Artemis görevleriyle Ay’a bir ayak basalım, bir sonraki hedefimiz Mars olacak. Doğal ki Mars’a gitmek, derhal dibimizdeki uydumuza gitmek kadar kolay bir iş değil.

NASA’nın da Kızıl Gezegen hedefli emek harcamaları sürüyor. Bu çalışmaların en sonuncusu da, geçtiğimiz günlerde kontrol edilen yeni roket motoru. Alabama’da yer edinen NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde kontrol edilen prototip aşamadaki Dönen Patlamalı Roket Motoru (RDRE), 251 saniye süresince toplamda 25810 newton itme gücüne ulaşarak yeni bir üstün derece elde etti. Bundan önceki üstün dereceli, ortalama 1 dakika süresince 17800 newton’du.

Ekibin hedefindeyse, tamamen tekrardan kullanılabilen bir 44 kilonewton’luk RDRE üretmek içeriyor.

Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde RDRE projesini yöneten yanma cihazları mühendisi Thomas Teasley, RDRE’nin tasarım verimliliğinde büyük bir sıçrayış bulunduğunu söylüyor.

251 saniyelik ateşlemeyle başarıya ulaşmış bir kontrol yapılmış oldu.
Fotoğraf: NASA

RDRE’yi devrimsel kılan ise, halka şeklindeki bir kanalın çevresinde dönen ve her geçen patlamayla ateşlenen bir yakıt ve oksijen karışımıyla beslenen, devamlı bir yanma kullanımı.

Bahsi geçen teknoloji, senelerdir geliştirilme aşamasındaydı ve 2020 senesinde laboratuvar testlerine başlamıştı. Şimdiyse bizi uzaya götürebilecek kadar güvenilir ve yönetilebilir olduğu, meydana getirilen saha testleriyle kanıtlanıyor.

RDRE’nin bir öteki mühim noktası da, geleneksel roket motorlarına gore fazlaca daha azca itici yakıt kullanımı. Ek olarak motor, diğerlerine mekanik anlamda fazlaca daha kolay. Bu nedenlerden dolayı da roket motorunun uzayda ilerlemek ve fazlaca daha uzak mesafeleri kat etmek için ucuza mal edilebilmesi anlamına geliyor.

Testi gerçekleştiren mühendisler, roket motorundaki yanmanın, değişik seviyelerde itiş gücü, değişik tiplerde motor sistemleri ve değişik sınıfta görevler için iyi mi ölçeklendirilebilip, uyarlanabileceği mevzusunda fazlaca daha iyi bir anlayışa haiz olduklarını söylüyor.

NASA, 2030 senesinde Mars’a ilk insanı indirmeyi hedefliyor.


Science Alert‘in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.