Firmadan tüketiciye satış anlamına gelen B2C e-ticaretten sonrasında son bir yıl içinde firmadan firmaya meydana getirilen toptan satış (B2B tecim) de e-ticarette süratli bir gelişme ivmesi elde etti. İhracat ve ithalatçılar artık geleneksel yöntemler yerine B2B pazar yerlerinden tecim yapmayı tercih ediyor. Bunda global ölçekte devam eden resesyonun da tesiri bulunduğunu ifade eden TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “İthalat yada ihracat için bir ülkeye giderek onlarca toptancı dolaşmak hem maliyet hem süre tasarrufu bakımından, içinde bulunduğumuz süratli ekonomiye artık uygun düşmüyor. Aranan ürünlerin kolayca bulunması ve yüzlerce toptancıdaki tutarları karşılaştırma imkanı sunmasından dolayı B2B e-ticaretin global pazar büyüklüğü günden güne artıyor” diyor.

Cenk Çiğdemli

B2B’NİN BÜYÜME HIZI TÜM ONLINE SATIŞLARDAN FAZLA

Statista Research’ün son raporlarına nazaran, 2023 senesinde B2B satışların yüzde 17’sinin e-ticaret kanalıyla olacağının öngörüldüğüne işaret eden Çiğdemli, “McKinsey & Company araştırması ise, 2022’de B2B şirketlerinin yüzde 65’inin yalnızca çevrimiçi satış yaptığını gösteriyor. E-ticaret araştırmaları platformu Digital Commerce 360’ın verdiği bilgilere nazaran de, B2B e-ticaretin global gelişme oranı, tüm online ticaretten ortalama bir buçuk kat daha çok” açıklamasında bulunuyor.

SOSYAL MEDYA B2B İÇİN KRİTİK

B2B e-ticarete ilişkin dikkat çeken bir öteki detay da, B2B alıcılarının yüzde 46’sı araştırma ve karşılaştırma için toplumsal medya yayınlarını kullanıyor. Bu oran da pazaryerleri haricinde toplumsal medyada görünür olmak ve web siteye satın alan çekecek dijital reklam vermenin önemini ortaya koyuyor. Her üreticinin doğru bir altyapı, doğru yönetilen kaliteli bir internet sayfası ile B2B e-ihracat yapabileceğini ifade eden Çiğdemli, “B2B pazar bölgeleri mühim fakat yukarıda da bahsettiğimiz suretiyle globaldeki ithalatçıların yarıya yakını araştırmalarını toplumsal medya üstünden yapıyor. Bundan dolayı toplumsal medya kanallarından web sitenize satın alan çekecek bir planlama yapmanız gerekiyor” diyor.

DEVLET TEŞVİKLERİ

Yeni e-ihracat destekleri kapsamında, 2023 yılı için güncellenen sayılara baktığımızda, e-ihracat icra eden firmalar 27 milyon liraya, B2B platformları ise 7,2 milyon liraya, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve e-ihracat konsorsiyumları ise 81,4 milyon liraya kadar değişik kalemlerde e-ihracat desteği alabilecek. Bu rakamların bilhassa KOBİ’ler açısından oldukca büyük bir fırsat bulunduğunu düşünüyorum. Reklam ve pazarlama noktasında da devletin birçok teşvik ve desteği bulunuyor.

EN POPÜLER B2B PAZAR YERLERİ

ResearchAndMarkets.com’un son yayınladığı Küresel B2B E-ticaret Pazaryerleri 2022 raporuna nazaran, B2B pazar bölgeleri içinde liderlik Amazon Business’ta. Amazon Business’ı, eBay, Walmart ve Alibaba izliyor. Americanas Empresas, B2Brazil, Conrad, DHGate, Gloopor, Jumia, MaxAB, Mercateo, Scout Stock, TradeIndia, Tradeling, Unite, Wasoko, WeMENA ve ZAX ise en oldukca takip edilen ve incelenen pazar bölgeleri içinde içeriyor. Hepsiburada, Gmarket, Otto, Profishop, Mirakl, Allegro, Global Sources, Tradekey, Indiamart, ecplaza, kompass, ec21, diytrade, europages, made-in-china, ecvv, globalsources, busytrade ve ThomasNet şeklinde popüler platformlar da öne çıkan öteki pazar bölgeleri içinde.