Hep duymaya alıştığımız mise en place (mizanplas) kelimesi ne anlama geliyor, asla merak ettiniz mi? Ev ortamında dahi oldukça işinize yarayacak bu teknik bilgiyi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.

Ilk olarak mizanplas, mutfakta aslolan yiyecek yapma aşaması öncesindeki hazırlıkların tamamını kapsayan işlemlere denir. Bu işlemler içinde, baharatları tabaklara eklemek, doğranacak sebzeleri doğramak, uygun pişirme vasıta gereçlerini seçmek ve tezgahı yemeklerin tamamının üretimine hazırlamak başta gelir. Özenli bir halde yaptığınızda mutfakta hem yemeklerinizin hazır olma süresini kısaltır, hem de büyük porsiyonlu yemeklerinizde daha ergonomik hareket etmenizi sağlar. Merak edebileceğinizi düşündüğümüz birkaç ek başlıkla beraber isterseniz bu terimi detaylıca açıklayalım!

  • Mizanplas iyi mi yapılır?

Mizanplas yapmak için ilk olarak tezgahınız boş olmalıdır. Oldukca kalabalık bir tezgahta verimli çalışmanız mümkün değildir. Birçok malzemeyi bir arada kullanacağınız için ilk olarak bir kategorize işlemi yapmalısınız. Baharatlar, sebze ve meyveler, kullanacaksanız şarküteri ürünleri, tavuk suyu ya da et suyu şeklinde sıvı ürünleriniz şeklinde gruplama yapabilirsiniz. Bu malzemeleri kategorize ettikten sonrasında sıra geldi uygun mutfak eşyalarını seçmeye. Sıvı malzemeleriniz için cam ölçü kapları ideal seçim olabilir. Baharatlarınız için dağılmalarını engelleyecek, fakat aromalarını da muhafaza edecek küçük kapaklı kaseler tercih edebilirsiniz. Şarküteri ürünlerinizi kesinlikle ayrı ayrı muhafaza etmelisiniz. Etin eklenmesi ihtiyaç duyulan aşamaya oldukça uzun süre var ise, etleri son anda buzdolabından çıkarmanızı tavsiye ederiz. Süt ürünleri için de aynı durum geçerlidir. Mutfaktaki ısı, rutubet oranı malzemelerinizin standardını etkileyebilir. Sebze ve meyvelerinizi ise arzu ettiğiniz şekilde doğramalısınız. Doğradıktan sonrasında sularını ve lezzetlerini kaybetmemeleri için gene kapaklı bir kapta saklamanız ideal olur. Tüm malzemelerinizi bu şekilde hazırladıktan ve lüzumlu mutfak araç-gereçlerini de seçtikten sonrasında aslen mizanplas işleminiz başarı göstermiş bir halde gerçekleşmiş anlamına gelir.

Dilimize Fransızca’dan geçen bir terimdir .Hazırlama, yerleştirme şeklinde anlamları olan bu kavram, türkçe olarak mizanplas şeklinde evrilmiştir. Kullanım alanı mutfak olarak bilinse de servis alanında da kullanımı yaygındır. Başarıya ulaşmış işletmelerin en malum özelliklerinden biri, bu disipline haiz olmalarıdır. Ev tipi mutfaklarda da birazdan bahsedeceğimiz yararları sağlar, ev hanımlarının işini büyük seviyede kolaylaştırır. Gıdaların son kullanma tarihinin denetim edilmesi, servis eşyalarının mutfağa yakın bir halde konumlanması, bıçakların bilenmesi, fırın ya da öteki pişirme aletlerinin ısıtılması dahi mizanplas işlemi kapsamında yer verilmiştir.

  • Mizanplas işleminin yararları nedir?

Mizanplas işlemi yapmanız, yiyecekleri pişirme esnasında daha planlı ve sıhhatli bir yol izlemenizi sağlar. Tezgahınızda tüm ürünleriniz hazır olur ve süratli bir halde yiyecek pişirmeye başlayabilirsiniz. Böylece sunum aşamasına daha oldukça vaktiniz kalır. Güzel duyu sunumlar yapmak isteyenler için ideal bir yöntemdir. Hem de israfa karşıt bir yol izlemenizi sağlar. Tüm malzemelerinizi önden hazırladığınız için pişirme aşamasında kafanız karışmaz, gereğinden fazla araç-gereç kullanma ihtiyacı hissetmezsiniz. Bu işlemin yiyecekleri iyi mi etkileyeceği bir taraftan, hazırlayan kişinin bakış açısına bağlıdır. %90 yararlı bir işlem olmakla birlikte, devamlı bir miktar negatif yönü de bulunabilir. Buna örnek vermek gerekirse; eğer bu işlemi tatbik eden şahıs standart bir tarifi uygulamıyorsa, yaratıcılığından da katkılar yapmak isterse, ani araç-gereç değişimleri için sağlam bir yöntem değildir. Zira konsept, aslına bakarsan her şeyi önden hazırlamanızı gerektirir. Aralarda oluşacak değişimler konsantrasyonu bozabilir, planlamanızı geciktirebilir. Yararlı etkilerinden yukarıda bahsettik lakin en belirgin güzel etkide şudur ki; malzemelerin gıda değerleri daha dikkatli ayarlanabilir. Bu unsur sıhhat açısından oldukça değerlidir. Tüm resmi bir tüm halinde görmek; karbonhidrat, protein, yağ şeklinde bileşenlerin oranlarını farketmenize ve düzenlemenize de destek sağlar.

  • Mizanplas yaparken nelere dikkat edilmelidir?

En yaygın inanış, bu yöntemi bir tek şeflerin kullandığı yönündedir. Oysa bu oldukça doğru bir informasyon değildir. Ev ortamında annelerimizin uzun senelerdir yapmış olduğu yiyecek öncesi hazırlıklar ve buzdolabında depolanan yiyeceklerde bir nevi mizanplas işlemine örnektir. Uzun soluklu ve kısa süreli olarak ayrılabilir. En mühim nokta, yiyeceklere eklenene kadar hiçbir malzemenin gereğinden fazla açık havada ve uygunsuz koşullarda bekletilmemesidir. Bilhassa soğan, sarımsak şeklinde asidite oranı yüksek yiyeceklerde bekleme süresi arttıkça acılaşma olacağından muhafaza koşulları fazladan ehemmiyet kazanacaktır.

Mizanplas işlemi oldukça rahat ve yapılabilir nitelikler taşımakta. Sizlerinde denemesini ve fikirlerinizi bizlerle paylaşmanızı oldukça isteriz. Vaktinizi daha verimli kullanmanıza katkı sağlamış oldu mı? Misafirlerinize sunduğunuz tabakların görselliğine daha çok itina gösterebildiniz mi? Bu soruların cevaplarını kesinlikle merak ediyoruz.

Bu yöntemi hakkını vererek uygulamak için sizlere enfes bir yaz sofrası tavsiye edeceğiz. Fırında pişen bu falafeller ve eşlikçileri sıcak yaz akşamlarında tüketmek için görkemli bir seçenek. Ferahlatıcı ve leziz olan bu sofrayı hazırlarken kesinlikle mizanplas işlemini kullanın ve farkı görün!