PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta Pazartesi günü Borsa İstanbul “İşçi Bayramı” sebebi ile kapalıydı. Dolayısıyla yalnız dört iş günü işlem yapılmış oldu. Borsa İstanbul’un ise geçtiğimiz haftalarda oldukça zayıf bir performans sergilediği görülüyor.

Ayrıca ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), First Republic Bank’ın batkı ettiğini ve varlıklarının ABD’nin büyük bankalarından JP Morgan’a satılacağını deklare etti. FDIC’den meydana getirilen açıklamada, bankanın 93,5 milyar dolarlık mevduatının tamamının (sigortasız mevduatlar dahil) ve varlıklarının çoğunun JP Morgan’a satılacağı açıklandı.

First Republic Bank krizine süratli müdahale eden FDIC, bankaya el koyduktan sonrasında varlıklarını JPMorgan’a satışı gerçekleştirmiş oldu. Sadece First Republic Bank’ın iflasının arkasından PacWest Bancorp (PACW) hisseleri sert satışlara maruz kalırken bankada yaşanmış olan finansal sorunlardan dolayı yönetim, satış da dahil olmak suretiyle tüm seçenekleri değerlendirdiğini deklare etti. Gelişmeler, küresel piyasaların yanı sıra içerde de piyasaları tedirgin etti.

Geçen hafta FED’de toplantısında beklendiği şeklinde siyaset faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5.25 seviyesine çıkardı. Beklenti toplantı öncesinde fiyatlanmıştı. FED Başkanı Powell da yapmış olduğu konuşma süresince bilhassa faizler mevzusunda fazlaca yansız mesajlar verdi. Bu yüzden piyasalar, konuşma süresince yön bulmakta zorlandı ve varlık fiyatlarında mühim bir değişiklik görülmedi. Sadece FED Başkanı’nın konuşmasının sonuna doğru mevcut konjonktürde faiz indirimlerinin uygun olmadığını söylemesi, hisse senetleri tarafında negatif karşılık buldu. Genel olarak piyasa beklentisinin tam olarak değişmediği, hala yıl içinde indirim beklendiği dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) de beklendiği şeklinde para politikası toplantısı arkasından 25 baz puan artış ile gecelik mevduat faizini 3.25 seviyesine taşıdı. ECB Başkanı Lagarde, konuşmasında; faiz artırım yolculuğunun sonuna gelmediklerini, enflasyonun orta vade hedefi olan yüzde 2’ye uzak ve yüksek bulunduğunu, tüm siyaset yapıcıların faiz artırımının gerekliliği mevzusunda hem düşünce bulunduğunu hatta bazı üyelerin 50 baz puan artırımı uygun gördüklerini söylemiş oldu. Kuvvetli ücret artışları ve kar marjlarının yükselmesinin enflasyonu yukarı çıkarma ihtimali bulunduğunu, ücret baskılarının ise daha da güçlendiğini ekledi. Lagarde, konuşmasında enerji fiyatlarındaki düşüşe de değindi. Enerji fiyatlarındaki düşüşün arkasından hükümetlere mali desteği azaltma çağrısında bulunmuş oldu. “Aksi takdirde orta vadede ECB tepki vermek zorunda duracak ve daha yüksek bir enflasyon riski olacak” dedi.

Tüm bu gelişmelere paralel Borsa İstanbul’da ise analistler, mevcut çarpanlardaki iskontoya karşın önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması sebebi ile aşağı yönlü risklerin artmasından kaygı ediyor.

Nitekim BIST-100 endeksi, geçtiğimiz hafta da destek bulmakta başarıya ulaşmış olamadı. Bunda; yaklaşan seçimin ilk turda netice vermeyeceği ve belirsizliğin devam edeceğine yönelik beklentilerin etkili bulunduğunu görüldü.

Volatil bir görünüm sergileyen endeksin 4.500 puan seviyesini aşağı yönlü kırdığı görüldü. Uzmanlar, bu seviyelerin endeks üstünde baskı yarattığını ve bu nokta tekrardan aşılmadıkça aşağı yönlü risklerin canlı kalmasından kaygı ediyor.

Öte taraftan içeride ilk çeyrek bilançolar yakından takip edilmesine rağmen seçimlerin tesiri ile hisse fiyatlarına yansımadığı dikkat çekti. Uzmanlar seçimlere fazlaca azca bir süre kala anket sonuçlarının da fiyatlamalara daha çok tesir edebileceğini hatırlatarak çoğu zaman bekle-gör politikası öneriyor.

Seçim belirsizliğinin seçime ortalama yedi gün kala etkili olmaya devam etmiş olduğu, ek olarak son dönemde kur korumalı mevduata artan ilgi ile talep artışının da piyasada baskı oluşturduğu görülüyor.

Analistler, şu ana kadar açıklanan ve beklentileri güçlü olan 30 hissenin orta ve uzun vade için uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

Ayrıca Borsa İstanbul’da endeksin hemen hemen dolar bazlı zirveyi kontrol etmemiş olması seçim belirsizliği sonrası trendin yukarı ivme beklentisini taze tuttuğuna da dikkat çekiyor.

“BİLANÇOLAR SEÇİMLERİN GÖLGESİNDE KALDI”

Küreselde FED’in faiz kararının piyasaları oldukça çok meşgul ettiğini ve bu mevzu başlığı paralelinde görülen bankacılık sektörü kaynaklı stresin de iyi mi evrileceği ve jeopolitik risklerin gündeme gelebilme ihtimalinin en mühim gündem maddesi bulunduğunu belirten

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş; içeride ise her ne kadar bilanço sezonu içinde yer alsak da bunun seçimlerin gölgesinde kaldığını söylüyor.

FED’in geçen hafta beklentilere paralel 25 baz puan faiz artış sonucu aldığını ve artık bekle-gör politikasına geçeceğini düşünen Yavaş,

JP Morgan‘nın FRB’yi satın alması, faiz artış beklentisini bir miktar törpülese de piyasalarda FED’in enflasyona yönelik mücadeleden vazgeçmeyeceği beklentimizi sürdürüyoruz” diyor.

“GENİŞLEMECİ POLİTİKALAR DEVAM EDECEK”

Ilk olarak seçimlere kısa bir süre kalmasına karşın mahalli seçimlerin de ortalama dokuz ay sonrasında yapılacak olacağını hatırlatan Yavaş, bu çerçevede genişlemeci politikaların devam edeceğini hatırlatıyor. En mühim belirsizliklerin başlangıcında ise kurun geleceği nokta ve TCMB tarafınca iyi mi bir para politikası izleneceği diyerek “Bu gelişimleri baz aldığımızda ise yatırımcılar risk ve vade seçeneklerine bakılırsa tercihlerde bulunabilir. Riskten kaçınmak isteyen yatırımcılar, KKM ve altın şeklinde enstrümanlarda inisiyatifte bulunabilir. Seçimlere bu kadar azca bir süre kalmışken ve borsamızdaki yabancı yatırımcıların finansal davranışlarını incelediğimizde bankacılık ve enflasyonist beklentilerle besin perakendeciliği sektörlerinin ön plana çıktığını eklemek isteriz” yorumunu yapıyor.

“BİLANÇOLAR HİSSE FİYATLARINA YANSIMADI”

Her ne kadar 1. ve 3. çeyrek finansalları bağımsız denetimden geçmediğinden süratli açıklansa da hemen hemen tüm finansalların açıklanmadığının da altını çizen Yavaş; genel itibarıyla beklentilerin üstünde gelen bilançoları görsek de seçimlerin etkisiyle bu durumun hisse fiyatlarına yansımadığını belirtiyor.

Yavaş, şu ana kadar açıklanan yada beklentileri güçlü olan Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Sabancı Tüm ortaklık, Koç Tüm ortaklık, Emlak Konut GYO, Tekfen Tüm ortaklık, Eczacıbaşı İlaç, Aksa Enerji, Enerjisa, Mavi Giyim, Arçelik, Şişe Cam, Kardemir, Oyak Çimento, Galatawind, Alarko Tüm ortaklık, Sıkıntılı Enerji, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil, Tüpraş, Pegasus Hava Taşımacılığı, Türk Hava Yolları, Logo Yazılım, Migros, Koza Altın, Gen İlaç, Türkiye Sigortaları, Yayla Besin ve Şok Marketler hisselerinin orta ve uzun vade için uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

“AKÇANSA’DA HEDEF FİYAT 81.50 TL”

Akçansa’nın 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem kârının 672,2 milyon TL ile beklentilerine paralel geldiğini (beklenti 367 milyon TL) belirten Ziraat Yatırım, hissede ‘AL’ önerisi verirken hedef fiyatını 81,50TL olarak deklare etti.

Ziraat Yatırım araştırma departmanı, firmanın satış gelirleri beklentilerinden düşük gelse de maliyetlerin öngörülerinden daha iyi gerçekleşmesinin tahminlerindeki sapmada ana etken bulunduğunu söylüyor.

Ek olarak yatırım çalışmalarından gelirlerin de beklentilerinin üstünde gerçekleştiğini dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Firmanın geçen senenin ilk çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 103,1milyon TL idi. Akçansa’nın satış gelirleri, 1Ç2023’de 3.042 milyon TL (beklenti: 3.035 milyon TL) gerçekleşerek geçen senenin ilk çeyreğine bakılırsa yüzde 145.3 büyümüş. Yurtiçi satışlar aynı dönemde, pozitif hava koşullarıyla beraber, kuvvetli iç talebin katkısıyla yüzde 243 artış göstererek 2.492 milyon TL’ye yükselmiş. Yurtdışı satış gelirleri ise yalnız yüzde 3.9 artarak 529 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Aynı dönemde çimento satışları yüzde 126 artarak 2.269 milyon TL’ye çıkarken, artan satış hacmi ile beraber hazır beton satışları yüzde 274 artarak 1.007 milyon TL’ye çıkmış. Öte taraftan, firmanın brüt kârı 1Ç2023’de 699,9 milyon TL olmuş ve 2022 yılının ilk çeyreğindeki 170 milyon TL’lik brüt kârın oldukça üstünde gerçekleşmiş. Etkinlik giderleri 95,4 milyon TL olurken firmanın FAVÖK’ü ise 646,1 milyon TL ile (beklenti: 566 milyon TL) 1Ç2023’deki 157,1 milyon TL FAVÖK’ün oldukça üstünde gerçekleşmiş. FAVÖK marjı da yüzde 21.2 olmuş. (1Ç2022: yüzde 12.7) Öteki taraftan şirket bu çeyrekte, faiz giderlerinin mühim etkisiyle 52 milyon TL net finansman gideri yazarken, yatırım faaliyetlerden 150 milyon TL net gelir (maddi duran varlık satış kârı) elde etmiş. Firmanın net borcu çeyreksel bazda 316 milyon TL artarak 701 milyon TL’ye çıkarken, net borç / FAVÖK (senelik) oranı 10 baz puan artarak 0,4 seviyesine yükselmiş; sadece düşük seviyede kalmaya devam etmiş. Şirket senenin ilk çeyreğinde 22 milyon TL özgür nakit akışı elde etmiş.”

“ENDEKSTEN DAHA İYİ PERFORMANS SERGİLEDİ”

Yurtiçi satışların desteği sürerken, enerjide maliyet baskısının azalmasının senenin ilk çeyreğinde avantaj sağladığını ve marjlarda yeniden toparlama gözlendiğini de hatırlatana Ziraat Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, genel olarak pozitif etkinlik kârlılığı trendi devam ederken, düşen finansman gideri, varlık satışı ve düşük vergi giderlerinin karlılığı desteklediğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda da Akçansa hisselerinin iyi bir performans sergilediğini ifade ederek Akçansa hisselerinin son bir yılda endeksten yüzde 65.8 oranında daha iyi bir performans gösterdiğinin altını çiziyor.

“AYGAZ’DA HEDEF FİYAT 111 TL”

Artan organik gaz ve benzin tutarları yardımıyla Aygaz’ın kuvvetli bir çeyrek geçirdiğini belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; şirket hisselerinde 12 aylık dönemde 111 TL hedef fiyatla ‘AL’ önerisi veriyor. Artan satın alma gücü yardımıyla tüp gaz segmentinde hacim daralmasının yavaşladığını kaydederek; 4Ç22’de dökme LPG’nin organik gaza bakılırsa daha maliyet etkin hale geldiğini sadece bu avantajın Mart ayında organik gaz tutarları fikir kaybolduğunu ifade ediyor. Bununla beraber, yönetim, endüstriyel oyuncuların son enerji krizlerinin arkasından enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştığından, dökme LPG hacimlerinin kuvvetli kalmasını beklediğini dile getirerek “Otogaz hacimleri de maliyet etkinliği sebebiyle kuvvetli kalmaya devam edecektir. United Aygaz ve Sendeo’dan önümüzdeki çeyreklerde de kuvvetli performans göstermesini bekliyoruz. Sadece, Sendeo gelişme aşamasında konsolide FAVÖK’ü negatif etkilemeye devam edecektir. Negatif FAVÖK katkılarının önümüzdeki üç-dört çeyrekte devam etmesi muhtemeldir. Sendeo’nun bazı riskler taşıdığının farkındayız, bu yüzden piyasanın potansiyelini fiyatlamak mevzusunda çekimser bulunduğunu düşünüyoruz. Piyasa, Sendeo’nun potansiyelini fiyatlamak için daha yüksek hacimlere ulaşıp karlılıkta başa baş noktasına gelmesini bekliyor” yorumunu yapıyor.

“GELİRLER VE FAVÖK BEKLENTİLERLE UYUMLU”

Açıklanan gelirler ve FAVÖK’ün beklentilerle uyumlu bulunduğunu da kaydeden Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; Tüpraş’tan gelen kuvvetli katkı yardımıyla net kârın piyasa beklentilerini aştığını düşünüyor. Gelirleri kuvvetli LPG hacim büyümesi yardımıyla senelik bazda yüzde 20 artarken, ana iş alanındaki operasyonel metriklerin iyileşmesine karşın, Sendeo kaynaklı zararlar sebebiyle FAVÖK’ün senelik yüzde 79 düştüğünü kaydederek “Sendeo’dan gelen FAVÖK tesiri çıkarıldığında, 1Ç23’teki FAVÖK 221 milyon TL olacaktır ve senelik bazda yüzde 85 gelişme anlamına gelir. Net kâr, Tüpraş’ın 4Ç22’ye bakılırsa daha düşük katkısı sebebiyle çeyreklik bazda yüzde 64 düştü, sadece gelirler ve FAVÖK, büyüyen satış hacimlerinin yardımıyla sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 51 arttı” diyor. 1Ç’de, konsolide LPG satışlarının 770 bin tona çıkarak senelik bazda yüzde 83, çeyreklik bazda ise yüzde 7.8 arttığını da belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Otogaz ve dökme LPG satışları bilhassa kuvvetli talep görmüş oldu; senelik gelişme oranları sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 478 oldu. Otogaz satışları yüksek benzin fiyatlarından faydalandı; LPG ve benzin tutarları arasındaki fark arttıkça, daha çok tüketici benzin yerine LPG’ye geçti. Organik gaz fiyatlarındaki artış, organik gaz ve LPG tutarları arasındaki farkı arttırdığından dökme LPG talebini artırdı.”

Aygaz’ın, yeni girişimlerinde iyi bir performans sergilemeye devam ettiğini de hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, mevzuya ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bangladeş LPG iştiraki United Aygaz ve kargo iştiraki Sendeo, 1. çeyrekte kuvvetli hacim büyümesi gösterdi. United Aygaz, çeyrekte 9 bin 500 bin tonluk hacime ulaşarak net kâra 2,2 milyon TL katkı sağlamış oldu. Sendeo, etkisi altına alan bir gelişme gösterdi ve çeyrek süresince aylık averaj hacim gelişme sayıları geçen seneye bakılırsa yüzde 500 civarında gerçekleşti. Sendeo’nun çeyreklik negatif 183 milyon TL FAVÖK katkısı negatif şeklinde görülebilir, sadece gelecekteki karlılığı desteklemek için lüzumlu bir yatırım ve Sendeo’nun gelişme potansiyeline inanıyoruz. Genel olarak, Aygaz’ın bu girişimlerdeki performansı ümit vadediyor.”

Sadece Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; LPG fiyatlarının düşmesi yardımıyla işletme sermayesi ihtiyacında bir miktar azalma görüldüğünü, ek olarak Tüpraş’tan gelen 1 milyar TL temettü geliri desteğiyle net borcunun 1.4 milyar TL azaldığının da altını çiziyor. Firmanın 2023 yılı için, Otogaz hacim beklentilerini 700-730 bin ton aralığından 730-760 bin tona yükselttiğini; tüp gaz hacim beklentilerinin 245-255 bin ton olarak değişmediğini de belirterek pazar oranı beklentilerinin de revize edilmediğini söylüyor. Otogaz ve tüp gazın ise sırasıyla yüzde 22-23 ve yüzde 41-43’te kaldığını belirtiyor.

“TAHMİNLERİMİZE PARALEL KÂR AÇIKLADI”

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, Coca Cola İçecek’in 1Ç23’te tahminlerine paralel kâr açıkladığını belirterek ‘AL’ önerisi ile 12 aylık hedefinin 295 TL bulunduğunu deklare etti.

Etkinlik kârlılığının piyasa beklentisini bir miktar aştığını da ifade ederek “Coca Cola İçecek 1Ç23’te senelik bazda yüzde 64 büyümeyle 1.04 milyar TL net kâr deklare etti. Bu sayı tahminlere paralel gerçekleşti. (bizim tahminimiz 1.02 milyar TL, piyasa beklentisi 1.00 milyar TL) Etkinlik performansı da genel anlamda bizim beklentilerimize yakın gerçekleşirken bilhassa etkinlik karlılığı piyasa beklentisini bir miktar aştı” açıklamasını yapmış oldu.

Firmanın konsolide satış rakamı 1Ç23’te 15,6 milyar TL olurken bizim tahminimizin sınırı olan şekilde yüzde 4 altında kaldı ve piyasa beklentisi olan 15,7 milyar TL’yi karşıladı diyen araştırma departmanı yetkilileri, hisse ile ilgi şu yorumu yapmış oldu:

“Satışlar senelik bazda yüzde 80 artarken bunda yurtdışı hacim artışı (yüzde 15), fiyat artışları ve TL’de yaşanmış olan averaj senelik kıymet kaybı etkili oldu. Türkiye hacimleri baz tesiri ve Şubat ayında yaşanmış olan depremler sebebiyle senelik olarak yüzde 8 daralırken Türkiye satış gelirleri bilhassa fiyat artışları yardımıyla senelik yüzde 92 yükselerek 5,7 milyar TL oldu. Yurtdışında ise ülkedeki sıkıntılı makro koşullara karşın Pakistan hacimleri yüzde 14 ile sıhhatli büyümesini sürdürdü. Ek olarak sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 21 gelişme performanslarıyla Kazakistan ve Özbekistan da mühim katkı sağladılar. Hacim artışları haricinde TL’deki kıymet kaybı ve fiyat artışları eşliğinde yurtdışı satışları senelik bazda yüzde 73 yükselerek 9,9 milyar TL oldu.”

FAVÖK 1Ç23’de 2,8 milyar TL olurken senelik bazda yüzde 65 artış kaydettiğini de hatırlatan yetkililer, FAVÖK marjı yüzde 18.3 olurken senelik bazda 1,5 puan gerilediğini kaydetti. Senelik bazdaki düşüşün bazı girdi maliyetlerindeki artış ve Türkiye’deki enflasyonist ortamın etkinlik giderleri üstüne yarattığı baskı kaynaklı bulunduğunu da dile getirerek “Bu düşüşe karşın FAVÖK marjı piyasa beklentisini 1,2 puan aştı ve bizim tahminimize neredeyse paralel gerçekleşti. Böylece FAVÖK piyasa beklentisini yüzde 6 aştı. 1Ç23’teki görece kuvvetli FAVÖK performansına karşın net işletme sermayesi gereksinimindeki ortalama 3,5 milyar TL artış ve ortalama 1,2 milyar TL düzeyindeki net yatırım harcamaları sebebiyle net borç 4Ç22 sonundaki 6,1 milyar TL seviyesinden 1Ç23 sonunda 8,1 milyar TL’ye terfi etti. Aynı dönemde net borç/ FAVÖK oranı ise 0,6’dan 0,7’ye hafifçe şekilde terfi etti” yorumunu yapmış oldu.

“HİSSEYİ MODEL PORTFÖYÜMÜZDE TUTUYORUZ”

1Ç23 sonuçlarının fazlaca mühim bir sürpriz barındırmaması sebebiyle hisse performansı üstünde mühim bir tesir yaratmasını beklemeyen Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; sadece bu aşamada bilhassa önümüzdeki çeyreklerde etkinlik marjlarında bilhassa baz etkisiyle beraber bir miktar iyileşme öngörüyor. Orta vadeli görünümde ise en temelde firmanın yurtdışı faaliyetlerindeki kuvvetli gelişme potansiyelinden dolayı hisseye dair pozitif görüşünü ise koruyor. Coca Cola İçecek hissesi için 295 TL hedef fiyatla ‘AL’ önerisi bulunan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, hisseyi model portföyünde tutmaya devam ediyor.

“YAPI KREDİ HİSSELERİNDE YÜZDE 51 YÜKSELİŞ POTANSİYELİ ÖNGÖRÜYORUZ”

Ceyhun YAVAŞ / Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 1Ç23 konsolide olmayan finansallarında piyasa beklentisi olan 11.25 milyar TL’nin üstünde 12.6 milyar TL net kâr deklare etti. Bankacılık sektöründe son dönemde yaşanmış olan aktarım mekanizmasındaki bozulmanın seçimler sonrasında gözle görülür bir iyileşme yaşanacağını ve enflasyonun önümüzdeki dönemde denetim altına alınmasıyla beraber kredilerde bir talep oluşacağını düşünüyoruz. Bu tabloda, şirket özelinde 2023 senesinde komisyon gelirlerinin yüzde 60’ın üstünde büyümesini ve öz ana para kârlılığının yüzde 30 civarına yükselmesini bekliyoruz. Banka hisselerinde yüzde 51 artışla 14.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS: Migros, 2022 senesinde başarıya ulaşmış performansını 2023 yılının ilk çeyreğine de taşıdı. 2023 yılının ilk çeyreğinde 560 milyon TL net kâr elde ederek piyasa beklentisi olan 338 milyon TL net dönem kârının oldukça üstüne çıktı. Beklentilerden pozitif ayrışan kârlılıkta, iç pazarda enflasyonist devrin tesiri ile beraber talep tarafının canlılığını koruması, online ve fiziki mağazacılıkta yaygınlığını çoğaltması ile birlikte kuvvetli gelişme performansının devam ettiğini görüyoruz. Şirket için elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj istasyonlarının işletilmesi ve şarj hizmetinin sunulması amacıyla Migen Enerji’yi kurmasını da pozitif karşılıyoruz. Besin enflasyonunda yükseliş beklentilerinin de etkisiyle şirket hisselerinde yüzde 52’lik yükseliş potansiyeli ile 262 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS HAVA YOLLARI: Pegasus, 2022’in son çeyreğinde 254 milyon euro net kâr açıklayarak konsensüs beklentisi olan 156 milyon euro kârın oldukça üstüne çıktı. Şirket, 2021 yılının son döneminde 40 milyon euro zarar etmişti. Buna bakılırsa şirket 2021 senesinde 150 milyon euro zararda iken, 2022 senesinde 431 milyon euro kâra geçti. 2023 yılının ilk çeyrek finansalları öncesinde ise Mart ayına ilişkin trafik sonuçlarında da konuk sayısında senelik bazda yüzde 29 görülmesi ve bilançolarının genel perspektifte negatiften pozitif tarafa geçmiş olmasını, bir katalist olarak değerlendiriyoruz. Şirket hisselerinde ise yüzde 68 yükseliş potansiyeli ile 730 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS 4 MİLYAR TL YATIRIM PLANLIYOR

Migros, 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin finansal neticelerini deklare etti. Konsolide satışları da senenin ilk üç ayında 27,2 milyar TL’ye ulaştı.

Sürdürülebilir gelişme stratejisi çerçevesinde, verimlilikten elde etmiş olduğu kaynakların da katkısıyla yatırımlarına devam ettiğini belirten şirket yetkilileri 2023 senesinde 4 milyar TL yatırım yapmayı planladığını deklare etti. Yetkililer, firmanın senenin ilk üç ayında 98 yeni mağaza açtığını ve online hizmet verdiği mağaza sayısının da 2023 yılının ilk üç ayında 968’e yükseldiğini belirtti.

Migros’un konsolide satışları senenin ilk üç ayında yüzde 122 artışla 27,2 milyar TL’ye ulaşırken, konsolide FAVÖK senelik yüzde 84 artışla 1,776 milyon TL olarak gerçekleşti. Öte taraftan şirket, 2023 yılı için yüzde 75-80 olan konsolide satış büyümesi beklentisini yukarı yönlü revize ederek yüzde 80-85’e yükseltti. Sürdürülebilir gelişme stratejisi çerçevesinde, verimlilikten elde etmiş olduğu kaynakların da katkısıyla yatırımlarına devam edeceğini belirterek 2023 yılı için 4 milyar TL yatırım yapmayı, ortalama 365 mağaza açmayı ve 10 bin yeni istihdam yaratmayı hedeflediğini deklare etti.

Ayrıca Migen Enerji’nin 2023 senesinde 15’ten fazla ilde devreye gireceğini belirten şirket yetkilileri; “Migros’un yeni online yiyecek platformu ‘Migros Yiyecek’ 22 ilde yer alırken, hizmet ağını 2023 yılının sonuna kadar 81 ili kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyoruz. Migros tarafınca dağıtım imkanlarının da devreye alınmasıyla beraber online yiyecek hizmeti veren restoran ağını daha da genişletmeyi hedefliyoruz.

Migros’un en yeni girişimi Migen Enerji’nin ise mevcut durumda dokuz ilde 20 elektrikli vasıta şarj istasyonu da bulunuyor. 2023 sonu itibarıyla 50’nin üstünde şarj istasyonunu, 15’ten fazla ilde devreye almayı planlıyoruz” bilgisini verdi.

HÜRRİYET GAZETECİLİK’TEN BAYKAR’A DEV SATIŞ

Demirören Medya Grubu çatısı altındaki Özgürlük, daha ilkin faaliyetine son verdiğini açıklamış olduğu Esenyurt’taki matbaasının arsası ve üstündeki binaları Baykar Makina Sanayii ve Tecim AŞ’ye sattığını deklare etti.

61 bin 480 metrekare arsa üstünde 4 tane basımevi tesis binasından oluşan gayrimenkul 816 milyon 551 bin TL’ye, Bayraktar İHA ve SİHA’larını üreten Baykar Makina Sanayii ve Tecim AŞ’ye devredildi.

Özgürlük Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ, yapmış olduğu açıklamada “Satışa mevzu olan gayrimenkulün değerlemesi 27 Şubat 2023’te Teknik Gayrimenkul Değerleme AŞ tarafınca yapılmış ve kıymeti 925 milyon TL olarak bulunmuştu. Bu rapor gene KAP’a bildirilmişti” dedi. Satış koşulunun “peşin” olduğu, tapu devir işleminin 4 Mayıs 2023’te tamamlandığı açıklandı.

Demirören Medya’nın sahibi olduğu Özgürlük, 19 Nisan’da KAP’a yapmış olduğu bildirimde; İstanbul, Antalya ve İzmir’deki basımevi makinelerini 77.8 milyon TL’ye sattığını açıklamıştı.

EKSUN GIDA YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 41 BÜYÜDÜ

Türkiye’nin 500 Büyük Endüstri Kuruluşu (İSO 500) sıralamasında de yer edinen ve bünyesinde Sinangil Un ve Gluten Yok markalarını barındıran Eksun Besin, senenin ilk üç ayında toplam satışlarını bundan önceki senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 41 artırdı. Bu kapsamda Eksun Besin’nın 2022 yılının ilk çeyreğinde 809,3 milyon TL olan toplam satışları, 2023 yılının aynı döneminde 1,1 milyar TL’nin üstünde gerçekleşti. 2023 yılının ilk üç ayının sonunda Eksun Besin’nın, dönem net karı 54,4 milyon TL, etken büyüklüğü de 2,6 milyar TL oldu. Firmanın brüt kâr marjı yüzde 18 seviyesinde, FAVÖK marjı da yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti.

2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eksun Besin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Demir, halka arzla beraber bilanço yapılarının daha da güçlendiğini belirterek, “2023 yılı Mart ayında, şirketimiz paylarının halka arz edilmesi ile halka açık bir şirket statüsüne eriştik. Halka arz sonrasında şirketimizin halka açıklık oranı yüzde 28.63 oldu. Halka arz döneminde yoğun bir yatırımcı ilgisiyle mühim bir halka arz başarısına imza attık. Sürdürülebilir büyümenin devamı için lüzumlu olan kuvvetli ana para yapımızı koruyarak öz kaynaklarımızı 1,3 milyar TL’ye yükselttik. 2023 yılının ilk üç ayında şirketimizin net dönem kârı, bundan önceki döneme kıyasla ciddi oranda artarak 54,4 milyon TL’ye ulaştı. 2023 yılının ilk çeyreğinde FAVÖK marjımız ise yüzde 10 olarak gerçekleşti” dedi.

***TEMETTÜ KARARLARI

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, geçen hafta hisse başına brüt 0,82 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,87.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, geçen hafta hisse başına brüt 4,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,12.

ANATOLİA TANI VE BİYOTEKNOLOJİ: Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji, geçen hafta hisse başına brüt 1,19 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,81.

BSM BİRLEŞİK METAL: BMS Birleşik Metal, geçen hafta hisse başına brüt 0,30 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,61.

BSM ÇELİK: BMS Çelik, geçen hafta hisse başına brüt 0,31 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,35.

İŞBİR HOLDİNG: İşbir Tüm ortaklık, geçen hafta hisse başına brüt 0,70 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,17.

JANTSA JANT SANAYİ: Jantsa Jant Endüstri geçen hafta hisse başına brüt 2,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,20.

BAŞKENT GAZ: Başkent Gaz, geçen hafta hisse başına brüt 1,16 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 8,7.

VESTEL BEYAZ EŞYE: Vestel Beyaz Eşya, 31 Temmuz’da hisse başına brüt 0,22 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 2,2

YÜNSA: Yünsa Yünlü Endüstri geçen hafta hisse başına brüt 5,12 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 5,9.

GALATA WİND: Galata Wind, geçen hafta hisse başına brüt 0,51 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,5.

SDT UZAY TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay Teknolojileri; 16 Haziran, 27 Ekim ve 24 Kasım’da üç eşit taksitte olmak suretiyle toplam brüt 1,16 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 1,3.

ŞOK MARKETLER: Şok Marketler, hisse başına brüt 0,5 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 1,5.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, geçen hafta hisse başına brüt 0,53 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,1.

BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ: Birikim Varlık Yönetimi geçen hafta hisse başına brüt 0,44 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2.1

İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar, geçen hafta hisse başına brüt 0,85 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,8.

ULUSAL FAKTORİNG: Ulusal Faktoring, geçen hafta hisse başına brüt 0,08 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,4.

ÜNLÜ YATIRIM HOLDİNG: Meşhur Yatırım Tüm ortaklık, geçen hafta hisse başına brüt 0,29 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,6.

***BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ENERJİSA: Enerjisa Enerji, 1Ç23’te 873 milyon TL olan piyasa tahmininin altında 370 milyon TL net kâr deklare etti (senelik yüzde 91 artışla).

ÇİMSA: Çimsa 1Ç23’de piyasa beklentilerinin altında 252 milyon TL net kar deklare etti (piyasa beklentisi 323 milyon TL net kâr). Açıklanan net kâr rakamı 1Ç22’deki 102 milyon TL’ye kıyasla yüzde 102 artış kaydetti. Firmanın satış gelirleri 1Ç23’de senelik bazda yüzde 74 artarak 2,4 milyar TL oldu.

ÇAN2 TERMİK: Çan2 Termik, sermayesi geçen hafta 320 milyon TL’den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 480 milyon TL artışla 800 milyon TL’ye yükseltildi.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, TEİAŞ tarafınca oluşturulan ihalede 93,7 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 4.4’üne karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Endüstri Bölgesi Yönetimi tarafınca oluşturulan ihalede 41,3 milyon TL ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 1’ine karşılık geliyor. Öte taraftan Girişim Elektrik, Akın Tüm ortaklık iştiraki Örlemiş RES Elektrik ile ortalama 16 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 7.4’üne karşılık geliyor.

CW ENERJİ: CW Enerji Mühendislik payları, geçen hafta 5 Mayıs itibarıyla 108,60 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes 1Ç23’te 409 milyon TL net kâr deklare etti. Şirket 1Ç22 ve 4Ç22’de sırasıyla 132 milyon TL net zarar ve 53 milyon TL net kâr açıklamıştı. Net satışlar 1Ç23’te senelik yüzde 78 artışla 24,6 milyar TL’ye ulaştı. Bira Grubu’nda satış hacmi, Rusya ve Moldova operasyonlarındaki daralma sebebiyle yüzde 6 azalarak 7,2 milyon hektolitre olarak gerçekleşti. Türkiye’de Anadolu Efes’in satış hacmi yüzde 9.9 artışla 0,9 milyon hektolitre’ye, net satış gelirleri ise 1,7 milyar TL’ye ulaştı.

THY: Türk Hava Yolları, 1Ç23’te 3,3 milyar TL olan konsensüs tahmininin üstünde 4,4 milyar TL net kâr deklare etti (senelik bazda +yüzde99 ve çeyreklik bazda +yüzde51). Dolar bazında net kâr, 1Ç23’te senelik yüzde 44.7 artarak 233 milyon dolara ulaştı. Bu çeyrekte, ana faaliyetlerden elde edilmiş kâr üstünden 190 milyon dolar tutarında depremle ilgili bir defaya mahsus zarar (bağış ve insani yardım uçuşları dahil) kaydedildi.

EGE SERAMİK: Ege Seramik sermayesi, geçen hafta 75 milyon TL’den yüzde 280 oranında bedelsiz olarak 210 milyon TL ve yüzde 100 oranında bedelli olarak 75 milyon TL artışla 360 milyon TL’ye yükseltildi.

EUROPOWER ENERJİ & GESAN: Europower Enerji, TEİAŞ tarafınca oluşturulan ihalede 85,4 milyon TL tutarla en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, Europower Enerji’nin 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 4’üne karşılık geliyor.

SDT UZAY TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay Teknolojileri yurtiçindeki bir müşterisinden 2,97 milyon dolar ve 6,3 milyon TL tutarında sipariş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 12.7’sine karşılık geliyor.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli 1Ç’de 90 milyon TL net kâr deklare etti. Bu çeyrekte zelzele felaketi sebebiyle İsdemir’de yaşanmış olan duruş ve çelik fiyatlarının zayıf seyretmesi sonucu kârlılıkta mühim seviyede düşüş gözlendi. Gene de çeyreklik olarak FAVÖK beklentilerin bir miktar üstüne çıkmayı başararak 1,4 milyar TL oldu (piyasa beklentisi: 482 milyon TL). Geçen senenin son çeyreğinde FAVÖK 674 milyon TL, ilk üç aylık dönemde ise 9,8 milyar TL seviyesinde açıklanmıştı. İsdemir’de yaşanmış olan üretim kaybı sonucu firmanın kapasite kullanım oranı senelik olarak yüzde 83’ten yüzde 50 seviyesine gerilerken, geçen yıl 1Ç döneminde 1,98 milyon ton olan satış hacmi, bu yıl 1,55 milyon ton olarak gerçekleşti. Ton başına FAVÖK 50 dolar civarında geçen çeyreğe bakılırsa paralel seyretti. İsdemir’in kapalı kalmasının finansallar üstündeki negatif tesiri 1,2 milyar TL olurken, öteki taraftan 0,9 milyar TL tutarında daha ilkin ayrılan yığın kıymet düşüklüğü karşılıkları iptal edildi ve bu da tek seferlik maliyetler üstünde pozitif tesir oluşturdu. 2022 senesinde 684 milyon dolar olarak gerçekleşen yatırım harcamaları, bu yıl 1Ç döneminde de temposuna devam ederek 161 milyon dolar oldu.

KOÇ HOLDİNG: Koç Tüm ortaklık, 1Ç’de 16,8 milyar TL’lik konsensüs tahminiyle uyumlu olarak 16,8 milyar TL net kâr deklare etti. Konsolide net kâr geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 150 arttı. Enerji, Otomotiv ve Finans segmentlerinin kuvvetli net kâr performansı, konsolide net kârın ana etkenleri oldu. Bu segmentlerin Tüm ortaklık’in konsolide net kârına katkısı sırasıyla 3,06 milyar TL (senelik +yüzde437), 4,8 milyar TL (senelik +yüzde117) ve 8,8 milyar TL (senelik +yüzde170) oldu. 1Ç23’te Koç Tüm ortaklık’in kombine gelirleri bundan önceki yıla bakılırsa yüzde 60 artarak 373 milyar TL’ye yükselirken, aynı dönemde kombine etkinlik kârı yüzde 85 artarak 43,5 milyar TL’ye ulaştı. Toplam kombine gelirler içindeki Internasyonal Gelir oranı yüzde 31 seviyesinde yatay seyretti.

KOZA ALTIN: Koza Altın 1Ç’de 1,4 milyar TL net kâr deklare etti, açıklanan netice piyasa beklentisi olan 1,2 milyar TL’nin yüzde 19 üstünde gerçekleşti. Bu çeyrekte elde edilmiş kârın 776 milyon TL’lik kısmı, gayrimenkul satış kârı sebebiyle kaydedilen tek seferlik etkiden kaynaklandı. Şirket, 1Ç’de 352 milyon TL FAVÖK deklare etti.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta, 1Ç23’te 117 milyon TL net zarar deklare etti (4Ç22: +635 milyon TL, 1Ç22: 197 milyon TL).

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık, 1Ç23’te 144 milyon TL (çeyreklik +yüzde72, senelik +yüzde80) net kâr deklare etti. Tahsilatlar senelik yüzde 189 (çeyreklik +yüzde58) artarak 680 milyon TL’ye ulaştı (YFt: 470 milyon TL). FAVÖK senelik yüzde 214 ve çeyreklik bazda yüzde 60 artarak 460 milyon TL (YFt: 296 milyon TL) olarak açıklanırken FAVÖK marjı yüzde 68 olarak gerçekleşti (4Ç22: yüzde67, 1Ç22 yüzde62). Bununla birlikte, şirket 210 milyon TL net borç pozisyonundan 48 milyon TL net nakit pozisyonuna geçti.

DESA DERİ: Desa Deri sermayesinin 49,2 milyon TL’den yüzde 397,7 oranında bedelsiz olarak 195,8 milyon TL artışla 245 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

ENSARİ DERİ: Ensari Deri Besin sermayesi, geçen hafta 36,5 milyon TL’den yüzde 220 oranında bedelsiz olarak 80,3 milyon TL artışla 116,8 milyon TL’ye yükseltildi.

AKÇANSA: Akçansa, 1Ç23’te 434 milyon TL olan piyasa tahmininin üstünde 672 milyon TL net kâr deklare etti (senelik +yüzde552). Kuvvetli esas etkinlik neticeleri ve tek seferlik arazi satışından elde edilmiş kazanç (150 milyon TL) bu çeyrekte tahminlerde sapmanın ana sebebi olarak yorumlandı. 1Ç23’te net satışlar bundan önceki yıla bakılırsa yüzde 145 artarak 3.042 milyon TL’ye ulaştı. (piyasa tahmini 3.020 milyon TL) 1Ç23’te FAVÖK, 560 milyon TL olan piyasa beklentilerine kıyasla senelik yüzde 311 artarak 646 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK marjı senelik 8,6 bp artarak yüzde 21.2’ye terfi etti.

ŞİŞECAM: Şişecam 1Ç’de 2,4 milyar TL net kâr deklare etti. Bu sayı piyasa beklentisi olan 2,2 milyar TL’nin bir miktar yukarısında gerçekleşirken, firmanın FAVÖK rakamı ise 4,9 milyar TL olan piyasa beklentisinin yüzde 17 üstünde 5,7 milyar TL seviyesinde açıklandı.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 1Ç23 konsolide olmayan net kar tahminlerin (11,3 milyar TL) üstünde 12,6 milyar TL (çeyreklik -yüzde27, senelik +yüzde74) olarak açıklandı ve bu sayı çeyreklik yüzde 39.6 (4Ç22: yüzde59.2) özkaynak kârlılığına işaret ediyor.

DİNAMİK ISI: Dinamik Isı sermayesinin 79,8 milyon TL’den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 39,9 milyon TL artışla 119,7 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

(Toplam: 5, Bugün: 1 )