Artırılmış gerçeklik (AR) özellikli gözlükler, CES 2024’te oldukça popülerdi. XREAL’den TCL’e kadar Mashable ekibi, önümüzdeki birkaç yıla yaşamımıza girmeye hazırlanan çeşitli akıllı gözlükleri tecrübe etme şansını buldu.

Eğer telefonunuzun bir uzantısı olacak, iyi bir gözlük arıyorsanız, Ray-Ban’in Meta Akıllı Gözlüğü oldukça işe yarıyor. Sadece çevrenizi artırılmış gerçeklikle daha da varlıklı bir halde görmek istiyorsanız, bu AR gözlükler CES 2024’te oldukça sükse yapmış oldu:

1. TCL RayNeo X2 Lite

TCL RayNeo X2 Lite AR gözlük, TCL RayNeo X2’nin yeni versiyonu. Adından da belli olduğu benzer biçimde önceki versiyondan daha hafifçe ve daha rahat. Hatta o şekilde ki, TCL onu “dünyanın en hafifçe tam renkli AR gözlüğü” olarak vasıflandırıyor.

Mashable’dan Cecily Mauran, RayNeo X2 Lite akıllı gözlüğü denerken.
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

X2 Lite içinde akıcı diyaloglara girebileceğiniz bir Suni Zekalı Akıllı Destek’yla geliyor. Ek olarak içinde 3 boyutlu haritalı yol yardımı ve sekiz dile kadar gerçek zamanlı tercüme özelliği de barındırıyor. Açıkçası bu tercüme vakasının oldukça garip bulunduğunu düşünüyoruz. Örneğin yurtdışında tatile gittiğinizde ikide bir telefonunuzu çıkarmak zorunda kalmadığınızı düşünün.

Gerçek zamanlı tercüme hususi durumunu CES 2024’te tecrübe etme imkanı bulduk. RayNeo’nun yetkilisi Korece konuşurken, söylediklerinin anında gözlerimizin önünde çevirisinin belirmesiyle büyülendiğimizi söyleyebilirim. Doğal burada ortamda bir tek karşınızdaki kişinin hitabı gerekiyor olacak. Diğer türlü öteki konuşmalar da karışabiliyor.

2. XREAL Air 2 Ultra

XREAL Air 2 Ultra akıllı gözlükler ise CES 2024’te ilk kez ilgi çekici bir bilhassa tanıtıldı: altı derecede özgürlük.

Öteki bir deyişle bu yeni gözlük, belli bir sanal alanda kalmak yerine, simüle edilen bir çevrede fizyolojik olarak dolaşmanıza olanak sağlıyor. Hem de bir tek kafanızı hareket ettirerek.

XREAL Air 2 Ultra
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Buna ek olarak XREAL Air 2 Ultra, elinizi de takip edebiliyor. Böylece bu gerçek dışı dünyadaki sanal objelerle de etkileşime girebiliyorsunuz. Görünüşe gore bu gözlük, Apple Vision Pro’ya zor zamanlar yaşatacak; şundan dolayı kafanızdaki şey ne ağır, ne de hantal bir pili var.

3. XanderGlasses

X2 Lite ve XREAL Air 2 Ultra’nın aksine XanderGlasses, eğlence amaçlı üretilen bir gözlük değil. Daha fazlaca erişilebilirlik odaklı olarak tasarlanmış. Mesela duyma engeli olan kullanıcılar için XanderGlasses, karşınızdaki kişinin konuştukları için aynı anda altyazı verebiliyor.

XanderGlasses gerçek zamanlı altyazı gösterebiliyor.
Fotoğraf: Xander

Mesela karşınızdakini duymakta güçlük çekiyorsanız ve XanderGlasses’ı takıyorsanız, gözlerinizin önünde karşınızdakinin konuştuklarının birer birer yazıldığını görebileceksiniz.

Son görüşlerimiz

Ortalama 10 yıl ilkin Google Glass tanıtıldığında insanoğlu çok da fazla etkilenmemişlerdi. Sadece Ray-Ban Meta Akıllı Gözlüğün ortaya çıkmasıyla beraber daha çok insan, yüzlerinde teknolojik ürün bulundurma mevzusuna daha fazlaca ilgi göstermeye başladı.

Doğal ki Ray-Ban Meta Akıllı Gözlük oldukça kolay bir ürün. Sadece bir çok insan bu AR özellikleri bulunmadığı için hayal kırıklığı yaşıyor. İşte bu aşamada da TCL RayNeo, XREAL ve Xander benzer biçimde markalar, kullananların isteklerini karşılamak için devreye giriyor.


Kimberly Gedeon’un makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.