Açıkçası halı ve çıplak yüzeylerde “büyülü” bir tesir meydana getirecek robot süpürge arayıp duruyoruz. Bilhassa de hibrit olarak malum, süpürme ve silme işini bir arada yapabilen robot süpürgeler odak noktamız.

Aynı hayatta olduğu şeklinde kimi zaman ürünler de (azca ilkin insanlardan bahsettiğimizi fark etmişsinizdir) yapabileceklerinden oldukca daha fazlasını sunabiliyor. Netice da çoğu zaman hüsran oluyor. Buna kuvvetli süpürme performansını, silme performansını çoğaltmak pahasına düşüren hibrit robot süpürgeler de dahil (tam tersi de mümkün). Robot süpürge almayı düşünen hepimiz, düşük performans gösteren bir ürün almaktan illa ki kaçınır. O yüzden de mümkün olan en pahalı ve en akıllı ürüne yönelir. Şu anda da bu ürün Roborock S8 Pro Ultra.

Her ne kadar büyük bir merkez üssü olsa da bu Roborock’ın şık ve minimal bir tasarımı var.
Fotoğraf: Stacia Datskovska / Mashable

Robot süpürge alanında uzun süredir ana markalardan önde gelen Roborock, geçtiğimiz nisan ayında yeni bir S8 ürünü tanıttı. S8 Pro Ultra’yla ilgili o şekilde büyük bir merak oluştu ki, ister istemez ürün aniden “en yeni ve en iyi” robot süpürge konumuna geldi. Sadece biz bu yorumları, ürünü incelemeden o kadar da dikkate almıyoruz.

İşte bu yüzden Roborock S8 Pro Ultra’nın 120 metrekarelik evi sorunsuz halledip halledemeyeceğini kendimiz görmek istedik. Bakalım neler oldu:

Uygulama özellikler büyüleyici, fakat kurulum uğraştırıcı

Bir çok robot süpürgede olduğu şeklinde Roborock S8 Pro Ultra’yı çalıştırmak için ilk olarak Roborock uygulamasına (Android ve iOS’te mevcut), bir takım karmaşık ve tarih öncesi ritüelle (robotun üstündeki QR kodu okutmak ya da telefon ve robotu aynı Kablosuz ağa bağlamak şeklinde) eklemeniz gerekiyor. Biz telefon ve robotu aynı ağa bağlamakla işi çözdük.

Kuvvetli bir kablosuz bağlantı bulmak, bir takım yükleme ve bekleme sonrasında nihayet gerçekleşti. Bu yüzden S8 Pro Ultra’nın kullanıcı dostu olması mevzusunda küçük pürüzler bulunduğunu söylememiz gerekiyor. Gene de bu adımın sonrasındaki işlemler oldukca daha akıcıydı.

Evdekiler halihazırda süpürgeyi kendi Roborock uygulamalarıyla kullanmışlardı. Sadece güzel kısım, kendi uygulamamıza süpürgeyi eklediğimizde, daha öncesinden çıkardığı haritayı direkt olarak yeni kullanıcıya da aktardı. Böylece değişik hesaplar için tekrardan harita çıkarmanıza da pek gerek kalmıyor.

Hazır harita mevzusu açılmışken, 120 metrekarelik evde Roborock’ın ilk kez gezip harita çıkarması, inanılmaz süratli sürdü: bir tek 10 dakika! Biz Yeedi Mop Station’ı kontrol ettiğimizde süpürgenin harita çıkarması neredeyse 1 gün sürmüştü. Bu yüzden Roborock’ı kutlama etmeli.

The layout of my first floor living area that Roborock successfully (and speedily!) mapped.

Roborock’ın başarıya ulaşmış (ve süratli) şekilde haritasın çıkardığı ilk kat.

Just one example of how personalizable the vac's in-app settings are.

Süpürgenin uygulama ayarlarının iyi mi kişiselleştirilebildiğiyle ilgili bir tek bir örnek.

Roborock uygulaması, rakiplerine gore oldukça şık ve temiz bir ara yüze haiz. Gene de süpürgenin temizlemeye başlamasını sağlamak o denli da kolay olmadı. Bundan dolayı Roborock birçok değişik ayar ve seçenek sunuyor. Örneğin “daha azca çarpışma” elde eden, duvarları ve mobilyaları öncesinden gören modu açmak isteyebilirsiniz. Ya da standart bir temizleme modunun yerine zigzag çizen bir modda temizlik yapabilirsiniz. S8 Pro Ultra’nın ne sıklıkta bezini yıkamasını ayarlayabilir yada her odanın temizliğinden sonrasında bunu yapmasını tercih edebilirsiniz.

Süpürgenin bu fonksiyonlarına alıştıktan sonrasında bu özellikler oldukça işe yarar görünüyor sadece en başta hepsi birazcık fazla gelebiliyor.

Son teknoloji temizlik seçenekleri pek de son teknoloji sonuçlar doğurmuyor

Roborock S8 Pro Ultra size belirli bir odayı, bölgeyi temizleme imkanı sunarken, her yeri toptan temizlemeyi yada belli bir noktayı temizleme seçenekleri de sağlıyor. Bu sonuncu “nokta temizleme” özelliği, uygulama üstünden istediğimiz alana tıkladığımızda o kadar da “nokta atışı” bir temizlik sağlayamadı. Robot hedefi birkaç santimle kaçırdı. Bir çok vakit tüm alanı temizlemeyi seçtik: Bu da tüm alanı temizlemenin en kolay yolu, zira toz haznesi dolunca robot kendi kendine üsse dönerek boşaltım sağlıyor.

Bunun haricinde robotu da adeta bir video oyununda olduğu şeklinde denetim etmeyi de denedik. Bu seçenekte robot bilhassa ileri ve sağa doğru hareket edebiliyordu. Geri ve sola gitme mevzusunda da pek işe yaradığını söyleyemeyiz.

Her ne kadar bu özelliklerle detaylı olarak uğraşmamış olsak da, Roborock size “gidilmemesi ihtiyaç duyulan alanlar” belirlemenizi de sağlıyor. Bu sayede evcil hayvanların bulunmuş olduğu alanlar ve mobilyaların yoğun şekilde bulunmuş olduğu kısımlara robotun gitmemesini sağlayabiliyorsunuz. Bunun haricinde uygulamadan belirli alanların yüzey tipini de belirleyebiliyorsunuz. Örneğin salonunuz halıyla kaplıysa bunu uygulamadan belirleyebilir ve silme işleminin yapılmamasını sağlayabilirsiniz.

Daha ilkin kontrol ettiğimiz hiçbir robot süpürge, bu kadar özelleştirme imkanı sunmuyordu. Örneğin silme işlemi için kullanılan mop bezinin yıkanma sıklığını 20 dakikada bir şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Ek olarak yıkama modunu “dengeli” şekilde belirleyebiliyorsunuz. Silme işlemindeki silme yoğunluğu/su akışını “yoğun”, çekim enerjisini de “turbo” şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Doğal ki bu ayarlar kati bu şekilde yapılmak zorunda değil. Kendinize uygun seviyeyi belirleyebiliyor olmak, hele ki bu kadar oldukca seçenek olunca, oldukça yararlı.

Her ne kadar Roborock’ın sunmuş olduğu temizleme seçeneklerinin sayısı oldukca olsa da, kalite burada birazcık gölgede kalmış durumda. Mesela halıyı vakumlama gücünün artırıldığı modun açık yada kapalı hali o kadar da fazla bir fark yaratmıyor.

The S8 Pro Ultra has a spot clean option.

S8 Pro Ultra’nın nokta temizleme seçeneği de var.

You can even control it via joystick (kinda).

Robotu joystikle denetim edebiliyorsunuz (birazcık).

Mevzu parça toplama olduğunda S8 Pro Ultra yönetim ediyor

Eğer eski robot süpürge incelemelerimize bakarsanız, uyguladığımız Graham Kraker Testi’ni biliyorsunuzdur. Bu kontrol yardımıyla “graham krakerleri”ni belirli zor alanlara parçalayıp yerleştiriyor ve süpürgenin performansını ölçüyoruz. Bu testte kalınca bir halı, ince bir mat, masanın bacağının etrafı ve sert yerin kenarı şeklinde alanları denedik. Doğal bu sırada köpeğin de krakerleri yemediğine de güvenilir olduk.

Fotoğraflar kendisi konuşuyor adeta. S8 Pro Ultra’nın iyi mi performans gösterdiğine kendiniz bakabilirsiniz:

Graham Kraker Testi (temizleme öncesinde).
Fotoğraf: Stacia Datskovska / Mashable
Graham Kraker Testi (temizleme sonrası).
Fotoğraf: Stacia Datskovska / Mashable

Bilhassa masanın bacağının etrafını ve ince matın kenarlarını temizlerken o kadar da başarıya ulaşmış değildi. Peki ya bu gözlem gerçek dünyadaki bir senaryoyu temsil ediyor mu? Büyük olasılıkla etmiyor, zira böylesine büyük kırıntı alanları döküldüğü şeklinde topluyor olacaksınız. Sadece her şey mümkün ve durum da bu şekilde olunca S8 Pro Ultra bu tür mevzularda o kadar da başarıya ulaşmış olamıyor.

Açıkçası robotun toplamış olduğu toz ve parçacıkların sayısını kutlama etmek de gerekiyor. Günde bir ya da iki kez temizleme yapmış olduğu şekliyle 5 günün sonunda çıkan tozu aşağıda görebilirsiniz:

Toz görüntüsü için kusura bakmayın.
Fotoğraf: Stacia Datskovska / Mashable

Bunlar tam olarak alerjiyi de coşturacak parçaların toplanmış hali, kısaca Roborock S8 Pro Ultra “yalandan” temizlik yapmıyor. Yüzeydeki tüm kırıntıları toplamıyor olabilir, sadece çalmış olduğu sürece yaşam alanınızın daha temiz olacağı kati. Kim bilir bu başarıda övgüyü Roborock’ın DuoRoller fırçası alıyor olmalı. Markanın iddia ettiğine gore fırça “değişik yönlerde dönerek, halı üstündeki saçların toplanmasını ve bu saçların dolaşmasını engellemeyi sağlıyor.. böylece halı ve öteki yüzeylerde artırılmış güçle temizlik yapabiliyor” deniyor.

Her ne kadar bizim testlerimizde içine sıkışan nebat parçalarını çıkarmak zorunda kalmış olsak da (nebat sizlere yaşam), herhangi iğrenç saç parçalarını toplamak zorunda kalmadık.

Silme oldukca başarıya ulaşmış değil fakat kendi kendini dolduran tank ve pedlerin yıkanıp/kurulanması bunu unutturuyor

Daha ilkin bahsettiğimiz şeklinde robot süpürgelerin (hatta en pahalı olanların da) süpürme ve silme mevzusunda her ikisini de üstün şekilde başarması pek mümkün olmuyor. Çoğu zaman birinden biri daha iyi oluyor ve diğeri de bir o denli başarısız hallediliyor. Roborock’ta da bu oldukca değişik değil.

Süpürme ve silme modunda çalıştırdığımızda silme işini oldukca iyi kotaramadığını açıklayalım. Silebildiği alanları başarıya ulaşmış şekilde silerken, nedensiz yere kaçırılmış olduğu birçok alan da oldu. Sadece gene de halı bulunan bir yer tespit ettiğinde mopları kaldırabilme özelliği bizi oldukça memnun etti. Islak halılar haliyle iyi bir his yaratmıyor, o yüzden bu özelliği sevdik.

Roborock’ın artıları listesine koyabileceğimiz öteki bir nokta da kendi kendini dolduran su tankı ve kendi kendini yıkayan/kurutan mop pedleri. Tam bir temizlik döngüsünden sonrasında kirli su tankı (S8 Pro Ultra’nın temiz su tankını siz doldurmak zorundasınız), hakkaten de oldukça kirliydi. Kirli derken tam anlamıyla balçık şeklinde bir sudan bahsediyoruz. Bu da robotun moplarının işini hakkaten iyi yaptığını kanıtlar özellikte.

The vac's base has two tanks, and it self-refills with clean water.

Robotun üssünde iki tank bulunuyor ve kendi kendine temiz su doldurabiliyor.

The water inside the vac's dirty water tank was sufficiently dirty.

Robotun kirli su tankındaki su oldukça kirliydi.

Bunlar haricinde robot, her bir temizlik sonrasında kendi toz haznesini boşaltıyor. Ana üste yer edinen toz torbasını da 7 hafta süresince boşaltmanıza gerek kalmıyor. Beş günlük testimizden sonrasında toz torbasında toplanan miktar da bu süreyi doğruluyor. Sadece 7 hafta sonrasında Roborock’tan yeni bir poşet seti almanız gerekiyor (ki ABD’de fiyatı 32 dolar civarında). Tertipli olarak bu torbayı almak birazcık can can sıkan, zira robotun kendisi aslına bakarsan oldukça pahalı.

Pil ömrü rakipleriyle benzer; fiyatı ise gereksiz pahalı

S8 Pro Ultra’nın pil ömrünü kovuşturmak için aleti süpürme+silme ayarında saat 13:00’da tam şarjda başlattık ve tekrardan şarj olmak için üsse ne vakit döndüğüne baktık. Robot işini 15:50’de tamamlamış oldu ki bu da pil ömrünün averaj 2 saat 50 dakika bulunduğunu gösteriyor. Bu da Roborock’ın iddia etmiş olduğu 180 dakikaya oldukça uyuyor.

Referans olarak kontrol etmiş olduğumuz Yeedi Vac Station ve Yeedi Mop Station ise sırasıyla 200 ve 144 dakika pil ömrüne sahipti. Bu da S8 Pro Ultra’nın pil anlamında mucizeler sergilemediğini gösteriyor.

Sıra geldi Roborock S8 Pro Ultra’nın fiyatına göz atmaya. ABD’de 1599 dolar’dan satışta olan robot süpürge (arada bir Roborock ve Amazon’da 400 dolar indirime girebiliyor), ülkemizdeyse averaj 43000 TL’den satışta bulunuyor.

Roborock oldukça parlak, yeni ve yüksek fiyatlı görünürken.
Fotoğraf: Stacia Datskovska / Mashable

S8 Pro Ultra, öteki robot süpürgelerin hayal edemeyeceği 6000 paskal’lık çekim gücü, PreciSense LiDAR navigasyon sistemi şeklinde özelliklere haiz. Sadece süpürgenin aslolan performansı, fiyatının karşılığını verir cinsten değil.

Sonuçta karşılaştırılabilecek robot süpürgeler içinde S8+ hibrit bile 1000 dolar’dan daha pahalı değil. S8 Pro Ultra’nın sunmuş olduğu kendi kendini yıkayıp kurutan mop pedleri haricinde fazladan bir özellik olmayınca, fiyat da birazcık yüksek kalıyor. Yeedi Mop Station Pro’nun bile kendini yıkayan pedleri varken fiyatının 800 dolar civarında olması, S8 Pro Ultra’nın fiyatının ne kadar yüksek bulunduğunu gösteriyor.

Eğer harcayacak sonsuz paranız var ise, böylesine bir robot süpürgeye harcayabilirsiniz. Sadece yeni yılda birazcık para biriktirmek istiyorsanız, bizce paranızı Roborock S8 Pro Ultra’ya harcamayın.


Stacia Datskovska’nın incelemesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.