ZEYNEP CANDAN AKTAŞ Bu yıl devlet katkısını almak isteyenler; 31 Aralık 2021 Cuma gününe kadar ister tertipli katkı oranı kanalıyla ister ek katkı olarak senelik 42,930 TL ödediklerinde, 2021 yılı için 10,732.5 lira devlet katkısı alabilecekler.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yıl sonu yaklaştıkça BES şirketleri, daha çok devlet katkısı alabilmeleri için katılımcıları yada katılımcı adaylarını uyarıyor. Sisteme ek katkı oranı ödeyenlere hediyeler veriyor. Öteki taraftan katılımcılar da kendi açılarından sorulara yanıt arıyorlar. Katkı payları en geç ne zamana kadar yatırılabilir? Maksimum devlet katkısına hak kazanmak için ne kadar katkı oranı yatırılmalı? İsteyenler ek katkı oranı ödeyebilirler mi? Devlet katkısı için bir senelik dönem ne vakit başlayıp ne vakit bitiyor, kendi sözleşmelerinin başlangıç tarihiyle bir ilgisi var mı? Kredi kartıyla öderlerse ne olur?

1 YILDA NE KADAR KATKI PAYI ÖDENEBİLİR?

Iştirakçilerin bir senelik dönem içinde ne kadar katkı oranı ödeyebileceği ile ilgili hiçbir sınırlama yok. Katılımcılar diledikleri kadar katkı oranı ödeyebilir, sisteme. Sadece bir yıl içinde alınabilecek maksimum devlet katkısı için senelik brüt asgari ücret tutarı kadar katkı oranı ödenmeli. Bir senelik brüt asgari ücret tutarının üstündeki katkı payları için devlet katkısı alınamaz. Katkı oranı ister aylık, üç aylık, senelik vb. tertipli ödemelerle, isterse de ek katkı şeklinde ödenebilir. Devlet katkısı alabilmek için tertipli katkı oranı ile ek katkı oranı içinde bir fark bulunmuyor.

DEVLET KATKISI HESAPLAMASI

Devlet katkısı hesaplamasına mevzu edilen yıl terimi 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasındaki dönemdir. Her katılımcının; sözleşmenin başladığı tarihten itibaren, yıl bitene kadar o senenin devlet katkılarının tamamını alabilme potansiyeli vardır. 2021 yılının devlet katkısını almak isteyenler; 31 Aralık 2021 Cuma günü son olmak suretiyle, ister tertipli katkı oranı kanalıyla, ister ek katkı olarak senelik 42,930 TL ödediklerinde 2021 yılı için 10,732.5 lira devlet katkısını alabiliyorlar.

EK KATKI PAYI-DÜZENLİ KATKI PAYI

Tertipli katkı oranı, bir anlamda bireysel emeklilik şirketine vaat edilen bir ödeme. Katkı paylarını tertipli ödeyenler, 2021 yılı başlarında uygulamaya giren kesinti iadelerinden faydalanabiliyor. Ara verme hakkını kullananlar, kesinti iadesi alamıyorlar.

Ek katkı oranı ise, sisteme isteğe bağlı olarak yatırılan katkı oranı demek. Ek katkı payının ne faydası var peki? Iştirakçilerin gelir-gider dengesini bozmadan birikim yapabilmelerini sağlıyor. Olağan dışı bir gelir yada ek bir birikim var ise, ek katkı oranı ödemek için daima fırsat var.

KREDİ KARTIYLA KATKI PAYI ÖDEME

Gönüllü bireysel emeklilik tarafında katkı payının ortalama yüzde 50’si, kredi kartı ile ödeniyor. Ortalama yüzde 23’ü havale, yüzde 27’si de otomatik ödeme yöntemiyle sisteme giriyor. Kredi kartı ile ödenen katkı paylarının katılımcının hesabına geçmesi 45 güne varan süreyi bulabiliyor. Buna bekletim süresi deniyor. Bekletme süresinin sonunda katılımcının hesabına yansıyan katkı oranı, tercih edilen fonlara yönlendiriliyor. Bu yüzden maksimum devlet katkısına hak kazanmak isteyen sadece bunu kredi kartı ile ödemeyi tercih edenlerin 15 Kasım’ı geçirmemeleri gerekiyor. Kasımın 15’inden sonraya kalanlar, banka yada BES şirketinden bekletim süresini teyit etmeli.

OKS’DE EK KATKI PAYI VAR MI?

Otomatik Katılım (OKS) tarafında çalışanların katkı payları sisteme işverenleri vesilesiyle yatırılıyor. Her ay maaşlardan minimum yüzde 3 oranında kesilen katkı payları, işverenler tarafınca bireysel emeklilik şirketlerinin hesaplarına aktarılıyor. Doğrusu çalışanlardan tertipli katkı oranı kesiliyor. Ek katkı oranı yatırma hakları yok. Peki, daha yüksek oranda katkı oranı yatırmak isteyen çalışanlar ne yapabilir? Çalışanlar, maaşlarından daha yüksek oranda katkı oranı kesilmesini talep edebilir. Fakat çalışanların katkı payları brüt ücretlerinden kesildiği için, en fazla net ücretlerine denk düşecek bir oranda katkı oranı kesilebilir.

İLK DEFA SİSTEME GİRECEKLER

Sisteme yeni girecek olan fakat devlet katkılarının tamamını almak isteyenler, 31 Aralık 2021 geçmişine kadar bir banka yada acenteden BES sözleşmesi imzalamalı ve katkı paylarını 31 Aralık geçmişine kadar BES şirketi nezdindeki hesabına yatırmalı. 31 Aralık tarihinde sisteme girenler dahi; senenin son işlem gününde nakit yatırdıkları senelik brüt asgari tutarı tutarına kadar olan katkı payları karşılığında, 2021 yılının devlet katkısını alabilecekler.

NE ZAMAN HESABA GEÇECEK?

Devlet katkılarını hesaplamak için her ayın dokuzuncu işgününde Emeklilik Nezaret Merkezi (EGM) ve bireysel emeklilik şirketleri içinde mutabakat sağlanıyor. EGM, katılımcı bazında her insanın ne kadar devlet katkısı alacağını hesaplıyor. 2021’in Aralık ayında yatırılan katkı paylarının mutabakatı Ocak ayının dokuzuncu işgünü sağlanacak. Muhtemelen Şubat sonlarında devlet katkıları da hesaplara geçmiş ve devlet katkısı fonlarına yönlendirilmiş olacaktır.