PARA RÖPORTAJ/ Radisson Otel Grubu’nun Türkiye’deki genişleme planı hızla devam ediyor ve mevcut 45 otel portföyünün haricinde, kuvvetli bir açılış programı ile yapım aşamasında olan 15 otel daha var. Radisson Otel Grubu Afrika ve Türkiye’den Görevli İş Geliştirme Başkanı Ramsay Rankoussi, Türkiye’deki yatırımlarını ve grubun gelecek planlarını Para Dergisi’ne söyledi.

Türkiye’deki yatırımlarınızdan ve genişleme planlarınızdan bahseder misiniz? Halihazırda nerelerde, kaç otelle hizmet vermektesiniz? Planlarınız doğrultusunda öncelik verdiğiniz bölgeler var mı?

Türkiye’deki genişleme planımız hızla devam ediyor ve mevcut 45 otel portföyümüzün haricinde, kuvvetli bir açılış programı ile yapım aşamasında olan 15 otel, varlığımızı ve pazar oranı kazancımızı daha da güçlendiriyor. Türkiye’deki tüm markalarımızın başarıyla lansmanını yaptık. Orta ölçekli markamız Park Inn by Radisson’dan üst derslik markamız Radisson’a, Avrupa’nın ve bununla beraber İstanbul’un önde gelen önder markası Radisson Blu’dan, geçtiğimiz yaz Bodrum’da açtığımız premium markamız Radisson Collection’a ve Collection markası olarak tekrardan konumlandırdığımız Radisson Collection Hotel Vadistanbul’a Radisson Otel Grubu çatısı altında bulunan markalarımızın bir çok Türkiye’de yer verilmiştir. Ek olarak bir süre ilkin, Türkiye’nin ilk Radisson RED markalı otelinin İzmir’de açılacağının duyurusunu ve şimdiden yarım düzine tesisin üyeliğe katılmış olduğu Radisson Individuals’ın Royan Hotel Hagia Sofia İstanbul ile Sultanahmet’in kalbinde etkinlik gösteren ilk otelinin tanımını yaptık.

Türkiye’deki portföyümüzün yüzde 50’den fazlası, Radisson Blu’nun kent genelinde önder marka olduğu ve tüm markalarımız ile liderliğimizi pekiştirme önceliğimizin devam etmiş olduğu İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’daki en büyük marka ve en büyük operatör olma hedefiyle varlığımızı güçlendirirken, İzmir, Bodrum, Çeşme ve Ankara’nın yanı sıra Eskişehir, Yalova benzer biçimde ikincil şehirlerde de büyümeye devam ediyoruz. Karadeniz’de Ordu, Samsun ve Trabzon’da 3 otelimiz var. Ek olarak Erciyes Dağı’ndaki kayak otelimizle Kayseri’de de gelişme gösterdik.

Önceliğimiz, kısa sürede iki yeni otelin duyurusunu yaptığımız Antalya benzer biçimde daha çok dinlence amaçlı gezi eden konuk profilini hedefleyen bölgelerde yer almak ve Kapadokya pazarına girmek, bilhassa mevcut bağımsız otellerin dönüştürülmesiyle, pazar potansiyeline uygun yeni lansmanı meydana getirilen Radisson Individuals markamızla ikincil lokasyonlarda çeşitlendirmeye devam edeceğiz. Covid’e cevap olarak, bağımsız kalmak isteyen yada grubun temel markalarından birine zaman içinde geçiş yapmayı düşünen, yüksek hizmet puanlarına ve mevcut otel kimliklerine haiz bireysel ve bağımsız otelleri hedefleyen Radisson Individuals’ı lanse ettik. Bu girişim, grubumuzun yalnızca ortaklarımızı desteklemekle kalmayıp, bununla beraber ağımızın tüm faydalarını elde eden ve sınırı olan ön koşullarla ölçeklendiren hususi bir teklifle dönüşümlere odaklanmamızı yansıtan çözümler sunma kabiliyetini de gösteriyor.

Radisson Otel Grubu için Türkiye’nin önemi nedir? Türkiye, EMEA bölgesinde iyi mi bir konuma haiz?

Türkiye, gezim için küresel olarak en gözde destinasyonlardan biri olduğu benzer biçimde bununla beraber Batı ile Doğu, Avrupa ve Asya içinde bir köprü oluşturuyor. Türkiye, bölgesel bir merkez ve büyük oranda iş talebini sürdüren mühim bir ticari bağlantı olarak kurulmuş. Bu temellerin Covid sonrası toparlanmayı hızlandırmaya destek olacağına, bununla beraber yeni inşa edilen fırsatların yanı sıra Radisson ağına katılan dönüşüm otellerine de dönüşeceğine inanıyoruz.

Türkiye’nin sahil kıyıları ve dağlık destinasyonlarının eşit çeşitliliğe haiz olması göz önünde bulundurulduğunda, dinlence amaçlı gezi mevzusundaki varlığımızı tam teşekküllü resortlar ile güçlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Resort otellerimiz Radisson Blu Resort & Spa, Çeşme ve Radisson Collection Hotel, Bodrum’a ek olarak ilk kayak merkezi otelimiz olan Radisson Blu Hotel, Mount Erciyes’i kısa sürede açmış bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte, büyük potansiyel gördüğümüz Antalya başta olmak suretiyle Akdeniz çevresinde de büyümeyi hedefliyoruz.

Geçen yıl, 2025 yılına kadar 50’den fazla otelin işletmede ve yapım aşamasında olması için bir plan açıklamıştık sadece şahit olduğumuz pozitif eğilim ve ülkeye olan bağlılığımızla beraber, bu hedef 2023 yılına kadar elde edilmek suretiyle revize ediliyor. Bu yeni hedef, yakında Türkiye’yi Radisson Otel Grubu için EMEA’nın en büyük ülkesi meydana getirecek.

Türkiye pazarında son aşama kuvvetli bir halde varlık gösteriyorsunuz. Bu varlığınızı daha da artıracak mısınız?

Bölgedeki mevcut tüm markalarımız, Türkiye’de faaliyette yada yapım aşamasındaki özellikleriyle artık güvence altına alındı. Radisson markası, dönüşüm dostu doğası ve bununla beraber konumlandırmalarıyla Radisson Individuals ile beraber en süratli büyümeye şahit oluyor. Radisson RED’i İstanbul’da tanıtmak ve bir yaşam markası olarak sunmak istiyoruz. Bununla beraber Radisson Collection’ı İstanbul, Ankara ve Bodrum benzer biçimde hedef şehirlerde en iyi şekilde açarak portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz.

Ülkedeki varlığımız dinlence amaçlı gezi edenlerden iş amaçlı gezi edenlere, sahil beldelerinden kent otellerine, kurultay merkezlerine ve rezidanslara kadar her segmenti kapsamaktadır. Dinlence bölgeleri ve sahil bölgeleri, bilhassa dinlence amaçlı seyahate talebinin pozitif eğilimi ile bir öncelik olmaya devam ediyor. Antalya bölgesindeki büyümemizi sürdürmenin yanı sıra Ege kıyısındaki varlığımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz.

2022’nin Türkiye’de gelişme açısından üstün dereceli bir yıl olmasını bekliyoruz. Radisson Individuals’ın lansmanıyla birlikte, yalnız bu yıl minimum 10 otel daha sağlamayı, resort tekliflerimizi güçlendirmeyi ve bağımsız otellerin dönüşümlerini desteklemeyi hedefliyoruz. Bunlara ek olarak, ülke içindeki yeni destinasyonlarla Radisson Otel Grubu’nun tüm markalarını tanıtmayı amaçlıyoruz.

Birazcık da 2030 ve sonrası planlarınızı dinlemek isteriz. Radisson Otel Grubu’nun uzun vadeli hedefleri nedir?

2023 hedefimiz, geçen yıl Türkiye genelinde 35 olan otel sayısını 50’den fazlasına ulaştırmak. 2025 yılına geldiğimizde bu sayıyı 70’in üstüne çıkarmayı, 2030 ve sonrasında ise Türkiye genelinde 100’den fazla otele ulaşmayı hedefliyoruz. Tüm bunların ötesinde, mahalli becerileri ve kabiliyetleri geliştirmeye ve teşvik etmeye, etkinlik gösterdiğimiz toplulukları büyütmeye ve ülkede pozitif bir tesir bırakmaya odaklanıyoruz. Hem de ortaklarımızla yakınlık sağlamak, misafirlerimize ve tüm paydaşlarımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmek için de çabalıyoruz.

İstihdam mevzusuna da değinebilir miyiz? Türkiye’deki otellerinizde kaç kişiye istihdam sağlamaktasınız? Hanım istihdamı mevzusundaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Türkiye’deki otellerimizde 2.000’den fazla çalışanımız var ve ülke genelinde yeni açılacak tüm otellerle beraber, gelecekteki açılış planlarımız dahilinde 1.000 kişilik bir iş gücüne daha gerekseme olacağını gözlemliyoruz. Bayanlar, ekiplerimizin yalnızca giderek daha çok parçası olmakla kalmıyor, bununla beraber ülke genelinde bilhassa Genel Müdürler olarak önder rollerde ve merkezi destek ofisimizin destek fonksiyonlarının çoğunda daha çok hanımla dengeli liderlik de önceliğimizin ayrılmaz bir parçası haline geliyor.

Pandeminin gezim sektöründe büyük değişimler yarattığını gözlemliyoruz. Radisson Otel Grubu bu süreci iyi mi geçirdi? Neler değişti?

Pandemi, tüm gezim ve gezi sektörü için fazlaca sıkıntılı bir süreçti. Dinlence turizmine artan talepleri görmek pozitif düşünmemize sebep oluyor ve 2022’de fazlaca daha iyi bir performansa ulaşacağımıza inanıyoruz. Büyümede pozitif bir ivme yakaladık ve önümüzdeki 12 ay içinde yapacağımız açılışlara bakınca Türkiye pazarındaki payımızın güçleneceğini gözlemliyorum. En mühim değişimler içinde dijital devrimi gösterebiliriz, değişimin hızı konuk uygulamalarından, çevrimiçi rezervasyonlara, konaklama deneyimlerine ve kendimizi iyi mi konumlandırdığımıza kadar bir fazlaca veriye evrildi.