Turkuvaz Medya Grubu tarafınca düzenlenen ‘6. Enerji ve İklim Forumu’nun hususi konuğu T.C. Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ‘Dönüşümü Yönetmek’ başlığı altında mühim bir konuşma gerçekleştirmiş oldu. Bakan Bayraktar, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu ve Sabah Gazetesi Iktisat Müdürü ve Köşe Yazarı Istek Güngör moderatörlüğünde yapmış olduğu konuşmada, Akkuyu‘da çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini, bu yıl içinde ilk elektriği üretmek istediklerini söylemiş oldu. Bakan Bayraktar, “Dört reaktörü 2028’e kadar devreye almak ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu buradan karşılamayı hedefliyoruz” dedi.

Yasal düzenleme hazırlıklarımız var

20 gündür sahada olduğu Erzincan’daki maden kazasındaki son gelişimleri değerlendiren Bakan Bayraktar, “İliç’teki kaza, benim bakanlığımın 9’uncu ayında gerçekleşti. İlk günden itibaren bizim Türkiye olarak eğer olmazsa olmaz mevzularımızdan biri madenler dedik. Politikalarımızı o yönden geliştirdik. Bu mevzuda bazı yasal düzenleme hazırlıklarımız var. Türkiye’yi derli toplu bir maden kanununa kavuşturma hazırlığımız vardı. Bu şekilde bir kazayla karşılaşmak hakikaten fazlaca üzücü” dedi. Madenlerin Türkiye’nin daha kuvvetli bir ekonomiye haiz olabilmesi için fazlaca mühim olduğuna dikkat çeken Bayraktar, süreci şu şekilde söyledi: “Ortalama 3 hafta İliç’teydim. Orada 9 işçi kardeşimiz halen toprağın altında. Gittiğimiz ilk günden itibaren her insanın tek amacı oradaki insanlara ulaşmaktı. Fakat şu şekilde bir tablo düşünün; ortalama 10 milyon tonluk, 400 bin kamyonluk operasyona gerekseme duyacaksınız. Bilhassa drone’larla, radarlarla, o insanların olacağı bölgeleri tespit ettik. Heyelan tehlikesi devam ediyordu. Cumhurbaşkanımız her gün benden data alarak süreci takip etti. İnsani boyutundan sonrasında olayın ikinci boyutu da çevre boyutuydu. Altın madenciliğinde siyanür kullanılıyor. Yabancı-Türk ortaklığında, yüzde 80 yabancı ortaklığında bir şirket. İş sağlığı güvenliğinde fazlaca dikkatli davrandığını düşündüğümüz bir şirketti. Fakat demek ki bir şeyler gözden firar etmiş, 8’i tutuklu olmak suretiyle tutuksuz yargılananlar da var. O gün de söyledik, bu mevzuda sorumluluğu olan kimse, nerede olursa olsun hesabını verecek. Hem temiz suyun denetim altına alınması, hem de toprağın başka bir yerle buluşmaması adına lüzumlu tedbirleri aldık. Çevreye zarar vermeden denetim altına alınmış olacak. Tertipli olarak su numunesi alınıyor. Hem suda hem de toprakta çevreyi, insanımızı rahatsız edecek herhangi bir şey söz mevzusu değil. Bu işin iyi tarafı.”

Denetim kalitesi artacak

Bakan Bayraktar, madendeki faaliyeti durdurduklarını belirterek, şunları söylemiş oldu: “Çevre Bakanlığımız çevre iznini iptal etti. Ulusal enerji ve maden politikası Türkiye için oyun değiştirici bir siyaset setidir. Türkiye maden çeşitliliği açısından dünyada sekizinci ve bu madenleri ekonomiye kazandırmamız lazım. Geçmişte yaşanmış olan kazalara baktığımızda madencilik sektöründe yaşanmış olan krizlerin bizi daha çok regülasyona ittiğini görüyoruz. Bizim planımız düzenlemeleri daha yalın hale getirmekti. Yatırımı ve sermayeyi Türkiye’ye çekmek için planlar yapıyorduk. Erzincan’dan sonrasında bu planda bir değişim olmayacak. Bu stratejiden geri dönüş yok. Gene bu yolda devam edeceğimizi umuyorum. Ne olursa olsun madencilikte iyileştireceğimiz alanlar var. Geçen yıl biz 8 bin maden denetimi yaptık. Erzincan’daki söz mevzusu madeni 2 kere denetledik. Çevre Bakanlığı da onlarca kere değişik yönlerden denetimler yapmış oldu. Biz denetim kalitemizi de artırmalıyız. Bunu görüyoruz. Burada firmanın de üstüne düşenler var. Bu şekilde kazalarda şirketi ortada göremiyorsunuz. Kenara çekilip tüm süreci devlete bırakıyorlar. Görevli madenciliğin önceliği, işletmecinin sorumluluğudur. Bu mevzuda düzenlemeler olacak. Madencilikte de bankacılığa benzer bir denetleme kurumu kurma yolundayız. Oradaki metodolojik yaklaşım benzer biçimde. Ruhsat iptali son olarak aşamada olmalı. Yeni bir denetim mekanizması da geliştirmeyi düşünüyoruz.”

Türkmen gazını derhal alabiliriz

Enerjideki öteki güncel ve mühim mevzulara da değinen Bakan Bayraktar, “Türkmenistan gazı senelerdir gündemimizde olan bir mevzu. Şartların olgunlaştığı bir noktadayız. Türkmenistan’dan gazın Türkiye’ye gelmesiyle ilgili ilk alternatif İran üstünden swap. İkinci seçeneğimiz. İran ve Azerbaycan üstünden swap, son seçeneğimiz ise Hazar denizinden boru hattıyla gelmesi. Son seçenek daha uzun vadeli ve sürdürülebilir. Türkmenistan’dan 2 milyar metreküp gazı hızla temin edebilecek noktadayız” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Yenilenebilir enerjinin önünü açacağız

Bakan Bayraktar, Akkuyu’daki çalışmalara yönelik de şunları söylemiş oldu: “Emek harcamalar yoğun şekilde devam ediyor. Bu yıl içinde ilk elektriği üretmek istiyoruz. Fakat süreçte karşı karşıya olduğumuz açık ve kapalı bazı yaptırımlar var. Onları sahaya yansıtmadan çözmeye çalışıyoruz. Dört reaktörü 2028’e kadar devreye almak ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu buradan karşılamayı hedefliyoruz. Bunu yaptığımız takdirde yenilenebilir enerjinin önünü açmış olacağız. Türkiye’nin 30 yılda 20 bin megavatlık kurulu güce ihtiyacı var. Sinop’la ilgili iki ilgili ülke var. Rusya ve Cenup Kore Cumhuriyeti. Trakya’yı ağırlıklı olarak Çin’le konuşuyoruz, orada fazlaca ciddi noktaya geldik. Sinop’la ilgili normal olarak ki Rusya ve ROSATOM. Akkuyu’da ciddi tecrübemiz var, dolayısıyla bu tecrübeyi Sinop’a taşımak istiyoruz. Görüşmelerimiz iki tarafla devam ediyor. Gaz merkeziyle ilgili da ilk etapta İstanbul finans merkezine gaz tecim platformu üstünde çalışıyoruz, Gazprom’la çalışıyoruz. Bunu da kısa sürede devreye alabileceğimizi düşünüyoruz. Silivri’de kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. Türkiye fazlaca büyük bir piyasa, Türkiye’nin doğalgaz piyasası Avrupa’nın dördüncü büyük piyasası. Türkiye mühim bir piyasadır, mühim bir merkezdir.” Keşiflere ilişkin de Bakan Bayraktar, şu detayları paylaştı: “Karadeniz Sakarya gaz sahasındaki bulgu Ağustos 2020. Oldukca kısa sürede gazı karaya çıkardık, evlerimizde kullanılır hale geldi. Ve bugün itibarıyla o sahadan 3.5 milyon metreküplük üretim yapıyoruz. Ve kesin bir halde üretimimiz artıyor. Kararlılıkla 10 milyon metreküpe doğru gidiyoruz. Fakat hedefimiz 40 milyon metreküp. 15 milyon hane halkının ihtiyacı karşılanacak. 2024 için 2, bir ihtimal eğer zamanında yapabilirsek 3 tane ayrı arama kuyusu kazacağız.”

Gabar’da 100 bin varile çıkacağız

Karadeniz keşfi kadar Gabar keşfinin de fazlaca mühim bulunduğunu vurgulayan Enerji Bakanı Bayraktar, şu şekilde konuştu: “Gabar’da günlük 37 bin varil petrol üretiyoruz. Bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu, nisan ayında da 9 yeni kuyu açacağız. Böylece ilk etapta günlük 50 bin varile, 2024 sonunda da 100 bin varile çıkacağız. O bölgeye fazlaca yoğunlaşmış durumdayız. Doğalgaz ve petrolde dış pazarlarda da üretim amaçlarımız var. Somali’deki denizlerde petrol ve doğalgaz araması için çalışmalara başlayacağız. Libya’da karada bazı sahalarda ilgilerimiz devam ediyor.” Desteklere ilişkin de data veren Bakan Bayraktar, “Geçtiğimiz yıl elektrik ve gaz 282 milyar lira destek verdik. Bütçe imkân ve kabiliyetleri kapsamında vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Destek mekanizmamız ihtiyacı olana da olmayana da şeklinde fakat biz bunu daha fazlaca gerekseme sahiplerine kaydırmak istiyoruz” dedi.

Kapasiteler artık üretime dönmeli

Bakan Bayraktar, şu şekilde devam etti: “Sanayicilerimizin ve yatırımcıların elinde olan yenilenebilir enerjide bazı kapasiteler var. Bizim beklentimiz bu kapasitelerin artık üretime dönmesi. Yatırımcılar da bazı engellerden bahsediyorlar. Üstünde çalıştığımız konulardan biri de izin süreçlerini daha süratli ve etkin hale getirmek. Süper izinlerle belirli bir süre içinde kamu idarelerinde beklemeden izinlerin alındığı bir modeli seçimden sonrasında Meclis gündemine getireceğiz. İletim şebekemizin ilave yatırımlara ihtiyacı var. Dünya Bankası ile bu mevzuda çalışıyoruz. Daha fazlaca yenilenebilir enerjinin olacağı bir şebeke yatırımı üstünde çalışıyoruz.”

‘Enerjimiz Geleceğimiz’ ödülleri dağıtıldı

Forum, 4. Enerjimiz Geleceğimiz Ödül Töreni’yle sonlandı. İklim ve enerji alanındaki mühim adları bir araya getiren törende, ödülleri Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar takdim etti.

Kırsal Bölge Seminerleri projesiyle Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör; Sivas’ta Topraksız Cam Serada Yetişen Domateslerin İhracatı projesi ile ödül alan Biotrend Enerji CEO’su Özgür Ümit Eroğlu; Yüzer Yaşam Şehir projesi ile Karadeniz Tüm ortaklık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Harezi Yılmaz; Daha İyi Bir Gelecek Platformu projesiyle Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, İleride Programı projesi Shell Türkiye İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci; Sürdürülebilir Kalkınmaya Sağlamış olduğu Katkılardan dolayı RHG Enertürk Enerji Genel Müdürü Alpay Beyla; Bütünlüklü Sürdürülebilirlik Stratejisi projesiyle Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ; Womentum Programı’yla Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl; Kalyon PV Isı Geri Kazanım Projesi’yle Kalyon Tüm ortaklık Yönetim Kurulu Üyesi Murathan Kalyoncu; YEK-G –Şarj İstasyonları Projesi ile EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas; Sürdürülebilirlik Stratejisi projesiyle SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov; GECO (Jeotermal Emisyon Kontrolü) projesiyle Sıkıntılı Enerji CEO’su Sinan Ak ve Atıkların Geri Dönüşüm Ve Sıfır Atık Programı projesiyle ORGE Enerji Kurucu CEO’su Nevhan Gündüz ödüllerini Bakan Bayraktar’ın elinden aldı.

6. Türkiye Enerji ve İklim Forumu’na kuvvetli sponsor desteği

Forumun ana sponsorluğunu Halkbank, Kalyon Enerji, Türk Telekom, Vakıf Leasing, Ziraat Bankası, co sponsorluğunu Enerji SA, RHG Enertürk Enerji, Smart Güneş Teknolojileri, SOCAR Türkiye, destek sponsorluğunu ise Akfen, BioTrend, Karakan Enerji, D&R, Epiaş, İdefix, NaturelGaz, Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, Papara, Shell, Sıkıntılı Enerji üstlendi.