Bazılarınız yaşamını birazcık umutsuzca da olsa Apple ürünlerine adamış olabilir. İlk iPhone’undan ilk Macbook’una kadar odağınızda hep Apple olmuş olabilir. Sadece Samsung Galaxy Buds FE’yi denedikten sonrasında bizce fikriniz birazcık değişecek.

İlgi çekmek için, tık almak için bu şekilde diyor olduğumuzu düşünüyor olabilirsiniz. Fakat hakkaten sizler şeklinde tanıdıklarımız bol miktarda var. iPhone 11 Pro’sunu bırakamayan, artık şekli şemali bozulmuş iPad’inden ayrılmayan. İlk çıkan Airpods’ları olmadan bir yere girmeyen birçok arkadaşımız var.

Sadece Samsung’u bu minik kulaklıklar, Apple-sever arkadaşlarınızı şaşırtacağa benziyor. O yüzden önyargılarınızı bir kenara koyun ve mümkünse aşağıdaki yorumlarımızı objektif şekilde değerlendirmeye çalışın.

Samsung Galaxy Buds FE ile ilgili ilk izlenimler

Kulaklıkların kutusunu açarken bile etkilendik.
Fotoğraf: RJ Andersen / Mashable

Kutuyu açmadan ilkin, Galaxy Buds FE’den oldukca etkileneceğimizi düşünmüyorduk. AirPods’un tasarımından uzak bir yapıya haiz bu kulaklık, ilk bakışta kulakları minik olanlar için şüpheyle yaklaşılası görünüyor.

Sadece güvenilir olun, durum asla beklediğiniz şeklinde değil. Kutu oldukça alışılmadık, rahat ve kolay açılıyordu. Parlak beyaz şarj kutusu ise Airpods Pro’nunkinden daha minik, hafifçe ve parlak görünüyor. Ek olarak üç değişik kulaklık ucuyla beraber Buds FE, her tür kulağa kolayca yerleşiyor. Yalnız baştan değişik uçlarla denemeler yapmanız gerekiyor.

Samsung Galaxy Buds FE’nin ses kalitesi büyüleyici

Buds FE’yi iPhone’a bağladığımızda, şaşkınlıktan ağzımız açık kaldı desek yeridir. Hakikaten ses kalitesiyle bizi oldukça etkiledi. Doğal ki karşılaştırma yapmadan bunu tek başına idrak etmek oldukça zor. Bir süre AirPods Pro, JBL Vibe Beam ve Buds FE içinde ses kalitesinin farklarını anlamaya çalıştık.

Samsung Galaxy Buds FE’nin sesi yalnız kaliteli değil, kuvvetli, net ve bas anlamında oldukça yoğun. Hatta neredeyse bu minik kulaklıkların Bose QuietComfort 45s ile yarışabileceğini bile söyleyebiliriz – ki bu durum daha ilkin herhangi bir kulakiçi kulaklık hakkında söylediğimiz bir şey değil. Podcast’lerden elektronik dans müziklerine, hip hop’tan popüler şarkılara ve klasik müziğe kadar ses kalitesi AirPods Pro’nun katlarca üstünde. Öyleki ki AirPods kullananların Buds FE’yi denedikten sonrasında geri döneceğini pek düşünmüyorum.

Samsung Galaxy Buds FE’nin AirPods hayranlarını kendine çekeceğine eminiz.
Fotoğraf: RJ Andersen / Mashable

Buds FE’nin etken gürültü engelleme (ANC) hususi durumunun, Airpods Pro’nunkilerle karşılaştırılabilecek düzeyde bulunduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak kulaklığın üstündeki dokunmatik alana tek bir uzun basışla ANC ve düzgüsel mod içinde değişim yapmak da oldukça rahat. Bu sayede müzik dinlerken, konuşmaya dahil olmak oldukça süratli gerçekleşiyor.

Kim bilir Galaxy Buds FE’nin Airpods Pro’ya bakılırsa geride kalan tek özelliği mikrofonu. Konuşulan her şey uzaktan ve düşük kalitede geliyor. Bu yüzden telefon konuşmalarını yapmak oldukça zor.

İlk kez eşleştirme kolay, sadece cihazlar içinde geçmek sıkınıtlı

Kutusundan çıkmış olduğu şeklinde Samsung Galaxy Buds FE’yi iPhone’la saniyeler içinde kolayca eşleştirdik. Şarj kutusunu açarak kulaklıkları eşleme moduna aldık, iPhone’daki Bluetooth ayarlarına gittik ve Galaxy Buds FE’yi seçtik. Sadece her ne kadar ilk eşleştirme sorunsuz olsa da, sonrasında çeşitli problemlerle karşılaştık.

Buds FE bir Samsung ürünü olduğundan, iPhone üstünde Samsung’un destek uygulamasını kullanmak mümkün olmuyor. Bu yüzden AutoSwitch özelliği de Apple cihazlarıyla çalışmıyor. Örnek olarak kulaklığı iPhone ve Macbook içinde kolayca değiştirerek kullanmak için, en önce Bluetooth’u kapatmam ya da iPhone’da Buds FE aygıtını “unutmanız”, arkasından eşleştirme moduna yerleştirip Macbook’la eşleştirmeniz gerekiyor.

İşin acayip tarafı, kulaklıkları Samsung M7 Akıllı Ekran ve Samsung Galaxy Tab S9 FE+ içinde değişiklik yapma mevzusunda da aynı problemi yaşadık. Apple ürünleriyle problem yaşayacağımızı umuyorduk sadece aynı sorunları Samsung ürünleriyle de yaşıyor olmak şaşırtıcıydı.

Bununla beraber Galaxy Wearable uygulamasıyla cihazlar arası geçiş, ekolayzır, dokunmatik aksiyonları değişiklik yapmak şeklinde özellikler mümkün. Sadece gene de bu uygulama olmadan da Buds FE’yi kullanmak oldukça rahat.

Samsung Galaxy Buds FE fiyatını hakediyor mu?

99 dolar fiyat etiketiyle, eğer Apple cihazlarınız arasındaki geçişleri oldukca önemsemiyor ve mikrofonla da oldukca işiniz olmuyorsa, Samsung Galaxy Buds FE alınası bir kulaklık.

100 dolar altındaki bir kulakiçi kulaklık için ses kalitesi de oldukça iyi. Ürünün genel kalitesi de oldukça yerinde. Buds FE’nin siyah ve beyaz olmak suretiyle iki renk seçeneği de bulunuyor. Bilhassa 249 dolarlık fiyat etiketine haiz olan Airpods Pro’yla karşılaştırıldığında hakkaten düşünmek bile gerekmiyor.

Mikrofon kalitesi ve cihazlar arası geçiş problemleri haricinde Buds FE, Airpods Pro’yu neredeyse her mevzuda geçiyor. Ses kalitesi oldukca daha iyi, sadece etken gürültü engelleme ve pil ömrü neredeyse eşdeğer. Hatta pil ömrü mevzusunda Airpods Pro’dan bir tık daha iyi bulunduğunu da söyleyebiliriz. Airpods Pro’nun 5 saate kadar sunulan pil ömrüne rağmen, Buds FE ile ANC açıkken 6 saat, kapalıyken de 8.5 saatlik pil ömrü alabildik. Doğal bunun haricinde şarj kutusuyla beraber ek bir 21 ila 30 saatlik kullanım süresi de sunulmuş oluyor.

Açıkçası Samsung, Galaxy Buds FE’yle oldukca iyi bir iş çıkarmış. Bilhassa yaşamı süresince Apple kullananlar için deneyip objektif olarak bakılması ihtiyaç duyulan bir ürün olmuş.


RJ Andersen’in incelemesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.