Dünya Reklamverenler Federasyonu (WFA) ve Reklamverenler Derneği (RVD) iş birliğiyle düzenlenen Küresel Pazarlama Konferansı, küresel reklam ve pazarlama dünyasını Türkiye’deki profesyonellerle 13 yıl sonrasında ikinci kez bir araya getirdi. 27 Nisan’da İstanbul Lütfi Kırdar Kurultay ve Sergi Sarayı’nda meydana gelen konferansa, 1.200’ü aşkın şahıs katıldı. Oturumlarda meydana getirilen konuşmaların Türkçe çevirileri suni zeka teknolojisi yardımıyla yapılmış oldu. Katılımcılara esin veren konuşmalarda, teknolojiden sürdürülebilir pazarlama stratejilerine, eşitlik ve kapsayıcılık hakkında başarı hikayelerinden değişen tüketim alışkanlıklarına kadar oldukça sayıda başlık ele alındı.

Dünyada Reklam Yatırımları 900 Milyar Dolara Ulaştı

Pazarlama dünyasının gündemini belirleyen etkinliğin açış konuşmasını Reklamverenler Derneği’nin Başkanı Ahmet Pura yapmış oldu. Pura, 2022 senesinde reklam yatırımlarının yeni bir rekora imza attığını ifade ederek şunları söylemiş oldu: “Dünya’da reklam yatırımları 900 milyar dolara ulaştı kısaca bu, bugün burada dünyanın mühim ekonomik gücü ile birlikte olduğumuz anlamına geliyor. 2022 senesinde Türkiye’de de reklam yatırımları yüzde 90 oranında büyüdü ve mühim bir rekora imza attı. Dijital yüzde 70 oranıyla bu yatırımlar içinde en büyük orana haiz oldu. Türkiye’de reklam yatırımları her yıl büyümesini sürdürüyor ve küresel çapta ilk 20 pazar içinde yer ediniyor.”

Sürdürülebilir Gelişme için Döngüsel Pazarlama

Ahmet Pura’nın arkasından konuşan Dünya Reklamverenler Federasyonu (WFA) CEO’su Stephan Loerke, konferansın ana teması olan sürdürülebilir büyümeye dikkat çekmiş olduğu konuşmasında “Dünya genelinde pazarlama sektörünün büyük bir kısmı mevcut durumun sürdürülemez bulunduğunu biliyor. Bu doğrultuda ürün portföylerimizi ve iş modellerimizi daha sürdürülebilir bir tüketim ve gelişme için iyi mi kullanacağımıza yönelik olarak döngüsel pazarlama çerçevesini geliştirdik. Bu çerçeve dahilinde önceliğimiz sürdürülebilirlik bu sebeple sürdürülebilirlik, yaptığımız her şeyi kapsıyor. Gezegenimizi, insanları bir araya getiriyor. İkinci mevzumuz köktencilik inovasyon. Kısaca modeli tersine çevirmek. Öteki bir mevzu dönüşümsel liderlik. Artık eskisi benzer biçimde düşünmemelisiniz. Geçmişte öngöremediğiniz bir sürü değişik kurumla bir arada hareket etmeniz gerekecek. Bu probleminin çözülebilmesi için hem de yaratıcılığı eyleme dönüştürmek gerekiyor. Biz pazarlamacılar olarak insanları, insanların seçimlerini, davranışlarını değiştirecek mesajları iyi mi verebileceğimizi oldukça iyi biliyoruz” dedi.

Sıfır Atık Hedefiyle Çevreye En Azca Zarar Veren Konuşma

Birleşmiş Milletler sürdürülebilirlik hedeflerine uyum çerçevesinde hem de sıfır atık hedefiyle titiz hazırlıklar meydana getirilen konferansta kilolarca fazla besin, organik ve dönüştürülebilir atık döngüsel ekonomiye kazandırıldı. Unlu mamuller endüstriyel hayvan yemi, organik atıklar ise biyogaza olarak değerlendirilmek suretiyle dönüşüme gönderildi. Ek olarak toplanan kağıt, plastik, cam ve sigara izmarit atıkların da ekonomiye geri kazandırılması sağlandı. Seyahatlerden meydana gelen karbon salımını dengelemek için Türkiye’de Manisa Soma bölgesindeki Gold Standart sertifikası olan bir rüzgâr santrali projesine destek verildi.

Sektörün Geleceği için Öğrencilerle Söyleşi Seansı

Konferansın sonunda, WFA CEO’su Stephan Loerke ile Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, etkinliğe katılan öğrencilerle bir araya geldi. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Kısmı’nden Doç. Dr. Gül Şener‘in eşlik etmiş olduğu “Biz Bizlere Kalalım, Pazarlama’nın Geleceğini Konuşalım” başlıklı hususi seansta, yazışma ve reklamcılık fakülteleri öğrencileriyle sektörün bugünü ve geleceği hakkında konuşuldu. Oturumda ek olarak gençlerin kariyer hedeflerine yönelik sorularına cevap verildi.