Çinli teknoloji devinin akıllı telefonlarının en üst seviyesi olan “Ultra” serisinin en yeni üyesi Xiaomi 14 Ultra, serinin geleneğini sürdürmeye devam ediyor: Paranın alabileceği en kuvvetli kameraya haiz akıllı telefon olmak.

Farkındaysanız “en iyi” kamera demedik; “en kuvvetli” dedik. Her ne kadar Xiaomi’nin üst düzey telefonlarının oldukça becerikli kamera sistemleri olsa da, bir tek telefonu tutup çekmek istiyorsanız Google Pixel, Samsung Galaxy yada bir iPhone’dan oldukca daha iyi sonuçlar alırsınız.

Xiaomi bizlere bugüne kadarki en kuvvetli kameralı telefon olan Xiaomi 14 Ultra’yı yalnız da göndermedi. Bu telefonu başlı başına bir fotoğraf makinesine döndürecek bir grup aksesuar da sağlamış oldu. Bu aksesuarlar etkisi altına alan olsa da, birazcık fazla kaçabiliyor.

Xiaomi 14 Ultra’nın fiyatı ve özellikleri

Xiaomi tüm dünyada Xiaomi 14 Ultra için tek bir donanım tercihi sağlıyor. Vatanımızda 16 Nisan 2024’te satışa sunulacak olan telefon, şu anda 74999 TL’lik ön sipariş fiyatıyla alınabiliyor. Cihazın donanım özellikleri ise şöyleki:

  • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 işlemci
  • Qualcomm Adreno GPU
  • 16GB RAM
  • 512GB depolama
  • 6.73 inç’lik 120Hz AMOLED ekran

Doğal ki bu fiyata gidip iyi bir Apple iPhone yada Samsung Galaxy serisi telefon alabilirsiniz. Sadece Xiaomi masaya bazı garip özellikler de koyuyor.

Xiaomi 14 Ultra: Hoşumuza gidenler

Bu telefonla beraber Xiaomi, cebinizde kuvvetli bir fotoğraf makinesi de taşımanızı istiyor. Arkada yer edinen dev kamera sisteminin çıkıntısından kamera odaklı aksesuarlara kadar bunun telefon görüşmesine olanak tanıyoran bir fotoğraf makinesi bulunduğunu söylememiz gerek. Açıkçası Xiaomi’nin bu fikre adanmışlığı da hoşumuza gitti.

İlginç, benzersiz tasarım

Baştan izah edelim. Bu telefon her insana nazaran değil. Bilhassa görünüşü ve insanların “Bu iyi mi bir canavar telefon bu şekilde?” diye soruşundan bunu anlayabiliyoruz.

Aksesuarın yarım basılabilen bir deklanşör tuşu ve yakınlaştırma elde eden bir tekerleği bulunuyor.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Tasarım açısından telefonun arkası deri görünümlü (bizimkisi siyahtı, bundan dolayı daha azca anlaşılıyordu), çerçevesi alüminyum ve ekranı da hafifçe kavisli. (Tüm kenar ve köşelerde aynı kavis açısına haiz ki bu da Xiaomi’nin gurur duyduğu bir özellik)

İsteğe bağlı kılıfı taktığınızda oldukça ilgi çekiyor. Bilhassa kamera çıkıntısı için sunulan dekoratif çerçeve ve tutuşu kolaylaştıran kısımla beraber insanlarda merak uyandırıyor. Sadece Xiaomi burada bazı minik hatalar da yapmış. Mesela kılıfı cihazdan çıkarmak oldukça zor.

Bununla beraber kamera sisteminin enerjisini ve kabiliyetleri de sevdik (Dahasını aşağıda bulabilirsiniz).

Xiaomi 14 Ultra’yla ilgili “yönetim eder” dediklerimiz

Xiaomi’nin HyperOS ara yüzü fena değil; tam anlamıyla iOS ve Android’in iyi yanlarını bünyesinde toplamışa benziyor. Gene de menüde belirli özellik ve uygulamaları bulmakta zorlandık.

İşletim sistemi daha iyi olabilirdi

Xiaomi ara yüzünü MIUI’dan HyperOS’e çevirdiğinden beri uygulama ikonları değişmiş, sadece açıkçası kullanıcı ara yüzünün daha kendine ilişkin bir karakteri olabilirdi. Bununla beraber Xiaomi’nin telefonu önden yüklenmiş üçüncü parti uygulamalarla doldurmasını sevmediğimizi izah edelim. Eğer Booking.com’a ihtiyacımız olursa kendimiz yükleyebiliyoruz sonuçta.

Telefonun batarya gücünün yüksek olmasına rağmen Xiaomi 14 Ultra’nın pil ömrü yönetim eder seviyede. Aşağıda daha detaylı izlenimlerimize ulaşabilirsiniz.

Xiaomi 14 Ultra hakkında hoşumuza gitmeyenler

Telefonun devasa kamera çıkıntısının bulunmuş olduğu alan, öteki kısımlarına nazaran oldukca daha ağır. Bunu önceki Xiaomi Ultra serisi telefonlarda da görmüştük ve bu durum can bunaltan olabiliyor. Bilhassa de telefonla beklerken uzun süre ilgileneceğiniz uçaklar ve bekleme odaları şeklinde yerlerde eliniz yorulabiliyor bu dengesiz yapıdan dolayı.

Birazcık hantal

Önden bakıldığında herhangi bir telefon şeklinde görünüyor.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Kamera çıkıntısı o denli fazla ki, telefonu arkası yere gelecek şekilde koyarken zarar vermekten çekiniyorsunuz. Kamera çıkıntısının etrafına dekoratif halkaları taktığımızda ise, halkanın kenarlarındaki renk aşınmaya başlıyor ve düzgüsel kullanımda buraya zarar vermeye başlıyorsunuz.

Bir de bunun yanında Xiaomi 14’ü de tecrübe etme şansımız oldu. Kamera sistemi Ultra kadar kuvvetli olmasa da, yukarda belirttiğim sıkıntılardan hiçbiri onda bulunmuyor. Daha minik bir kamera çıkıntısı ve Ultra’ya benzer donanımsal özelliklere haiz standart model. Ek olarak 48999TL’lik fiyatıyla da bir çok kullanıcı için daha erişilebilir.

Ah o kamera!

İlk olarak Xiaomi 14 Ultra, 5549 TL (incelemeyi yazdığımız sırada ön siparişteydi) fiyat etiketine haiz bir “Xiaomi 14 Ultra Fotoğrafçılık Kiti”ne haiz. Kitin içinde deri kılıf, çıkarılabilir kamera denetim tuşları ve extra bir 1500mAh’lık batarya barındıran kolay tutuş kılıfı, telefonun dev kamera çıkıntısına yerleştirilebilecek iki dekoratif halka barındırıyor.

Bunlardan hiçbiri lüzumlu değil, sadece Xiaomi 14 Ultra ile fotoğraf çekerken oldukca daha ustalaşmış hissetmenizi sağlıyor.

Kamera oldukça kuvvetli, fakat telefonun üst kısmı bu yüzden ağır.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Tüm bu ekstralarla donanmış şekilde birkaç ustalaşmış görünümlü fotoğraf çekmek için dışarı çıktık. Sadece bu telefonla o şekilde istediğiniz herhangi bir şeye çevirip deklanşöre basmanın kafi olmadığını gördük. Çektiğimi ilk fotoğraf, kameranın deli HDR özelliği sebebiyle aşırı doygunluğa haiz bir karmaşaydı.

Bazı durumlarda HDR, akşam manzalarını ve görüntünün karanlık kısımlarını daha aydınlık hale getirdi. Doğrusu bir nevi tecrübe etme yanılmayla ne yapacağınızı anlayabiliyorsunuz.

Xiaomi gündüzleri görkemli fotoğraflar çekiyor, sadece HDR mevzusunda denemeden bilemiyorsunuz.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Hatta o şekilde ki, Xiaomi 14 Ultra’yla olan deneyimimizin geneli bu şekildeydi. Zamanı binaların görkemli gece fotoğraflarını çektik. Sadece çektiklerimize sonradan baktığımızda, yarısının oldukça flu bulunduğunu gördük. Sonuçlarımızı iPhone 15 Pro Max’la karşılaştırdık ve oldukca daha iyi sonuçlar verdiğini gördük.

Gece yakınlaştırma yapılabiliyor, fakat keskin bir fotoğrafa ulaşmak pek mümkün değil.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Gece fotoğrafları genel olarak fazla sıcak tonlarda çıkıyor. Hem de netlik mevzusunda problemler de var. Ayarlarla birazcık uğraşıp, birkaç poz çekince daha iyi sonuçlar alacak şeklinde hissettik. Sadece herhangi bir şeye iPhone’u çevirip direkt çekim yaptığımızda oldukca daha iyi sonuçlar aldık.

Hafifçe de olsa flu ve fazla sıcak. Xiaomi 14 Ultra’nın gece fotoğrafları tam olarak bu şekilde.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Dört tane 50 megapiksellik sensör ve iki periskop lensin beraber çalışmasıyla üretilen net fotoğraflarla Xiaomi 14 Ultra’nın kamerası tam anlamıyla bir teknoloji harikası. Hem de bu kaliteye 5 kat yakınlaştırma ya da neredeyse tamamen karanlık sahnelerde bile ulaşmak mümkün.

İnanılmaz incelikteki karbon kaplı bıçaklar sayessinde lense çeşitli açılarda ışığın girmesine izin vererek değişen odak aralığı elde eden bir Leica Vario-Summilux sensör bulunuyor telefonda. Bu kamerayla beraber öteki telefonlardaki portre modunda çektiğiniz suni bokeh efekti yerine, tamamen naturel bir bokeh efekti alabiliyorsunuz.

Bu telefonla çektiğiniz bokeh efektli fotoğraflar, öteki kameralardan oldukca daha üstün.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Doğal ki istediğiniz süre kameranın pozlama, beyaz dengesi ve öteki ayarlarıyla oynarak, en iyi fotoğrafı yakalamanız mümkün oluyor. Hatta bazı durumlarda bir iPhone’dan bile daha iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Daha yakın bir görüntü mü lazım? 5x periskop telefoto kameraya geçebilirsiniz.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Sadece düşünmeden direkt fotoğraf çekmek istiyorsanız çok da fazla iyi fotoğraflar elde edemiyorsunuz. Doğrusu halihazırda bir ustalaşmış değilseniz, bu telefonla muhteşem fotoğrafı çekmek için birazcık uğraşacaksınız.

Önde bulunan 32 megapiksellik kamera yardımıyla selfie’ler oldukça başarı göstermiş ve detaylı (doğal iyi bir ışıkla beraber).
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Selfie kamerası da benzer durumda. Gündüzleri oldukça başarı göstermiş selfie’ler çekmeyi başardık. Gece de iyi bir performans bekliyorduk sadece çektiğimiz selfie, neredeyse kullanılamaz derecede karanlıktı. Açıkçası Xiaomi’nin bu mevzuda daha iyisini yapabileceğini düşünüyoruz. Şu sebeple yazılım, çeşitli senaryolarda en iyi ayarları otomatikman kullanmak için muntazam ayarlanmamışa benziyor.

Xiaomi 14 Ultra’nın pil ömrü

Kağıtta yazdığı kadar iyi değil maalesef. Xiaomi 14 Ultra’nın devasa 5000 mAh’lık bir pili var. Sadece görünüşe nazaran telefonun pili süratli bitiyor, hem de boşta dururken bile.

Ne yazık ki telefonun pili bitene kadar aynı TikTok videosunu oynattığımız standart testimizle bu telefonun pilini testmemiz mümkün olmadı. Şu sebeple Xiaomi telefonların ekranını sonsuza dek açık bırakmanız mümkün değil. En uzun açık tutabileceğiniz süre de 10 dakika.

Aksesuarlar olmadan aynı telefonu kullanmıyorsunuz.
Fotoğraf: Stan Schroeder/Mashable

Standart günlük kullanımda edindiğimiz deneyimlere nazaran telefon averaj 1,5 gün dayanıyor. Fena değil, sadece böylesine devasa bir pil kapasitesine haiz bir telefondan daha fazlasını beklerdik.

Öteki bir taraftan şarj hızı muhteşem. Sıfırdan %100’e yarım saatin birazcık üstünde ulaşabiliyorsunuz. Bunu da içinde sunulan 90W’lık kablolu şarj aletiyle başarıyorsunuz.

Xiaomi 14 Ultra’yı almaya kıymet mi?

Xiaomi 14 Ultra kuvvetli bir kameraya haiz. Ek olarak isteğe bağlı olarak alınabilen Fotoğrafçılık Kiti’yle de güzel ek özelliklere de kavuşabiliyorsunuz.

Kamera sistemi bir yana, kendisi de kuvvetli bir telefon. Keşke oldukca daha çok pil ömrü ve daha iyi bir ağırlık dağılımı sunabilseydi. Doğal ki fiyat etiketi sebebiyle rakiplerinin yerine önermek zor. Eğer hakkaten benzersiz kamera özellikleri arıyorsanız, seçenekleriniz arasına katmanızı önerebiliriz.


Stan Schroeder’in incelemesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.