PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Geride bıraktığımız yıl pek oldukça kere enflasyonist baskının ve büyümelerdeki yavaşlamaların pek oldukça internasyonal devi ne seviyede etkilediğini yazmıştık. Bu aşamada işten çıkarmaların da bir o denli sertleştiğini hatırlayacaksınızdır. Aslına bakarsanız ilkin pandeminin yaratmış olduğu aşırı gelişme ve yeni normaller bağlamında pek oldukça ufak ve orta oyun girişimi ekonomik bağlama kendini oturtamamıştı. Eş zamanlı olarak bir de yükselen çip krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı şeklinde politik krizler de devreye girince işin içinden çıkılmaz bir hal aldı. Halihazırda pek oldukça oyun şirketi büyük zorluklar yaşıyor. Mücadelede kan kaybetmemeye çalışanlarsa, en büyük olanlar.

OYUN ENDÜSTRİSİ KRİZ GEÇİRMEZ Mİ?

Oyun endüstrisi ilk kez 2023’e girildiğinde bir gerileme-duraksama süreci yaşamıştı. Şu an pek oldukça noktada, zihinlerde aynı sual var. Oyun endüstrisi için yıkılmaz bir kale diyorduk. 2024 bunun aksini mi söyleyecek? Yoksa acaba hala öyleki mi? Digiday’den Alexander Lee geçtiğimiz yıl bu mevzuyla ilgili yazmış olduğu yazıda oldukça güzel bir notkaya değiniyor. O da 2008 krizi. O krizden bu yana pek oldukça kere kriz gören pazar bir halde sıyrılmayı başardı. Bilhassa tüm dünya ekonomisinin kilitlendiği pandemi zamanında, tam terzi yönde inanılmaz bir sıçrama yapmış oldu. Bunu recession-proof (resesyon-geçirmez) olarak tanımlamış. Sadece alan profesyonelleriyle yapmış olduğu görüşmelerde e-sporun pek o yönde seyretmeyebileceği yorumlarına ulaşmış. Ustalaşmış e-spor organizasyonlarının satış uzmanlarının görüşlerine yer verdiği yazısında, gerekçe olarak sürecin sponsor yardımı ile beraber ilerlemesi gösteriliyor. Doğrusu oyunun direkt satışı kriz geçirmez şeklinde görünse de onun tutundurma ayağında bir sorun görülebilir şeklinde anlıyoruz. Yine oyunun kendisine döndüğümüzde pek oldukça işten çıkarmayla karşılaştığımız bir 2023 yaşadığımızı görüyoruz. Evet oldukça yüksek marka kıymeti ve satışı elde eden işler oldu. Fakat öteki taraftan işlerin o kadar da o yönde gitmediğini anlıyoruz. Bunun devamında bir tek işten çıkarmaların değil, ilana koyulan iş anlamında da bir azalmanın bulunduğunu söylüyor GameIndustry.biz’den Christopher Dring. Dring, Games Jobs Live üstünden elde etmiş olduğu verilerden Birleşik Krallık özelinde Ekim 2022 ile Ekim 2023’yi kıyasladığında bin civarı bir azalma meydana geldiğini aktarıyor. Fakat öteki taraftan kendi atıf verdiği Game Sales Data raporlarının (IPSOS’un belirli aralıklarla yayınladığı ve oyun piyasasına dair bilgiler veren rapor) güncel haline baktığımızda bir ilginçlik de görüyoruz. Oyunun kendisine yönelik pazar, kıymet kaybetmiyor şeklinde görünüyor. En azından bazı spesifik platformlar için. Mesela uygulama içi satın alma istatistiklerinde evlatları harcama meydana getiren anne babalar bağlamında bir istatistik yayınlamışlar. 2020’de Avrupa’da 33 euro olan averaj uygulama içi satın alım tutarı, 2023’te 39 euro’ya yükselmiş. Şimdi bunu da enflasyonla mı açıklayacağız? Kim bilir. Şu sebeple en sonunda oyunun üretim maliyeti enflasyonist baskı karşısında yükseliyor. İşçi maliyeti ve donanım fiyatlamalarındaki artış, gelinen noktada oyunun satış bedelini de vuruyor. Bugün durum oldukça oldukça ürkütücü olmasa dahi, halihazırda devlerin vermiş oldukları savaşım göz önünde bulundurulduğunda birazcık daha dikkatleri çeken bir mevzu olmaya başlıyor.

STRATEJİLER NETLEŞTİRİLİYOR

Microsoft geçtiğimiz Ocak ayının sonlarına doğru daha oldukça taze satın alımını tamamladığı Activision Blizzard’dan ve Xbox ekiplerinden bin 900 şahıs ile yollarını ayıracağını deklare etti. Activision Blizzard ile beraber, King de Microsoft’a geçmişti ki King’i mobil oyun geliştiricisi olarak tanımlayabiliriz. Bu bağlamda Microsoft’un mobil oyun sektöründe değişik hamleler yapacağını düşünüyorduk. Fakat değişik bir haber oldu bu. The Verge’ten Tom Warren, Microsoft Gaming’in CEO’su Phil Spencer’a ulaşmış ve mevzu hakkında bir cevap almış. Spencer, sürdürülebilir maliyet yapısına ve takımlar arasındaki vazife çakışmalarını engellemeye yönelik bir hamle bulunduğunu işaret ediyor anladığım kadarıyla. Aslına bakarsanız 22 bin çalışanları bulunduğunu, yalnızca bin 900 isim ile yollarını ayıracaklarını belirtmiş. Öteki taraftan, büyümek istedikleri alanlara doğru yatırımlarını da devam ettireceklerini ifade etmiş. Microsoft’un emsalsiz büyüklüğü bir yana, daha oldukça yeni ve sıkıntılı bir süreç akabinde gerçekleşmiş satın almanın akabinde bunun yaşanması oldukça garip. Öteki taraftan, pazara yönelik gelişme yönünü ne noktaya çevireceği mevzusunda merak uyandırıcı oluyor. Kaldı ki, halihazırda mobilde ne yapacağını bekliyoruz.