Bilim ofiste sık sık yaşanmış olan ‘klima savaşları’ hakkında ne diyor? Hanımefendilerin erkeklerden daha fazlaca üşümüş olduğu doğru mu? Evet, ısı tercihleri cinsiyete nazaran değişiyor şeklinde görünüyor; çoğu zaman bayanlar sıcak ortamları severken erkekler nispeten daha serin ortamları tercih ediyor.

Araştırmalar hanımefendilerin ılık ortamlarda bazı becerilerde daha iyi performans gösterdiğini ve bu durumun onları daha üretken hâle getirdiğini gösteriyor. Erkekler ise daha düşük sıcaklıklarda çalışırken daha iyi performans gösterme eğiliminde.

Bir başka araştırmaya göre hanım ve adamların sık sık klima mevzusunda tartışmasının bir sebebi var: Binaların ve ofislerin ısıtılması ve soğutulmasına ilişkin standartlar adamların konforuna öncelik veriyor.

Getty Images

Hanımefendilerin soğuğa karşı daha duyarlı olmalarının birçok sebebi bulunuyor. Hollanda’da uygulamalı bir bilimsel araştırma kuruluşu olan TNO’da termofizyolog olan Boris Kingma hanımefendilerin erkeklere nazaran tipik olarak daha minyon bulunduğunu, cilt yüzeyinin hacme oranının nispeten daha yüksek bulunduğunu ve bunun da daha süratli ısı kaybetmeye yol açtığını söylüyor. Ek olarak Kingma daha azca ısı üreten kas dokusuna ve daha düşük metabolik hızına işaret ediyor.

Araştırmalara göre hanımefendilerin bilhassa elleri daha düşük bir cilt sıcaklığına haiz ve bu durum erkeklerden daha çok üşümelerine niçin olabiliyor. Lancet’te yer alan bir çalışmada, 219 şahıs içinde hanım iştirakçilerin ellerinin adam katılımcılarınkinden daha soğuk olduğu tespit edildi. Sadece hanımlarda averaj çekirdek vücut sıcaklığının daha yüksek olduğu ve bunun da kısmen menstrüel döngülerden kaynaklandığı görüldü.

Elbet çekirdek vücut ısısı perimenopoz ve postmenopoz esnasında da değişim gösterebiliyor. Arizona’daki Mayo Clinic’te hanım sağlığı iç hastalıkları başkanı olan Jewel Kling, östrojendeki düşüşlerin ısı hassasiyetine katkıda bulunabileceğini söylüyor.

Bayanlar ek olarak, soğuğa karşı hassasiyete neden olabilen hipotiroidizm dahil bazı kronik hastalıklar ve otoimmün durumlar açısından daha yüksek risk altında.

Bilmemiz ihtiyaç duyulan başka ne var?

Kuşlar ve yarasalar üstünde çalışan Tel Aviv Üniversitesi Zooloji Fakültesi’nden profesörü Eran Levin, ekibiyle beraber yüksek rakımlarda ve daha soğuk çevresel koşullarda adamların oranının daha yüksek bulunduğunu, dişilerin oranının ise tam tersi sıcak koşullarda daha yüksek bulunduğunu gözlemlemiş. Araştırmacılar, cinsiyete bağlı ısı tercihlerinin dişilerin yavrularını koruma çabası sebebiyle evrimleşmiş olabileceği varsayımında bulunuyor.

Levin, “Bu keşfin mühim çıkarımları var. Bizlere insanoğlu olarak istisnai varlıklar değil, birer memeli olduğumuzu ve çevreyle ilgili deneyimlerimizin öteki memelilerinkiyle aynı doğrultuda seyrettiğini hatırlatıyor” diyor.

Netice: Genel olarak bayanlar soğuğa karşı erkeklerden daha duyarlı olma eğiliminde. Sadece hormonal değişimler, bazı tıbbi durumlar ve öteki faktörler ısı hassasiyetini etkileyebiliyor.