PARA GURME/ ÖZGE ÖZ İnci çayı ya da baloncuklu çay olarak malum bubble tea, Tayvan kökenli bir içecek. 1980’lerde keşfedildiği malum bubble tea, tapyoka denilen nişasta parçacıklarıyla çay ve süt karışımının birleşmesinden oluşuyor. Dünyada uzun süredir malum içecek, burada nispeten yeni yeni tüketilse de gençlerin bubble tea’ya ilgisi oldukça çok. Yeni neslin ilgisinin canlı kalacağını düşünen işletme sahipleri, şubeler açarak büyümeyi planlıyor. İşletme sahipleri, belirli şartlar dahilinde franchise da veriyorlar. Bilhassa genç ve evlatların olduğu bölgelerde franchise verilmesi tercih ediliyor. Bu kapsamda öne çıkan AVM’lerde de bilhassa kiosklar fazlaca gözde. Hatta söylenenlere nazaran kiosklarda yer bulunmuyor. Bu yüzden iş oluşturmak isteyenler ihale yoluna başvuruyorlarmış. Bubble tea’de çayın içine konulmuş olan aromalar, içeceğin fiyatını da organik olarak değiştiriyor. İçeceğinizi istediğiniz aromada hazırlayabilirsiniz. Yaban mersini, mango, ananas yada çarkıfelek aromalı bubble tea’larin fiyatı daha pahalı olurken, çikolatalı yada mütevazı kahveli aromalar daha uygun oluyor. Mesela yaban mersinli orta boy bubble tea 85 TL iken, kahve aromalı orta boy bubble tea tutarları 60-70 TL aralığında değişiyor. İçerken ağızda patlayan meyve aromalı toplar, yeni nesil bu çayın en sevilen özelliği olarak görülüyor.

YENİ ŞUBELER AÇACAK

Bubblemix, altı senedir etkinlik gösteriyor. Markanın İstanbul Beylikdüzü’nde üretim tesisi var ve günlük 1 milyon tane bubble tea topu üretiyor. Markanın Pazarlama Sorumlusu Emrah Kaya, içeceği Tayvan’dan görüp getirdiklerini belirtiyor. Kaya, “Bu içecek Avrupa’da esasen meşhur. Türkiye’de de yeni yeni tanınmaya başladı. Ortalama iki yıl toplarını yapabilmek için çalıştık. Şu anda da Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor” diyor. Bubble tea’nin toplarını yapmanın fazlaca zor bulunduğunu belirten Kaya, topların iyi olmasının kaliteyi de belirlediğini söylüyor. Kaya, “Bubble Tea’de her insanın reçetesi değişik. Bir bubble tea’nin kaliteli olması için birkaç durum var. Sözgelişi topları yuvarlak olmalı. İçtiğinizde topları kolayca patlamalı ve o zarı ince olup ağızda dağılmalı. İşin aslı toplarda. Toplar içtiğinizde patlamalı ve içerken ağızda dağılmalı” şeklinde konuşuyor. Yalnız bubble tea satışı yapmadıklarını belirten Kaya, danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtiyor. Artık bubble tea’yi her yerde görmenin mümkün bulunduğunu da söyleyen Kaya, kafelerin menüsüne bubble tea eklendiğini ve birçok kafenin tedarikini kendilerinin yaptıklarını söylüyor. Son zamanlarda bilhassa AVM’lerde fazlaca talep bulunduğunu söyleyen Kaya, “Son olarak Pierre Loti’de yer açtık. Ankara, Antalya ve İzmir’de yeni şubeler açmayı düşünüyoruz Şu sıralar da AVM’ler ile görüşüyoruz. Bilhassa bubble tea standı açmak için AVM içinde kiosk alınıyor. Hatta duyduğumuza nazaran yoğun talepten dolayı kiralamak için ihale yapılıyor” diyor. Bubble tea’nin daha fazlaca 10-30 yaş aralığına hitap ettiğini belirten Kaya, “Bubble tea trendinin devam edeceğini düşünüyorum. Şundan dolayı artık bir sürü çeşidi ile var. Çaylısı, kahvelisi ve alkollüsü şeklinde birçok seçenek var. Bu şekilde değişik tatlar, insanların hoşuna gidiyor” yorumunda bulunuyor. Son olarak franchise verdiklerini de belirten Kaya, fazlaca güçlük çıkarmamakla beraber bazı şartlarının olduklarını da belirterek, “Lokasyonun merkezi olması mühim. Bilhassa Z kuşağını çekecek ve küçüklere hitap edecek konumda olmalı. Stand dolap ve ürünlerin ana malzemesi ve isim bedeli ile averaj 800 bin-1 milyon arası bir bedele franchise verebiliyoruz” diyor.

BAYİLİK VERİYOR

Zuffy Bubble Tea’nin temelleri 2022’de atılsa da markanın sahipleri, senelerdir restoran sektöründe yer ediniyor. Marka sahibi Sinan Temel, şu anda iki şubesi bulunduğunu belirterek, “İstanbul Kadıköy Moda ve Ümraniye Metrogarden AVM’de şubelerimiz var. Altı yeni şube daha açmayı hedefliyoruz. Bunun yanında da bayilik ile büyüyoruz” diyor. Bayilik şartlarından da bahseden Temel, cadde ve AVM’lerde kiosk olmak suretiyle iki konseptleri bulunduğunu belirtiyor. Bayilik şartlarından bahseden Temel, “Lokasyon olarak eğer bir caddede şube açılacaksa averaj ücret 2 milyon TL’ye yakın oluyor. Şubenin büyüklüğü de 20 metrekare ve üstü oluyor. AVM’lerde kiosk tercih edilecekse 1 yada 1.5 milyon TL’ye bayilik verebiliyoruz. Kiosk’lar standart olarak 12 metrekare oluyor” şeklinde konuşuyor. Temel, şubenin kurulum aşamasını, ürün tedariklerini ve personel desteği ve personel eğitiminin de kendilerine ilişik bulunduğunu belirtiyor. Bubble Tea’nin Türkiye’de nispeten yeni bir ürün bulunduğunu belirten Temel, “Dünyada esasen trend olan bir içecekti. Yakında burada daha da fazla tercih edileceğini düşünüyorum. Aslına bakarsanız bubble tea bilindikçe franchise almak isteyenler arttı. Geçenlerde katıldığımız bir fuarda 150’ye yakın müracaat aldık” diyor. Temel, bubble tea’nin toplarını ise üretici bir şirket ile ortak olduklarını ve İstanbul’daki fabrikalarında ürettiklerini söylüyor. Bubble tea’ye olan talebin devam edeceğini belirten Temel, “İnsanlar bu ürünü merak ediyor fakat yatırım yapmak için çekinenler de var. Lokmacılar şeklinde mi olacak, şu demek oluyor ki aniden parlayıp sonrasında modası geçebilir diye düşünüyorlar. Fakat ben bu şekilde olacağını düşünmüyorum. Bubble tea’yi insanoğlu denedikçe bir kültür oluşacak” diyor. Temel, son olarak; en fazlaca tercih edilen aromaları sıralayarak “Yaban mersini, mango, çilek, çikolata, sütlü çikolata ve kahveli aromalar fazlaca tercih ediliyor” diyor.

Z KUŞAĞI TERCİH EDİYOR

Monster Teashop da bubble tea satışı meydana getiren yerlerden. İstanbul Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy’de şubeleri bulunuyor. Yeni şubeler de açacaklarını belirten Beşiktaş Şube Sorumlusu Yusuf Onur Kaya, “Yeni şubeler açsak da fazlaca fazla şubeleşip lezzeti bozmak istemiyoruz” diyor. 2019’dan bu yana çay satışı yaptıklarını belirten Kaya, en fazlaca 15-25 yaş aralığının bubble tea’yi tercih ettiğini söylüyor. Kaya, “Gençler bubble tea’yi fazlaca sevse de bilhassa Z kuşağı daha fazlaca tercih ediyor” şeklinde konuşuyor. İlginin devam edeceğini düşündüğünü belirten Kaya, “Bir çok insan hemen hemen içmediği için deneyimlemek istiyor. Toplumsal medya fazlaca büyük bir etken. Genel anlamda orada görüp geliyorlar. İnsanlar, lokmacı şeklinde olur mu diye düşünüyor fakat bence olmaz. Bir işi usulüne nazaran yapmak da mühim. Bubble tea’de sirkülasyonun devam edeceğini düşünüyorum” diyor. Markalarının Tayvan menşeili bulunduğunu söyleyen Kaya, çaydaki topların da o bölgeden geldiğini belirtiyor. Kaya son olarak, kendilerinin en fazlaca esmer şekerli bubble tea’yi sattıklarını söylüyor.

İçinde top şeklinde tapyoka incileri var

Bubble tea, 1980’li yıllarda Tayvan’da ortaya çıkmış bir içecek. Adını içindeki kabarcıklardan alıyor. Çoğu zaman şekerli süt yada saf süt, çeşitli meyve yada çikolatalı aromalar yada çay tabanlı. Bunlar, şeker ve/yada şurup ilave edildikten sonra tatlandırılıyor. İçinde bulunan büyük, yumuşak kabarcıklar, içeceğin tadını ve görünümünü artırarak, daha da popüler hale gelmesine niçin oluyor. Kabarcıklar, çoğunlukla şekerli süt, meyve püresi yada tatlandırılmış şurup şeklinde malzemelerle yapılıyor. Bubble tea’nin en malum özelliği, içinde bulunan top şeklindeki tapyoka incileri. Çeşitli renkler ve aromaları olan çayın kabarcıklar içinde ne olduğu, çiğneme deneyimini kolaylaştırıyor.

Bubble tea satmak ister misiniz?

Eğer bir girişimde bulunmak istiyorsanız bubble tea dükkanı açmak, iyi bir düşünce olabilir. Şu anda piyasada birçok marka var, oralardan bayilik alabilirsiniz. Bayilik tutarları ise averaj olarak 1-2 milyon aralığında değişiyor. AVM’de yer edinen kiosklar, caddede bulunan bir şubeye nazaran fazlaca daha uyguna gelebilir. Kiosk franchise’ı 1 milyona alınırken, cadde şubeleri 2 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Bireysel olarak girişimde de bulunmak mümkün. Sadece bu yöntem fazlaca daha pahalıya mal olabilir. Şundan dolayı franchise alınınca personel eğitimi ve ürün tedariki şeklinde çeşitli destek sunar de sunuluyor. Gene de bireysel olarak girişimde bulunmak isteyenler, ilk etap için 200 bin TL şeklinde bir bütçe ayırmalı. Bu ücret, ürün tedariki için kullanılabilir. Buna bubble tea topu, pipeti, bardağı ve çeşitli hammaddeler dahil. Dükkan kirası ve personel harcamalarını ekleyince meydana getirilen harcama, franchise ücretini geçebilir.