İnfluenza hakkında data veren Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Ömer Karakoç influenzanın ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, öksürük ve baş ağrısı şikayetleri ile başladığından kimi zaman karın ağrısı, bulantı, kusma, ishalin de eşlik ettiğini söylemiş oldu. Bu bulgular var ise ne olursa olsun doktorunuza başvurun diyen Karakoç, “Grip toplumda her yaş grubunda izlenebilmekle beraber sıhhatli erişkinlerde hastalık genel anlamda hafif-orta şiddette seyrederken kronik hastalarda, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalığı olanlarda, yaşlılarda, gebelerde ve çocuklarda hastaneye yatışa ve hatta yaşamı tehdit edici sıhhat problemlerine sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.

En oldukca kimleri etkiliyor?

İnfluenzanın insandan insana yakın temas, damlacık yolu ile bulaştığını söyleyen Karakoç, “İnfuenza çoğunlukla ekim ayı ile mayıs ayının sonuna kadar görülebiliyor. Bu salgınlar esnasında en oldukca okul çağı çocuklar etkileniyor. Averaj olarak sıhhatli evlatların yüzde 40-50 si bu virüsten etkileniyor. 24 aydan minik evlatların ve 65 yaştan büyük yetişkinlerin hastaneye yatış oranları daha fazladır” dedi.

Son günlerdeki en yaygın hastalık influenza Adan korunmanın yolları

Grip aşısı yapılmalı mı?

Prof. Dr. Ömer Karakoç, Dünya Sıhhat Örgütünün her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını önerdiğini belirterek şunları söylemiş oldu:

“Grip hastalığından korunmak için Dünya Sıhhat Örgütü kronik hastalığı olanlara, 65 yaş üstü kişilere, 6 ay-5 yaş arası ufaklıklara, hamilelere ve sıhhat çalışanlarına en etkin korunma yöntemi olarak her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını öneriyor. Hepimiz de bunu hastalarımıza öneriyoruz. 6 ay ve daha büyük yaşlarda ki tüm bireyler her yıl aşılanmalı. 9 yaş ve üstü yılda 1 kez aşılanmaktayken 6 ay – 8 yaş arasındaki çocuklar 2 kez aşılanıyor. Hastalığa karşı koruma 2. dozdan sonrasında 1-2 hafta içinde elde ediliyor.”

 

Iyi mi korunuruz?

– Ellerinizi sık sık sudan geçirin.

– Kapalı ortamlarda uzun süre kalmayın.

– Ev ve iş yerlerini sık sık havalandırın.

– Hastayken kalabalık ortamlara girmeyin.

– Hapşırık ve aksırıklarda ağzınızı mendille kapatın.

– Semptomunuz var ise maske kullanın.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )