Son yıllarda, pandemi, küresel ekonomik krizler, politik liderlerin kararları gelişmiş ülkeleri daha içe kapalı bir hale getirirken, bu ülkelerde dolaşım, oturum süreçleri ve ana para transferi zorlaştı. Birçok insan ise gayrimenkul yatırımlarıyla beraber verilen oturum, vatandaşlık programlarıyla bu kısıtlamaları aşıyor. Yalnız 2021’de bu amaçla meydana getirilen yatırımların 400 milyar doları aştığına dikkat çeken Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, 2022’de rakamın yüzde 20 civarında büyüdüğüne dikkat çekti.

Dünyada artan enflasyon ve ülke içi krizler, kırılganlıklar gayrimenkul yatırımlarını tetikliyor. Yalnız 2021’de yatırımcıların ülkeleri haricinde almış olduğu gayrimenkuller için ödediği miktar 400 milyar doları aştı. Bu rakamın 2022’de minimum yüzde 20 büyüdüğüne dikkat çeken Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, “Bu pastada en büyük oranı; ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri benzer biçimde ülkeler aldı” dedi. Son yıllarda, pandemi, küresel ekonomik krizler, politik liderlerin kararları benzer biçimde nedenler gelişmiş ülkeleri daha içe kapalı bir hale getirdi. Bu durum öteki ülke vatandaşlarının bu ülkelere olan dolaşımını, oturum süreçlerini ve ana para transferini zorlaştırıyor, kısıtlıyor. Fakat birçok insan gayrimenkul yatırımlarıyla beraber verilen oturum, vatandaşlık programlarıyla bu kısıtlamaları aşıyor. Akyüz’e bakılırsa Çin ve Hindistan vatandaşları gayrimenkul alımıyla sunulan vatandaşlık ya da oturum programlarını en fazlaca tercih edenlerin başlangıcında geliyor. Yeni vergi uygulamalar sebebiyle ABD ve Fransa vatandaşları, BREXIT sonrası AB devletlerinde oturum elde etmek isteyen İngiliz vatandaşları son dönemde oturum ve vatandaşlık programlarına dâhil oluyor. Rusya -Ukrayna savaşının neticelerini da ciddi bir tesiri bulunuyor. Ukraynalılar daha fazlaca Avrupa programlarına yönelirken, tüm kapıları kapanan Ruslar Türkiye’ye yöneliyor. Bu durumun organik olarak küresel gayrimenkul pazarının büyümesine de niçin olduğuna dikkat çeken Narazan, “Yukarıda saydığım sebeplerin kısa ve orta vadede değişmesi pek mümkün görünmüyor. Bu da bizlere pazarın gelecek yıllarda da fazlaca canlı olacağını, büyümesini sürdüreceğini gösteriyor.” dedi.

Bu pastada Golden Visa benzer biçimde programların mühim yer tuttuğuna değinen Narazan, “Golden Visa’yı, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yöntemiyle oturma izni ve vatandaşlık hakkına haiz olma programı olarak niteleyebiliriz. AB’de başlamış olan ve bilhassa İspanya, Portekiz, Yunanistan benzer biçimde ülkeleri negatif bir halde etkileyen ekonomik krizin peşinden gene bu üç ülke ve Malta’nın Golden Visa programında öncü ülkeler bulunduğunu söyleyebiliriz. Golden Visa programı, ilk olarak gezi özgürlüğü tanıyor. Program yalnız AB devletlerinde değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz gezi imkânı tanıyor. Gayrimenkul yatırımınızdan euro bazlı kira elde etme imkânının yanı sıra AB devletlerinde tecim ve emek harcama hakkı da tanıyor. Golden Visa’nın sunmuş olduğu haklardan yatırımcının eşi, 21 yaşına kadar olan yada okuyan evlatları ile bakmakla yükümlü oldukları anne babaları de faydalanabiliyor. Çocuklarınız için AB devletlerinde eğitim olanağını sunarken, bu eğitim için öteki ülke vatandaşlarına bakılırsa daha uygun ekonomik koşullar elde edebiliyorsunuz. Yatırım tarafına baktığımızda, standart yatırım miktarından bahsedemeyiz, zira koşullar ülkeden ülkeye değişiyor. Yunanistan için 250 bin euro değerinde yapılacak bir gayrimenkul yatırımıyla AB özgür dolaşımı elde edebiliyorsunuz. Bu yatırım miktarı Portekiz’de 280 bin eurodan başlarken, İspanya’da 500 bin euroyu buluyor. Bu maliyetlerin üstüne avukatlık, alım satım harcamaları benzer biçimde maliyetleri de ekleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

‘Yerli, İstanbul yerine Yunanistan’dan konut alıyor’

Son iki yılda süratli yükselen emlak tutarları sebebiyle, Türkiye’de konut almanın zorlaştığına dikkat çeken Narazan, “İstanbul’da gayrimenkul tutarları Avrupa şehirleriyle yarışıyor. Bunun sonucu olarak, İstanbul’da yeni bir konut almak yerine Yunanistan, Portekiz, İspanya benzer biçimde Avrupa Birliği ülkelerine, İngiltere ya da ABD benzer biçimde ülkelerde konut edinme eğilimi artıyor. AB devletlerinde yapacağınız gayrimenkul yatırımı, Avrupa Birliği’nde özgür dolaşım, vatandaşlık ve yüksek kira getirisi benzer biçimde birçok avantaj sağlayabiliyor. Bu da yurtdışında konut alımını teşvik eden unsurlar olarak dikkat çekiyor. Yüksek getirili gayrimenkul yatırımı isteyen, evlatları için iyi bir eğitim kariyeri planlayan, internasyonal yatırımlarını daha sıhhatli yönetmek isteyen Türk vatandaşları yurtdışında gayrimenkul yatırımlarına yöneliyor. Bu trende katılan Türk vatandaşları için de Vesta Global olarak talep odaklı çözümler sunuyoruz.” dedi.