PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Oldukça kuvvetli bir performans sergilemeye devam eden BIST-100 endeksi arka arkaya sekiz haftadır yukarı yönlü bir trend izledi. BIST-100 endeksi bu eğilimini geçen haftaya başlarken de sürdürdü. Ve 9.450 puanın üzerini kontrol etti. Sadece gene 9.400 puanın üstünde kalıcı olmayı başaramadı. Teknik açıdan görünümün anlamlı şekilde değişmediğini düşünen analistler; aşırı alım bölgesinde yeni bir zirve yapmakta zorluk çeken endeksin daha iyimser bir zeminde hareket edebilmesi için ilk etapta 9.400’ün üstünde kapanışlar yapması icap ettiğini belirtiyor. Uzmanlar 9.400 direncini aşamayınca yönünü aşağı çeviren BIST-100 endeksinin kısa vadede 9.160 puanın altında kalmasının aşağı yönlü risklerin canlı kalmasına niçin olabileceğini hatırlatıyor. Analistler; baskının sürmesi durumunda 8.930 puanın ilk mühim destek olarak takip edilebileceğini düşünüyor. Öte taraftan Şubat ayı süresince aşırı alım bölgesinde seyreden endeksin geçtiğimiz hafta zayıflaması uzmanlar tarafınca daha sıhhatli bir teknik görünüm oluşması adına mühim bulunuyor. Hafta sonuna doğru ise BIST-100 endeksinin teknik açıdan mühim bulunmuş olduğu 9.160 puanın üzerini kontrol etmiş olduğu görüldü.

Ayrıca geçen hafta Gömü ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek piyasaların yakından takip etmiş olduğu mevzu başlıklarından Türkiye’nin FATF gri listesinden çıkacağı yönündeki haberlere açıklık getirerek; Türkiye’nin gri listeden Haziran ayında çıkmasını beklediklerini deklare etti.

Borsada yükseliş trendinin devam ettiğini belirten uzmanlar bu seviyelerde hisse seçiminin önemine vurgu yaparak endeksin ya da kendi potansiyelinin peşinde kalmış fakat yükseliş potansiyeline haiz hisselere dikkat çekiyor. Bu kapsamda

40 hissenin orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

“YÜKSELİŞ POTANSİYELİNE SAHİP HİSSELER”

Endeks yılbaşından bu yana yüzde 20’nin üstünde performans gösterirken; bankacılık endeksinin yüzde 15’ler civarında, endüstri tarafında ise yüzde 25’in üstünde bir trend izlediğini belirten BULLS Yatırım Genel Müdürü Kerim Dumanlı “Dolar bazlı baktığımızda ise endeksin dirençlerine yakın seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu hafta mühim bir haber akışı olmamakla beraber hisse bazında spesifik hareketler görebiliriz” diyor.

“Orta uzun solukta endeks için hedefimiz tarihsel olarak görmüş olduğu zirveler olan 5-5.5 cent düzeyi olur” diyen Dumanlı; yabancı yatırımcının ilgisinin artması ve CDS’lerdeki düşüş ile beraber, halka açık şirketlerin çarpanlarındaki güçlenmenin piyasaya ilgiyi artıracağını düşünüyor.

Halka açık şirketlerin önümüzdeki dönemde tahmin edilen nakit akışlarını bugüne indirgeyerek değerlendirdiklerini de hatırlatan Dumanlı, mevzuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bu kıymet firmanın piyasa değerine nazaran aşağıda kalıyorsa, bu tür firmalar için yükseliş potansiyelinin varlığından söz edebiliriz. Şundan dolayı portföy oluştururken endeksin ya da kendi potansiyelinin peşinde kalmış fakat yükseliş potansiyeline haiz hisseleri belirlemek mühim. Bu kapsamda endeksin ya da kendi potansiyelinin peşinde kalan ve yükseliş potansiyeline haiz Koç Tüm ortaklık, Sabancı Tüm ortaklık, Akbank, İş Bankası, BİM, Migros, Turkcell, Emlak Konut GYO, Aselsan, Mavi Giyim, Türkiye Sigorta, Coca Cola İçecek. THY, Pegasus, TAV Havalimanları Tüm ortaklık, Ford Otosan, Ereğli, Kardemir, Şişecam ve Çimsa hisseleri orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebilir.”

“BORSAYA İLGİ ARTABİLİR”

Bu hafta (4 Mart ) yurt içindeki en mühim gündem maddesinin açıklanması beklenen Şubat ayı enflasyon verisi bulunduğunu belirten İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Süheyla Gülver Esen, yurt haricinde ise istihdam verileri olacağını düşünüyor. Şubat ayı enflasyonun aylık bazda ortalama yüzde 3, senelik bazda ise yüzde 64.6 artacağını öngörüyor.

BIST-100 endeksinin üç aylık alçalan trendini Ocak ayında kırmasıyla yükseliş trendine girdiğini hatırlatan Esen, ” Endeks 8.500 direncinin de kırılmasıyla ortalama bir ayda yeni zamanı zirve seviyesini (TL bazında) kontrol ediyor. Zirve seviyeler ile beraber kısa vadeli 9.600 seviyesi hedef haline gelebilir. Ek olarak her devrin ayrı bir hikayesi olduğu benzer biçimde bu hikayelerden pozitif ya da negatif etkilenecek hisse senedi ve sektör grupları oluyor. Yüksek enflasyon ortamında fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını pozitif etkileyebileceği algısı ve alternatif getiri arayışlarında risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalmasıyla borsaya da ilgi artabilir” diyor.

Bu süreçte bilanço periyodunu de es geçmemek icap ettiğini ifade eden Esen, Türkiye’nin 20 yıl sonrasında ilk kez enflasyon muhasebesi uyguladığına dikkat çekiyor. Duran varlıklarının öz kaynaklara oranı yüksek olan şirketlerin, duran varlıkları ve öz sermayelerindeki enflasyon düzeltmesinden pozitif etkileneceğini düşünüyor. Aktiflerini borç ile finanse eden şirketlerin enflasyon muhasebesinden pozitif etkilenebileceğini de dile getiren Esen bu süreçte finansalları kuvvetli gelen şirketlerin endekse katalist tesir yaratabileceğini söylüyor.

“YABANCILAR OLUMLU RAPORLAR GÖNDERİYOR”

Yabancı kuruluşların da çoğunlukla Türkiye hisse senedi piyasalarına ilişkin pozitif raporlar göndermeye devam ettiğini de belirten Esen, “Bu süreçte gerek risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması (likidite bolluğu kaynaklı olarak mevduat tarafında da bir geri çekilme var) gerek yabancı beklentileri, gerekse de değerlemelerin öncülüğünde kısa vadeli endekste 310 dolar, orta vadede 325 – 350 dolar seviyeleri takip edilebilir. Teknik açıdan kısa vadede 9.000 ruhsal destek olarak ön plana çıkıyor” diyor.

Hisse senedinin endeksin peşinde kalması öteki bir deyişle hisse senedinin sektör endeksi ya da genel endeks getirilerine paralel gitmemesi anlamı taşıdığına da dikkat çeken Esen mevzuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Sadece burada da birçok dinamik bulunduğunu söylemek gerekiyor. Gerek temel, gerekse teknik çözümleme şekilleri bu süreçte iyi kullanılmalı. Bilhassa hisse senedi anlık konjonktüre uygun mu bu iyi filtrelenmeli. Ek olarak daha ilkin de altını çizdiğim benzer biçimde her devrin ayrı bir hikayesi var ve bu hikayelerden pozitif ya da negatif etkilenen sektörler bulunuyor. Yabancı ilgisi başladığında bankalar ve holdingler, kur yukarı gittiğinde ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli ve kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen, yüksek enflasyonu tarifelerine yansıtan telekomünikasyon, sıkı para politikasından pozitif etkilenen sigortacılık şirketlerinin o dönemde ön plana çıkmış olduğu benzer biçimde.”

Esen endeksin ya da kendi potansiyelinin peşinde kalan ve yükseliş potansiyeline haiz Akbank, Güvence BBVA, Anadolu Sigorta, TAV Havalimanları, Pegasus, THY, BİM, Migros, Şok Marketler, Mavi Giyim, Ford Otosan, Doğuş Otomotiv, Tofaş Oto Fabrikaları, Torunlar GMYO, Coca Cola İçecek, Alarko Tüm ortaklık, Koç Tüm ortaklık, Sabancı Tüm ortaklık, Çimsa, Arçelik, Turkcell ve Astor Enerji hisselerinin orta ve uzun vade için potansiyeli bulunduğunu düşünüyor.

“ENFLASYON MUHASEBESİNE TABİİ ŞİRKET BİLANÇOLARI”

Mart ayının genelinde enflasyon muhasebesine doğal olarak olan şirket bilançolarını izlemeye devam edeceğimizi belirten İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer “Şirketlerin enflasyondan elemine edilmiş gerçek karlarının anlaşılması hem yurt içi hem de yurt dışındaki yatırımcılar açısından mühim olacaktır. Endeks içindeki ağırlığı yüksek şirketlerin beklentilerden pozitif bilanço açıklaması endeksi destekleyebilir. Aksi durumda beklentinin altında kalabilecek bilançoların 26 Aralık’tan bu yana yükselen endekste kar realizasyonu yaşaması adına belirleyici olabileceğini düşünüyoruz” diyor.

Şimdilik endekste yükselen trendin devam ettiğini hatırlatarak; buna rağmen yükselen trend içinde yaşanabilecek kar realizasyonunu düzgüsel karşılayacaklarını söylüyor. 9.030 seviyesi kırılmadıkça kısa vadeli yükseliş eğiliminin 9.700 seviyesine doğru sürebileceğini düşünüyor. 9.030 desteğinin kırılması halinde satış baskısı, kısa vadede 8.700 seviyesine doğru hız kazanabilir diyen Özer endeksin seyrine yönelik beklentilerini ise şöyleki özetliyor “Endeksin yükselen trendini bozacak, satış baskısını hızlandıracak yeni bir mevzu maddemiz bulunmuyor. Buna rağmen yükselen trend içinde düzeltmeler olması düzgüsel. Bence şu an en mühim mevzu enflasyon muhasebesine doğal olarak olan şirketlerin bilanço neticeleri. Bilanço sürecinin tamamlanması sonrasında hissede seçici olmak daha da kolaylaşacak. Seçim de Mart ayının mühim bir öteki gündem maddesi. Seçim sonrası iktisat yönetiminin uyguladığı politikaların devam edip etmediği, dövizdeki seyir, swap kanalının açılıp açılmayacağı mühim mevzu başlıkları olacaktır. CDS’te yaşanmış olan gerilemenin devam etmesi de bankacılık endeksini desteklemeye devam edecektir. Endekste orta uzun solukta 12.000 seviyesi görülebilir. Minimum olarak da 8.000 seviyesini izlemeye devam edeceğiz”

“YÜKSELİŞİN ALTINDA KALAN HİSSELERİN FİNANSALLARI”

Endeksin 26 Aralık’tan bu yana hem dolar bazlı, hem de TL bazlı yükselişini hızlandırdığını ifade eden Özer; bu yükselişte geride kalan potansiyel hisselerin önümüzdeki süreçte izlenebileceğini söylüyor. Endeks yükselişinin altında kalan hisselerin bilanço beklentilerinin mühim olacağına da dikkat çekiyor.

Özer; endeksin ya da kendi potansiyelinin peşinde kalan ve yükseliş potansiyeline haiz Şişecam, Tüpraş, Ereğli, Enka İnşaat, Doğuş Otomotiv, Kardemir, Türk Traktör, Şok Marketler, Turkcell, THY, Arçelik, BİM, Koç Tüm ortaklık, İş Yatırım Menkul Değerler, Pegasus, Akçansa, Anadolu Efes, Astor Enerji, Akbank, Alarko Tüm ortaklık, Ülker Bisküvi, Biotrend Çevre ve Enerji, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Oyak Çimento ve Europower Enerji hisselerinin orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

Seda Yalçınkaya ÖZER/ İntegral Yatırım Araştırma Müdürü

“Migros’un kendi markaları ile sektörde rekabetçi konumda olması mühim”

MİGROS: Yüksek enflasyon ortamında firmanın fiyat esnekliğine ve gene yüksek faiz ortamında pozitif nakit akışına haiz olması şirketi avantajlı kılıyor. Online ve fiziki tarafta artış gösteren satın alan trafiği, mağaza sayısındaki gelişme firmanın gelirlerini desteklemeye devam ediyor. Firmanın kendi markaları ile sektörde rekabetçi konumda olmasını beğeniyoruz. Hem de model portföyümüzde olan Migros hisselerinde hedef fiyatımız 521 TL.

TURKCELL: Mayıs ayından itibaren düşmesini beklediğimiz enflasyonla beraber 2024 senesinde telekomünikasyon sektörünün kuvvetli kalacağını düşünüyoruz. 2023 senesinde kuvvetli artış elde eden ARPU gelirleriyle beraber model portföyümüze giren Turkcell’de fiyat artışlarına ek olarak satın alan sayısındaki artış da şirket özelinde öykü yaratıyor. Fiyat düzeltmeleri, başarıya ulaşmış ARPU artışı, genişlemeye devam eden faturalı abone büyümede etkili oldu. Dijital servis ve Techfin işi gelir büyümesini destekledi. Turkcell hisselerinde hedef fiyatımız 98 TL.

PEGASUS: Yüksek seyreden havacılık verileri sektörü desteklemeye devam ediyor. Son finansallara baktığımızda bilhassa etkin maliyet yönetimi ile artış gösteren karlılık sayıları ve kuvvetli seyreden marjlar finansalları destekledi. Yurtdışı tarafa ağırlık verilmesi ise bilançoyu destekleyen bir başka unsur oldu. 2024 senesinde da trafik verilerinin kuvvetli gelmesini bekliyoruz. Bu çerçevede Pegasus hisselerinde hedef fiyatımız 1.280 TL.

Kerim DUMANLI/ BULLS Yatırım Genel Müdürü

“THY hisseleri portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebilir”

TÜRK HAVA YOLLARI: Firmanın 2023 itibarıyla yolcu sayısı senelik yüzde 16.1 artışla 83.4 milyona ulaştı. Türkiye’nin 60 ülkeye 3 saatlik uçuş mesafesindeki lokasyon pozitif yanları ve nispeten ucuz TL’nin 2024 gezim sezonu için de yüksek potansiyel yaratacağına inanıyoruz. Covid sürecinde bölgesel havacılık uygulamalarının farklılaşması sebebiyle Çin’e uçuşlar durduruldu ve ABD’ya oluşturulan 6 yeni destinasyonda geniş gövdeli uçaklar kullanıldı. Çin’e uçuşların tekrardan başlamasıyla beraber Uzak Doğu’nun katkısı artmaya başladı ve 2023 senesinde bundan önceki yıla nazaran yüzde 37 arttı. Türk Hava Yolları’nın yolcu dağılımının coğrafi kompozisyonundaki iyileşmenin, coğrafi riskleri azaltmanın yanı sıra kuvvetli talep ivmesinin devamına da destek olacağına inanıyoruz. Şirket mevcutta filosunda 450 uçağa haiz. Şirket yayınladığı 2033 vizyonunda filosundaki tayyare sayısını 800’ün üstüne çıkartarak 173 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. Türk Hava Yolları ek olarak AJET markasını kurarak LCC sınıfında da hızla gelişme adımları atıyor. Bilhassa Sabiha Gökçen’deki 2. pistle birlikte AJET markasının gelişme yolculuğunu hızlandırmayı planlıyor. Şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil etmek suretiyle takip edilebilir.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Tüm ortaklık’in NAV’ında şu anda en yüksek paya finans segmenti (Akbank, Aksigorta, Agesa Yaşam Emeklilik) haiz. Portföyünde finansal aracıların payının yüksek olması sebebiyle holdingin makroekonomik politikalarda devam eden normalleşmeye ve bunun sonucunda Türkiye’nin risk primindeki kademeli düşüşünden en pozitif etkilenecek şirketlerden biri bulunduğunu düşünüyoruz. Şirket ek olarak bilhassa enerji iş kolunda yatırımlarını genişletiyor. Bu kapsamda Muğla ve Balıkesir’deki her biri 250 MW’lık yatırımların da dahil edilmesiyle Enerjisa Üretim YEKA-2 projelerinin büyüklüğü 1.000 MW’a ulaştı. Sabancı Tüm ortaklık 3.7 GW kapasiteli 23 santralle 2022’de 14.6 TWh elektrik üretirken, 2026 senesinde yeni yatırımların tamamlanmasıyla beraber 5.0 GW’ın üstünde kurulu güce ulaşmayı bekliyor. Sabancı Tüm ortaklık buradan 15 yıl süresince garantili dolar gelir elde edecek. Ek olarak Sabancı İklim Teknolojileri çatısı altında Sabancı Yenilenebilir Enerji, ABD’de 272 MW’lık güneş enerjisi santrali kurulumuna yönelik proje lisans alımını tamamladı. Projenin 2Ç24’te tamamlanması planlanıyor. Tüm ortaklık hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil etmek suretiyle takip edilebilir.

COCA COLA İÇECEK: Firmanın (CCI) konsolide satış hacmi 2023 senesinde geçen yıla kıyasla yüzde 2.6 azalış gerçekleştirse de dinamik fiyatlamayla birlikte 2023’de net satışların güçlü seyri sürüyor. CCI’nın yurt içi işlerinde 2024’de senelik bazda yüzde 5’lik bir gelişme bekliyoruz. Ek olarak şekersiz ürünlere ve ufak paketli ürünlere olan talebin artması, ürün gamını iyileştirdi ve marjları destekledi. CCİ’nin 2023 maliyetlerinin yüzde 30’u konsantre, yüzde 30’u paketleme, yüzde 20’si şeker ve yüzde 20’si genel giderlerden oluşuyordu. Şirket proaktif risk politikasıyla şekerin yüzde 55’ini (finansal riskten korunmanın mümkün olduğu pazarlarda yüzde 90’ı), alüminyumun yüzde 70’ini ve reçinenin yüzde 70’ini hedge etti. Korunan paketleme maliyetlerinin ve maliyet artışlarını fiyatlara yansıtma kabiliyetinin 2024’de maliyet baskılarını hafifleteceğine inanıyoruz. Şirket ek olarak yıl başlangıcında 2024 yılı için öngörülerini paylaştı. Bu öngörülere nazaran şirket, hem Türkiye hem internasyonal operasyonlarında orta tek haneli bir gelişme, yüzde 40-45 arası bir net satış büyümesi ve 2023 yılına paralel FAVÖK marjı seviyeleri öngörüyor. Ek olarak Coca-Cola İçecek, etkinlik gösterdiği coğrafyalardaki inorganik gelişme fırsatlarını devamlı değerlendiriyor ve bu kapsamda CCBB’nin (Bangladeş) üretim ve satış haklarını 130 milyon dolar karşılığında TCCC’den satın alımını gerçekleştirmiş oldu. Dünyanın 8’inci en büyük nüfusuna haiz olan Bangladeş (169.8 milyon) satın alınırsa Coca Cola’nın etkinlik gösterdiği ülkeler içinde 2’nci en büyük nüfusa haiz ülke olacak. Bangladeş pazarının potansiyel büyümesi göz önüne alındığında, ihtimaller içinde satın almanın değerlememiz üstünde yukarı yönlü bir risk oluşturduğuna inanıyoruz. Şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil etmek suretiyle takip edilebilir.

Süheyla Gülver ESEN/İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı

“Mavi Giyim’de 158 TL hedef fiyat öngörüyoruz”

MAVİ GİYİM: Firmanın ilk dokuz aylık finansallarında gelirin yüzde 67’si perakende, yüzde 24’ü toptan, yüzde 9’u e ticaretten, yüzde 87’si ise Türkiye operasyonlarından gerçekleşti. Türkiye gelirleri 9A22’de 6.0 milyar TL’den 9A23’te yüzde 104 artışla 12.4 milyar TL’ye terfi etti. Yurt dışı gelirler yüzde 8 büyüdü. Gelirler 1.3 milyar TL’den 1.8 milyar TL’ye ulaştı. Yurt dışı gelirlerin yüzde 45’i toptan operasyonlardan kaynaklandı. Şirket tarafınca 2023 yılsonu beklentilerinde yukarı yönlü revizyona gidildi. Revizyonda konsolide gelir büyümesi ve FAVÖK marjı yükseltildi. Etkin maliyet yönetimi, yükselen enflasyon ve ücret artışları karşısında etkinlik giderlerinin satışlara oranında iyileşme kaydetmesine ek olarak öne çekilen talep ile adetsel bazda büyümenin sürdürülebilirliğinin potansiyelin habercisi bulunduğunu düşünüyoruz. 2023 yılı beklentilerinin de yukarı yönlü güncellendiği düşünülürse kısa vade de yüzde 11 yükseliş potansiyel ile 158 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİM: Türkiye perakende sektörünün mühim şirketlerinden olan BİM’in yüksek kalite ve düşük risk profiliyle dalgalı piyasalarda cazip bir yatırım bulunduğunu düşünüyoruz. Enflasyondaki yukarı yönlü seyirle beraber indirim marketlerine olan ilginin artması da şirkete ayrı bir potansiyel yaratabilir. Kuvvetli mağaza ağı, fiyatlandırma politikası ve enflasyonun satışlara yansıtılabilmesi ile BİM hisseleri kısa vadede 408 TL’yi görebilir.

ALARKO HOLDİNG: Riski dağıtan çeşitlendirilmiş portföy dağılımları, piyasa değerlerinin net etken değerlerini yansıtmaması ve piyasa ortalamalarının altında seyreden rasyoları sebebiyle 2024 senesinde seçici olmak kaydıyla tüm ortaklık sektöründe potansiyel bulunduğunu düşünüyoruz. Firmanın bilhassa 2023 senesinde yapmış olduğu ziraat ve havacılık yatırımları uzun solukta öne çıkabileceği benzer biçimde, enerji faaliyetlerindeki yüksek montanın da devam etmesi şirkete katalist tesir yaratabilir. Bu kapsamda Alarko Tüm ortaklık hisselerinde kısa vade de 145 TL’li seviyeler hedef haline gelebilir.

ORGE bir yılda 10 megavatlık solar kurulumu yapmış oldu

Elektrik taahhüt sektöründe etkinlik gösteren ve geçen yıl yenilenebilir enerji yatırımlarında düğmeye basan ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, son bir yılda çatılara 10 megavatlık güneş paneli (solar) kurulumu gerçekleştirmiş oldu. 2024’e de iddialı başlamış olan ORGE’nin hedefi arazi ve çatılarda ilk etapta senelik 50 megavat kurulum yapmak.

ORGE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, Türkiye’nin yenilenebilir enerji mevzusunda oldukça büyük bir atak yaptığını belirterek, “Açık oturum üretiminde kapasite bakımından dünyada beşinci sırada yer alıyoruz. Bu hem de Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesi” dedi. Türkiye’de senelik 1.5-2 gigavat mertebesinde güneş enerji santrali kurulumunun gerçekleştirildiğini özetleyen Özsoy “2023 sonunda güneş enerjisinde kurulu kapasitenin 12.2 gigavata ulaşmış olduğu görülüyor. Sadece 2035 hedefi 52.9 gigavat. Şu demek oluyor ki ortalama 5 katlık bir gelişme planlanıyor” diye konuştu. Sektör açısından oldukça büyük bir fırsatın bulunduğunu özetleyen Özsoy, “2024’te iç pazarda çatı GES potansiyeli 2 bin megavat olarak öngörülüyor. Mevcut tesislerin çatılarına sonradan GES kurulması haricinde artık yeni inşa edilen tesislerin çatıları proje aşamasında solar sistemli olarak dizayn ediliyor. Açık oturum tutarları, teknolojik ilerlemeler uygulama kolaylığı, kurulum maliyetlerinde düşüş sağlıyor” ifadelerini kullandı.

2023 yılı itibariyle yenilenebilir enerji sektöründe faaliyete başladıklarını aktaran Özsoy “Sadece elektrik taahhüt sektöründe ORGE 26 senelik bir tecrübeyi çantasında tutuyor. Bu da ORGE’ye karşı ciddi bir itimat oluşturuyor. Bu kapsamda geçen yıl başladığımız sektöre süratli bir giriş yaptık ve bir yılda çatılara 10 megavatlık güneş paneli (solar) kurulumu gerçekleştirdik” dedi.

2024 senesinde hem çatı hem de arazide 50 megavat güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmeyi planladıklarını aktaran Özsoy, bu alanda bilhassa endüstriyel çatılara kurulan güneş santrallerinin öne çıktığına dikkati çekti. Özsoy, “Çatı solar maliyeti birim yada megavat başına maliyet araziye nazaran oldukça daha uygun şu sebeple arazi güneş enerjisi yatırımında arazinin maliyeti var. Ek olarak enerji nakil hattı ve orta gerilim maliyetleri mevcut. Bir çatıda meydana getirilen 1 megavatlık solar yatırımın geri dönüş süresi 3-4 yıl iken, bu süre arazide 6 yıla kadar çıkıyor” diye konuştu.

ORGE’nin oldukça büyük bir mühendislik şirketi bulunduğunu aktaran Özsoy, “Dolayısıyla bizlere gelen kurumsal firmalara doğru mühendislikle daha optimal, daha doğru, daha güvenli çözümler sunmamızı sağlıyor. Öteki taraftan yaptığınız yatırım 25 yıl süresince elektrik üretmeye devam edeceği için iyi markalar kullanıyoruz. Bunların içinde 30 yıla kadar performansı olan ürünler var. Dolayısıyla 25-30 yıl süresince bu yatırımınız size sıhhatli bir halde elektrik üretimi sağlıyor. Bu şekilde bir yatırım için doğru bir danışmanlık doğru bir yönlendirme koşul. Biz bulgu yaptığımızda ne olursa olsun biz yaparız demiyoruz. Eğer çatısı uygun değilse müşterimize bunu belirtiyoruz ve bunun için yapması gerekenleri anlatıyoruz. Şundan dolayı bu 25 senelik bir yatırım.” açıklamasını yapmış oldu.

Pasifik Teknoloji , Titra Teknoloji’nin yüzde 51’ini aldı

Pasifik Teknoloji, Türkiye’nin ilk insansız helikopteri Alpin ile adını duyuran Titra Teknoloji A.Ş’nin yüzde 51’ini, hazırlatılan değerleme raporu kapsamında tespit edilen 478 milyon 197 bin TL karşılık ile satın aldı. İnşaat ve gayrimenkulden internasyonal lojistiğe, gıdadan imalat sanayiine, enerjiden madenciliğe kadar değişik sektörlerde etkinlik gösteren Pasifik Grubu bünyesinde bulunan ve 13 Şubat’ta Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamış olan Pasifik Donanım ve Yazılım Data Teknolojileri A.Ş (Pasifik Teknoloji), bu satın almayla ürün ve hizmet kapsamını genişletmeyi hedefliyor.

Pasifik Grubu CEO’su F. Nusret Dur, halka arz sürecinde de belirttikleri benzer biçimde şirket satın alma ve birleşmeler ile Pasifik Teknoloji’nin hem ürün ağını geliştirmek hem de yeni pazarlara açılmak için yatırımlarına devam ettiğini söylemiş oldu. Ankara merkezli Titra Teknoloji’nin yüzde 51 oranındaki hissesini 478 milyon 197 bin TL karşılık karşılığında satın aldıklarını ifade eden Dur, şunları söylemiş oldu:

“Titra, Türkiye’nin ilk insansız helikopteri olarak envantere alınan Alpin ile adını duyuran bir şirket. Askeri ve sivil kullanıma uygun insansız hava araçları sistemleri, akıllı sıhhat sistemleri, akıllı şehirler, suni zeka, siber güvenlik teknolojileri, büyük veri (big data) analizi benzer biçimde alanlarda inovatif projeler üretiyor. Titra Grup şirketleri bilişim alanında entegratörlük ve saha bakım hizmetleri, envanter yönetimi benzer biçimde alanlarda da kurumsal müşterilere ve çeşitli kamu kurumlarına hizmet sunuyor.”

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi’nin 2023 net karı artan öz ana para karlılığı ile beraber beklentilerin üstünde gerçekleşti. Şirket faiz gelirlerini 2022 senesinde 1.1 milyar TL iken 2023 senesinde yüzde 120 artırarak 2.3 milyar TL’ye yükseltti. (çeyreklik %47’lik bir artış ile) Faiz giderleri ise 127 milyon TL olarak gerçekleşti. (2022: 71 milyon TL) Gelecek Varlık Yönetimi böylece etkinlik gelirlerini bundan önceki çeyreğe kıyasla yüzde 59 artırarak 1.2 milyar TL’lik gelir elde etmiş oldu. Artan etkinlik karı ile beraber net kar 9A2023 periyodu için 504 milyon TL tutarında iken son çeyrekte 351 milyon TL tutarında net kar elde edildi ve şirket 2023 yılını bundan önceki yıla kıyasla yüzde 119 artış ile (bundan önceki çeyreğe kıyasla %70) 855 milyon TL net kar ile kapattı.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, bağlı ortaklığı olan Erde Mühendislik ile Dünya Göz Hastanesi için verdiği iş tekliğinin kabul edildiğini bildirdi. Toplam alınan iş 80.4 milyon TL olup firmanın 2023/9A periyodu kazancının yüzde 4.5’ine karşılık geliyor.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, yurtdışında yerleşik bir müşterisi ile 6 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Toplam meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının yüzde 23’üne karşılık geliyor.

MEKA BETON: Meka Beton, yurtiçi yerleşik üç şirket ile 720 bin TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının yüzde 0.1’ine karşılık geliyor.

NATUREL YENİLENEBİLİR ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji, yurtiçinde bir müşterisi ile 13.0 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının ortalama yüzde 45’ine karşılık geliyor. Şirket ek olarak BOSSA ile 7.8 milyon dolar tutarında ek bir sözleşme imzaladı. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının ortalama yüzde 27’sine karşılık geliyor.

OBA MAKARNACILIK: Oba Makarnacılık payları 1 Mart itibariyle 39.24 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

ARTEMİS HALI: Artemis Halı payları 4 Mart itibariyle 25.36 TL fiyattan Ana Pazar’da işlem görmeye başlamış olacak.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Yaşam Emeklilik, 26 Mart’ta hisse başına brüt 2.33 TL temettü ödeme sonucu verdi.

OTOKAR: Otokar, 3 Nisan’da hisse başına brüt 6.0 TL temettü ödeme sonucu verdi.

PEGASUS: Şirket açıklamasına nazaran Pegasus 102.3 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin 397.7 milyon TL artırılarak 500 milyon TL’ye çıkarılmasına ve ana para artırımında kullanılacak tutarın bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılmasına (%389) karar verdi.

ASELSAN: Aselsan, Müdafa Endüstri Başkanlığı ile 82 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının yüzde 8.7’sine karşılık geliyor. Teslimat 2024-2027 yılları aralığında yapılacak.

FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Data İletişim, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun açmış olduğu ihalede 51.7 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının ortalama yüzde 17.5’ine karşılık geliyor.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, yurtdışında üretim icra eden Recordati Grup Şirketlerinden, EUSA Pharma (UK) Limited, Recordati Rare Diseases, Recordati AG Rare Diseases Branch ve Recofarma İlaç ve Hammaddeleri Endüstri ve Tecim Limited Şirketi ile distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

ALVES KABLO: Alves Kablo Endüstri payları 29 Şubat itibariyle 19.45 TL fiyattan Ana Pazar’da işlem görmeye başladı.

EREĞLİ: Ereğli Demir ve Çelik sermayesinin 3.5 milyar TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 3.5 milyar TL artışla 7 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

AGROTECH: Agrotech, Türkmen Telekom’un açmış olduğu ihalede kazanan şirket bulunduğunu bildirdi. Şirket daha ilkin Aralık ayında ihaleye katılacağını bildirmişti. İhale tutarı 300 milyon dolar olarak açıklansa da detaylar kesinleşme sonrasında bildirilecek.

DOĞAN HOLDİNG: Doğan Tüm ortaklık, bağlı ortaklığı olan Öncü Girişim Sermayesi’nin Gama Recycle sermayesinin yüzde 70’ine karşılık gelen payların satın alınmasına ilişkin karardan vazgeçildiğini bildirdi.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Emek Satış Pazarlama aracılığı ile 1.9 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının yüzde 26.5’ine karşılık geliyor.

HİDROPAR HAREKET KONTROL: Hidropar Hareket Denetim sermayesi geçen hafta 35 milyon TL’den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 70 milyon TL artışla 105 milyon TL’ye yükseltildi.

KATMERCİLER: Katmerciler Vasıta Üstü Ekipman, Afrika’da bir şirket ile 7.7 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının yüzde 26’sına karşılık geliyor.

ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, Kocaeli ili Demirciler Organize Endüstri Bölgesi’nde inşa edilecek Metal Oksit Çatı Güneş Enerji Santrali Projesi’nin kurulum işlerine yönelik olarak verdiği 147 bin dolar + KDV tutarındaki teklifin kabul edildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2023/9A periyodu kazancının yüzde 0.5’ine karşılık geliyor.

TÜRK TRAKTÖR: Şirket Yönetim Kurulu tarafınca Genel Kurul onayına sunulmak suretiyle hisse başına brüt 62.96 TL ve toplamda 6.3 milyar TL olacak şekilde nakit temettü dağıtım sonucu alındı. Temettü verimi brüt yüzde 7.5 seviyesinde olup, ödemenin 1 Nisan tarihinde yapılması planlanıyor.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir Çelik, hisse başına brüt 0.5 TL temettü ödeme sonucu aldı.

SELÇUK ECZA: Selçuk Ecza, 18 Nisan’da hisse başına brüt 0.25 TL temettü ödeme sonucu aldı.

AKÇANSA: Akçansa’nın 2023 net karı vergi gideri etkisiyle baskı altında kaldı. Akçansa satışlarını senelik bazda yüzde 12 oranında artırırken brüt kar marjının 2022 yılındaki yüzde 8.4’ten 2023 yılsonunda yüzde 21.2’ye yükselmesi ile beraber brüt karında yüzde 184 oranında yükseliş gösterdi. Akçansa FAVÖK marjı yüzde 21 olarak gerçekleşirken senelik bazda yüzde 143’lük bir artış ile 2023 senesinde 3.9 milyar TL’lik FAVÖK elde etti.

OTOKAR: Otokar’ın 12 aylık net karı vergi geliri etkisiyle 2 milyar TL olarak gerçekleşti. Otokar enflasyon muhasebesi uygulanan finansal tablolarında, 12 aylık satışlarını senelik bazda yüzde 53 oranında artırarak 27.2 milyar TL bulunduğunu deklare etti. Brüt kar marjı 2022 yılındaki yüzde 22.7’den 2023 yılsonunda yüzde 23.2’ye yükselse de, enflasyon muhasebesi uygulanmayan 9 aylık brüt kar marjı olan yüzde 30 seviyesine nazaran daha düşük gerçekleşti. FAVÖK marjı da 12 aylık sonuçlarda yüzde 6.1 oldu. (9 aylık enflasyon muhasebesi uygulanmamış bilançoda FAVÖK marjı %13.6 olarak gerçekleşmişti)

İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası sermayesi geçen hafta 10 milyar TL’den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 150 milyon TL artışla 25 milyar TL’ye yükseltildi.

OBASE BİLGİSAYAR: Obase Bilgisayar, bir havayolu şirketi ile beş yıl süreli kurumsal raporlama lisans ve bakım sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Söz mevzusu sözleşmenin firmanın 2023/9A (12 aylık) periyodu kazancının yüzde 10’undan fazla olması planlanıyor.

NUH ÇİMENTO: Nuh Çimento geçen hafta hisse başına brüt 6.0 TL temettü ödedi.