Telefon şehir kodları nasıl veriliyor?
Türkiye’deki telefon kent kodları listesine bakarsanız, birbirine komşu şehirlerin kodlarının oldukça değişik, kod numaraları yakın olan şehirlerin ise birbirlerinden oldukça uzak olduklarını görürsünüz.
Bunun sebebi, kod sisteminin tuşlu telefonlar yaygınlaşmadan ilkin kadranlı telefonlara gore kurulmuş olmasıdır.
Kadranlı telefonlarda 9’u çevirmek için, hizasındaki deliğe parmağınızı yerleştirip, sonuna kadar kadranı çevirmeniz ve bırakmanız gerekiyordu. Kadran da otomatikman geri dönerek eski konumuna geliyor ve bir tek numara çevirme işlemi tamamlanıyordu.
Bu işlemde 1’i çevirmek 9’u çevirmekten, 212’yi çevirmek 989’u çevirmekten oldukça daha kısa bir sürede gerçekleşiyor ve santraller daha azca meşgul oluyorlardı. Şüphesiz bugünkü tuşlu telefonlar oldukça süratli çalıştıklarından, numaraları aramak bakımından bir vakit farkı yok.
Bu yüzden, 212 benzer biçimde kısa süre tutan kod numaraları ülkenin en büyük, en oldukça telefon kullanılan şehirlerine verilmiştir. Mesela, NewYork ve İstanbul’un kod numaraları aynı, şu demek oluyor ki 212 iken, Chicago ve Ankara’nın da 312’dir.
Bu sisteme gore bugün Türkiye’de üçüncü en kısa kod 222 ile Eskişehir iken, en uzun devam eden kod ise 488 ile Batman’dır.
Zaman içinde şehirler oldukça büyüyünce, onları kısımlara bölüp, yeni kod numaraları vermek ihtiyacı hayata merhaba dedi. Yeniler eskilerle karışmasın diye değişik numaralar verildi. Mesela kodu 212 olan New York ikiye bölününce, ikinci kısma 718 kodu verildi. Bizde ise buna pek dikkat edilmedi, ben 212 mi Avrupa yakasıydı, yoksa 216 mı, hala karıştırırım.