Avrupa Seyahat Rehberi

Avrupa Kıtası; Afrika’nın kuzeyinde, Asya’nın batısında ve Atlantik Okyanusu’nun doğusunda bulunmaktadır. Avrupa; batıda Atlas Okyanusu, kuzeyde Şimal Buz Denizi ve Atlas Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya Kıtası ile çevrilidir. Avrupa Kıtası, Afrika’da bulunan Cebelitarık Boğazı’na güneyde 14 km yaklaşır. Güneydoğu’da ise, İstanbul Boğazı’na 0,7 km, Çanakkale Boğazı’na ise 1,3 km yaklaşarak Asya ile neredeyse bitişir. Avrupa’nın uç noktaları ise; kuzeyde Şimal Burnu, güneyde Mora’nın Matapan Burnu, batıda Portekiz Burnu, doğuda Ural Dağları’dır. Kıtanın eni 5.500 km, boyu ise 3.800 km’dir.

Kıta, yüzölçümü açısından öteki kıtalar içinde 6. sırada olup, nüfus açısından 3. sırada yer verilmiştir. Toplam dünya nüfusunun %11,5’i Avrupa Kıtası’nda yaşamaktadır. Yeryüzündeki toprağın %6,8’ini Avrupa Kıtası oluşturmaktadır. Km²’ye düşen şahıs sayısı 69,7’dir. Bu oran ile Asya’dan sonrasında 2. sırada yer verilmiştir. En fazla nüfus yoğunluğuna haiz şehri İstanbul’dur. Kıtanın en yüksek noktası 5.633 metre yükseklikle Rusya sınırları içinde bulunan Elbrus Dağı’dır. En alçak noktası deniz seviyesinin 28 metre altında olan, Rusya, Azerbaycan, İran ve Kazakistan ile sınırı oluşturan Hazar Denizi’dir.

Avrupa kelimesi Sami dillerinde “Erep” anlamına gelir. “Güneşin batmış olduğu taraf” anlamına gelen bu isim Fenikelilerden Yunanlılara “Europa” olarak geçmiştir.
Avrupa, devrimler kıtasıdır. Bilhassa demokrasi, endüstri ve bilimsel açıdan dünyayı etkileyen büyük devrimlerin gerçekleştiği yerdir.
Sanayileşmiş ülkelerden oluşan Avrupa Kıtası, dünyada ihracat ve ithalatta ilk sırada yer verilmiştir. Çeşitli uluslara mensup insanların yaşamış olduğu Avrupa’da 20’den fazla devlet vardır. Komşu ülkeler içinde dilsel, ekonomik ve kültürel açıdan mühim farklar bulunur. Avrupa’da en oldukça konuşulan ana diller sırasıyla Rusça, Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca’dır. Avrupalıların %53’ü ana dilleri haricinde minimum bir öteki avrupa dilini konuşabilmektedir. Anadil haricinde en fazla malum diller sırasıyla İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca’dır. Kıtada 225 yerli dilin konuşulmakta olsa da bu sayı dünyada konuşulan dil sayısının bir tek yüzde 3’ünü oluşturmaktadır.

Avrupa’da, son bin beş yüz senedir en oldukça mensubu olan din Hristiyanlıktır. Cenup Doğu Avrupa’da Türkiye, Bosna-Hersek ve Arnavutluk benzer biçimde bazı ülkelerde halkın çoğunluğu İslam inancına mensuptur. Birçok Batı Avrupa ülkesinde ise, çoğu zaman göçmenlerden oluşan Müslüman azınlıklar bulunur. Avrupa’da ufak sayıda mensuplarla temsil edilen öteki dinler Musevilik, Budizm, Sihizm ve Hinduizm‘dir. Bunların en büyük toplulukları ise İngiltere ve Fransa’da yaşamaktadır.

Avrupa’nın batı kıyılarında ve güneyinde Akdeniz iklimi hakimdir. Batı bölgesindeki sıcak körfez akıntısı (gulf stream) ile iklimi ılımanlaştırmaktadır. Doğu Avrupa Kıtası’nda karasal iklim hakimdir. Cenup Avrupa’da, yaz ayları sıcak ve kurudur. Alpler çevresinde yüksek oranda yağış görülmektedir. Şimal Avrupa da gene çoğunlukla yağışlı ve sisli olup, güneşli gün sayısı oldukça azdır.

Bazı Avrupa Kıtası ülkeleri içinde meydana getirilen anlaşmaya bakılırsa iç sınırları olmayan bir Schengen Bölgesi oluşturulmuştur. 1985 senesinde imzalanan Schengen Anlaşması’yla beş Avrupa Birliği üyesi iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması yönünde ilk adımı attılar. Sonraki yıllarda AB ülkelerinin çoğunluğu ve bazı AB üyesi olmayan ülkeler bu işbirliğine katılarak beraber Schengen Bölgesi’ni oluşturdular. Bu bölgeye tek bir vize ile giriş yapılabilmektedir.