PARA İŞ DÜNYASI/ ÜRÜN DİRİER Türkiye’nin önde gelen mesuliyet sahibi şirketleri, toplumsal projeleriyle göz kamaştırıyor. Çevre, ziraat, eğitim, sıhhat, spor, müzik, besin güvenliği, psikoloji, teknoloji okuryazarlığı, finansman, marka ve pazarlama, fotoğrafçılık, sokak sanatları, tarih ve arkeoloji mevzularında projeler meydana getiren firmalar; sporcu, girişimci, hanım, genç, çocuk, ziraatçi, talebe, engelli bireyler, ev hayvanları ve bölgesel nebat florasına dönük birbirinden garip toplumsal mesuliyet projesi yürütüyor.

Araştırma şirketi BAREM’in global ortağı WIN International tarafınca 36 ülkede meydana gelen kurumsal toplumsal mesuliyet (KSS) anketi verilerine gore, markaların düzenlemiş olduğu mesuliyet projelerine karşı tüketicilerin farkındalığı artmış görünüyor. Sadece bu projelerin satın alma sonucuna olan tesiri yılda yıla düşüş gösteriyor. Türkiye ise, satın alma sonucunda kurumsal toplumsal mesuliyet projelerinin en etkili olduğu ülkeler içinde yer ediniyor.

KSS ÇALIŞMALARI İMAJ İÇİN Mİ YAPILIYOR?

Araştırmada, şirketlerin KSS’yi ne kadar benimsediği ve desteklediği de sorgulanmış. Iştirakçilerin yüzde 42’si, şirketlerin KSS’yi yeteri kadar benimsemediğine ve yaptıkları çalışmaların yalnız görüntü için olduğuna inanıyor. Türkiye’de ise iştirakçilerin yüzde 48’i, KSS’lerin görüntü için yapıldığı görüşünde. Araştırma verilerine gore, geçen yıla kıyasla daha azca insan ürün ve hizmet satın alırken şirketlerin KSS çalışmalarından etkilenmiş görünüyor. KSS’nin satın alma davranışı üstündeki tesirinin 2021 yılı ile kıyaslandığında yüzde 62’den yüzde 50’ye düşmüş olduğu gözlenirken, oranlar ülkelere gore büyük değişimler gösteriyor. Hindistan (yüzde 82), Meksika (yüzde 71) ve Türkiye (yüzde 67) satın alma sonucunda KSS tesirinin en yüksek seviyelerde görüldüğü ülkeler. Türkiye’nin geçen yıla gore yüzde 80’den yüzde 67’ye düşüşü, satın almada dikkat çekici bir tavır değişikliğine işaret ediyor.

Kıta olarak bakıldığında Afrika (yüzde 51) ve Avrupa (yüzde 47) alım sonucunda KSS’den minimum etkilenen kıtalar. Kenya (yüzde 27), Hollanda (yüzde 19) ve Cenup Kore (yüzde 38) en şüpheci ülkeler olarak KSS’nin satın alma sonucunda etkisizliğiyle öne çıkıyor.

ŞİRKETLERDEN ÇEŞİT ÇEŞİT PROJE

Türkiye, toplumsal mesuliyet projeleri bakımından varlıklı bir ülke. Kurumsal toplumsal mesuliyet ve çalışan gönüllülüğü esasına dayalı projeler de her yıl artış gösteriyor. Eskiden bir ihtimal yalnız büyük holdingler tarafınca hayata geçirilen KSS projeleri, artık her ölçekten firmanın gündeminde. Çevre, ziraat, eğitim, sıhhat, spor, müzik, besin güvenliği, psikoloji, teknoloji okuryazarlığı, finansman, marka ve pazarlama, fotoğrafçılık, sokak sanatları, tarih ve arkeoloji mevzularında pek oldukca şirket; sporcu, girişimci, hanım, genç, çocuk, ziraatçi, talebe, engelli bireyler, ev hayvanları ve bölgesel nebat florasına dönük birbirinden garip toplumsal mesuliyet projesi yürütüyor.

Siz mevzusu projelerin içinde öğrencilere geri dönüşüm eğitimleri veren, çocuk ve gençlere vakit yönetimini öğreten, temel fotoğrafçılık eğitimi veren, köy okullarına temiz hava sınıfları oluşturan, öğrencilere temel ilkyardım eğitimi veren, paketli besin etiketinin okunması eğitimi, topladıkları atıklarla küçüklere öykü kitabı hazırlayıp bunu da tiyatro sahnesine taşıyan, köy okullarındaki evlatları kültür ve sanatla tanıştıran, meslek liselerindeki gençlere fikrine haiz çık, diyerek sınai haklar mevzusunda eğitim veren, Orman, Maden ve Gazetecilik Fakültelerindeki öğrencilere burs veren, yetişim imkanı sunan, toplumsal ve ekonomik açıdan dezavantajlı talebe ve velilerine çeşitli eğitimler veren, öğrencilerin teknoloji okuryazarlığı ve kodlama üstüne yetkinlik kazandıran atölyeler düzenleyen, genç işsizliğini azaltmak için çalışan, gençlere spor sevgisi aşılamak için Türkiye’nin çeşitli illerinde spor salonları açan, genç müzisyenlere İstanbul Müzik Festivali’nde sahne alma imkanı sunan firmalar var. Bayanları iş hayatına katmak için çabalayan, meme kanserinde erken tanı, cam tavanı aşma eğitimleri, hanım girişimci finansmanı, bayanlara çanta örmeyi öğreten, hanım girişimcilerin ürettikleri Anadolu’nun bölgesel ürünlerinin markalaşması için çalışan ve dijital pazaryerlerini onlara açan, bayanlara hususi fotoğraf yarışması düzenleyen, hanım köy öğretmenlerinin sorunlarını azaltmayı hedefleyen, Yeni doğum yapmış annelere güvenli bağlanma, çocuk gelişimi ve evde bakım eğitimi veren firmalar de bulunuyor.

MOR YERLEŞKELER’DEN KUYUCUK GÖLÜ’NE…

Ek olarak temiz hela ve tarihe saygı projesi yürüten, maden sahalarında yer edinen arkeolojik değerleri kurtarma emek harcamaları meydana getiren, zelzele farkındalığını artırıcı tatbikat uygulaması oluşturan, zelzele bölgesindeki startup’lara fon ve mentorlük veren, zelzele bölgesinde bayanlar ve kız evlatları için psikososyal açıdan güvenli Mor Yerleşkeler oluşturan, yuvasız bırakılan hayvanlar için dernek ve bakımevleriyle iş birliği meydana getiren, otizmli bireylere iş, ek olarak otizmli beyaz yakalı personel istihdam eden, engelli montaj atölyeleri kuran, engelli fertleri istihdam eden, sesli simülasyonla engelsiz bankacılık hizmeti sunan, yelken yarışları ve mavi sularda sürdürülebilirlik emek harcamaları yürüten, bisiklet ve motosiklet sporunu destekleyen, ulusal yüzücü ve amatör spor branşlarında sponsorluklar meydana getiren, evlerde su tasarrufu sağlayarak bu oranda Kuyucuk Gölü’ne can suyu getiren ve gölden ayrılan kuşların geri dönmesini elde eden, sokak sanatçılarının grafitileriyle trafolarını renklendiren, binlerce tohum topunu toprakla buluşturan, biyoçeşitliliği korumak amacıyla Kum Zambakları’nın neslinin tükenmemesi için çalışan, çörek otu yağı ve çörek otunu gelecek nesillere tanıtıp dünyaya tanıtma hedefleyen ve Türkiye’yi çörek otu merkezi haline getirmeyi hedefleyen, Antep fıstığı tarımında verim artırma emek harcamaları meydana getiren, dikey tarıma dikkat çeken, anlaşmalı çiftçilerine parasız su ve toprak analizi yapmış olup gübreleme eğitimi veren firmalar var.

İşte şirket ve kurumların en dikkat çeken, güncel KSS projeleri…

TÜRKİYE İŞ BANKASI’NDAN EĞİTİME DESTEK

İş Bankası Darüşşafaka Eğitim Kurumları ile 2008’den bu yana “81 İlden 81 Talebe” projesini yürütüyor. Proje kapsamında eğitim gören talebe sayısı 750. Banka, yaşanmış olan zelzele felaketlerinin peşinden depremzede evlatların eğitimine de katkı sunuyor. Bu kapsamda, 2023-2024 ve 2024-2025 yılı eğitim dönemleri için, bölgede annesini ya babasını yitirmiş çocuklardan Darüşşafaka’da okumaya hak kazanacak olanların tahsil yaşamı süresince oluşacak eğitim harcamaları banka tarafınca karşılanacak. ‘Karneni Göster Kitabını Al Kampanyası’ benzer biçimde küçüklere yönelik başka projeler de yürüten banka, bununla beraber Satranç Federasyonu Ana Sponsorluğu kapsamında okullarda sayısı 30 bini aşan satranç sınıfı açtı. Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi resmi destekçisi de olan banka, 2020 senesinde Koç Üniversitesi ile Suni Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni hayata geçirdi. Merkez, görüntü ve dil işleme, finans, robotik, otomotiv benzer biçimde pek oldukca alanda üniversite-sanayi iş birliklerine katkı sağlıyor.

YEMEKSEPETİ, ÜST ÜSTE ÜÇ YIL KARBON EMİSYONLARINI DENGELEDİ

Son iki senedir Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle karbon ayak izini dengeleyip sektörde bir ilki gerçekleştiren Yemeksepeti, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım sonucu edinilen VCS (Verified Carbon Standard) sertifikalı 14 bin tonluk karbon kredisi alarak, bu yıl de tüm ofis ve depo operasyonlarından kaynaklı karbon emisyonlarını dengeledi. Yemeksepeti ek olarak saha operasyonlarının yakıtlarından meydana gelen karbon emisyonlarına karşılık olarak Ege Orman Vakfı iş birliğiyle 3. Yemeksepeti Ormanı’nı oluşturdu. Karbon kredisi alma çalışmalarının, firmanın kendi operasyonlarında üretilen Kapsam 1 ve Kapsam 2 karbon emisyonlarını dengelemeye mühim seviyede destek bulunduğunu aktaran Yemeksepeti Kurumsal İletişim Direktörü Tuba Itimat Saraçoğlu, “Yemeksepeti, Market ve Mahalle hizmetlerimiz kapsamında çalışan saha ekibinin yakıtlarından meydana gelen karbon emisyonlarını dengelemek için daha ilkin, Ege Orman Vakfı iş birliğiyle İzmit-Derince bölgesinde 72 bin 800 ağaçlık Yemeksepeti Ormanları’nı doğaya kazandırmıştık. Tüm saha operasyonlarımız yakıt kullanımından meydana gelen emisyon karşılığına denk fidan dikimi yaparak Kapsam 3 emisyonlarımız üstüne de çalışmaya başladık” diyor.

GNC MAKİNA, NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ İÇİN AKADEMİ KURDU

Talaşlı İmalat Endüstri’nde mühim bir güce haiz olan GNC Makina bünyesinde kurulan GNC Akademi, üretim sektörüne nitelikli insan deposu kazandırmayı amaçlıyor. ISO ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullar ile iş birliği meydana getiren GNC Akademi, sanayinin gelişmesine, ülkemizin üretim potansiyelinin artmasına destek verecek. GNC Akademi’de öğrencilere kuramsal ve ergonomik eğitimler verildiğini ifade eden GNC Makina Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinkaya, CNC operatörlerinin yaptıkları işin kıymetinin yeteri kadar bilinmediğine dikkat çekti. Çetinkaya, “Meslek Yüksek Okulları’nda bu işi öğrenen gençlerimiz kendi mesleklerini icra etmeyi tercih etmiyor. Oysa üreten bir Türkiye için bu gençlerimize ihtiyacımız var. Onlara yatırım yapmalı ve sektöre kazandırmalıyız. Akademimiz vesilesiyle meslek algısını yükseltmeyi, sektörde gereksinim duyulan istihdam yetersizliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bununla beraber mesleki eğitimde data ve edinim eksikliği yaşayan meslek lisesi öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunmayı ve stratejik iş birlikleri geliştirmeyi amaçlıyoruz” diyor.

BSH TÜRKİYE ÖĞRENCİLERLE GELECEĞİ KODLUYOR

BSH Türkiye, 2017 senesinde Kodluyoruz Derneği iş birliğiyle başlatmış olduğu Makers of Tomorrow (Geleceği Kodlayanlar) projesi ile öğrencilere teknoloji okuryazarlığı ve kodlama üstüne yetkinlik kazandıran atölyeler düzenliyor. İlk etapta MakersLab’da (Kodlama Laboratuvarı) beyaz eşya teknolojisi, mekatronik/otomasyon, sunum teknikleri ve tüketici iç görüleri alanlarında eğitim alan öğrenciler, fikirlerini olgunlaştırdı. Ön jüri değerlendirmesinin peşinden finale kalan yedi ekip, kodlama, elektronik ve proje planlama atölyelerine katıldı ve sağlanan malzemelerle projelerinin prototiplerini üretti. Jüriye sunum meydana getiren takımlar, projelerinin özgünlüğü, yaratıcılığı ve uygulanabilirliği bakımından değerlendirildi. Finale kalan öğrenciler iki ayrı imalathane döneminde teknoloji ekosistemiyle bir araya geldi. Birinci ve ikinci ekip BSH Türkiye’de yetişim yapma hakkı kazanmıştır. Bu iş birliğini, 2022 itibarıyla Bi’ Fikrim Var beyaz eşya teknolojisi düşünce yarışmasını hayata geçirerek bir adım ileriye taşıyan BSH, maddi imkanları olmayan gençlere yarının teknolojilerini bugünden şekillendirme fırsatı sunuyor.

SODEXO Üniversite öğrencilerinin yanında

Vatanımızda meydana gelen depremin yaralarını sarmak amacıyla meydana getirilen çalışmalara destek olmak suretiyle Sodexo’nun girişimi Yanında Platformu, İhtiyaç Haritası ile hayata geçirildi. Gelecek dönemde hem iş dünyasını hem de yaşamımızı daha iyi bir hale dönüştürmesi için gençlerin kaliteli bir eğitim alması mevzusunda hepimize vazife düştüğünü ifade eden Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme CEO’su Eda Uluca Özcan, “Yaşadığımız zelzele felaketinin peşinden ikimiz de bu sorumlulukla öğrencilerin eğitim hayatına bir nebze daha rahat koşullarda devam edebilmesi ve temel gereksinimlerini karşılayabilmesine destek olmak için Yanında Platformu’nu hızlıca devreye aldık. Teknolojik yetkinliklerimizi ve altyapımızı depremden etkilenen halkımıza yarar sağlamak için kullanmaya başladık. Bu doğrultuda İhtiyaç Haritası ile el ele vererek, depremden etkilenen üniversite öğrencilerinin besin ve yiyecek ihtiyacına destek olmak için mobil yiyecek kartlarımızdan öğrencilerimizin de faydalanmasını sağlayacak bir proje hayata geçirdik. İhtiyaç Haritası üstünden Yanında Platformu’na başvuran, ailesi ya da kendisi zelzele bölgesindeki 11 ilde ikamet eden üniversite öğrencilerinin, üç ay süresince toplam 3 bin 900 TL tutarında yiyecek kartı bakiyesinden faydalanmalarını sağlıyoruz. Destek projesinin can suyunu da ilk etapta 100 öğrencinin üç ay süresince yiyecek ihtiyacını karşılamak suretiyle verdik” diye konuştu.

SABANCI VAKFI’NDAN “HATAY’A 3 AYDA 3 OKUL” PROJESİ

Depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren bölgedeki destek çalışmalarını sürdüren Sabancı Vakfı, “Hatay’a 3 Ayda 3 Okul” projesi kapsamında Reyhanlı ilçesinde Enerjisa Hatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin inşaatını tamamladı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, yapmış olduğu açıklamada “Bölgedeki en mühim konuların içinde evlatların, gençlerin ve öğretmenlerin okul ortamında buluşması ve eğitimin kalmış olduğu yerden devam etmesi yer ediniyor. Eğitim var ise gelecek var, uygarlık var, yaralarımızı sarmak var. Öğrencilerin okul koridorlarını, sınıfları doldurduğunu göreceğimiz günleri de heyecanla bekliyoruz” diyor. Afet Platformu ile koordineli bir halde faaliyetlerine devam eden Vakıf, bölgede gerekseme dahilindeki depolara besin ve hijyen ürünleri tedariki, sahadaki ekibin operasyonel gereksinimlerine destek sağlanması benzer biçimde çalışmalara devam ediyor.

‘YENİ EKONOMİ’YE SÜRDÜRÜLEBİLİR İNOVASYON DESTEĞİ

Fikri iyelik alanında farkındalık yaratmak ve yaratıcı düşünceyi teşvik etmek amacıyla geçtiğimiz yıl başlatılan projeyle Sabancı çalışanları patent, yararlı model, endüstriyel tasarım, ticari sır ve telif hakkı benzer biçimde fikri mülkiyetin değişik alanlarında uygulama geliştiriyor. Yeni iktisat ve sürdürülebilirlik alanında yarışan bu projeler sonrasında jüri tarafınca ödüllendiriliyor. Türkiye’nin son dönemde fikri iyelik alanında mühim bir atılım yaptığının altını çizen Sabancı Tüm ortaklık CEO’su Cenk Alper, “Geçtiğimiz dönemde WIPO tarafınca açıklanan Küresel İnovasyon Endeksi’nde, Türkiye tarihinde ilk kez dünyada ilk 40 ülke arasına girdi. Listedeki sıralamamızı yükseltmeye katkı amacıyla geliştirdiğimiz bu proje, sürdürülebilir yaşam için atılmış bir adım” diyor.

ETİYA, AHBAP İÇİN YAZILIM GELİŞTİRİYOR

Yazılım şirketi Etiya, dijital dönüşüm uygulamaları ile birden oldukca STK’ya destek oluyor. Suni zekâ ile pekiştirdiği yazılım ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç eden Etiya, 2022 senesinde sanatçı Haluk Levent’in Kurucusu ve Genel Başkanı olduğu, gerçek gerekseme sahiplerine yardımı vazife edinen Ahbap Derneği’nin dijital platformlarının yazılım geliştirme süreçlerini üstlenerek bir iş birliği anlaşması imzaladı. Antak kalma kapsamında projede gönüllü olarak yer edinen Etiya çalışanları Ahbap’ın dijitalleşme sürecini hızlandırarak sürdürülebilir bir gelecek için destek oluyor. Etiya Kurucu Ortağı ve CEO’su Aslan Doğan, “İçinde bulunduğumuz toplumsal bilinçlenme çağlarında, teknoloji ve dijitalleşme, iyiliği yaymak için elimizdeki en kuvvetli vasıta. Bu yolda hepimize düşen oldukca mühim vazife ve sorumluluklar var” diyor. Her Aday İçin Bir Fidan adlı toplumsal mesuliyet projesi kapsamında ise iş görüşmesi meydana getirilen tüm adaylarla Tema Vakfı vesilesiyle bir fidan diktiklerini ifade eden Doğan, KAÇUV ve Mor Çatı Vakfı benzer biçimde STK’ları da destekledikleri bilgisini veriyor.

MICROSOFT KAYIPLARI BULMAYA YARDIM EDİYOR

Microsoft, son yıllarda vatanımızda yaşanmış olan yangınlardan etkilenen halkın acil ihtiyaçlarının karşılanmasına ve ziyan olan hayvanların tedavisine destek olmak, yeni fidanların dikimine katkı sağlamak amacıyla 22 bin dolarlık bir fon ayırdı. Ek olarak Türk Kızılay’ın “Aile Bağlarının Tekrardan Tesisi” projesi kapsamında göç yolunda kaybolan aile bireylerinin aranması ve birbirini kaybeden aile bireylerinin ulaşması için yürüttüğü çalışmalara, “İnsani Destek için Suni Zeka” programıyla destek oldu. Azure’un bulut bilişim ve suni zeka yetkinliklerini kullanarak geliştirdiği yüz tanıma modeli ile yitik kişilerin fotoğraflarını Türk Kızılay’ının sistemine kayıtlı profillerle eşleştirmeyi başardı. Zelzele bölgesi için de eğitime destek olmak suretiyle 1 milyon dolarlık fon ayıran Microsoft, zelzele bölgesi KOBİ’leri ve STK’larına 1,5 milyon dolar tutarında teknoloji desteği sundu.

BANVİT BRF SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDAYA ODAKLANIYOR

Toplumsal yatırımlarında “Sürdürülebilir Besin ve Çevre” mevzularını gündemine alan Banvit BRF, Ulusal Eğitim Bakanlığı ortaklaşa iş ile hayata geçirdiği “Akıllı Çocuk Sofrası” projesinde çocuklarda bilgili besin tüketimi alışkanlıkları oluşturmayı ve besin israfı mevzusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Gıdada sürdürülebilirlik, israfın önlenmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi mevzusuna ehemmiyet verdiklerini belirten Banvit BRF Pazarlama Direktörü Yasemin Gürleroğlu, “Birleşmiş Milletler Besin İsraf Endeksi Raporu’na gore vatanımızda her yıl 7,7 milyon ton yiyecek ve içecek israf edildiğini biliyoruz. Bu sayı şahıs başı senelik ortalama 93 kilo besin israfı anlamına geliyor. Akıllı Çocuk Sofrası Projesi ile gelecek nesilleri bilinçlendirerek, dünyamız için kalıcı bir tesir sağlamayı hedefliyoruz” diyor.

ETİ BAKIR’IN ÇEVRE MÜFETTİŞLERİ İŞ BAŞINDA

Cengiz Tüm ortaklık’in grup şirketlerinden Eti Bakır, “Çevre Müfettişleri” adını verdiği eğitim projesiyle öğrencilerde çevre bilinci ve farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında 45 okulda eğitimler veren Eti Bakır; Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’nin de bulunmuş olduğu Mazıdağı’nda bin 500 öğrenciye ulaştı. Çevre hassasiyeti, enerji verimliliği, geri dönüşüm ve atık yönetimi benzer biçimde başlıkların yer almış olduğu eğitim kapsamında bununla beraber “Atık Pil Toplama” kampanyası da başlatıldı. Mardin’de döngüsel ekonominin en iyi örneklerinden birini hayata geçirerek pirit konsantresinden kobalt, nikel, çinko ve bakırı geri kazandıklarını özetleyen Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, şöyleki konuşuyor: “Pirit konsantresinin yanı sıra batarya tozundan ender elementler ve madenlerin geri kazanımı için de emek harcamalar yapıyoruz. Dünya üretiminin yüzde 2’sine denk gelen kobaltı, Mardin’de artık ürünün içinden alarak ekonomiye geri kazandırıyoruz. Kobalt, bugün küresel ekonominin en stratejik hammaddelerinden biri; teknolojiden savunmaya, otomotivden enerji santrallerine kadar onlarca değişik alanda kullanılıyor. Şimdi odağımızda batarya tozundaki metalleri geri dönüştürmek var.”

MARİTAŞ DENİM’DEN REJENERATİF PAMUK

Önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamımız için en mühim anahtar kelime “yakından tedarik” olacak. Maritaş Denim de bu anahtarla çıkmış olduğu yolda, Harran Üniversitesi akademisyenleri ve kayıtlı çiftçiler ile bir araya gelmiş olarak rejeneratif pamuk projesi protokolüne imza attı. “Yakından tedarik” anlayışını benimseyen rejeneratif pamuk projesiyle Eylül 2023’te ilk kez kendi pamuklarını hasat edecekleri bilgisini veren Maritaş Denim Genel Müdürü Fatih Kesim, “Üniversite-Endüstri iş birliği içinde değerlendirilen ve TÜBİTAK 1505 Programı’na dahil edilen projemiz sektöre rehber olacak. Rejeneratif ziraat yalnız çevresel etkiyi azaltmakla kalmaz, doğayı ve ekosistemleri de canlandırır. Bilhassa iklim stratejilerinin mühim bir parçası olan rejeneratif ziraat şekilleri, toprak sağlığını da iyileştirir. Denim üretim sahamızın oldukca yakınında kendi pamuğumuzu hasat etmenin getirmiş olduğu ‘yakından tedarik’ imkânı ile ülke ekonomisine yararlı olacağımıza inanıyoruz” diyor.

ULUDAĞ ENERJİ İLE TRAFOLAR KONUŞUYOR

2017’den beri “Trafolar Konuşuyor” projesini yürüttüklerini ifade eden Uludağ Enerji Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ziya Yüce, “Temel hedefimiz sorunların görünürlüklerini çoğaltmak. Hizmet sahamızı kapsayan Cenup Marmara Bölgesi’nin Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova olmak suretiyle dört ilinde altı senedir toplam 65 elektrik trafosunu, sokak sanatçılarının grafitileriyle renklendirdik. Toplumsal mesajlar verdiğimiz bu trafolarda sıhhatli yaşam, bağımlılık ve trafik kuralları benzer biçimde konuların yanı sıra, pandemi döneminde kahramanlarımız sıhhat çalışanlarını da andık” diyor.

BAYCAN ELEKTRİK ‘ÜRETİME ENGEL YOK’ DEDİ

Engelli bireylerin toplumda etken rol alma haklarını gözetebildikleri temel alanlardan bir tanesi emek verme yaşamı. Engelli çalışanları için her türlü ayrıntının düşünülmüş olduğu bir altyapıyı hayata geçirdiklerini ifade eden Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Fabrikamızda çalışan engelli bireylerin emek verme hayatlarında var ise sorunları tespit etmeye ve bunlara beraber çözüm üretmeye çaba gösteriyoruz. Şirketimiz 2014 senesinde Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, İŞKUR ve Eskişehir Organize Endüstri Bölgesi (EOSB) Türkiye’de bir ilke imza atarak Engelli Montaj Atölyesi’ni kurmuştu. 2019’da oluşturulan ikinci Montaj Atölyesi’ne organize endüstri bölgesinde kurulu olan firmalar parça başı işlerini teslim etmeye başladı” diyor.

ALTERNATİF BANK’TAN ENGELSİZ BANKACILIK

Çalışanları için sakatlık, engellilik tanımları, engel gruplarını tanıma ve en doğru yazışma teknikleri mevzularında dil ve perspektif birliği eğitimleri düzenlediklerini ifade eden Alternatif Bank Marka, İletişim ve Sürdürülebilirlik Müdürü Levent Ulusoy, “Sektörde bir zihniyet değişimine öncülük ederek video serileri hazırlıyoruz” diyor. Görme engelli müşterilerinin dijital kanallardaki deneyimini iyileştirmek suretiyle, BlindLook girişimiyle iş birliği gerçekleştirdikleri bilgisini de veren Ulusoy, şunları aktarıyor: “Bu iş birliği kapsamında, BlindLook’un geliştirdiği sesli simülasyon teknolojisi vesilesiyle görme engelli müşterilerimizin dijital platformlarını daha rahat kullanabilmesi için sesli yönlendirme hizmeti sunuyoruz. ‘Engelsiz Bankacılık’ Ideathonları ile de değişik engel gruplarının bankacılık hizmetlerine erişiminde yaşadıkları sorunları çözmek için gençlerin fikirlerine başvuruyoruz.”

2 BİN KONTEYNERİN MOBİLYASI MOSDER’DEN

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremden sonrasında üyelerine çağrıda bulunan MOSDER, depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Nakdi yardımdan gerekseme malzemelerine kadar pek oldukca alanda bölgeye yararlı olmaya çalışan dernek üyeleri, anlamlı bir harekete daha imza atarak 2 bin konteynere mobilya desteği sağlıyor. MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, mevzuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada “Bahsettiğimiz bu 2 bin konteynerin büyük çoğunluğu MOSDER üyelerinin bağışlarıyla mobilyalarına kavuşuyor. Konteynerlerin içinde yatak, karyola, üçlü koltuk, berjer, dolap, şifonyer, komodin, perde benzer biçimde eşyalar bulunuyor” diyor.

CARTOON NETWORK’ÜN İKLİM KORUYUCULARI

Cartoon Network, 2021 senesinde hayata geçirdiği İklim Koruyucuları projesiyle evlatları iklim değişikliği mevzusunda bilinçlendirmeyi ve sürdürülebilir bir gelecek için atabilecekleri adımlar mevzusunda aydınlatmayı amaçlıyor. Projeye hususi hazırlanan web sitesinde İklim Koruyucusu küçüklere iklim değişikliği ile mücadelenin parçası olabilecekleri kolay görevler veriliyor. Çocuklar evde bekleme modundaki cihazları kapatma, alışveriş poşetlerini ikinci kez kullanma, artık yiyeceklerden toprak için kompost yapma benzer biçimde birçok görevi yerine getiriyor. İki yıla yakın bir süredir devam eden, Cartoon Network “İklim Koruyucuları” projesine Türkiye’de dahil olmak suretiyle Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’dan katılan çocuklar web sitesindeki iklim değişikliği görevlerini 1 milyondan fazla kez yerine getirdi.

KUM ZAMBAKLARI ASSAN İLE DOĞAYA DÖNÜYOR

Assan Alüminyum, sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında hayata geçirdiği “Biyoçeşitliliği Koruma Projesi” ile nesli çekince altında olan endemik türleri yaşam döngüsüne kazandırıyor. Türkiye’deki en mühim endemik türlerden’ Mavi Yıldız’ı Kocaeli Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştirerek yok olma tehlikesinden kurtaran şirket, bu yıl da ‘Kum Zambağı’ için harekete geçti. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Biyoloji Kısmı ile çevresel sürdürülebilirlik ve biyoçeşitliliğin korunması mevzusunda üniversite-sanayi iş birliğinde örnek bir projeye imza attıklarını kaydeden Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, “Türkiye ile Yunanistan haricinde dünyanın başka hiçbir bölgesinde naturel olarak bulunmayan Mavi Yıldız bitkisinin biyoteknolojik yöntemlerle çoğaltılıp doğaya kazandırılmasını sağladık. Şimdi de ülkemizdeki popülasyonları koruma altında olan bir öteki nebat Kum Zambağı’nın neslinin tükenmemesi için oldukca mühim adımlar attık ve tekrardan yaşam döngüsüne kazandırdık” diyor.

MİGROS 368 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERDİ

Besin israfının önlenmesi, iklim değişikliğiyle savaşım, plastik atıkların azaltılması, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması konularının takip ettikleri öncelikli başlıklardan bulunduğunu ifade eden Migros Tecim A.Ş. Kurumsal İletişim Grup Direktörü ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ahu Başkut Alyanak, “Migros Aile Kulüpleri ile İlçe Halk Eğitim Merkezleri iş birliğinde her yaştan hanım, adam ve çocuğun kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Aile Kulüplerimizle, 35 Migros mağazamız içinde kurduğumuz hususi alanlarda 178 değişik kişisel gelişim ve meslek edindirme kurslarının yanı sıra benzer ilgi alanlarına haiz kişiler için sosyalleşme olanağı sunuyoruz. Bugüne dek 368 bin şahıs karşı karşıya derslik eğitimlerimizi tamamlayarak, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın katılım ve mesleki sertifikasını almaya hak kazanmıştır” diyor.

OPET “TARİHE SAYGI” DİYOR

Bugüne dek Türkiye genelinde birçok toplumsal mesuliyet projesi gerçekleştiren ve toplumsal yaşama destek sağlamaya devam eden Opet’in halihazırda devam eden birçok projesi bulunuyor. Bunlar içinde en dikkat çekenleri; Temiz Hela Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Örnek Köy Projesi, Tarihe Saygı Projesi, Troya Arkeo-köy Tevfikiye Projesi, Troya Etnoköy, Opet’te Hanım Gücü Projesi, İşimiz Temiz Projesi, Doğaya Saygı Projesi ve Tertemiz Yarınlar Okullardan Adım atar Projesi. Mesela OPET’in 23 yıldan bu yana yürüttüğü “Temiz Hela Kampanyası” ile bugüne dek Anadolu’da 6482 saat eğitim verilerek 7,5 milyon kilometreden fazla yol kat edildi ve 12 milyonu aşkın kişiye ulaşıldı. Tarihe Saygı Projesi ile, Çanakkale Savaşları’nın geçmiş olduğu yarımada ve köylerinde oldukca sayıda düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon emek harcamaları gerçekleştirildi. Bir değişiklik ve kalkınma projesi olan “Örnek Köy Projesi” kapsamında bugüne dek altı köyde restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim emek harcamaları yapılmış oldu. Troya Arkeo-köy Projesinde ise, bölge UNESCO vesilesiyle internasyonal platformda tanıtıldı.

(Toplam: 6, Bugün: 1 )