Okul öncesi çocuklarda hijyen eğitimi

Çocuklar, okula başladıklarında daha ilkin karşılaşmadığı pek fazlaca mikropla aynı anda karşılaştıkları için okulun ilk dönemlerinde fazlaca sık hasta olmaktadırlar. Bu hastalık sürecini en aza indirmek için bazı tedbirler alarak ufaklıklara kişisel hijyeni öğretmek gerekir. Hastalıkları önlemek için alınacak tedbirlerin en başlangıcında el yıkama gelir. Küçüklere el yıkama alışkanlığını kazandırmamız, bu alışkanlığı kazandırmak için ise kendimiz de ellerimizi yıkayarak çocuklarımıza örnek olmamız gerekiyor.

Eller Iyi mi Yıkanmalıdır?

· Sabunlanmalı

· Ellerin tüm yüzeyleri ovalanmalı (minimum 15 – 20 sn)

· Çoğunlukla unutulan alanlara dikkat etmeli; el sırtı, el ayası, parmak araları da ovalanmalıdır

· Akan su altında durulanmalı

· Kağıt havlu-peçete ile kurulanmalı (kurulama mikroorganizma sayısını azaltır)

· Kuruladığımız kağıt havlu ile musluk kapatılmalıdır.

Temizliğin tam olarak sağlanabilmesi için elleri yıkarken parmak uçları, tırnaklar, tırnak araları, başparmak ve parmak araları da kesinlikle yıkanmalıdır.

Eller Ne Vakit Yıkanmalıdır?

· Yiyeceklerden ilkin ve sonrasında

· Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan ilkin

· Tuvaletten sonrasında

· Kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonrasında

· Dışarıdan eve erişince

· Sabah uyanınca, akşam yatmadan ilkin

· Ellerin kirli olduğu her durumda

Evlatların tırnaklarının da haftada bir tertipli olarak kesilmesi, tırnak aralarında mikropların yerleşimini önlemek açısından önemlidir.

Okul öncesi çocuklarda kişisel hijyen öğretiminde, el yıkamanın yanı sıra okullarda ortak kullanılan tuvaletlerin kullanımından sonrasında hela temizliğinin yapılmasını öğreterek hastalanmalarını en aza indirmek, ishal benzer biçimde bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir.

Hela Temizliği Iyi mi Yapılır?

Okula başlamış olacak çocuklar evde hela temizliğini öğrenmiş olmalıdır. Çocuklar hela temizliği yaparken su, hela kağıdı kullanmalıdır. Anal bölge temizliği için meydana getirilen silme ya da yıkama işleminin önden arkaya doğru yapılması öğretilmelidir. Ortak kullanılan tuvaletlerden alafranga olanlar kullanılacaksa, kullanmadan ilkin sifonun çekilmesi gerektiği öğretilmelidir.
Hela temizliğine kafi itina gösterilmezse okulda çocuklar içinde paraziter ve mikrobik bağırsak hastalıklarının önlenmesi zor olsa gerek.

Okullarda evlatların dikkat etmesi ihtiyaç duyulan öteki bir husus ise beslenmedir. Çocuklar kantinlerde abur cubur olarak tanım ettiğimiz kola, bisküvi, çikolata benzer biçimde yiyecekleri tüketmemeleri mevzusunda uyarılmalıdır.

Anaokulu evlatlarının oyuncak paylaşımına dikkat edilmelidir.

Çocuklar oyun alanlarında ortak kullanılan oyuncakları ağızlarına götürerek ya da ellerini ağızlarına ve gözlerine götürerek birbirlerine mikropları kolayca bulaştırabilmektedir. Evlatları bu mevzuda eğitmek, oyuncaklarını ve ellerini ağızlarına, gözlerine götürmemelerini öğütlemek gerekir.

Okul yönetiminden de oyuncak temizliği mevzusunda talepte bulunulmalıdır.