Eski bir Google yazılım mühendisi suni zekâ ile ilgili ticari sırları çalmakla suçlanıyor. Linwei Ding adlı mühendis Kaliforniya’da dört suçlamayla yargılandı ve Çarşamba günü tutuklandı.

ABD’nin Kaliforniya Şimal Bölgesi savcılığına gore Ding, Mayıs 2022’den Mayıs 2023’e kadar, Google tarafınca verilen dizüstü bilgisayarından buluta ‘anında tespit edilmesini önleyen’ oldukça adımlı bir yöntem kullanarak ticari sır içeren oldukça sayıda dosya yükledi. Çin vatandaşı olan Ding’in 500’den fazla gizli saklı dosyayı çaldırmış olduğu iddia ediliyor. Suçlu bulunması hâlinde 10 yıla kadar hapis ve her bir kabahat için 250 bin dolar para cezasıyla karşı karşıya.

Ding’in çalmakla suçlandığı bilgiler, büyük suni zekâ modellerini eğitmek ve barındırmak için kullanılan bilgisayar veri merkezlerinin altyapısıyla ilgili. İddianameye gore, Ding 2019 senesinde Google tarafınca işe alındı ve sorumlulukları içinde bu yazılımı geliştirmek de vardı.

‘Gizlice Çinli bir şirket için çalıştı ve peşinden kendi şirketini kurdu’

Çarşamba günü basına yansıyan federal iddianameye göre Ding, Mayıs 2022’de Google’ın ağında depolanan detayları kişisel Google hesabına yüklemeye başladı ve bu yüklemeler bir yıl süresince periyodik olarak devam etti.

Ek olarak Ding’in birkaç ayını Çin’de yeni bir teknoloji şirketi olan Beijing Rongshu Lianzhi Technology için emek harcayarak geçirdiği ifade ediliyor. Firmanın Baş Teknoloji Sorumlusu olması için kendisine aylık 14 bin 800 dolar teklif edilmiş olduğu aktarılan bilgiler içinde. Peşinden suni zekâ ve makine öğrenimine odaklanan kendi teknoloji şirketi Shanghai Zhisuan Technology’yi kurduğu ve CEO’luğunu yapmış olduğu öne sürülüyor.

Google’ın YZ yarışında rakiplerinden geride kaldığına yönelik yaygın bir kanaat var. Öte taraftan son dönemde teknoloji devi sık sık veri hırsızlığına ilişkin davalarla gündeme geliyor. Fotoğraf: Getty Images

Savcılara gore Ding her iki şirkette de çalıştı ve bunu Google’dan gizledi. Kendi işini geliştirmek için Çin merkezli bir kuruluşa başvurdu ve Kasım 2023’te Çin’de düzenlenen bir yatırımcı konferansında proje sundu.

Bunu takip eden ay, kişisel bilgisayarına daha çok dosya yüklemeye çalışırken Google tarafınca fark edildi fakat firmanın müfettişine bunun ‘teknoloji devinde çalıştığını kanıtlamak için’ bulunduğunu söylemiş oldu. Google’ın bilgisi haricinde San Francisco’dan Pekin’e tek yönlü bir bilet alan Ding’in 26 Aralık’ta çekilme etmiş olduğu aktarılıyor.

Google günler sonrasında Ding’in konferanstaki eylemlerini öğrendikten sonrasında bir kez daha şüphelendi ve izinsiz yüklemeleri ortaya çıkarmak için etkinlik geçmişini araştırarak erişimini askıya aldı.

Google sözcüsü José Castañeda, firmanın ‘gizli saklı ticari bilgilerinin ve sırlarının çalınmasını önlemek için sıkı önlemlere haiz bulunduğunu’ söylemiş oldu. Firmanın iddia edilen yanlış davranışlara dair kanıt bulduğunda yetkilileri hızla uyardığını da sözlerine ekledi.

FBI: ‘Çin’deki şirketlerin ne kadar ileri gidebileceğinin son olarak örneği’

Ding, dizüstü bilgisayarından buluta bir çok ticari sır içeren 500 dosya yükledi. İllüstrasyon: Getty Images

Suçlamalar suni zekâ alanındaki üstünlük mücadelesinin altını çiziyor. ABD Başsavcısı Merrick Garland Çarşamba günü yapmış olduğu açıklamada, Linwei Ding’in ‘suni zekâ teknolojisi yarışında avantaj elde etmek isteyen firmalar için gizlice emek harcayarak maddi çıkar sağlamaya çalıştığını’ söylemiş oldu. Başsavcı şöyleki devam etti:

ABD Hakkaniyet Bakanlığı, ulusal güvenliğimizi riske atabilecek suni zekâ ve öteki ileri teknolojilerin çalınmasına hoşgörme göstermeyecek.

FBI Direktörü Christopher Wray, Ding’in iddia edilen eylemlerinin ‘Çin’deki şirketlerin ABD’nin teknolojisini çalmak için ne kadar ileri gidebileceğinin son olarak örneği’ bulunduğunu dile getirdi.

ABD ve Çin son yıllarda, her iki tarafın da diğerine karşı üstünlük sağlamaya çalmış olduğu sert bir tecim savaşına girişti. Bu ihtilaf sebebiyle her iki ülke karşılıklı olarak yüz milyarlarca dolar hacmindeki ürüne gümrük vergisi uyguluyor. Ticari ilişkiler Biden yönetimi döneminde iyice kötüleşti ve iki taraf da bilgisayar çipi ihracatına getirilen engellemeler da dahil olmak suretiyle ticarete yeni engeller getirdi.


BBC ve New Yok Times haberlerinden derlendi.