Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada, yatırım teşvikleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının bilgileri paylaşıldı.

Kararda, insansız hava araçları ve akıllı sistemler üreticisi BAYKAR’a yönelik yeni yada ilave bir devlet destek unsuru bulunmadığı, BAYKAR’ın gerçekleştirmekte olduğu yatırımın bir tek İstanbul’u kapsadığı ve buna Edirne ve Tekirdağ’ın ilave edilmiş olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Sonucu ile BAYKAR’ın proje bazlı devlet yardımlarından yararlandırılması uygun görüldüğü, sadece firmanın bugüne dek bu desteklerin hiçbirinden faydalanmadığı vurgulandı.

Bakanlık’tan gelen izahat şu şekilde:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın’ın yazılı açıklamasına atfen meydana getirilen haberlerde yer edinen 12/12/2023 tarihindeki ve 32397 Sayılı Cumhurbaşkanı Sonucuna ilişkin iddia, itham ve karalamalarına yanıt verilmesi ve kamuoyunun aydınlatılması gerekliliği hasıl olmuştur.

Ilk olarak, mezkur Cumhurbaşkanı Sonucu, İnsansız Hava Araçları ve Akıllı Sistemler üreticisi BAYKAR A.Ş.’ye (BAYKAR) yönelik yeni yada ilave bir devlet desteği unsuru içermemektedir. Karar, BAYKAR’ın gerçekleştirmekte olduğu yatırıma ilişkin yatırım yerinin “İstanbul İli iken “İstanbul, Edirne ve Tekirdağ illeriyle Baykar A.Ş. Hususi Sanayi Bölgesi ve ilave alanları” olarak değiştirilmesinden ibarettir.

Pınar Uzun Okakın açıklamasında, “endüstri yapımızın tekel hüviyetine büründürülmesi, endüstri finansmanının, kamudan kaynak aktarımının, devlet desteğinin eşitsiz uygulanması, kamu eliyle kuralsızlaştırma eylemleri, insansız hava aracı üretme kapasitesine haiz tüm öteki yapıların haksız rekabet koşullarına mahkum edilmeleri ve millilik rütbesinin iktidar eliyle tekile indirgenilmesi, iktidara organik bağlarla yakınlık derecesine haiz olan kuruluşların ayrıcalıklı bir şekilde kayrılması, fırsat eşitsizliği ve haksız rekabet” şeklinde ifadelerle Bakanlığımızca uygulanmakta olan yatırım teşviklerine ilişkin iddia, itham ve karalamalarda bulunmuştur.

Bakanlığımız, Türkiye sanayisinin gelişimi, yatırımın, istihdamın, üretimin ve ihracatın desteklenmesi amacıyla, şeffaflık ve tarafsızlık ilkesiyle yatırım teşvik uygulamaları gerçekleştirmektedir. 2012 yılından bu yana uygulanan yatırım teşvik sistemi kapsamında 86.897 yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. Bir tek 2023 senesinde Bakanlığımızca toplam durağan(durgun) yatırım tutarı 1,1 trilyon TL olan 15.749 yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş, bu belgelerle 340 bin istihdamın önü açılmıştır. Bu belgelerle yatırımcılar, KDV istisnası, KDV iadesi, Gümrük Vergisi İstisnası, Kurumlar Vergisi indirimi, SGK primi işçi ve işveren oranı destekleri, yatırım yeri tahsisi şeklinde nakdi olmayan destek unsurlarından yararlanabildiği şeklinde, yatırım kredileri için faiz yada kar oranı desteği, nitelikli personel desteği, enerji desteği, bağışlama desteği şeklinde nakdi destek unsurlarından da ilgili mevzuat kapsamında yararlandırılabilmektedir.

6745 sayılı Kanun ve 2016/9495 sayılı Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamında ülkemizin mevcut yada gelecekte ortaya çıkabilecek gereksinimlerini karşılama, arz güvenliğini sağlama, dışa bağımlılığını azaltma, teknolojik dönüşümü sağlama, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma kıymeti yüksek olma niteliklerine ayrı ayrı ya da beraber haiz olduğu değerlendirilen 69 yatırım projesi için destek sonucu yayımlanmış olup; bunlardan 65 yatırım projesi için sunulan yardımlar nakdi destek unsurları içermektedir. Togg. Ford Otosan, Toyota, Bosch, Renault şeklinde markaların otomotiv yatırımlarından, DowAksa, TRBor, Tosyalı Gübre, Eti Bakır şeklinde firmaların kimya yatırımlarına ülkemize katma kıymet sağlayacağı öngörülen pek fazlaca yatırıma proje bazlı devlet yardımı verilmiştir.

BAYKAR’ın, 05/09/2019 tarihindeki Cumhurbaşkanı Sonucu ile proje bazlı devlet yardımından yararlandırılması uygun görülmüştür. Bu kapsamda BAYKAR’a KDV istisnasi, KDV iadesi, Gümrük Vergisi İstisnası, Kurumlar Vergisi indirimi, SGK primi işçi ve işveren oranı, yatırım yeri tahsisi destekleri verilmiştir. Sadece, bu uygulama kapsamında yatırımlara sunulabilen yatırım kredileri için faiz yada kar oranı desteği, nitelikli personel desteği, enerji desteği, bağışlama desteği şeklinde nakdi unsurlardan hiçbirisi BAYKAR tarafınca talep edilmemiş ve BAYKAR’a sunulmamıştır. Ek olarak destek sonucunda sunulan yatırım yeri tahsisi ve SGK primi destekleri de bugüne dek BAYKAR tarafınca kullanılmamıştır.

Müdafa sanayii, vatanımızda yüksek teknoloji üretimi ve katma kıymet artışı elde eden sektörlerden biridir. Bu yönüyle Bakanlığımız, müdafa sanayii yatırımlarını desteklemektedir. 2012 yılından bugüne uygulanmakta olan yatırım teşvik sistemimiz kapsamında müdafa sanayiinde 759 yatırım için teşvik belgesi düzenlenmiştir. Proje bazlı devlet yardımları kapsamında ise Assan Group, Aselsan Konya, BAYKAR, BMC, Goldforce, Nero Sanayi, Roketsan, Sarsılmaz Tabanca Sanayii, TUSAS, ZSR Patlayıcı firmalarının müdafa sanayii yatırımları için destek sonucu verilmiştir.

‘HAKSIZ REKABET İTHAMLARI MESNETSİZ, DAYANAKSIZ VE GERÇEĞE AYKIRIDIR’

Açıkça görüldüğü suretiyle, BAYKAR’a sunulan yatırım teşviğine ilişkin kayırma, fırsat eşitsizliği, haksız rekabet ithamları mesnetsiz, dayanaksız ve gerçeğe aykırıdır. BAYKAR, aynı mevzuat kapsamında desteklenen öteki yatırımların tamamına yakınının yararlandığı nakdi destek unsurlarından hiçbirisinden yararlanmamıştır.

Özsermayesiyle yürüttüğü Ar-Ge ve yatırım faaliyetleri ile ülkemizin tehlikeli sonuç gereksinimlerini karşılayan, gelirlerinin %90’ını ihracattan elde ettiğini açıklayan BAYKAR’ın bir Türk markası olarak elde etmiş olduğu başarı, milletimiz için gurur vericidir.
Daha ilkin, Müdafa Sanayii Başkanlığı tarafınca meydana getirilen açıklamada, ülkemiz müdafa ve güvenlik harcamaları içinde İHA sistemlerinin tedariğine ilişkin BAYKAR’a meydana getirilen ödemelerin payının %1’in altında olduğu ifade edilmiştir. Müdafa ve havacılık ihracatımızın ise %30’dan fazlası BAYKAR tarafınca gerçekleştirilmektedir.

21 yıl ilkin sadece 100’den azca firmanın bulunmuş olduğu müdafa sanayiinde, bugün 3000’e yakın şirket 80 bine yakın personel ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Müdafa sanayii firmalarının senelik cirosu 2002’de sadece 1 milyar dolarken 2022 senesinde 12 milyar doları aşmıştır. Müdafa sanayii senelik ihracatımız 2002’de bir tek 248 milyon dolarken bugün 5,5 milyar dolara ulaşmıştır. Müdafa sanayiinde toplam proje sayısı 2002’de 62 iken, bugün 950’yi aşmıştır. Toplam projelerin tutarı ise 5,5 milyar dolardan 90 milyar dolara ulaşmıştır.

Tüm bu bilgiler ışığında görülen hakikat, müdafa sanayiinde hükümet politikalarımızla rekabet gücü yüksek devasa bir ekosistemin inşa edilmiş olduğudur.

Bugüne dek olduğu şeklinde, bundan sonrasında da Türkiye’ye kıymet katacak tüm yatırımları, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini kuvvetli şekilde desteklemeye devam edeceğiz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.