Gelişen teknoloji hayatımızın büyük bir bölümünü etkilemeye ve değişik sektörlerde yaşamımıza girmeye devam ediyor. Bu sektörlerden birisi de kişisel bakım ve güzellik ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Artık suni zeka, yeşil bilimi ve hızla gelişen teknolojinin kişisel bakım sektöründe de kullanıldığına tanık oluyoruz. En basitinden kullanılan bir aygıt sizin ten taramanızı yaparak size uygun parfüm ya da kişisel bakım ürünlerinin seçimini bile yapabiliyor.

İşte bu sektörün mühim firmalarından kabul edilen L’Oréal, bilim ve hızla gelişen teknolojinin enerjisini arkasına alarak harmanladığı tekno-güzellik vizyonunu ve sektörde kullanılan uygulamalarını sergilediği “L’Oréal Tekno-Güzellik” etkinliğine imza attı. Bu etkinlikte ürün ve bahsi geçen uygulamalarının katılımcılar tarafınca edinim edilmiş olduğu şeklinde şirket geleceğe yönelik yatırımları hakkında da birçok detay ve informasyon paylaştı.

İstanbul’da düzenlenen etkinlikte ek olarak buradaki merkezin dünyadaki en büyük 7 inovasyon merkezinden birisi olduğu açıklandı. Türkiye’nin L’Oréal Grup için hususi bir yeri olduğuna değinen Sinem Sandıkçı Gökçen, “Bugün bir tek Türkiye’de değil, L’Oréal’in etkinlik gösterdiği 150 ülke içinde dijital anlamda en kuvvetli ekiplerden biri olmamızın arkasında; bu yolculuğa 10 yıl ilkin başlamış olmamız ve yenilikçi, girişimci ruhumuzla dönüşüme liderlik etmemiz yatıyor. İstanbul bugün; New York, Londra, Paris, Şangay şeklinde L’Oréal Grup’un dünyadaki 7 açık inovasyon merkezi içinde içeriyor. Biz L‘Oréal Türkiye olarak, ülkemizin güzellik mevzusundaki potansiyelini ortaya çıkartmayı hedefliyoruz. Bunu da teknoloji ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla hayata geçiriyoruz. 2025’te Türkiye’deki güzellik pazarının iki katına çıkacağını öngörüyor; Avrupa pazarına büyümeye en oldukca katkı sağlayacak ülkenin Türkiye olacağını tahmin ediyoruz.” açıklamasında bulunmuş oldu.

Avrupa güzellik pazarını en fazla büyüten ülke Türkiye olacak

Görüşmede bununla birlikte ileriye dönük planlardan ve ülkemizin ilerleyen yıllarda sektörde iyi mi bir pazar payına haiz olacağına dair bazı bilgiler de paylaşıldı. Bu aşamada bilhassa Avrupa pazarında en büyük büyümeyi gösteren ülke olduğumuzun altı çizildi. Firmanın bu mevzuda paylaşmış olduğu satır başları ise şu şekilde;

  • 2023 Türkiye güzellik pazarı 85 milyar TL olarak tahminleniyor. Güzellik pazarı kategori kırılımlarında cilt bakımı %27, saç bakımı %27, makyaj %16, parfüm %11, hijyen ürünleri %12, saç boyası %6 paya haiz. Kanal kırılımlarında ise süratli tüketim %60, lüks tüketim %15, dermokozmetik %10 ve ustalaşmış ürünler %5 hisse alıyor. Adam bakım ürünleri ise pazarın %25’ini oluşturuyor.
  • L’Oréal bulunmuş olduğu kategorilerde %25 ile pazar lideri.
  • Türkiye güzellik pazarının 2025 yılına kadar minimum 2 katına çıkması umut ediliyor. Avrupa güzellik pazarına 2025 yılına kadar en büyük büyümeyi %16 katkı oranı ile Türkiye’nin sağlayacağı tahminleniyor. Bunun arkasında genç nüfus, süratli dijitalleşme, güzelliğe olan ilginin artması ve güzellik ürünleri kullanım yaşlarının düşmesi yatıyor.
  • 2030’da dünya nüfusunun %40’ının kıvırcık saça haiz olacağı ve 2040’da dünya nüfusunun 2/3’sinin melanin zengini daha koyu renk bir tene haiz olacağı, güzellik pazarı coğrafyasının nüfus ve güzelliğe olan ilgi olarak bugüne gore oldukca değişeceği tahmin ediliyor.
  • L’Oréal, görevli güzellik anlayışıyla gezegenimizi korurken, insan yaşamına pozitif tesir sağlamayı hedefliyor.
  • L’Oréal’in GJOSA ile geliştirdiği Water Saver, yüzde 69’a varan su tasarrufu sağlıyor. Aygıt yardımıyla bugüne dek 42 milyon litreden fazla su tasarrufu sağlandı.
  • L’Oréal, kapsayıcı güzellik yaklaşımı ile sonsuz çeşitlilikteki beklentileri öngörerek, onlara uygun çözümler sunan bir yaklaşımı benimsiyor.
  • Dünya genelinde ortalama 50 milyon şahıs sınırı olan motor becerileriyle yaşıyor. L’Oréal Grup’taki bilim adamlarının geliştirdiği HAPTA, sınırı olan el ve kol hareket kabiliyetine haiz kullanıcılar için elde taşınabilir, ultra duyarlı bir akıllı makyaj aplikatörü olarak öne çıkıyor ve kullanıcılara evde kolaylıkla ruj sürme olanağı sunuyor.
  • L’Oréal Türkiye çatısı altında bulunan Kérastase markası, BlindLook iş birliği ile ürünlerini tüm görme engelli kişiler için ulaşılabilir hale geldi.
  • Lancôme’un geliştirdiği Shade Finder aleti, 22.500 cilt tonunu ayırt ederek, saniyeler içinde kişilerin cilt tonuna birebir uyan fondöten tonunu ve cilt alt tonunu belirleyebiliyor.
  • L’Oréal, ultra kişiselleştirilmiş güzellik anlayışı ile bireylere kim oldukları yada kim olmak istediklerini özgürce ifade etme gücü vermeyi amaçlıyor.
  • L’Oréal, artırılmış gerçeklik ve suni zekâ ile hayata geçirilen 800 dijital güzellik servisini ve 10’larca akıllı teknolojik aleti müşterileri ile bir araya getiriyor.
  • Bu servis ve cihazlar içinde; 4000 değişik ruj rengi ile kişiselleştirmede en üst noktayı temsil eden suni zekâ destekli bir ev güzellik aleti olan Yves Saint Laurent Beauté Rouge Sur Mesure, mikro-dövme ve 3D baskı tekniğine haiz her gün yeni bir pro-kaş tasarımı meydana getiren 3D Shu Brow, 400 binin üstünde değişik cilt bakım rutini önerebilen Lancôme Skin Screen bulunuyor.

CES fuarında L’Oréal’e İnovasyon Ödülü

Şirket ek olarak 9 CES İnovasyon Ödülü’ne haiz ve en fazla ödül kazanan 3. şirket bulunduğunu da belirtti. Grubun, HAPTA, Brow Magic, Hair Reader, Person Skin, Absolue Dual-LED youth Treatment, E-Shade Finder, Water Saver, Rouge Sur Mesure cihazları CES tarafınca ödüllere layık görülürken, bu yıl ise ilk kere dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’in açılış konuşmasını bir güzellik şirketi yapmış oldu. L’Oréal Group CEO’su Nicholas Hieronimous 2023 inovasyonlarını tanıttı. Bu seneye damga vuran yenilikler ise L’Oréal Paris’in kişiselleştirilmiş güzellik asistanı servisi ve Zuvi isminde start up ile geliştirilen ilk kızılötesi ışık teknolojili %30 daha süratli kurutan, %30 saça daha çok rutubet elde eden ve %30 daha azca enerji tüketen AirLight Pro ustalaşmış saç şekillendirici aygıt oldu.

L’Oréal’in bireylerin yaşamını kolaylaştıran, toplumsal yarar elde eden ve trendleri belirleyen Tekno-Güzellik uygulamaları ile ilgili paylaşmış olduğu bilgiler ise şu şekilde;

  • Nasa teknolojisinden esinlenerek bir start up iş birliği ile üretilen Gjosa ile geliştirilen Water Saver yüzde 69’a kadar su tasarrufu sağlayarak patentli ilk akıllı duş başlığı olarak kuaför kanalında çevreye duyarlı hizmet sunuyor.
  • Suni zeka yazılımlı kişisel ruj üretim aleti Yves Saint Laurent Beauté Rouge Sur Mesure ile kullanıcılar kendilerine en yakışan ruju evlerinde üretebiliyorlar.
  • Kişiselleştirilmiş koku tavsiyeleri sunmak için nöro biliminin gücünden yararlan Yves Saint Laurent Beauté Scent-Sation, nöroteknoloji aygıt ile kullananların değişik kokulara verdikleri duygusal tepkiler gore kişiselleştirilmiş koku önerileri sunuyor.
  • L’Oréal Paris Virtual Try On, Maybelline Virtual Try On, Garnier Virtual Try On, Trendyol Virtual Try On uygulamaları ile kullanıcılar mağazaya gitmeye gerek kalmadan online olarak yüzlerinde ve saçlarında ürünlerin iyi mi duracağını görebiliyor; L’Oréal Paris Skin Genius ve Garnier Skin Coach ile ise kullanıcılar cilt analizlerini kolayca gerçekleştirmenin yanı sıra kendilerine hususi cilt bakım rehberine ulaşabiliyorlar. Hem de Türkiye’nin ilk sanal güzellik mağazası Watsons x Maybelline Virtual Loft’ta gezinerek, Maybelline New York ürünlerini keşfediyor ve satın alabiliyorlar.
  • Dermatologlar ile geliştirilen suni zekâ destekli dijital cilt danışmanı Vichy-SkinConsult AI, ileri teknoloji cilt yaşlanma algoritması ile 7 yaşlanma emaresini tespit ederek, ölçümleme yapabiliyor.
  • La Roche Posay-Spotscan, suni zeka yardımı ile akneye eğilimli ciltlere kapsamlı bir cilt analizi sunuyor.
  • Vichy-Scalp Analysis, saç ve saç derisini çözümleme ederek, kişiselleştirilmiş bir saç bakım rutini meydana getirmeye destek oluyor.
  • Aydınlık ve UV ışık yardımıyla Skinceuticals-SkinScope aleti, cildin yüzeyi ve alt katmanlarını ulaşarak daha detaylı bir çözümleme sunuyor.
  • Lancôme Lash Anatomy, suni zeka destekli sanal kirpik analizi ile kirpikleri 3 değişik parametreyle ölçümleyerek, kişiye en uygun maskarayı öneriyor.
  • Lancôme-Shade Finder & Youth Finder ile 10 dakikada cilt yaşı ve cilt alt tonu öğrenilebiliyor.
  • Klinik cilt görüntüleme aleti Lancôme-Skin Screen, 13 klinik cilt parametresini ölçümleyerek cildin gereksinim duyan kişiselleştirilmiş cilt bakım rutini önerisini sunuyor.
  • Lancôme-Pro Radiance Booster aleti ise saniyede 3 milyon ultrason titreşimiyle daha sıkı, pürüzsüz ve genç bir cilt sağlamaya destek oluyor.
  • Kiehl’s-Derma Reader Pro, Healthy Skin Assessment, Healthy Skin Activator Derma Reader Pro, yüz taraması ve fotoğraf analizi ile cilt sorunlarını hızlıca tespit ediyor.
  • Lancôme HAPTA, ultra duyarlı akıllı bir makyaj aplikatörü olarak sınırı olan el ve kol hareket kabiliyetine haiz kullanıcılara hizmet sağlıyor.
  • L’Oréal Professionnel-Inoa ID, ustalaşmış saç teşhisi ile kuaför salonlarındaki servis deneyimini bir üst seviyeye taşıyor.
  • Kérastase Hair Diagnosis ile 2 dakika içinde saç analizi gerçekleştirerek kişiye hususi saç bakım rutini meydana getirmeye destek oluyor.
  • Kérastase K-Scan Scan Kamerası suni zeka destekli çözümleme vasıtasıyla, saç profesyonelleri müşterilerinin saç ve saç derilerini mikroskopik olarak görüntüleyerek, tüketicilere daha duyarlı bakım sunuyor.
  • Patentli buğu teknolojisine haiz L’Oréal Professionnel-Steampod 3.0 düzleştirici, saç hasarını yüzde 91 azaltarak, anında parlaklık sağlar.
  • B2B e-ticaret platformu L’Oréal Partner Shop, geniş kapsamlı çevrimiçi eğitim platformu Access ve dijital etkileşim platformu JetYorum da saç profesyonellerine hususi olarak geliştirilen uygulamalar olarak hizmet vermeye devam ediyor.