PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Yeni sürümüyle trilyonlarca veriyi işleme kabiliyetine erişen ChatGPT, bununla beraber eş zamanlı olarak çıkan pek oldukca değişik uygulamayla beraber yaşamı kolaylaştırmaya başlıyor. Bilhassa de grafik ayağında karşımıza çıkan uygulamalardan kabul edilen Midjourney ile beraber kullanıldığında oyun sektörü için oldukca mühim alternatifler sunması, şaşırtıcı düzeylerde sonuçlar sunabiliyor. Peki oyun sektörünün ne yönde bir eğilime kavuşacağını söyleyebilir miyiz? Kati bir öngörüde bulunamasak da ortaya yıkıcı olmasıyla birlikte dönüştürücü bir etkiyle erişilen bir metodoloji sunduğunu belirtmek mümkün.

OYUN MOTORLARINA EKLEMLENİYOR

Pek oldukca yazışma teknolojisi noktasında karşımıza gelen eklemlenebilir yapılar, oyun endüstrisi için bugün suni zekâ ile yoluna devam ediyor. Oyun motorlarının kendi içinde sundukları kodlama sistemleri ve grafik unsurların birbirine bağlanmasını elde eden süreçler, bugün suni zekâ ile mümkün hale getiriliyor. Fazlaca rahat olarak niteleyebileceğimiz ara kodlar üstünden, oyun motorlarına artık direkt komut vermek suretiyle hususi gereksinimler eklenebiliyor. Mesela, “şu şekilde bir sahne kuralım, şu şekilde bir kutu olsun ve kutunun üzerine basıldığında şu kadar ilerlesin” benzer biçimde bir komut dizisini beş dakikanın altında sisteme entegre edebilen bir yapıyla karşı karşıyayız. Peki grafik ihtiyacınız mı var? Midjourney de orada devreye giriyor. Aslına bakarsanız ChatGPT’nin de görsel desteği mevcut, sadece şu an için son kullanıcının ona ulaşmasında değişik yollar denemesi gerekiyor. Sözün aslı, bu iki yazılımın kullanılması suretiyle direkt bir üretim ağının inşası mümkün görünüyor. Doğal bu akıllarda bazı sual işaretleri uyandırabilir. Geçtiğimiz aylarda da dile getirdiğimiz şekilde sektördeki pek oldukca meslek grubunu bekleyen bir değişiklik söz mevzusu. Tıpkı artık derleme durumunda akademide karşılaştığımız yoğun süreçlerin değişik anlamlarda güçlendirilmesinde olduğu benzer biçimde, her insanın kendini değişik noktalarda yetiştirmesi gerekiyor. Doğrusu nitelikli iş gücünün donanımının multidisipliner bağlamda şekillenmesi gerektiği ve yetkinliklerin aynı seviyede kuvvetlendirilmesini koşul koşan yeni bir akıma doğru ilerliyoruz. Mesleklerin kaybolmasından ziyade bir dönüşüm geçireceği gerçeği, artık bir kanıta haiz. Nedenini anlayabilmek için iş akış sistemlerindeki görülen değişime odaklanılması gerekiyor.

BİLMEDEN YAPILABİLİR Mİ?

Bahse mevzu suni zekâ araçlarının kullanımı; tarifi güç bir kolaylık sağlıyor, evet. Sadece bu tarz şeyleri, temeli olmayan birinin kullanımı da hiçbir şey ifade etmiyor, diyebiliriz. Doğrusu bir oyun hazırlanacak bulunduğunu varsayalım. Sektörü, gereksinimleri ve yol haritasını bilmiyorsanız önünde sonunda bir noktada kilitlenileceği aşikâr. Bundan bahisle, üretimin iş akışına başat olma şartı, aslî unsur olarak karşımıza geliyor. Doğrusu sistemi tanımıyor, neyi nereye hangi şartlar altında yerleştirebileceğinizi bilmiyorsanız, suni zekâ size iyi mi yapmanız gerektiği mevzusunda destek olamayacaktır. Ayrıca, bilhassa ChatGPT’nin web üstündeki üç boyutlu grafik kütüphaneleri de dâhil olmak suretiyle pek oldukca noktada çıktılar verebildiğini, bu çıktılar için tavsiyeler sunabildiğini gördüğümü belirtmeliyim. Sadece yapmış olduğu önerileri yerine getirebilmek için gene aynı şekilde o yazılım dilini bilmeniz icap ettiğini not düşmeliyiz. Tıpkı, görselin entegre edilme süreci benzer biçimde. Doğrusu suni zekâ, sıfırdan bir üretim sürecini sizlere sunamasa da iş akışında geçen süreyi oldukça kısaltma fırsatı sunuyor, demek daha doğru olacak. Hem de o denli hafife alınmayacak şekilde. Bizatihi deneyimlediğim, ortalama iki hafta süresince devamlı şekilde üstünde çalışmış olduğum bir veri çekim algoritmasını, ortalama iki saatlik bir otur-kalk seansından sonrasında neredeyse birebir olacak şekilde karşıma getirmesi oldu. Sadece gene de insan faktörünü ortadan kaldıran bir süreç sunmuyor. Öyleki bir iddiası da hemen hemen yok. Sadece asla olmayacak anlamına da gelmiyor. CNBC’den Sam Shead’in 2021 tarihindeki haberinde referans olarak yer verdiği, ChatGPT’nin oluşturucusu OpenAI’ın CEO’su Sam Altman’ın bir yazısı bulunuyor. Yazıya https://moores.samaltman.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Bundan tam iki yıl ilkin yazılmış yazı, “Her şey için Moore’un Yasası” başlığını taşıyor. Bir öngörü olarak geçmişten bugüne gelinen gelişme noktasına mühim bir ışık tuttuğunu söylememiz gerekiyor.