PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Dijital altın Bitcoin ve geleneksel altın, yatırımcının 2023 yılına iyi bir modda girmesini sağlamış oldu. Öyleki ki altında üstün dereceli seviyelere oldukça oldukça yaklaşıldı. Yüzde 10’ları aşan oranlarda artış yakalandı ve geçtiğimiz yıl yaşanmış olan artış trendi, ilk dört ayda da devam etti. ABD tarafınca gelen açıklamalar, altın fiyatlarını üstün dereceli seviyelerden geri çekse de yurtiçinde altın, gram fiyatındaki düşüşe karşın halâ yüksek seviyelerde.

2 BİN DOLARA GERİ DÖNÜLDÜ

Geçtiğimiz haftalarda 2 bin 75 dolarlık rekoruna oldukça fazla yaklaşan ve 2 bin 49 dolara kadar yükselen ons altın fiyatında bir gelişme yaşandı. 2 bin dolar seviyesinin altı görüldü. Onstaki yükselişin etkisiyle üstün dereceli kıran gram altın fiyatı ise bin 273 liralık zirvesinden bin 200 lira seviyelerine kadar çekildi.

FED ALTINA FREN YAPTIRIYOR

Tüm uzmanların ortak görüşü, ABD’de ekonomik aktivitenin kuvvetli olduğuna ilişkin işaretlerin devam etmesinin ABD Merkez Bankası’nın (FED) yol haritasına ilişkin beklentilerin tekrardan belirsizleşmesi. Bu durum altının ons fiyatını baskılıyor. Doğrusu şu anda altının frenine basan FED Başkanı Jerome Powell ve onun politikaları demek, doğru olur.

Tahvil piyasalarında satış baskısının öne çıkarken ve ABD’nin iki senelik tahvil faizi, Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi kontrol etti. Para piyasaları da FED’in gelecek ay yapılacak görüşmede siyaset faizini yüzde 87 ihtimalle 25 baz puan yükselteceğini fiyatlıyor.

BİN 990 DESTEK 2.040 DOLAR DİRENÇ

Analistler, yurtiçinde konut fiyat endeksi, yurtdışında ise Almanya ve Euro Bölgesi’nde ZEW beklentiler endeksi ile ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri verilerinin takip edileceğini vurgulayarak, teknik açıdan altının ons fiyatında bin 990 doların destek, 2 bin 40 doların ise direnç konumunda bulunduğunu dile getiriyor.

BİN 200 TL, GÜÇLÜ BİR DESTEK DİYEBİLİRİZ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı’ya gore yurtiçinde ise değişik bir altın senaristliği var. Gram altın, ons altının aşağı yukarı hareketlerinden etkilense de bin 200 TL üstünde tutunmaya devam ediyor. Şirin Sarı, iç piyasayı şöyleki yorumluyor:

“Gram altının yükselişine bu kez dolar/TL katkı sağlıyor. Gram altının internasyonal piyasada fiyatı bin 245 TL iken, fiziki alım yapmak isteyenler bin 365 TL’den alım yapabiliyor. 120 TL’lik farklılık var. Aradaki fark kapanınca ve piyasa dengelenince teknik olarak konuşmak daha doğru olacaktır, fakat bin 200 TL kuvvetli bir destek diyebiliriz.”

ÜÇ FARKLI FİYAT KARŞINIZA ÇIKABİLİR

Türkiye’de kendine özgü bir durum da var. O da fiyatların aslına bakarsak yerine gore değişken olması. Uzmanlar, alım yaparken fiyata da dikkat etmek gerektiği mevzusunda uzlaşıyor. Kapalıçarşı, banka ve ekranlarda değişik rakamlar görmek mümkün. Türkiye’de altını olan yatırımcıya tavsiye durumunda olmasa da çoğu zaman ‘tutma’ yönünde bir eğilim bulunduğunu da söylemek mümkün. Bundan dolayı yeni rekorlar gelebileceği belirtiliyor. Doğal burada en mühim konulardan biri de düğün sezonunun öncesinde olmamız. Haziran ayı itibarıyla talebi süratli bir halde artması planlanıyor.

“2 BİN 75 DOLARIN TEST EDİLMESİ MÜMKÜN”

Şirin SARI / Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

Enflasyondaki artış endişesi, FED sonucu üstünde hala baskı kuruyor. Nitekim bu durumu OPEC son sonucunda Mayıs ayı itibarıyla petrol üretiminde kısıtlamaya gitmesi ve ABD’de hala üstün dereceli seviyelere yakın seyreden kira ve konut tutarları destekliyor. Son olarak açıklanan ABD TÜFE rakamlarında manşette senelik yüzde 5 kadar artış varken, çekirdekte yüzde 5.6 ile yükseliş söz mevzusu. Petrol fiyatlarının OPEC sonucu sonrası yükselişi gene enflasyonda yukarı yönde ivmeyi destekleyebilir. FED başkanlarından meydana getirilen açıklamalardan ise faiz artırımlarının devam edeceğini anlıyoruz. 2-3 Mayıs FED faiz toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı yapacağı kati gözüyle bakılıyor. Mayıs artırımının son olup olmayacağına dair açıklamalar ve ip uçları, fiyatlamalar üstünde daha etkili. Bankacılık krizi ile körüklenen altının yükselişi OPEC sonucu ile tekrardan ivme kazanmıştı ve son 13 ayın en yüksek seviyeleri 2 bin 48 dolar seviyelerine kadar yükselmişti. Sonrasında tekrardan 2 bin dolar seviyelerinin altı kontrol edildi. Volatilite devasa yükseklikte. FED faiz söylemleri 3 Mayıs’a kadar baskılamaya devam edecektir. 2 bin 15 dolar seviyelerinin altında baskılandıkça bin 915 dolar seviyelerine kadar düşüş potansiyeli bulunuyor. FED güvercin altın kuvvetli kaldıkça zamanı zirve seviyeler 2 bin 75 doların tekrardan kontrol edilmesi mümkün.

“ALIM-SATIM ARASINDAKİ MAKAS GENİŞLİYOR”

İslam MEMİŞ / Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

Gram altın, Ramazan Bayramı arifesinde Kapalıçarşı’da bin 371 liraya yükselerek üstün dereceli tazeledi. Yıla bin 114 lira seviyesinden süregelen gram altın, böylece 4.5 ayda gramında 257 lira artmış oldu. Sadece bu yükselişler vurgunculuk nedenli. Bilhassa Kapalıçarşı’da alım-satım makas aralığı oldukça şaşırtıcıydı. Bugüne dek bu şekilde bir durum görmemiştim. Sanırım bayram haftası ve seçim sürecinin aynı zamana denk gelmesinden kaynaklanıyor. Seçim öncesi piyasalarda, toplumsal medyada spekülasyonlar oldukça oluyor. Algısal bir süreç gördük. Öteki taraftan dolar/TL kurunun ruhsal 20 lira seviyesinin üstüne yükselmesi, bayram öncesinde işçi maaşları ve emekli maaşlarının alınması, Ramazan bayramında tatilin oldukça tercih edilmemesi şeklinde etkenler de paranın döviz ve altına kaymasına niçin oldu. Hem döviz hem de gram altın tarafında makas aralıkları her geçen gün açılmaya devam ediyor. Gram altın bankalarda 85 lira, Kapalıçarşı’da 17 lira alım-satım makas aralığı var. Ons altın (xau/usd), Çarşamba günü 2 bin 20 dolar seviyesinden bin 970 dolar seviyesine geriledi. 50 dolar gerilemesi ve düzetme yapması bu yönden önemliydi.