PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Ufak ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2023 senesinde öncelikli olarak ithalatı yüksek “stratejik ürünleri” yerlileştirmek ve millileştirmek suretiyle cari açığı azaltmayı amaçlayan, katma kıymetli yüksek hızla gelişen teknolojinin KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılmasını sağlayacak, teknolojik girişimciliğe ivme kazandıracak, işletmelerin verimliliklerini artıracak destek programlarını uygulamaya devam edecek. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’un PARA Dergisi’ne yapmış olduğu açıklamalara gore KOSGEB, 2023 senesinde 3 milyar 270 milyon TL destek kullandıracak. Destek bütçesinin 2 milyar 415 milyon TL’sini geri ödemesiz (bağışlama), 670 milyon TL’sini geri ödemeli destek sunar oluşturacak. KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve kredi maliyetlerini düşürmek amacıyla kredi faiz destek uygulamasına 2023 senesinde da devam edecek olan KOSGEB, gelecek yıl bu çerçevede 185 milyon TL kaynak kullandıracak. KOSGEB, 2023 senesinde “Mikro ve Ufak İşletmelere (MKİ) Süratli Destek Programı” kapsamında ise ortalama 1 milyar 250 milyon TL’lik ikinci taksit ödemesi gerçekleştirecek. Böylece KOSGEB’in 2023’te kullandıracağı toplam destek bütçesi 4 milyar 520 milyon TL’ye ulaşacak.

YENİ DESTEK PROGRAMI

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, KOSGEB’in öncelikli gündem maddeleri, 2023 yılı destek bütçesi ve açılacak çağrılara ilişkin sorularımızı yanıtladı. KOSGEB’in 2023 yılı destek bütçe büyüklüğünün 3.27 milyar TL olacağını vurgulayan Kurt, mikro ve minik işletmelerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmeleri ve geçmiş dönem averaj istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini sağlanmasını hedefleyen “Mikro ve Ufak İşletmelere Süratli Destek Programı” kapsamında ise gelecek yıl ortalama 1 milyar 250 milyon TL ikinci taksit ödemesi gerçekleşeceğini kaydetti. Kurt, 2023 senesinde yeni bir destek programını uygulamaya alacaklarını söylemiş oldu. Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri Türkiye’de meydana gelen teknolojik ürünlerin internasyonal pazarlarda yer alması, ihracatın artırılması, yerli teknoloji yoğun başlangıç işletmelerinin gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içinde yer almasını sağlamak için işletmelerin fizyolojik, sanal ve hibrit olarak düzenlenen hızlandırıcı programlarına hem bireysel hem de organizasyon kapsamında katılımının desteklenmesine yönelik yeni bir destek programını yürürlüğe alacaklarını dile getiren Kurt, “Internasyonal Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Program kapsamında her bir işletme için 50 bin dolara kadar, organizasyon kapsamında düzenlenmesi durumunda ise düzenleyici kuruluşa 25 bin dolara kadar destek vereceğiz” dedi.

TEDARİKÇİ GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI HIZLANACAK

Başkan Kurt’un açıklamalarına gore KOSGEB, gelecek yıl küresel tedarik zincirlerinde yaşanmış olan problemlerin ülkeye yansımalarını minimize etmeye dönük olarak tedarikçi geliştirme çalışmalarına hız verecek. 2021 yılı sonu ve 2022 yılı başlangıcında başlattıkları tedarikçi geliştirme faaliyetleri kapsamında gelecek yıl tedarikçilerden gelecek 240 projenin desteklenmesini planladıklarını açıklayan Kurt, “Bu projeler tedarikçi KOBİ’lerimizin kalite, kapasite ve verim artışlarının yanı sıra büyük işletmelerimizin yerlileştirme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ürün geliştirme amacıyla desteklenecek” diye konuştu.

Tedarikçi geliştirme faaliyetleri kapsamında değişik sektörlerde ortaklaşa iş meydana getirilen stratejik büyük işletmelerin yerlileştirme gereksinimleri gözetilerek hazırlanacak sektörel çağrılar ile sektörlerin ortak gereksinimlerine KOBİ’lerin geliştireceği ara mallar ile yanıt verilebilmesi ve KOBİ’lerin büyük işletmelerin tedarik zincirlerine eklemlenebilmelerinin planlandığını söyleyen Kurt, bu kapsamda odak sektörler olan müdafa ve otomotivin yanı sıra, elektronik, dayanıklı tüketim grubu, perakende yapı grubu şeklinde çeşitli sektörlerde ortaklaşa iş çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

İLERİ GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI

Başkan Kurt’un verdiği bilgiye gore KOSGEB, 2023’te yüksek katma kıymetli teknoloji üretimine destek sağlayacak. Katma kıymeti yüksek, “orta yüksek ve yüksek teknoloji” alanlarında yer edinen girişimcilere öncelik verecek, “bölgesel ve davet esaslı destek sunar” ile katma kıymetli işletmeleri ve yüksek katma kıymetli teknoloji üretimini destekleyecek.

İleri Girişimci Destek Programı kapsamında gelecek yıl da bölgesel ve davet esaslı olarak destek sunar sağlanacağını açıklayan Kurt, bu çerçevede katma kıymeti ve teknoloji düzeyi yüksek girişimcilere destek rakamlarının artırımlı olarak uygulanacağını, bu girişimcilerin mentorlerle buluşmalarının sağlanacağını kaydetti.

Paydaş kurum ve kuruluşlarla işbirliğine verdikleri önemin bir göstergesi olan ve Kalkınma Ajansları ile ortak yürütecekleri finansman programı kapsamında ise 2023 yılı süresince ülke çapında müracaat rehberleri kanalıyla çağrıların yayınlanacağını dile getiren Kurt, “KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı” proje teklif çağrısı mevzuları ise bu ayın sonunda netleşecek. Olası davet konularının gündemimizden uzak olmayan mevzu başlıkları olacağını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

KOSGEB’in orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer edinen ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla işletmelere “KOBİ Teknoyatırım Desteği” çerçevesinde destek verdiğini söyleyen Kurt, ek olarak Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı’nca uygun görülen davet planları çerçevesinde Teknoloji Odaklı Endüstri Hamlesi Programı uhdesinde olan “Stratejik Ürün Destek Programı” ile orta yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerinde etkinlik gösteren işletmelere destek sağlandığını kaydetti.

ALTERNATİF FİNANSAL ARAÇLAR GELİŞTİRİLECEK

KOSGEB, 2023 senesinde alternatif finansal araçlar geliştirilmesine odaklanacak. Endüstri sektörünün ve üreticilerin, küresel pazarda rekabet edebilirliğini güçlendirmek amacıyla uygun koşullarda yatırım finansmanına ulaşmaları ve finansman maliyetlerinin karşılanmasına odaklanan programlara ağırlık verileceğini belirten Kurt, yeni ve nitelikli girişim sermayesi yatırım fonlarının kurulmasına öncülük edileceğini ve bu alanda etkinlik gösteren fonlara da kaynak ayrılacağını kaydetti.

2023’te de mevcut ve yeni destek programları kanalıyla girişimcilerin yanında olmaya devam edeceklerini, bu zamana kadar olduğu şeklinde 2023’te de KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştıracak destek sunar vereceklerini söylemiş oldu.

Kurt, 2021’de KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında 18 milyon TL, 2022’de ise Ekim sonu itibarıyla 15 milyon TL kredi faiz/kar oranı desteği sağladıklarını sözlerine ekledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM DANIŞMANLIĞI DESTEĞİ

Başkan Kurt’un açıklamalarına gore KOSGEB, 2023 senesinde işletmelerin dijitalleşme mevzusunda mevcut durumları tespit ederek, mesele ve gereksinimlerini belirlemelerine ve bu mevzuda lüzumlu stratejileri geliştirmelerine katkı sağlamak suretiyle dijital dönüşüm danışmanlarından alacakları danışmanlık hizmetine destek verilmesi planlanıyor. Bilinmiş olduğu suretiyle 2022 senesinde KOSGEB, imalat sektöründe etkinlik gösteren minik ve orta büyüklükteki işletmelerin almış olduğu dijital dönüşüm danışmanlık hizmetini 10 bin TL’ye kadar destek verme sonucu almıştı. Bu kapsamda eğitim emekleri devam ediyor.

Kültür ve Gezim Bakanlığı ile koordinasyon içinde 81 ilde yer edinen; kültürel miras unsuru olarak icrası ustalık/zanaatkârlık becerisi gerektiren, örneksiz, icra edilen mesleğin değerlerine, felsefesine, inceliklerine haiz ustaların belirlenerek, mesleklerinin ayakta kalması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik destek sağlanması da KOSGEB’in 2023 yılı gündem maddeleri içinde bulunuyor. Ek olarak, işletmelerin, ihracata başlamalarına yada ihracatı geliştirmelerine yönelik beceri ve kabiliyetlerinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla alacakları planlama ve yönlendirme hizmetlerine destek verilmesi öngörülüyor.

YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DİJİTALLEŞME

KOSGEB’in 2023 yılı öncelikli gündem maddeleri içinde karbon emisyonunun azaltılması mevzusunda Ar-Ge, inovasyon ve Ür-Ge projelerinin desteklenmesi, KOBİ’lerin enerji verimliliği mevzusunda mevcut durumlarının tespit edilerek, mesele ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, lüzumlu stratejilerin oluşturulmasına, kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasına destek sağlanması da içeriyor. KOSGEB Başkanı Kurt, 2023 senesinde “enerji verimliliği” öncelikli olmak suretiyle “Yeşil Dönüşüm ve Dijitalleşme” temalarındaki desteklere ağırlık vereceklerini söylemiş oldu. Halihazırda, KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı çerçevesinde, işletmelerin yeşil dönüşüm mevzusunda mevcut durumlarının tespit edilerek mesele ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu mevzuda lüzumlu stratejilerin oluşturulması, bu stratejiler doğrultusunda kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasının amaçlandığını belirten Kurt, “Söz mevzusu desteklere Yeşil Mutabakat çerçevesinde gereksinim duyulan destek kalemleri eklenecek. Bununla beraber internasyonal projeler vasıtasıyla söz mevzusu destek programı kapsamında merkezi bütçemiz üstündeki yükü en aza indirecek şekilde bağışlama/kredi desteklerinin verilebilmesi için birçok internasyonal kurum/müessese ile emekler yürütülüyor” dedi.

Başkan Kurt, hazırlıkları başlamış olan 2024-2028 süreci 12. Kalkınma Planı bünyesinde kurulan “Girişimcilik ve KOBİ’ler Hususi İhtisas Komisyonu” çalışmalarının KOSGEB koordinatörlüğünde yürütülmeye başlandığını vurgulayarak, “Üstünde duracağımız öteki bir mevzu, destek programlarımıza ilişkin seyretme kapasitesinin artırılması olacak” dedi.

ÜST LİMİT 750 BİN TL OLACAK

KOSGEB Başkanı Kurt, 2022 yılının son günlerinde oluşturulan ve açılacak çağrılara ilişkin de data verdi. Kurt, İleri Girişimci Destek Programı kapsamında gelecek günlerde bir ilde davet esaslı olarak bir pilot uygulama başlatacaklarını deklare etti. Bu kapsamda girişimcilere normalde 375 bin TL olan destek üst limitini davet esaslı başvurularda 750 bin TL olarak uygulayacaklarını dile getiren Kurt, “Pilot uygulamanın peşinden öteki illerimizde de bölgesel bazlı davet esaslı girişimcilik programını uygulamaya almayı planlıyoruz” dedi.

Bilinmiş olduğu suretiyle Müdafa ve Elektrikli/Hibrit Otomotiv Endüstri İhtiyaçlarının Millileştirilmesi Kapsamında İşletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi çağrısına son müracaat zamanı 7 Aralık 2022’ydi.

Kurt’un verdiği bilgiye gore destek üst limiti 6 milyon TL olarak uygulanacak olan bu çağrıda, otomotiv sanayiinin rekabet gücünün korunarak geliştirilmesi için; küresel gelişmeler, yeni teknolojiler ve değişen satın alan beklentileri çerçevesinde elektrikli otomotiv üretimine yönelik olmak suretiyle pil (batarya) teknolojileri ile elektrikli/hibrit otomotiv üretimine yönelik öncelikli ürünlerde Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge proje fikirlerinin desteklenmesi, müdafa sanayiinin ihtiyaçlarının, devamlı gelişim anlayışı ile azami seviyede ulusal teknolojiler ve yerli imkânlarla karşılanmasını, ihracatı çoğaltmak suretiyle müdafa sanayii ekosisteminin güçlendirilmesini ve edinilen becerilerin sivil sektöre yayılımının sağlanması amaçlandı.

TEKMER’LER İÇİN EK 4 MİLYON TL DESTEK

Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER), üniversite-sanayi-kamu işbirliğini sağlamak amacıyla üniversitelerle Ar-Ge ve inovasyon yönelimli girişimci ve KOBİ´leri bir araya getiren çatı bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürüyor. TEKMER’lerin tekrardan kurgulanan modeli, 2019 yılı Mart’tan itibaren uygulanıyor.

KOSGEB’in kurulduğu günden bu yana teknoloji tabanlı girişimciliğin desteklenmesinde öncü bir rol oynadığını ifade eden Kurt, TEKMER Destek Programı ile üniversite, TGB, TTO, OSB, kamu kurum/kuruluşları, firmalar şeklinde paydaşların kuracakları ve işletecekleri teknoloji tabanlı kuluçka merkezlerinin beş yıl süre ile KOSGEB tarafınca desteklendiğini altını çizdi. Kurt, girişimci ve işletmelerine yer tahsisinin yanı sıra ilgili merkezin personel giderleri, girişimci ve işletmelerinin gereksinimleri için ortak kullanıma yönelik makine-teçhizat ve yazılım giderleri, gene girişimci ve işletmelerinin eğitim, danışmanlık, tanıtım ve organizasyon gereksinimleri için hizmet alımı giderleri ile merkezin mobilya ve donanım giderlerinin bu destek programı kapsamında desteklendiğini kaydetti. Kısa bir süre ilkin yaptıkları bir mevzuat değişikliği ile destek üst limitini 3.8 milyon TL’den 6 milyon TL’ye çıkardıklarını ve mevcut TEKMER’lerin fiziki yapısının genişletilmesi için 4 milyon TL ek destek sağlanabilmesi imkanı getirdiklerini söyleyen Kurt, “Müracaat ve değerlendirme süreci tamamlanan 17 müracaat için destekleme sonucu aldık. Bu 17 TEKMER, işletici kuruluşlarını kurdu, KOSGEB ile TEKMER Adı Kullanım Hakkı Sözleşmesini imzalayarak faaliyetlerine başladı. TEKMER’lerde yer edinen girişimci ve işletme sayısı şu an toplam 125. Yaptığımız etkin tanıtımlar ve paydaşlarımızın ilgisi sonucunda kurulan TEKMER’lerin sayısının hedefimizin fazlaca üstünde bulunduğunu söyleyebilirim” dedi.

DESTEK ÜST LİMİTLERİ ARTIRILACAK

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, pek fazlaca destek programında destek üst limitlerinin artırılması çalışmalarına devam ettiklerini deklare etti. Değişik mevzu başlıklarında bilhassa teknoloji seviyesi yüksek işletmelere yönelik çağrılarının olacağını belirten Kurt, “Enerji Verimliliği, Dijitalleşme, Yalın Dönüşüm ve İhracat odaklı desteklerimiz ile beraber işletmelerimizin alternatif finansman kaynaklarına erişimlerini kolaylaştıracak programları önceliklendirmeye devam edeceğiz. Programlarımız ekonominin koşulları, yeni gelişmeler yada yeni kavramlar sebebiyle devamlı güncellemekteyiz” dedi.

2022’DE 28 BİN 717 İŞLETMEYE, 685 MİLYON TL HİBE

Girişimcilik eğitimlerini yenilenen kapsamı ve müfredatı ile 2019 yılı Temmuz itibarıyla tamamen online platforma taşıyan KOSGEB, girişimcilere istedikleri süre istedikleri yerden eğitimlere katılabilme imkanı veriyor. Eğitimi tamamlayan girişimcilerin katılım belgeleri de e-devlet entegrasyonu ile e-devlet hesaplarına tanımlanıyor. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’un açıklamalarına gore 2021’de 246 bin 593 şahıs, 2022’de ise 181 bin 725 şahıs eğitimini tamamladı. 2021’de 32 bin 60 işletmeye 821 milyon TL, 2022’de ise 28 bin 717 işletmeye 685 milyon TL bağışlama destek ödendi. 2021’de destek alan işletmelerden 11 bin 800’ü hanım, 16 bin 418’i ise gençlerden oluşmakta olup ilgili yılda bayanlara 210 milyon TL, gençlere 327 milyon TL bağışlama destek sağlandı. 2022’de destek alan işletmelerden 10 bin 785’i hanım, 14 bin 956’sı ise gençlerden oluşurken, ilgili yılda bayanlara 195 milyon TL, gençlere 290 milyon TL bağışlama destek sağlandı.

1.7 MİLYAR TL DESTEKLE 67 BİN GİRİŞİMCİ İŞ KURDU

KOSGEB’de destek programlarına yönelik seyretme ve değerlendirme sistemi 2019’da kuruldu. Bu sistem ile destek programları dizgesel bir halde izleniyor, çözümleme ediliyor ve değerlendiriliyor. 2020, 2021 ve 2022’de KOBİ’lerin en fazlaca kullandığı yedi desteği incelediklerini söyleyen KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, şunları kaydetti:

“Desteklenen işletmelerin, desteklenmeyenlere gore net satış kazancı, çalışan sayısı, ihracat şeklinde göstergeler bakımından daha yüksek performans gösterdiği sonucuna ulaştık. Bu metodoloji ile programlarımızın ‘net tesirini’ ortaya koyduk. Mesela son tamamladığımız emek verme bizlere, Ar-Ge ve İnovasyon Programı kapsamında işini kurmasını sağladığımız ve 90.5 milyon TL toplam destek verdiğimiz 896 yenilikçi girişimcimizin 125’inin yurt dışı satış hayata geçirmeye başlayarak 641.4 milyon TL yurtdışı satış gerçekleştirdiğini gösterdi. Dolayısıyla ilk kez yurtdışı satış icra eden girişimciler, KOSGEB’in program kapsamında tüm girişimcilere ödediği desteğin yedi katı yurtdışı satışı şimdiden yapmış oldu. Bir örnek de Yeni Girişimci Desteği’mizden verelim. Bu destek ile ortalama 67 bin girişimcimizin iş kurmasını sağladık. 1.7 milyar TL destek karşılığında bu girişimcilerimiz 603 bin kişiye istihdam sağlamış oldu, 550 milyon dolar ihracat yapmış oldu, 3 milyar TL civarında SGK primi ödedi.”

Verdikleri desteğin bir tek etkilerini çözümleme etmekle yetinmediklerini söyleyen Kurt, “Yürüttüğümüz değerlendirme emekleri vasıtasıyla programların tasarımından kaynaklı sorunları yada uygulamada ortaya çıkan aksaklıkları tespit ediyor, çözüme yönelik alternatifler üretiyor, en uygun çözüm alternatifini tespit ediyor ve uygulamayı iyileştiriyoruz. Bu verimli döngü yardımıyla destek programlarımızın standardını dizgesel bir halde artırabiliyoruz” dedi.

“KADINLAR, GENÇLER VE DEZAVANTAJLI GRUPLAR ÖNCELİKLİ”

KOSGEB Başkanı Kurt, KOSGEB’in bayanlar, gençler ve dezavantajlı grupları mümkün olan her alanda önceliklendirdiğinin altını çizdi. Girişimcilik Destekleri kapsamında girişimcinin hanım, genç, gazi ya da şehit yakını olması durumunda destek tutarlarına 10 bin TL eklediklerini söyleyen Kurt, şunları kaydetti:

“Finansman desteklerimizde destek üst limitini yüzde 40 artırımlı olarak uyguluyoruz. Bunun yanı sıra, kısa sürede Halk Bankası iş birliği ile yürürlüğe aldığımız ‘KOSGEB Girişimcileri Kredisi Programı’nda hanım kooperatiflerinin kullanacakları krediler için de faiz desteği sağlıyoruz. Müracaat süresi 10 Ekim 2022’de nihayetlenen Mikro ve Ufak İşletmelere Süratli Destek Programı’nda da işletme sahibinin yada işe alınan personelin hanım olması halinde destek üst limitini 10 bin TL artırımlı olarak uyguladık. KOSGEB, çeşitli kurum/kuruluşlardan sağlamış olduğu dış kaynaklar çerçevesinde KOBİ’lere yönelik tasarladığı süreli destek programlarında bilhassa hanım ve gençlere ilave destek sunar sunuyor.”

2022’DE DESTEK BÜTÇESİ 9.3 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’un açıklamalarına gore 2021 senesinde KOSGEB’e 1.6 milyar TL destek bütçesi tahsis edilmiş olup yıl içinde meydana getirilen gözden geçirme işlemleri ve Mikro ve Ufak İşletmelere Süratli Destek Programı kapsamında Dünya Bankası’ndan temin edilen 391 milyon TL dış finansman deposu ile destek bütçesi toplamda 2 milyar 173 milyon TL’ye ulaştı. 2021 yılı sonu itibarıyla bu kaynağın 2 milyar 145 milyon TL’si KOBİ’lere kullandırılmış olup bu meblağ destek bütçesinin yüzde 99’una ulaştı. 2022 senesinde ise KOSGEB’ e 1 milyar 806 milyon TL destek bütçesi tahsis edilmiş olup Ekim ayı sonu itibarıyla Mikro ve Ufak İşletmelere Süratli Destek Programı kapsamında 7 milyar 510 milyon TL dış finansman deposu ile destek bütçesi toplam 9 milyar 316 milyon TL’ye ulaştı. 31 Ekim itibarıyla bu tutarın yüzde 81’ine karşılık eden 7.5 milyar TL, 91 bin 800 işletmeye kullandırıldı.

“KİTLESEL FONLAMA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Bağışlama yerine, faizsiz, uzun vadeli, geri ödemeli desteklere geçiş kapsamındaki çalışmaların devam ettiğini açıklayan KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, destek terimini fazlaca boyutlu ele aldıklarını altını çizdi. Değişik finansal enstrümanların kullanımını ve yaygınlaştırılmasını önemsediklerini ve ön ayak olmaya çalıştıklarını belirten Kurt, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Mühim bulduğum bir tanesinden anlatmak isterim. KOSGEB, Avrupa Yatırım Fonu ile kurulan, fonların fonu yapısındaki Türk Yatırım Girişimi’nin iki alt fonu olan İstanbul Risk Sermayesi Girişimi’ne (iVCi) 2007’de ve Türk Gelişme ve İnovasyon Fonu’na 2016’da katılım sağlamış oldu ve bu kapsamda 21 fona kaynak sağlandı. Bu 21 fon vasıtasıyla bugüne dek 187 şirkete yatırım yapılmış oldu. Bu şirketlerin 142’si Türk şirketi. 2021’de Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na ilişik olan Bölgesel Kalkınma Fonu’na ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na 100’er milyon TL yatırım yapılmış oldu. 2022’de ise Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na ilişik Teknoloji ve İnovasyon Fonu’na 100 milyon TL yatırım yapma sonucu alındı.”

Kitlesel fonlamaya dönük çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Kurt, devlet desteklerini, bununla ilişkili kavramları yine ele almakta yarar bulunduğunu düşündüğünü kaydetti. Kurt, “Bağışlama olarak da ifade ettiğimiz geri ödemesiz desteklerimizin aslen bir çeşit sübvansiyon olarak ele alınabileceğine, finansal kiralamanın finansman aracı olarak yaygınlaştırılabileceğine dair pek fazlaca değerlendirmemiz ve bu yönde çalışmalarımız var” dedi.