenarlı olup suflenin pişerken yukarı yükselmesini sağlar. Genelde yuvarlak ve porselendir. Birçok tatlı-tuzlu, sıcak-soğuk yiyeceğin pişirilmesinde kalıp olarak kullanılabilir.

RAMEKİN

Porselen sufle kabının 7.5-10 cm çapında, aynı özellikleri taşıyan küçüğüdür. Tek kişilik servis için idealdir.

EKMEK KALIPLARI

Bu kalıplar alüminyum, alüminyum kaplama çelik, kalaylı çelik veya payreksten yapılır. Mayalı hamurla pişireceğiniz tatlı-tuzlu ekmek türleri, sodalı ekmek, kalın kekler ve rulo köfte için kullanılır.

Temel Bıçaklar

SEBZE BIÇAĞI

Bu küçük, orantılı ve konik bıçağın kesen kısmının boyutu genelde 7.5-10 cm arasındadır. Ucu sivri olan bu bıçak sebzelerin kabuğunu soymak, oymak, soğan dilimlemek, yiyecekleri garnitür için ufak parçalara doğramak gibi işlerde kullanılır. Ele iyi oturduğu ve sivri uçlu olduğu için mutfakta en çok kullanılan bıçaklardan biridir.

KULLANIŞLI BIÇAK

Sebze bıçağına benzeyen bu bıçak 11.5-20 cm arasında değişen kesici kısmıyla ondan biraz daha uzundur. Ayıklamak, soymak, dilmek gibi işlemlerin yanı sıra et ve tavuk parçalarını kesmekte, fazla yağları ayırmakta kullanılır.

KASAP BIÇAĞI

Sebze bıçağı ile aşağı yukarı aynı boyda olan bu çeşidin dar ve eğimli bir ucu vardır. Kemiklerin çevresindeki ve aralara sıkışmış eti kolayca sıyırmada, sinir ve tendonları kesmede kullanılır.

ŞEF BIÇAĞI

Daha geniş, orantılı ve konik bıçak kısmıyla diğerlerinden ayrılan aşçı bıçağı ya da Fransız bıçağı olarak da bilinen bu gereç çok kullanışlıdır. Parçalama ve dilimleme işlemleri sırasında ritmik ve verimli bir hareket sağlar.

EKMEK BIÇAĞI

Uzunluğu 19 ila 30 cm arasında değişen bu tırtıklı, düz bıçak sert ekmeklerin minimum kırıntı bırakarak, düzgün bir şekilde kesilmesini sağlar.

BIÇAK BAKIMI

Bıçaklar her zaman elde yıkanmalıdır, çünkü bulaşık makinesi hem bıçağı soldurur hem de sapının kalitesini düşürür. Bıçaklarınızı her zaman saklama bloğuna ya da çekmece içleri için tasarlanmış saklama tepsisine yerleştirin. Böylece eğilip körleşmelerini önlemiş olursunuz. Mıknatıslı duvar askısı kullanmak ya da her birini ayrı ayrı kılıflara koymak da bir seçenektir. Bıçaklarınızı diğerleriyle birlikte üst üste bir çekmecede tutmaktan da kaçının.